Egészséges receptek

Kedves SM-es sorstársaim! Az sgforum utódja itt indul újra. Két célt is szolgál: virtuális újság, amelyben az érdekes, jó és fontos tudnivalók, új eredmények jelennek meg. Nem utolsósorban azonban fórum nektek. Írjatok, kérdezzetek, beszélgessetek, mondjátok el a véleményeteket!
Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.03.28. 15:58

Köles más forrásból, ősi receptekkel

Élettani hatásai: A köles az egyetlen olyan gabonafélénk, ami a teljes értékű fehérjék mellett hét aminosavat is tartalmaz és lúgos kémhatású. Emiatt alkalmas betegeknek, különösen savtúltengésben, de növésben lévő fiataloknak, gyermekeknek is. Szénhidrát tartalmának jelentős hányada keményítő, ami szervezetünk számára igen jól hasznosítható energiaforrás. Magas a fűtőértéke. Kisebb arányban vízben nem oldódó rostokat, cellulózt és vízoldékony rostokat is tartalmaz, melyek elősegítik a normális bélműködés helyreállítását és fenntartását.

E tekintetben főként a vízben oldódó rostanyagoknak van kiemelkedő szerepük, mivel folyadékmegkötő tulajdonságuknak köszönhetően megnő a térfogatuk, élénkítik a bélperisztaltikát, így a salakanyagok bélrendszeren való átjutási ideje lerövidül. Emiatt fontos szerepet tölthetnek be egyes civilizációs ártalmak, mint a székrekedés és a bélrendszeri daganatos betegségek megelőzésében. Tavaszi méregtelenítésnél és fogyókúráknál is javasolt, fokozza a teltségérzetet. Vese- és hólyaggyulladásra valamint lépbetegségeknél is javasolt.

Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Héjában és a héj alatti részben B vitaminok, míg csírájában nagy mennyiségű E vitamin található. Ásványi anyagai közül kiemelkedő a kálium-, magnézium- foszfor- és kalciumtartalom. A kálium a szívizomzatra, míg a magnézium általában az izomtónusra hat, a foszforral együtt a szellemi munkánál a fáradtság ellen nyújt védelmet. Magas szilíciumtartalma folytán a szervezet védekező képességét fokozza. Kovasav tartalmának köszönhetően a bőrt rugalmassá, a hajat fényessé, a fogakat, körmöket erőssé teszi. Fogszuvasodást megelőző és fogzománc védő hatása is ismert. Rendszeres fogyasztása tehát rákmegelőző hatású, késlelteti az öregedési folyamatokat, kiváló vashiányos állapotoknál és savtúltengésben. Rendben tartja az emésztőrendszert, gyulladáscsökkentő, szabályozza a vércukor szintet és a zsíranyagcserét, ezzel karbantartja az érfalat.

Köles alaprecept Hozzávalók:

1 bögre hántolt köles
1 kis fej vöröshagyma
1 csipet őrölt zöld bors
1 evőkanál zsír vagy olaj
kevés só

Fontos, hogy minden gabonát, így a kölest is először finom szűrőben folyóvíz alatt, majd lábasban bő vízzel át kell mosni! Ez a parányi sárga hántolt mag főzéskor megdagad, így legalább négyszeres vízmennyiséget igényel. Elkészítés: Párold meg a hagymát, forgasd át rajta a kölest, majd engedd fel 3-4-szeres mennyiségű vízzel. 20 perc alatt főzd készre. A sót a végén add hozzá. Ajánlott fűszerek: gyömbér, bazsalikom, majorana, koriander

Zöldséges kölesleves: A recept lényege és elkészítési ötletei: hagyományos zöldséglevesként készül, de úgy, hogy először olajon apróra vágott hagymát párolunk/pirítunk, majd kb. 1,5 liter vízzel felengedjük és felforraljuk. Csak ezután tesszük bele egyszerre az átmosott 10 dkg kölest és a tisztított, kockára vágott vegyes zöldségeket. Felforraljuk, majd fűszerezzük bazsalikommal, kakukkfűvel és sóval. 5 percig lassú tűzön főzzük, majd lefedve félretesszük. Összesen 20 perc alatt elkészíthető.

Ételtársítási szemléletünkben jó tudni, hogya gabonaneműek és a hüvelyesek(mint bab, borsó, lencse) együttes fogyasztásával teljes értékű fehérjéhez jutunk.

Köles-lencse egy tál: A lencsét és a kölest külön készítjük. A lencsét 2-3 órára beáztatjuk, majd szűrőben folyó- és lábasban bő vízzel átmossuk. Csak ezután főzzük meg bő vízben, babérlevéllel, só nélkül. A kölest is ugyanígy alaposan átmossuk, majd a lencse leszűrt levével együtt négyszeres vízmennyiséggel felengedjük. Ekkor beleteszünk apróra vágott hagymát, karikára vágott vegyes zöldségeket, burgonyát és felforraljuk. Kis tűzön kb. 10 percig főzzük lefedve, olykor óvatosan megkavarva. Ha megpuhult, fűszerezzük majoranával, és sóval, majd hozzákeverjük a kész lencsét. Kb 35 perc alatt elkészíthető. Tormás céklasalátával tálaljuk és meghinthetjük szezámmaggal.

Lestyános-zöldséges köles egy tál: Nyers Csaba natúr konyhai mesterszakács feljegyzései szerint így készítették a honfoglalók:
1 rész köles 5 rész vizet vesz fel. Üstünkben először csak az üres vizet tesszük fel és felforraljuk. Közben átmossuk a kölest bő- és folyóvízben. Majd a víz forrásába beleöntjük a kölest. Kevergetve, a forrás után 10 percet főzzük. Ezután tesszük bele a tisztított, felaprított vegyes zöldségeket (sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé, karfiol, zöldborsó). Ízlés szerint sót, kevés fehér borsot, majoranát és lestyánt vagy tárkonyt, borsikafüvet (csombor) teszünk bele.A tartalmasabb sűrítés elérésére hideg vízbe búzadarát keverünk el és ezt hozzáöntve 10-15 perig kevergetve főzzük-sűrítjük. Díszítésül finomra vágott fejes káposztát, sárgarépát, cukkinit adhatunk hozzá. Teljes értékű friss barna kenyérrel tálaljuk.

Rucahúsos vagy ludas-köleskása: Őseink a ludas-köleskását kedvelték a legjobban, melynek receptjét Füstkúti Landerer Mihály 1801-ben így írja le: A ludat metéld fel és főzd meg jól vízben, sóban. Mikor a lúd jól megfőtt, a levét szűrd le és főzz köleskását benne, ez megfővén, rakd a kásába a ludat, bors, gyömbér, sáfrány jól legyen benne, add fel vagy a főtt ludat rakd ki szépen tálba és a kását úgy töltsd rá felül. Ma ugyanígy készítjük.

Karimás kása (hajdúkása), Hozzávalók:
20 dkg szalonna
1 fej vöröshagyma
1 kk. fűszerpaprika
40 dkg köleskása
1/2 liter tej
Az apróra vágott szalonnát kiolvasztjuk, az apróra vágott hagymát megpirítjuk rajta, elkeverjük a fűszerpaprikával és rátesszük a köleskását, vízzel felöntve puhára főzzük. Tálalás előtt hideg tejjel leöntjük. Innen kapta a nevét is, a tej a tál karimájáig ért.

Mézes-mazsolás kölespuding (tojás nélkül): 1 liter tejet felfőzünk kb. 5 dkg mazsolával, majd hozzáadunk 15 dkg átmosott kölest. Kevergetve a mag puhulásáig főzzük. Ekkor 1 evőkanál kukoricakeményítőt feloldunk 1 dl hideg vízben, hozzá öntjük a köleshez és felforraljuk. Félretéve, 1 csomag vaníliás cukorral és 2 kanál mézzel ízesítjük. Kiolajozott pudingformába szedjük és ha kihűlt, tányérra borítjuk. Bármilyen híg gyümölcslekvárral körbe önthetjük és egész dióval díszítjük. Kb 20 perc alatt elkészül. (Forrás: Magyarország hagyományos és tájjelegű mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeinek gyűjtemény, részlet)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.03.27. 16:46

Tojás rehabilitálva

Tojás az egészséges vércukor szintért: A közelmúltban egy nem meglepő hír jelent meg egy szak folyóiratban a tojásról. Tudósok kimutatták, hogy a tojás egy bizonyos mennyiség felett segít a vércukor normalizálásában. Egyébként egyéb előnyei is vannak. Most, hogy közeledik a Húsvét, így főleg aktuális.

Mennyi az optimális tojásfogyasztás? : Heti négy tojás elfogyasztása jelentősen csökkentette a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát egy nemrég végzett vizsgálatban, melyet középkorú és idősebb férfiakkal végeztek. A tanulmányban, amit 1984 és 1989 között indítottak, 2332 férfi étkezési szokásait vizsgálták meg, akik 42 és 60 éves korúak voltak. Nem kizárólag a tojás volt a vizsgálat célpontja, hanem a mozgás, a testtömeg-index, a dohányzás és a zöldségfogyasztás is. A csapatból a 20 év alatt 432-en lettek cukorbetegek. A végső értékelésből kiderült, hogy azok, akik 4 tojást fogyasztottak átlagosan hetente, 38%-al kisebb eséllyel lettek cukorbetegek a vizsgált időszakban mint azok, akik csak heti egy tojást ettek átlagosan.

Érdekessége a vizsgálatnak, hogy a négynél több tojást fogyasztok esetében már nem lehetett további javulást kimutatni. A vizsgálatot végző Kelet-Finnországi Egyetem orvosa – Dr. Jyrki Virtanen – szerint a négy tojás tűnik optimális heti fogyasztásnak a cukorbetegség megelőzése szempontjából. A tojást sokáig úgy kezelte az orvosi és a táplálkozás-tudományi szakma, hogy kerülendő a magas zsír és azon belül is koleszterin tartalma miatt. Évtizedeken át nagyon rossz volt a megítélése, miközben rengeteg értékes tápanyagot tartalmaz. Kiváló minőségű fehérje, esszenciális zsírsavak, ásványi-anyagok és vitaminok találhatók a tojásban és számos vizsgálat mutatta ki gyulladáscsökkentő hatását is. Forrás: The American Journal of Clinical Nutrition, megjelent: Vitaminkirály

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.03.27. 16:27

Köles főzése és élettani hatásai - Tisztán Természetes

Amikor először került a konyhánkba a köles, anyósom csak annyit jegyzett meg: “Hát ezt meg nem a tyúknak szokták adni?” És tényleg igaza volt. A köles állati “takarmányként” ismert, míg emberi fogyasztásra alkalmas ételként nem. Szerencsére azóta már egyre többen fedezik föl nagyszerűségét, a táplálkozásban betöltött méltó helyétől azonban még nagyon messze van. Számomra ennek 2 mutatója van: sem a csecsemők hozzátáplálásában, sem a közétkeztetésben nem ajánlott, nem ismert. Sajnos.

Köles élettani hatásai és főzése: A köles az egyik legősibb gabona, már honfoglaló őseink is termesztették, fogyasztották. Hazánkban hosszú ideig alapétel volt, és a népesség egyharmadánál még ma is az. Hántolt magját elsősorban kásaként fogyasztották. Rövid tenyészidejű, gazdagon termő növény, egy nyáron akár többször is hoz termést. Közepesen jang jellegű gabona, apró szemű, kerek. (Ez azt jelenti, hogy kellemes komfortérzeted lesz, ha megetted.)

A köles élettani hatásai:
* a Föld ásványi anyagokban leggazdagabb gabonája
* sok kovasavat tartalmaz, továbbá fluort, ként, foszfort, vasat, magnéziumot, káliumot, cinket stb. Különösen gazdag a B-vitaminok csoportjában (B1, B2, B6, B17), pantoténsavban és nikotinsavamidban
* a növényeknél a kovasav elsősorban építő és támasztó funkciót lát el, az emberi és állati szervezetben mésszel együtt elsősorban támasztó funkciót tölt be, a kovasav biztosítja a rugalmasságot, a mész pedig a szilárdságot. A kovasav adja meg a kötőszövetek (csontváz, kötőhártya) szilárdságát is
.
* a magas kovasav eredménye a szép sima bőr, a gyönyörűen fénylő haj, a műkörmöket megszégyenítő köröm és az ép, egészséges fog
* csonttöréseknél rendszeresen kellene kölest fogyasztani
* segít a tüdő különböző betegségeiben, mint hörgőgyulladás, asztma, mert ellenállóvá teszi a szöveteket és síkossá a nyálkahártyát
* táplálkozási eredetű hiányállapotban is képes javulást hozni
* gyulladáscsökkentő (pl. vese- vagy hólyaggyulladás)
* lúgosító hatásával fontos a candida betegek és a köszvényesek étrendjében

A köles főzése: Nem áztatjuk, mert gyorsan megfő. Szűrőben alaposan megmossuk, majd a főzőedényben 3x-oros mennyiségű tiszta vízben egy csipet sóval megfőzzük. Mielőtt teljesen magába szívná az összes vizet, elzárjuk alatta a gázt, és még 10 percig hagyjuk, hogy készre puhuljanak a kölesszemek. Vízmennyiségtől függően főzhetjük szárazabbra vagy krémesebbre is. Összefőzhetjük más gabonákkal (barna rizs, hajdina) is, olajos magvakkal (dió, napraforgó) is nagyon ízletes, és természetesen zöldségekkel, hüvelyesekkel a legkomplexebb étel számunkra. Nemcsak köretként használhatjuk, hanem kitűnő levesbetét (sőt levest is készíthetünk belőle), ezenkívül gyerekek kedvence a kölesfasírt vagy –krokett, és mennyei édességek alapanyaga is (lásd Köleskoch).

Kik egyenek kölest?
a babák első számú eledele kellene, hogy legyen
növő félben lévő gyerekeknek legalább heti 2-3-szor kellene fogyasztaniuk
hölgyek (kortól függetlenül!!!), akik imádják, hogy jó minőségű, fényes a hajuk, erős, egészséges a körmük és bőrük feszes, sima
urak, akik szenvednek a köszvénytől (és akik majd fognak…)
candida diétát tartók
gluténérzékenységgel élők.

Szia! 5 és fél éve váltottam a hagyományos étrendről makrovegánra. Azon kevesek közé tartozom, aki nem kényszerből, betegség miatt döntött. Egyszerűen jött a hívás, és követtem. Mit adott nekem a változtatás? A természetes ételkészítés tudását, egészségtudatot, életigenlést, önmagam megszeretését. Ételem a gyógyszerem, gyerekeim (10 és 7) is 100%-ban szintetikus gyógyszermentesek. Tarts velem! Mert egészségesnek és boldognak lenni természetes! Fekete Éva (Forrás: tisztan-termeszetes.hu)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.03.27. 10:41

Tárkonyos, zöldséges kölesleves

Volt néhány zöldségünk itthon, amiket már nagyon fel kellett használni, így lett összedobva az alábbi leves. Meglepően jól sikerült, finom, egészséges és sűrű, ajánlom az elkészítését. Én leveles kelt tettem bele, ami nehezen beszerezhető itthon, azonban ez kiváltható mángolddal, spenóttal, kelkáposztával. A leveles kel leveleinek C vitamin tartalma magas, karotin tartalma, ásványi anyag tartalma is jelentős. Fehérjetartalma a spenótéval vetekszik. Amiben főképpen eltér a kelkáposztától: több klorofillhoz jutunk belőle, ugyanis nincsenek belső, kevésbé zöld levelei, mint a fejes káposztának, aminek a legkülső levelei tartalmazzák a legtöbb tápanyagot. A leves kb. 30 perc alatt elkészíthető.

Hozzávalók:
– 1 db nagyobb répa
– 1 db fehérrépa
– 1/4 karalábé (ha kicsi van, beletehetjük az egészet)
– 1 kisebb fej vöröshagyma
– 1 kis darab leveles kel
– 80-100 g köles
– 4-5 evőkanál tejföl (vagy szójatejföl)
– 1/2 citrom leve
– 2 teáskanál pirospaprika
– tárkony, só, bors
– kevés olaj

A hagymát kockára vágjuk, olajon megpirítjuk, rátesszük az összevágott répát, fehérrépát, karalábét, majd kicsit megpároljuk. Beletesszük a kölest, ezzel is tovább pirítjuk, hozzáadjuk a pirospaprikát, a tárkonyt, a sót és a borsot. Felöntjük vízzel és főzzük, amíg a zöldségek egy kicsit megpuhulnak. Közben egy tálkában összekeverjük a tejfölt a citromlével, ebbe belemerünk egy kis forró levest, összekeverjük, majd visszaöntjük a levesbe (erre azért van szükség, mert a forró leves összekaphatja a tejfölt). A végén beletesszük a leveles kelt. Néhány percig főzzük. Ha túl sűrűnek találjuk hígítsuk még egy kis vízzel.Vegán barátaim is elkészíthetik, csak ők cseréljék ki a tejfölt szójatejfölre vagy szójajoghurtra! (Szerző: Zizi, forrás: Zizikalandjai.com)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.03.25. 18:19

Ez történik a szervezetedben, ha megeszel egy kocka csokit! ( SM-ben szinte kötelező. Mellesleg aki nagyon kívánja a csokit, annak komoly vas és magnézium hiánya van. Ildikó)

A csokoládé a legnépszerűbb desszert. Ez nem meglepetés. A csoki nagyon finom és meglepően jót tesz neked! Lássuk, mit történik a szervezetedben, miután csokoládét eszel. A csokoládé jótékony hatásai már tíz perccel fogyasztás után jelentkeznek. A csoki javít a hangulaton, javítja a koncentráció képességet, serkenti a vérkeringést, védi a fogakat, és megállítja a baktériumok terjedését. És mindez az első tíz percben!

A csoki fogyasztása után félórával az egészségre kifejtett hatások csak szaporodnak. A csokoládé enyhíti a köhögést, védi a bőrt a káros napsugaraktól, és természetesen vitamin és fontos tápanyagok forrás. A fogyasztás után pár héttel is érezni lehet a szervezetre való hatását. A csokoládé segít megelőzni a cukorbetegséget, csökkenti a stresszt és a szorongást, és megszünteti az édességek utáni sóvárgást.

A csoki fogyasztásnak hosszútávon is jótékony hatásai vannak. A csoki támogatja a szív egészségét, megtisztítja a vérereket, lelassítja az öregedési folyamatokat, és gondoskodik arról, hogy továbbra is boldogabb legyél. Nagyon fontos megérteni, hogy a csokoládét mértékkel kell fogyasztani, mivel a fölösleges kalóriák túlsúly kialakulásához vezetnek. Olyan csokoládét ajánlott fogyasztani, amely legalább 70%-ban tartalmaz kakaót. És az is fontos, hogy ne legyen hozzáadva cukor. Amíg a megfelelő csokoládét fogyasztod, segíteni fog egészséged megőrzésében! Nyugodtan egyél egy-két darabkát vacsora után! A szervezeted meg fogja hálálni! /Forrás: filantropikum.com/

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.03.25. 14:34

Hajdina – a diétázók barátja

Pohánka, tatárka, tatárbúza, kruppa: ezek mind a hajdina „becenevei". Egy sokoldalú, széles körben felhasználható növény, amit nem csak ezért, hanem kiváló élettani hatásai, magas vitamin- és ásványi anyagtartalma miatt is szeretünk. Miért olyan jó a hajdina, és hogyan érdemes fogyasztani? Ennek járunk ma utána.

Mi az a hajdina?: A hajdina egy lágyszárú növény, amelynek termését fogyasztjuk. Hivatalosan a keserűfűfélék közé tartozik, azonban inkább a gabonafélékhez sorolt növény. Az apró, piramis alakú termését, amely a zöld és barna több árnyalatában is pompázhat, fogyaszthatjuk pörkölve, főve, nyersen és akár őrölten is. Nincs mindenhol elfogadott, egységes felhasználási módja, lehet belőle köret, saláta, fasírt, leves vagy desszert is. Ennek körülbelül csak a képzelet és természetesen az ízlés szabhat határt. Sajátságos, erős illata és íze van, ezért ezt nem lehet jóindulatúan, észrevétlenül belecsempészni a gyanútlan családtagok ételébe, bármennyire is szeretnénk egészségesebbé tenni az életüket. Viszont ha egyszer megismerték, megszerették, akkor garantáltan ragaszkodni fognak hozzá, hiszen a hajdina finom, tápláló és nagyon egészséges is!

Miért jó a hajdina? Mert finom. Persze van több előnye is, de ha az íze nem lenne jó, akkor feleennyire sem tartanánk értékes növénynek. Magas rosttartalmának köszönhetően javítja az emésztésünket, sőt a székrekedés megszüntetésében és a visszatérésének megakadályozásában segítségünkre tud lenni. Gluténérzékenyek és a gluténmentes táplálkozást követők is bátran fogyaszthatják a hajdinalisztből készült péksüteményeket és tésztákat is.
A hajdina lassú felszívódású szénhidrátokat tartalmaz, jelentős az E-, C-, B1-, B2-, és P vitamin tartalma. A P-vitamin, azaz rutin tulajdonképpen a C-vitamin mellékanyaga, azonban annál hasznosabb. Ez játszik közre az erek erősödésében, lassítja az öregedési folyamatokat, segít az ödémák és herpeszek megelőzésében, kezelésében és mérsékeli a koleszterinszintet is. (Megjegyzés: ezért is hihetetlenül jó hatású SM-ben - Ildikó) Tehát kijelenthető, hogy ha már rutinszerűen fogyasztasz a mindennapjaiban hajdinát, akkor valószínűleg nem lesz gondod a magas vérnyomással sem. Mindezek mellett még jelentős mennyiségű vasat, magnéziumot és kalciumot is tartalmaznak ezek az apró, finom piramisok.

Így fogyasztható a hajdina: A hajdina elkészítése során nem igényel előzetes áztatást, de érdemes alaposan megmosni felhasználás előtt. A mosást követően hagyd lecsepegni és megszáradni. Ha főzni szeretnéd - mondjuk köretnek - akkor i jó előtte kicsit megpirítani, mint a rizst, így eddig ismeretlen ízeket tudsz előcsalogatni belőle. A mai napig a kása a legismertebb felhasználási módja, ha megkérdezed a nagymamádat, valószínűleg ő is tud néhány receptet mondani, hiszen régen még fontos alapanyagnak számított. Kiadós és finom reggeli lehet dióval, gyümölcsökkel összekeverve, és vízzel vagy akár tejjel kicsit összerottyantva. Hajdinalisztet teljes kiőrlésű liszttel elegyítve készíthetsz süteményt, palacsintát is. A legegyszerűbb felhasználási mód, ha levesbetétnek használod: szórj egy-két maréknyi hajdinát a forrásban lévő zöldséglevesbe (mondjuk a tészta helyett) és sokkal egészségesebb, táplálóbb ebédet kapsz, mint a hagyományos módon!

Házi készítésű hajdinakenyér: Ha a hajdinakenyér gondolatával kacérkodsz, ne felejtsd el, hogy ahhoz hogy a kenyér meg tudjon kelni, elengedhetetlen az alapanyagok közül a sikér. Ez a fehér lisztben van gazdagon, (ezért is kel meg olyan szépen a fehér kenyér), azonban a teljes kiőrlésű-, és a hajdinalisztben sincs megfelelő mennyiségű. Így ha hajdina kenyeret szeretnél sütni, akkor vagy adagolj sikért a lisztbe, vagy lisztkeveréket használj, esetleg barátkozz meg a nagyon tömör kenyér gondolatával. Egy dologra viszont nagyon figyelj oda, ha úgy döntesz, hogy mostantól beépíted a hajdinát a konyhaművészetedbe: szerezz be egy légmentesen záródó edényt, mert ezt a tápanyag dús finomságot nem csak az emberek, de a molyok is nagyon szeretik, így hamar tele lehet a lakás hívatlan albérlőkkel! Nehogy megegyék előletek ezt a hasznos, és tápláló növényt! Kellemes kísérletezést kívánunk! /Forrás: egeszsegmagazin.com/

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.03.21. 18:22

Egy isteni finom diós süti receptjét közöljük.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 1 db tojás
- 15 dkg nyírfacukor
- 30 dkg reszelt alma
- 15 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 10 dkg darált dió
- 1 tk. őrölt kávé
- 1 csomag sütőpor
A mázhoz:
- 10 dkg étcsokoládé
- 3 dkg vaj
Elkészítés: A tojást a nyírfacukorral és a lereszelt almával összekeverjük. A sütőport beleszórjuk a lisztbe, hozzáadjuk a kávét és a diót, majd fakanállal jól összeforgatjuk az almás masszával. Szilikonos sütőpapírral kibélelünk egy tepsit, és beleöntjük a tésztát. 200 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt megsütjük. A sütés vége felé betakarjuk alufóliával. Ha kihűlt, elkészítjük a csokimázt: a csokit gőz fölött megolvasztjuk, és hozzáadjuk a vajat, majd egyenletesen eloszlatjuk a sütemény tetején. Ha megdermedt, kockákra szeletelve tálaljuk. (Forrás: HillVital)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.03.18. 11:29

Este csak összerakod, és reggelre kész: egyéjszakás zabkása 5 isteni változatban]

A téli hónapokban felhalmozott felesleges kilókra és lecsökkent energiaszintre a leghatékonyabb megoldás a tavaszi diéta. Mivel tudjuk, hogy tartós fogyás és egészséges étrend elképzelhetetlen rendszeres reggelizés nélkül, hiába a reggeli rohanás ezt muszáj lesz mindenkinek beiktatnia. Az időhiányt kiküszöbölendő készíts egyéjszakás zabkását: este egy üvegben összerakod, és reggel,akár útközben vagy a munkahelyedre beérve is elkanalazhatod!

Az alapok: A zabpehelyről régóta tudjuk, hogy mennyire egészséges: nagyon jó szénhidrátforrás, sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz és magas a rosttartalma is. Ráadásul diétás alapanyagaként is szolgálhat. Igazi csoda: akik zabpelyhet reggeliznek, akár 4 órára is elűzhetik az éhséget! Ezzel megúszható a délelőtti nassolás, ami kifejezetten előnyös, ha szeretnénk megszabadulni a felesleges kilótól.
A chia mag, magyar nevén aztékzsályamag az új hullámos gasztronómia megkerülhetetlen szuper étele. A növény legértékesebb része a magja, mely nagyon gazdag esszenciális zsírsavakban, közülük is az igen egészséges Omega-3-ban, rostokban, mangánban, magnéziumban, foszforban, cinkben, káliumban és B-vitaminokban. Magas rosttartalma miatt azonban túlzott fogyasztása emésztőrendszeri problémákat is okozhat, ezért 15 grammnál több nem javasolt belőle, és a legtöbb bio boltból már beszerezhető.
Ajoghurt könnyen emészthető állapotban tartalmazza bizonyos létfontosságú tápanyagokat, például vitaminokat, ásványi és bioaktív anyagokat, fehérjét, valamint zsírt. 100 g joghurtban például 150 mg kálium, 115 mg kalcium és 11 mg magnézium található. A kalcium védi a csontokat és a fogakat, ráadásul a joghurtban lévő tejsavval együtt a szervezetünk különösen jól tudja hasznosítani. A magnézium és a kálium az izmoknak és az idegeknek segít, különösen a stresszes időszakokban, ugyanakkor a rendszeresen sportolók számára is fontosak.
A mandulatej is tele van kalciummal, ami segít abban, hogy több zsírt égessen el a szervezet. Emellett magnézium is található benne, ez pedig az izmok, az idegrendszer és a fehérjeszintézis megfelelő működéséhez elengedhetetlen.
Nézzük, ezek keverékéből hogyan állítható elő a tökéletes reggeli!

Hozzávalók az egyéjszakás zabkásához: 1/3 befőttesüveg zabpehely, 1 evőkanál chia mag, 100 g mandulatej, 100 g görög joghurt - ebben a sorrendben egymásra rétegezve.
Variációk ízlés szerint: Aki szerint a fenti recept önmagában nem kifejezetten ínycsiklandó, annak javasoljuk, hogy a rétegek közé iktasson be még valamit: gyümölcsöket, zöldséget, csokoládét, fűszereket - amit ízlése diktál. Mutatunk néhány izgalmas variációt!
Répás-fahéjas zabkása: 1-2 evőkanál méz, 1 teáskanál fahéj, 2-3 evőkanál reszelt répa
pekándió (bio boltokban megvásárolható kellemes ízű, értékes tápanyagokat tartalmazó Észak-Amerikában honos diófajta)
Áfonyás-citromos zabkása: 2 evőkanál áfonyalekvár, 1 maréknyi áfonya, reszelt citromhéj
Barackos-csokoládés zabkása: 1 evőkanál méz, 1 teáskanál kakaópor, 3 sárgabarack, héj nélkül, reszelt étcsokoládé
Banános-diós zabkása? 1-2 evőkanál méz, egy marék tört dió, egy maréknyi szeletelt banán
Piña Colada zabkása: 1 teáskanál méz, 1 maréknyi szeletelt mandula, 1 maréknyi szeletelt ananász kókuszreszelék.
Az ízlés szerint elkészített zabkásákat egy éjszakára a hűtőben pihentetjük, és miután megpuhultak benne a hozzávalók, másnap reggel fogyasztható is a finom reggeli! ovábbi ízletes és egészséges recepteket ismerhet meg a LifeNetwork Privátséf című műsorából! (Forrás: mindmegette.hu)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.03.12. 19:23

A tökéletes magnéziumforrás a házi zabtej

A mióma kialakulásának okai között szerepelhet a túlzott mértékű állati eredetű tejtermékek fogyasztása, vagy bizonyos ásványi anyagok és vitaminok hiánya. Hormonális problémák és menstruációs zavarok, vagy mióma esetén az egyik ilyen pótolandó ásványi anyag a magnézium. Ennek egyik legjobb forrása a zab.

Tehát már tudod, hogy mióma esetén az állati eredetű tejfélék és tejtermékek fogyasztása nem ajánlott. A mióma gyógyítása és zsugorítása érdekében a makrobiotikus konyha irányelveit érdemes követni. Eszerint az állati eredetű tejek helyett a gabonatejek fogyasztása ajánlott. Ez lehet zabtej, mandulatej, diótej, máktej, kókusztej, köles tej. A gabonatejeket otthon is egyszerűen elkészítheted, így jóval olcsóbban fogsz kijönni, mintha az előre készített gabonatejeket speciális üzletekben vásárolnád. Lent a könnyen elkészíthető zabtej receptjét olvashatod. Sőt! A zab töretből készíthető makrobiotikus zabkeksz receptjét is megtalálod!

Miért ajánlom különösképp a zabtejet? A zabtej zabpehelyből készül. A[b] zabpehely rendkívül gazdag magnéziumban, ami elindítja a zsírok lebontását. Ez a nyomelem szabályozza a zsírégetést, gondoskodik a sejtek oxigénellátásáról[/b]. Elegendő oxigén nélkül, ugyanis egyetlen gramm zsírtól sem fogsz megszabadulni! A káros ösztrogéneket tároló zsírpárnák maguktól tűnnek el az egészséges és vitaminokban gazdag táplálkozással. A zsírégetéshez ugyanis vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok kellenek! Ebben segít neked a zab és a belőle készített zabtej. Mivel a zabtej hidegen készül, az elkészítés során a zabban található összes értékes ásványi anyag a zabtejben is benne marad.

A zab gazdag még B és E-vitaminokban, ásványi anyagok közül vasat, káliumot, kalciumot, foszfort is tartalmaz nagy mennyiségben. A zab gyorsan teltségérzetet okoz, ezért diétázóknak is ajánlott. Magas rosttartalma miatt nem terheli meg az emésztő szerveket, sőt kifejezetten ajánlott emésztési problémák esetén, nyugtatja a gyomrot, a beleket. Élénkíti, serkenti az idegrendszer működését, regenerálja az idegeket. Zabtej kapható készen az üzletekben, de házilag is elkészíthető a következő módon.
A zabtej elkészítése otthon
Összetevők:
• 10 dkg bio zabpehely
• 1.5 liter tisztított víz
• csipet Himalaya só
• 1 evőkanál méz
+ egy nagy teljesítményű turmixgép
Elkészítés:
• A bio zabot egy napig áztasd tisztított vízben.
• Egy nap után az áztató vizet öntsd le, majd a zabot tedd turmixgépbe és ellepésig öntsd fel vízzel és turmixold alaposan össze.
• Ezután gézen keresztül szűrd át.
• A végén ízesítsd a zabtejet pici sóval, pici mézzel vagy xilittel.
• A visszamaradt zab töretből édesség is készíthető.
• A zabtej egy élő ital, hiszen nincs megfőzve, így a szervezeted az összes benne lévő tápanyagot képes hasznosítani.
• Az elkészített zabtej hozzávetőlegesen két napig áll el hűtőben.
• Felhasználása sokrétű, bármilyen tejital kiváltható vele, illetve bármihez felhasználható, amit alapesetben tejjel készítenél. Az íze nem teljesen egyezik a tej ízével, de nekem bejön, szerintem könnyen át lehet rá térni.

Egyszerre érdemes elkészíteni 3 litert, amely 2 hétig elegendő. Hetente elkészítheted, majd 2-3 dl-es műanyag poharakba el tudod tenni a mélyhűtőbe. Sokkal olcsóbb megoldás ez, mert a bio zabtej ára literenként 700-800.-Ft/liter. Fél kiló bio zabhoz kb. 5 liter víz szükséges, abból 3-4 liter zabtej készíthető.A megmaradt zab töretből készíts marobiotikus zabkekszet!

Zabkeksz Hozzávalók:
• 20 dkg visszamaradt zab töret
• 25 dkg tönkölyliszt (70% teljes kiőrlésű, 30% fehér)
• 6 dkg mazsola (leforrázva)
• 1,1 dl rizsszirup
• 1,1 dl hidegen préselt napraforgó vagy kukorica olaj (ne legyen szagos, ízes)
• 0,5 kávéskanál vanília por (az, amit a vaníliarúd belsejéből kiszednek és üvegcsében kapható, vagy a vaníliarúdból kikapart belseje jó)
• 0,5 kávéskanál só
• 1 kávéskanál foszfátmentes sütőpor
• bio lekvár, ha sűrű, meleg vízzel hígítva a tetejére
Elkészítés:: A száraz hozzávalókat alaposan elkevered, a mazsolát is. A folyékony hozzávalókat külön összekevered (víz nem kell hozzá!), majd hozzáadod a száraz keverékhez, és jól összedolgozod egy kanállal, vagy kézzel. Sütőpapírral bélelt tepsire tégy egy púpozott evőkanálnyit a masszából, tenyereddel ellapítod (kb. 0,5-1 cm közötti vastagságúra), majd egy közepes méretű pogácsa szaggatóval méretre vágod. A leeső tésztát visszateszed a többihez. És így tovább, amíg a tepsi megtelik. Ekkor mindegyik korong közepébe mélyedést nyomsz egy teáskanál segítségével, és a mélyedést feltöltöd lekvárral. 175 fokon (hő-légkeveréssel 150 fokon) 20-25 percig sütöd majd hagyod kihűlni. Hűlés közben még keményedik a tészta, ezért ne süsd túl. Szoba-hőmérsékleten 7 napig eltartható. Próbáld ki, jobb mint a bolti zabpelyhes süti. (Forrás: mindmegette.hu/a-termeszet-zsirgyilkosai-35555, hajraegeszseg.hu/cikk/2014-01-03/idealis-taplalek, nosalty.hu/recept/zabital-zabtej-keszitese-hazilag. Megjelent: mioma.hu)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.03.12. 18:16

(Megjegyzés: Ha a magokat, pl. az itt nem olvasható diót, amiből szintén remek magtejet lehet készíteni, hűtőszekrényben tartjátok, nem avasodnak meg - Ildikó)

Növényi tejek házilag - Tapasztalatok

Amikor meghallják az emberek, hogy tejtermékeket sem fogyasztok, akkor általában elkerekedik a szemük és groteszkebb lesz az arcuk. :) Na és persze jönnek a kérdések, hogy akkor mit és hogyan helyettesítek, és hogy az biztos nagyon drága. Tény, hogy a növényi tejek drágábbak, mint a ki tudja, hányféle módon kezelt tehéntej, de sokkal finomabbak és változatosabb az íz világuk, attól függően, hogy milyen növényből készült "tejet" veszünk, iszunk. A felhozatal igen széles, de legelterjedtebb a szójatej, utána a rizstej, majd a mandulatej. De található a boltok polcain zab-, mogyoró-, köles- és tönkölybúza tej is. Ez utóbbiaknak az ára már 1000 forint körül mozog literenként. Emiatt örültem meg, amikor megtudtam, hogy otthon én is el tudom készíteni ezeket a növényi tejeket, és lényegében nem kell más hozzá, csak turmixgép és víz. A magtej készítésnél egységesen minden magot be kell pár órára áztatni, hogy könnyebben emészthetőek legyenek a bennük lévő enzimek. Miután leöntöttük az áztatóvizet, és a rizs, tönkölybúza és mák esetében picit átöblítettük a magokat, tehetjük is a turmixgépbe őket. Vizet hozzáadva pedig 1-2 perc alatt addig turmixoljuk, amíg fehér nem lesz a vizünk. De ez gyorsan kitapasztalható.

Szójatej: Szójatejet, ami a leggyakoribb a boltok polcain, eddig csak kétszer készítettem. Fontos, hogy pörköletlen és sózatlan nyers szójababot vegyünk — mi a Herbaházban találtunk — és ne legyen génmódosított se, amit általában feliratoznak. A szójababot is 5-6 órára be kell áztatni, majd leönteni róla az áztató vizet. Ezután amennyi tejet készíteni szeretnénk, annyi vizet felteszünk egy lábasban forrni a már kiázott szójababokkal együtt. Forráspontig melegítjük, majd hagyjuk kicsit kihűlni. Ezután mehet a turmixgépbe pici sóval és cukorral meghintve, és a turmixolás után pedig sűrű szövésű anyagon vagy szűrőn leszűrjük. Ezután lényegében készen is van a szójatejünk. Nekem még nem sikerült finom szójatejet készítenem, mert mindig volt egy nyers íz a tejben. A megmaradt szójapépet töltelékekhez vagy fasírtokhoz használhatjuk fel.

Rizstej: A rizstejet barna rizsből készítjük. Itt is pár órás áztatás után vízzel össze turmixoljuk, majd egy sűrű szövésű, kicsi szűrővel leszűrjük. Én mostanában turmixolás előtt adok hozzá pici sót és vaníliás cukrot, hogy jobban kihozza a tej ízét. Amit fontos tudni, hogy rizstej sűrűje — lényegében liszt — leülepszik az üveg aljára, így mielőtt iszunk belőle, rázzuk fel az üveget! Ez több növényi tejnél is megfigyelhető, ezért én mostanában egy késhegynyi szentjánoskenyér maglisztet adok hozzá, ami sűrítő, állagjavító funkciót tölt be, és a különböző boltokban kapható növényi tejekben és tejszínekben is megtalálható. Ez szintén bioboltokban kapható. A visszamaradt rizspépet növényi fasírtokban szoktam felhasználni. Ha kevesebb vízzel csináljuk, akkor rizstejszín készíthető, vagy utólag maga a rizstej sűríthető liszttel.

Zabtej: A zabot szintén pár órás áztatás után tudjuk leturmixolni. A zabnál fontos, hogy turmixolás előtt tegyünk bele egy csipetnyi sót és (vaníliás)cukrot, mert magában a zabnak is van egy fura, nyers íze, amit a sóval és cukorral kompenzálni tudunk, és nagyon finom tejet kapunk. A tejben lévő zabliszt ugyanúgy leülepszik az üveg aljára, mint a rizstejnél, így mielőtt öntünk belőle, érdemes ezt is felrázni. A zab-darálékot is fasírtokban szoktam felhasználni. Ha kicsit sűrűbbre készítjük, akkor zabtejszínt kaphatunk, amit főzésnél tudunk felhasználni, illetve be is sűríthetjük liszttel.

Tönkölybúza: A tönkölybúza szintén pár órás áztatás után turmixolható. A tönkölybúza tejnek is jót tesz a pici só-vaníliás cukor kombináció és a szentjánoskenyér magliszt. Használat előtt érdemes ezt is felrázni, a visszamaradt pépet itt is fel lehet használni növényi fasírtokban. Én a Sparban vettem fél kiló bio tönkölybúzát 200 forintért, amiből jó pár liter tej készíthető. Múltkor láttam az egyik üzletben készen kapható tönkölybúza tejet, aminek az ára 1000 forint felett volt. A házi verzió szerintem jobban megéri. :)

Mandulatej: A mandulatej az egyik leg- ha nem A legfinomabb - növényi tej. A mandula vásárlásánál figyeljünk oda, hogy ízesítetlen mandulát vegyünk. Legegyszerűbb, ha kimérve vesszük meg a piacon. Ha hántolatlan mandulát találunk, akkor se essünk kétségbe! Kevés előmunkálattal magunk is megszabadulhatunk a mandula vékony, barna héjától. A kívánt mandulamennyiséget forrázzuk le, és kb. 20 másodpercig hagyjuk ázni a forró vízben a magokat. Majd öntsük le róla a vizet, ezután egyesével könnyen eltávolítható a héj. Gyorsan, pár perc alatt meg van, mert tényleg gyorsan leválik a héj a manduláról. Ezután langyos vízben pár órára hagyjuk ázni a mandulát. Öntsük le az áztatóvizet és tegyük a turmixgépbe, a kellő mennyiségű vízzel. Turmixoljuk össze, amíg fehér nem lesz a folyadék, és készen is van. Szűrjük le, és ihatjuk is a mandulatejünket, a manduladarálékot pedig megszárítva lisztként vagy marcipánként másodjára is felhasználhatjuk. A 10 dkg hántolt mandula kimérve kb. 360-400 Ft körül mozog, amiből készíthetünk durván 1 liter tejet, és nyerünk 10 dkg mandulalisztet.

Kókusztej
: A kókusztej az, aminek több elkészítési módját is olvastam, illetve kipróbáltam. Az egyik verzió szerint fel kell forralni a kókuszreszeléket annyi vízzel, amennyi kókusztejet szeretnénk, majd ha kihűlt a víz, akkor turmixolható. A másik verzió szerint csak áztatni kell pár órát, és az áztatóvízzel együtt kell még ízlés szerinti mennyiségű vízzel össze turmixolni. Én legutóbb se nem forraltam, se nem áztattam, hanem egyszerűen beletettem a reszeléket a turmixba, és ráöntöttem a vizet, adtam hozzá késhegynyi szentjánoskenyér maglisztet, majd összeturmixoltam. Az eredmény szűrés után: jó zsíros kókusztej. Ha széles szájú üvegbe öntjük a kókusztejet, akkor a hűlés során kicsapódó kókuszzsírt leszedhetjük, és főzéshez vagy bőrápoláshoz felhasználhatjuk. Arra kell figyelnünk, hogy olyan kókuszreszeléket vegyünk, amit nem kezeltek (fehérítettek) kén-dioxiddal. Nekem a Lidl-ben kapható eddig bevált. A visszamaradt kókuszreszeléket szintén újra felhasználhatjuk müzlibe, sütibe, vagy ha kiterítve megszárítjuk, akkor későbbi felhasználásra is eltehetjük.

Máktej: Máktejjel boltban még nem találkoztam, ezért is örültem neki, amikor láttam, hogy ilyen is van, mert a mák tele van kalciummal és vassal. Pár óráig áztatni kell, majd le kell róla önteni az áztató vizet és kicsit átöblíteni. Csak ezután érdemes beletenni a turmixgépbe a kellő mennyiségű vízzel. Pár percig turmixoljuk, majd egy sűrű szövésű rongyon vagy harisnyán — higiénikusabb ha erre a célra veszünk egy olcsóbb harisnya-zoknit — keresztül leszűrjük. A máknál nem működik a pici szűrő, mert a ledarált mákszemek áthullanak rajta. A turmixolás előtti átöblítés azért fontos, mert ha az áztatóvízzel együtt turmixoljuk, akkor nagyon erős, élvezhetetlen mákíze lesz a tejnek. (Fanyar tapasztalat.) Ha viszont átöblítjük, akkor kellemes ízű tejet kapunk és csak az utóízben érezhető majd egy picit a mák íze. A visszamaradt mákot kiterítve megszáríthatjuk, illetve egy gyors mákos sütibe vagy muffinba belesüthetjük. 1 kg mák 900-1000 forint között mozog a piacon kimérve, amiből rengeteg tej készíthető, így az avasodás elkerülése végett érdemes csak fél kilót venni. 1 liter máktejhez elég 5-6 evőkanálnyi mákot beáztatni.

Köles és (török)mogyorótejet még nem készítettem, de az elkészítési mechanizmus hasonló. Tényleg nagyon egyszerű és gyors megcsinálni ezeket a magtejeket. Ha reggel, munkába indulás előtt beáztatjuk a magokat, akkor mire hazaérünk, bőven kiáznak, és el tudjuk készíteni a tejeket. Én általában heti maximum kétszer csinálok magtejet, egy adag kb. 3/4 liter, és 3-4 napig kitart. Az elkészítése a turmixba beöntéstől, a szűrésen át a turmix elmosogatásáig kb. 15 perc, így nem senki nem mondhatja, hogy nagyon időigényes munka lenne otthon növényi tejet készíteni. Amúgy főzéshez és sütéshez is nyugodtan használhatjuk ezeket a tejeket. Mindenkinek jó szívvel ajánlom, hiszen amellett, hogy egészségesek, változatos ízvilágot adnak, és olcsón ki is hozhatóak. Érdemes még megjegyezni, hogy kávéban használva a növényi tejek többsége sötét maradt. Tehát növényi tej esetében a tejeskávénk inkább kávészínű marad, és nem lesz világosbarna, mint a tehéntej használata esetében. /Forrás: ZöldElla blogja/


Vissza: “Sclerosis Multiplex - MáSképp”

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég