Élettani hatásai: A köles az egyetlen olyan gabonafélénk, ami a teljes értékű fehérjék mellett hét aminosavat is tartalmaz és lúgos kémhatású.

E tekintetben főként a vízben oldódó rostanyagoknak van kiemelkedő szerepük, mivel folyadékmegkötő tulajdonságuknak köszönhetően megnő a térfogatuk, élénkítik a bélperisztaltikát, így a salakanyagok bélrendszeren való átjutási ideje lerövidül. Emiatt fontos szerepet tölthetnek be egyes civilizációs ártalmak, mint a székrekedés és a bélrendszeri daganatos betegségek megelőzésében. Tavaszi méregtelenítésnél és fogyókúráknál is javasolt, fokozza a teltségérzetet. Vese- és hólyaggyulladásra valamint lépbetegségeknél is javasolt.
Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Héjában és a héj alatti részben B vitaminok, míg csírájában nagy mennyiségű E vitamin található. Ásványi anyagai közül kiemelkedő a kálium-, magnézium- foszfor- és kalciumtartalom. A kálium a szívizomzatra, míg a magnézium általában az izomtónusra hat, a foszforral együtt a szellemi munkánál a fáradtság ellen nyújt védelmet. Magas szilíciumtartalma folytán a szervezet védekező képességét fokozza. Kovasav tartalmának köszönhetően a bőrt rugalmassá, a hajat fényessé, a fogakat, körmöket erőssé teszi. Fogszuvasodást megelőző és fogzománc védő hatása is ismert. Rendszeres fogyasztása tehát rákmegelőző hatású, késlelteti az öregedési folyamatokat, kiváló vashiányos állapotoknál és savtúltengésben. Rendben tartja az emésztőrendszert, gyulladáscsökkentő, szabályozza a vércukor szintet és a zsíranyagcserét, ezzel karbantartja az érfalat.
Köles alaprecept Hozzávalók:
1 bögre hántolt köles
1 kis fej vöröshagyma
1 csipet őrölt zöld bors
1 evőkanál zsír vagy olaj
kevés só

Zöldséges kölesleves: A recept lényege és elkészítési ötletei: hagyományos zöldséglevesként készül, de úgy, hogy először olajon apróra vágott hagymát párolunk/pirítunk, majd kb. 1,5 liter vízzel felengedjük és felforraljuk. Csak ezután tesszük bele egyszerre az átmosott 10 dkg kölest és a tisztított, kockára vágott vegyes zöldségeket. Felforraljuk, majd fűszerezzük bazsalikommal, kakukkfűvel és sóval. 5 percig lassú tűzön főzzük, majd lefedve félretesszük. Összesen 20 perc alatt elkészíthető.
Ételtársítási szemléletünkben jó tudni, hogya gabonaneműek és a hüvelyesek(mint bab, borsó, lencse) együttes fogyasztásával teljes értékű fehérjéhez jutunk.
Köles-lencse egy tál: A lencsét és a kölest külön készítjük. A lencsét 2-3 órára beáztatjuk, majd szűrőben folyó- és lábasban bő vízzel átmossuk. Csak ezután főzzük meg bő vízben, babérlevéllel, só nélkül. A kölest is ugyanígy alaposan átmossuk, majd a lencse leszűrt levével együtt négyszeres vízmennyiséggel felengedjük. Ekkor beleteszünk apróra vágott hagymát, karikára vágott vegyes zöldségeket, burgonyát és felforraljuk. Kis tűzön kb. 10 percig főzzük lefedve, olykor óvatosan megkavarva. Ha megpuhult, fűszerezzük majoranával, és sóval, majd hozzákeverjük a kész lencsét. Kb 35 perc alatt elkészíthető. Tormás céklasalátával tálaljuk és meghinthetjük szezámmaggal.
Lestyános-zöldséges köles egy tál: Nyers Csaba natúr konyhai mesterszakács feljegyzései szerint így készítették a honfoglalók:
1 rész köles 5 rész vizet vesz fel. Üstünkben először csak az üres vizet tesszük fel és felforraljuk. Közben átmossuk a kölest bő- és folyóvízben. Majd a víz forrásába beleöntjük a kölest. Kevergetve, a forrás után 10 percet főzzük. Ezután tesszük bele a tisztított, felaprított vegyes zöldségeket (sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé, karfiol, zöldborsó). Ízlés szerint sót, kevés fehér borsot, majoranát és lestyánt vagy tárkonyt, borsikafüvet (csombor) teszünk bele.A tartalmasabb sűrítés elérésére hideg vízbe búzadarát keverünk el és ezt hozzáöntve 10-15 perig kevergetve főzzük-sűrítjük. Díszítésül finomra vágott fejes káposztát, sárgarépát, cukkinit adhatunk hozzá. Teljes értékű friss barna kenyérrel tálaljuk.
Rucahúsos vagy ludas-köleskása: Őseink a ludas-köleskását kedvelték a legjobban, melynek receptjét Füstkúti Landerer Mihály 1801-ben így írja le: A ludat metéld fel és főzd meg jól vízben, sóban. Mikor a lúd jól megfőtt, a levét szűrd le és főzz köleskását benne, ez megfővén, rakd a kásába a ludat, bors, gyömbér, sáfrány jól legyen benne, add fel vagy a főtt ludat rakd ki szépen tálba és a kását úgy töltsd rá felül. Ma ugyanígy készítjük.
Karimás kása (hajdúkása), Hozzávalók:

20 dkg szalonna
1 fej vöröshagyma
1 kk. fűszerpaprika
40 dkg köleskása
1/2 liter tej
Az apróra vágott szalonnát kiolvasztjuk, az apróra vágott hagymát megpirítjuk rajta, elkeverjük a fűszerpaprikával és rátesszük a köleskását, vízzel felöntve puhára főzzük. Tálalás előtt hideg tejjel leöntjük. Innen kapta a nevét is, a tej a tál karimájáig ért.
Mézes-mazsolás kölespuding (tojás nélkül): 1 liter tejet felfőzünk kb. 5 dkg mazsolával, majd hozzáadunk 15 dkg átmosott kölest. Kevergetve a mag puhulásáig főzzük. Ekkor 1 evőkanál kukoricakeményítőt feloldunk 1 dl hideg vízben, hozzá öntjük a köleshez és felforraljuk. Félretéve, 1 csomag vaníliás cukorral és 2 kanál mézzel ízesítjük. Kiolajozott pudingformába szedjük és ha kihűlt, tányérra borítjuk. Bármilyen híg gyümölcslekvárral körbe önthetjük és egész dióval díszítjük. Kb 20 perc alatt elkészül. (Forrás: Magyarország hagyományos és tájjelegű mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeinek gyűjtemény, részlet)