Egészséges receptek

Kedves SM-es sorstársaim! Az sgforum utódja itt indul újra. Két célt is szolgál: virtuális újság, amelyben az érdekes, jó és fontos tudnivalók, új eredmények jelennek meg. Nem utolsósorban azonban fórum nektek. Írjatok, kérdezzetek, beszélgessetek, mondjátok el a véleményeteket!
Totem58
Adminisztrátor

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.04.12. 18:48

Répatorta liszt nélkül: a nyuszi is ettől marad karcsú

A répatorta egyszerű, mégis különleges és tökéletes dísze lehet az ünnepi asztalnak is. A most következő recept lisztmentes, így a diétába is jobban belefér.
Hozzávalók
6-8 darab közepes vagy nagy répa
2-3 érett banán
2 ek kókuszolaj (ha nincs, étolajjal is finom lesz)
1 kk sütőpor
3 tojás
csipetnyi só
fahéj, őrölt szerecsendió, kardamom vagy vanília ízlés szerint
dió, mazsola (egy étcsokit is elbír, ha ennyi bűnözés belefér)
egy bögre zabpehely egészben vagy őrölve

Elkészítés:
1. A tojássárgáját válaszd szét a fehérjétől, majd verd őket habbá. A megtisztított répákat reszeld apróra, add hozzá a félretett tojássárgáját.
2. Minél érettebb banánokat válassz, ha az egész barna, az sem probléma. Annál édesebb lesz a sütemény, hiszen a banánt nem csak a tészta állagának javításához rakjuk bele, hanem a cukor helyettesítéséért is. Egy tányérban nyomkodd őket pépesre, majd add hozzá a reszelt répához.
3. A zabpelyhet ízlés szerint egyben vagy apróra törve, esetleg liszt finomságúra darálva is hozzáadhatod. Következhet a sütőpor és a kókuszolaj és ízlés szerint a fűszerek. Végül add hozzá az apróra vágott magvakat, aszalt gyümölcsöket.
4. Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Tedd félre a tésztát, hogy a zabpehely kissé megszívja magát a folyadékkal és lágyabbá váljon. Egy kivajazott, kilisztezett formába öntsd a tésztát. Fél óráig vagy villapróbáig süsd, majd fogyasztás előtt hagyd legalább langyosra hűlni. Jó étvágyat hozzá! (Forrás: Femcafé)

Totem58
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.04.10. 09:37

Diétás és fogyasztó hatású turmix receptek

Ki ne szeretné a finom turmixokat? Főleg ha azok egészségesek, diétásak, és még az immunrendszeredet is erősítik. Receptjeink között rengeteg ötletet találsz, hogy te magad is elkészíthesd őket otthon. Próbáld ki mind!

Zöld tea – áfonya – banán. Hozzávalók: 3 evőkanál víz 1 tasak zöld tea 2 evőkanál méz 1,2 bögre fagyasztott/friss áfonya közepes banán fele 75 dl vaníliás szója/rizstej/-tej. Elkészítés: Készítsd el a zöld teát (min. 5 perc) Öntsd a hozzávalókat a turmixba a zöld teával együtt, majd turmixold össze!
Áfonyás banános turmix. Hozzávalók: 3 fagyasztott banán 2 1/4 bögre kókusztej 1 evőkanál rostmix (választható) 1 evőkanál chia mag 1/2 bögre áfonya méz vagy édesítő tetszés szerint. Elkészítés: 1. Turmixold össze a hozzávalókat, míg krémes nem lesz.
Ananászkoktél. Hozzávalók: 1 doboz natúr joghurt Trópusi gyümölcslé/narancslé 1 bögre kockára vágott ananász, jégkockák. Elkészítés: Turmixold össze a hozzávalókat!
Barackos mentás Hozzávalók: 20 dkg barack, 1 pohár joghurt, 1 dl gyümölcslé, 2 mentalevél. Elkészítés: Turmixold össze a hozzávalókat!
Csokis banános turmix Hozzávalók: 1 kisebb banán - fagyasztott a legjobb, 1 mérőkanálnyi csokoládés fehérjepor, 1 evőkanál nyers mogyorókrém. Elkészítés: Tegyél minden hozzávalót a turmixgépbe és turmixold, míg krémes nem lesz Kalóriatartalom: kb. 400 kcal
Eper kivi koktél Hozzávalók: 1,5 bögre almalé, 1/3 banán, 3 kivi, 4 fagyasztott/friss eper, 2 teáskanál méz Elkészítés:Turmixold össze a hozzávalókat!
Legjobb turmix Hozzávalók: 1 pohár natúr joghurt, 1 banán, ½ bögre narancslé, 6 fagyasztott/friss eper Elkészítés: Turmixold össze a hozzávalókat!

Mézes répakoktél[/b] [b]Hozzávalók: 2 főre 2 db sárgarépa ,3 dl natúr joghurt (kefir), 2 ek tejszín, vaj, 1-2 ek méz chili, szerecsendió. Elkészítés: 1. A répákat megpucolod, lereszeled, és kevés vajon megpárolod. 2. Add hozzá a mézet, és karamellizáld. 3. Hagyd meghűlni. 4. A joghurttal és a tejszínnel...
Narancsos álom Hozzávalók: 1 narancs, ½ dl tej/ 1 pohár ,1 evőkanál méz 1 csepp vanília aroma 4 jégkocka Elkészítés: Turmixold össze a hozzávalókat!
Répa-narancs turmix[/b]. [b]Hozzávalók: 2 kis répa, 2 narancs, 1/2 kávéskanál gyömbér, méz/nádcukor/édesítő. Elkészítés: Turmixold össze a hozzávalókat!
[b]Trópusi mix[/b] Hozzávalók: 1 papaya, 1 pohár natúr joghurt, 1/2 bögre kockára vágott ananász, 1/2 bögre ananászlé 1 teáskanál kókuszaroma vagy 1 evőkanál kókuszreszelék 1 teáskanál darált lenmag/rostmix. Elkészítés: Turmixold össze a hozzávalókat!
Trópusi proteines shake] Hozzávalók: 1 bögre alacsony zsírtartalmú natúr cottage cheese,. 1 bögre összenyomkodott, vagy szárított ananász vagy 1 bögre ananász lé, Fél fagyasztott banán. Elkészítés: Tegye az összes hozzávalót egy turmixgépbe, és addig turmixszolja, amíg teljesen sima masszát nem kap.

Zöld mangós Smoothie és Pink Smoothie. Hozzávalók: Zöld mangós Smoothie: 2 nagy mangó (vagy 2 bögre fagyasztott), 1,5 bögre petrezselyem, 1 bögre szeletelt saláta, 2 bögre víz. Pink Smoothie 2 banán 2...
Elkészítés: Turmixold össze a hozzávalókat és azonnal fogyaszd!
Zöld smoothie I.: b]Hozzávalók:[/b] 1 nagyobb banán, 1 körte/alma, 2 bögre aprított kelkáposzta, ½ bögre narancslé, 1/2bögre hideg víz, néhány jégkocka, 1 evőkanál őrölt lenmag vagy rostmix. Elkészítés: Turmixold össze a hozzávalókat!
Zöld smoothie II.. Hozzávalók: 2 szelet dinnye, friss menta, 1 bögre aprított spenótlevél, ½ mangó/narancs, ½ uborka, 2 evőkanál natúr joghurt, pici reszelt gyömbér, jégkockák. Elkészítés: Turmixold össze a hozzávalókat! (forrás: Vitalzone.hu)

Totem58
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.04.10. 09:18

Isteni banános-kivis turmix
Ebben a turmixban az édes, laktató banán és a savanykás kivi találkozik. Remekül ki lehet vele bírni két étkezés között, ráadásul úszik a sok vitaminban!
Hozzávalók
két közepes kivi
egy banán
kevés méz vagy gyümölcscukor
tej, vagy víz
Elkészítés: A gyümölcsöket meghámozzuk, apró darabokra vágjuk, felöntjük vízzel vagy tejjel, egy kis mézzel édesítjük, és kész is! (Írta: B.Zselyke, forrás: femcafe.hu)

Totem58
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.04.09. 16:38

Tárkonyos gomba krémleves (Megjegyzés: SM-ben magtejjel vagy búzadara, illetve zabpehely sűrítéssel ajánlott, nagyon finom. Búzadara-sűrítéskor valamilyen zöldségcsipszet, vagy magot érdemes adni hozzá. Kölessel besűrítve, kókusztejszínnel semmi más nem kell hozzá, mennyei eledel! - Ildikó)

Egy gyorsan és egyszerűen elkészíthető leves, amit a pirított sonkával és a tárkonnyal egy kicsit pikánsabbá lehet tenni:)! A családnak mindenesetre nagyon ízlett, és mostantól biztos gyakrabban készítem majd! Amire főzés közben érdemes odafigyelni, hogy a tej miatt a leves hajlamos kifutni a fazékból. Ilyenkor egy kanállal le kell habozni, és utána már nem habosodik tovább:)! nehézség: könnyű, előkészület: 15 perc
hozzávalók / 5 adag
25 dkg gomba
1 kisebb fej hagyma
1 nagyobb szem krumpli
1 nagyobb répa
1 l víz
2,5 dl tej
1 húsleveskocka
1 púpozott ek liszt
olaj

bors
tárkony
5 dkg sonka
kenyérkocka

A gombákat, a krumplit és a répát megtisztítjuk, és kis kockákra vágjuk. Az apróra vágott hagymát egy kis olajon megdinszteljük, majd hozzáadva a zöldségeket és a gombát pár percig pirítjuk. Rászórjuk a lisztet, és kevergetve további pár percig pirítjuk még. A húsleves kockát feloldjuk 1 liter vízben, majd a tejjel együtt a zöldségekhez öntjük. Sózzuk, borsozzuk. Amíg a leves fő, egy kis olajon megpirítjuk a felkockázott sonkát. Amikor a leves már majdnem kész, egy kis tárkonnyal ízesítjük. A kész levesből kiszedünk egy kevés zöldséget és gombát, a maradékot pedig leturmixoljuk. A leturmixolt levesbe visszatesszük a hozzávalókat, és beletesszük a pirított sonkát is. Megpirított, fűszerezett kenyérkockával tálaljuk. /Forrás: NoSalty/

Totem58
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.04.09. 16:10

Citromos csirke Mamma Agata konyhájából

Végre elérkezett az idő, hamarosan kézhez kapom Mamma Agata szakácskönyvét, amit ő küldött nekem a mesés Ravelloból. Már nagyon várom, hogy sok finom ételt készíthessek el belőle, és oszthassam meg veletek, de addig is, elkészítettem nektek az egyik legismertebb receptjét, a citromos csirkéjét.nehézség: közepes, előkészület: 10 perc, sütés: 20 perc
hozzávalók / 3 adag
6 db csirke felső comb (bőrös )
0.25 l fehérbor (Mamma Agata néhány nappal előtte zsályát és rozmaringot tesz a borba)
2 tk só (csapott, tengeri)
1 ek rozmaring (szárított)
1 ek zsálya (szárított)
1.5 citromból nyert citromlé
5 gerezd fokhagyma
0.5 csokor petrezselyem (apróra vágott)

elkészítés: A fokhagymákat megpucoljuk, és kettévágjuk őket. Teflon serpenyőben - Mamma Agata szerint azért jó a teflon, mert nem ég le benne a hús - minden zsiradék nélkül pár percig sütjük. Ne égessük meg, de az illatát már lehessen érezni.
Ekkor beletesszük a csirkecombokat minden fűszerezés nélkül a bőrös felükkel, s a bőr nélküli felére rászórjuk a só, zsálya és rozmaring felét. Közepes lángon karamellizáljuk a bőrös felét, vagyis ropogós barnára sütjük. Amikor a serpenyőbe tesszük, sisteregni fog a hús, de ez jó, mert ilyenkor húzódik össze a bőr, és tartja bent a finom ízeket.
Amikor a bőr megsült, megfordítjuk a húsokat, a maradék fűszert a bőrös felére szórjuk, s megsütjük a másik oldalt is. Ha ez kész, egy kicsit lejjebb vesszük a lángot, ekkor a hús már eresztett egy kis levet, s lefedjük egy fedővel, s 25 percig hagyjuk párolódni (legalábbis nekem ennyi kellett).
Amikor eltelt az idő, levesszük a fedőt, és felöntjük a húst a borral. Továbbra is alacsony lángon főzzük egészen addig, amíg a bor nagy része el nem fő. Ha nem tálaljuk azonnal, akkor itt a művelet befejeződik. Ha közvetlenül tálaljuk, akkor beleöntjük a citromlevet, és megszórjuk a tetejét apróra vágott petrezselyemmel, s max. 2-3 percig főzzük még tovább. Ha a citromlevet sokáig főzzük, megkeseredik. Ha nem közvetlenül tálaljuk, akkor várunk, s közvetlen tálalás előtt felmelegítjük a húst és a levet, s akkor öntjük bele a citromlevet, és szórjuk meg petrezselyemmel.
Én leginkább zöld salátával eszem, de senki ne hagyja ki a szaft kenyérrel való tunkolását, mert isteni íze van. Máskülönben bármilyen körettel tálalható. (Forrás: Nosalty.hu)

Totem58
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.04.03. 18:05

(Korrigálnom kell a recept írójának ama állítását, hogy a tejallergiás nem fogyaszthat kefirt, joghurtot. Amennyiben már legalább 1-2 éve nem fogyasztott semmilyen tejterméket, tehát a szervezete kitisztult, nincs semmifajta gyulladása, nyugodtan ehet ÉLŐFLÓRÁS joghurtot, kefirt, de csak élőflórásat. A kefirnek, joghurtnak olyan sok hasznos tulajdonsága van, hogy nagyon is ajánlott a fogyasztása - Ildikó)

Totem58 írta:Tökéletes receptek tejallergiásoknak

Érzékeny vagy a laktózra, és már kifogytál a használható receptekből? Összegyűjtöttünk párat, hogy felfrissítsük az ötlettárad! Egyre gyakoribb tünet a tehéntej, illetve a benne található laktóz és a tejfehérje által kiváltott allergia. Ez a többi ételallergiánál jelentősen nagyobb problémát okoz, hiszen a tej olyan élelmiszer, melyet szinte mindenhez használnod kell. Nemcsak a tejet, hanem minden belőle készült ételt, a kefirt, a joghurtot, a friss sajtokat is száműznöd kell az étrendedből, ha ilyen problémával állsz szemben. Egy kis ügyességgel és fantáziával bármilyen ételt elkészíthetsz úgy, hogy nyugodtan kihagyhatod belőle a tiltott hozzávalókat. Érthető, ha már kifogytál az ötletekből, vagy esetleg unod az eddig készített ételeidet, hiszen nehéz komoly megkötések mellett fantáziadúsan főzni. Most segítünk néhány újdonsággal!

Isteni palacsinta – tej nélkül
Hozzávalók (4-5 darab):
5 dkg finomliszt
1 csipet cukor
1,5 dl szódavíz
1 csipet szódabikarbóna
20 ml olaj
Elkészítése: a lisztet a sóval és a cukorral keverd el, majd add hozzá fokozatosan a szódavizet. A végén tedd hozzá a szódabikarbónát, keverd csomómentesre, és merőkanalanként süsd meg az olajos, forró palacsintasütőn mindkét oldalát. Egyaránt töltheted, sós vagy édes töltelékekkel. Próbáld ki spenóttal, darált májjal vagy gyümölcsökkel is!

Aszalt paradicsomos köles
Hozzávalók:
1 csésze köles
2,5 csésze víz
3-4 gerezd fokhagyma
2 evőkanál pirított fenyőmag
1/2 csésze aszalt paradicsom
őrölt bors

friss bazsalikom
Elkészítése: a kölest pirítsd meg egy kis olívaolajon, majd öntsd fel a vízzel, és főzd puhára, ez kb. 20 percig tart. A fokhagymát vagdald apróra, pirítsd meg, majd add hozzá az aszalt paradicsomot, és melegítsd össze őket. A fenyőmagot pirítsd át száraz serpenyőben, majd add a paradicsomos keverékhez, végül az egészhez forgasd hozzá a megfőtt kölest. A végén akár parmezánt is szórhatsz a tetejére.

Kakaós lepény
Hozzávalók:
3 db tojás
17 g nádcukor
3 evőkanál rétesliszt
1 evőkanál zsemlemorzsa
1 evőkanál kakaó
3 evőkanál víz
Elkészítése: a tojás sárgáit keverd fel habosra a vízzel, majd a cukorral. Add hozzá az összekevert lisztet, zsemlemorzsát és kakaót, majd óvatosan forgasd hozzá a kemény habbá vert tojásfehérjét. Öntsd lapos tepsibe, és tűpróbáig süsd. Tálald kockákra vágva, lekvárral nyakon öntve.

Fokhagyma krémleves
Hozzávalók:
20 dkg póréhagyma
30 dkg krumpli
2 evőkanál olaj
1 fej fokhagyma
1 húsleveskocka
3 babérlevél
fehér bors

szerecsendió
Elkészítése: a póréhagymát szeleteld fel, a fazék alján fonnyaszd össze, add hozzá a felkockázott krumplit, és párold őket meg együtt. A fokhagymát csomagold alufóliába, és közepesen meleg sütőben süsd puhára. A krumplit öntsd fel 1 liter vízzel, dobd bele a leveskockát, ízesítsd, majd ha megfőtt, vedd le a lángról, és add hozzá a sült fokhagymát, és turmixold össze a levessel. Tálald krutonnal vagy szárított zsemlekockával. (Forrás: Ötvenentúl.hu)

Totem58
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.04.02. 15:58

Keksz szalámi, amiben nincs keksz, de annál finomabb és egészségesebb!

A legfinomabb avokádós, diós, zabpelyhes tekercs, amit valaha ettünk! Itt a recept! Akárcsak a keksz-szalámit, a következő süteményt is ugyanúgy fel kell tekerni, csak annyi a különbség, hogy ez fényévekkel egészségesebb, táplálóbb és akár finomabb is. Nincs szükség hőkezelésre, így akár a gyerekek is elkészíthetik. Nem tartalmaz semmilyen mesterséges ízfokozót, sem finom lisztet, sem cukrot, sem margarint, még étolajat sem, ezért a túlsúlyosok is bátran csipegethetik.
Hozzávalók:
1 érett avokádó
2 evőkanál folyékony méz
1 marék, kissé összetört dióbél
2 evőkanál kissé összetört mogyoró
3 evőkanál zabpehely
1 evőkanál szentjánoskenyérfa őrlemény
Elkészítés: Az avokádót hámozzuk meg, kockázzuk fel, majd a mézzel együtt turmixoljuk krémmé, majd mehet bele a dió, a szentjánoskenyérfa őrlemény és a mogyoró. Kávédarálóban daráljuk le a zabpelyheket, majd tegyük bele a robotgépben lévő keverékhez, majd kapcsoljuk be a turmixgépet, hogy a zabpelyhek is elvegyülhessenek. Ha akarjuk keverhetünk a masszába mazsolát, egyéb szárított gyümölcsöket. Ezután töltsük ki egy sütőpappírral beborított vágódeszkára a tésztát. Megszórhatjuk a tetejét kókuszreszelékkel, majd óvatosan kezdjük feltekerni. Ha megvagyunk, 1-2 órára tegyük be a hűtőbe, majd utána lehet szeletelni. (Forrás: filantropikum.com)

Totem58
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.03.31. 17:04

Gyógyító kínai konyha a gyakorlatban - Öt fűszeres kacsasült

Elkészítés:: A kacsa készítésének igazi házi receptje, ahogyan azt a kínai városnegyedek piacain láthatjuk. Hagyományosan a kacsasültet nem készítették otthon, minthogy a legtöbb házban nem volt sütő. Az igazán ropogós kacsához gondosan kövessük az alábbi receptet, és használjunk rostélyt. Kb. 2 csésze zsírra lesz szükségünk hozzá. Igazán ropogós kacsához a legjobb a hőléggel működtetett kemence. A malátacukor, amely árpából vagy rizsből készült édesítőszer, melegítő, édes étel, amely lassítja az akut tünetek kitörését, és nyugtatja a gyomrot és a lépet. Az öt fűszer-por csillagánizst, kínai fahéjat, szegfűszeget, ánizst és szecsuáni borsot tartalmaz.

Egy nagyobb edényben forraljunk fel 3-4 liter vizet. Adjuk hozzá a malátacukrot, és kevergetve oldjuk fel benne. Ismét forraljuk fel a vizet, és tegyük bele a kacsát, úgy, hogy a víz az egészet ellepje. Ezután azonnal emeljük ki belőle, és szárítsuk meg papírtörlővel. A kacsa bőre ekkor valamelyest keménnyé válik. Egy kisebb edényben öntsük össze a szójaszószt, az öt fűszer-port és a borsot. Tegyük a kacsát rostélyra, és kenjük át a szójaszósz-keverékkel. Hagyjuk állni 4-6 órán át, időnként újra és újra átkenve. A kacsa bőrének pergamenszerű állagúnak kell lennie.Hevítsük a sütőt 220 fokra. Süssük a kacsát először mellével felfelé 10-15 percig, míg világosbarnává nem válik. Ekkor vegyük le a meleget 180 fokra, és süssük tovább a kacsát addig, míg leve egészen fel nem tisztul, kb. másfél órán át. Vegyük ki a kacsát a sütőből, s pihentessük fél órán át, mielőtt felszeletelnénk. (Forrás: drChenpatika)

Totem58
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.03.29. 16:08

(Sűrítésként ajánlom a zabpelyhet,isteni finom és egészséges leves lesz belőle, én a kazeinallergiám miatt élőflórás joghurttal turbóztam fel, mert a kókusztejszín elfogyott, de a zabpehely mellett az sem szükséges bele - Ildikó)

Bazsalikomos karalábé-krémleves receptkönnyű villámgyors recept

A napokban a kezembe került egy szimpatikus recept, amelyben bazsalikommal készítették el a karalábé-krémlevest. Ezekből az alapanyagokból elkészítettem a saját verziómat, amihez túl sok mindenre nem is volt szükség: víz, karalábé, bazsalikom egy kevés fűszer: fehér bors és só került bele, illetve én még felturbóztam egy kis tejszínnel.
hozzávalók / 2 adag
1 közepes db karalábé
4 dl víz
0.5 csokor bazsalikom
1 dl főzőtejszín
só ízlés szerint
2 csipet fehér bors
2 gerezd fokhagyma
2 ek olívaolaj

elkészítés: Meghámozzuk, majd felkockázzuk a karalábét és a fokhagymát. Egy kevés olívaolajon megdinszteljük a hagymát, majd rádobjuk a karalábét, és együtt pároljuk (fedő alatt) 5-10 percig. Sózzuk, borsozzuk, és felöntjük a vízzel.
Puhára főzzük, beletesszük a bazsalikomot, majd levesszük a tűzről, és leturmixoljuk. Végül beletesszük a tejszínt, még egyet rottyantunk rajta a tűzön, és kész is./Nora Palmer receptje, NoSalty.hu/
***************************************************************************************************************************************
Karalábéleves vajas galuskával recept Nagyon gyors étel 25 perc / előkészület: 5 perc főzés: 20 perc költség: 1000 Ft (Megjegyzés: Ha a szerző 5 perc alatt megpucolta a zöldségeket, cseréljen helyet Gordon Ramsay-val! Bocsi :roll: Ildikó)

Egy nagyon finom, egészséges, könnyű, nyári leves. A vajas galuskáktól hihetetlenül krémes lesz a levesünk, érdemes kipróbálni.hozzávalók / 4 adag
A leveshez
2 db karalábé (zsenge)
3 db sárgarépa
2 db fehérrépa
1 db vöröshagyma
2 csokor petrezselyem
1 ek olívaolaj
2 evőkanál finomliszt
1 ek tejföl
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
A vajas galuskához
2 ek vaj (szobahőmérsékletű)
1 db tojás
1 ek tejföl
3 evőkanál finomliszt
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
A tálaláshoz
1 csokor petrezselyem

elkészítés: A vöröshagymát finomra vágjuk és az olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a felkarikázott sárga- és fehérrépát, kicsit lepirítjuk. Beletesszük a kisebb hasábokra vágott karalábét, néhány ek lisztet és ezzel is pirítjuk kicsit. Sózzuk, borsozzuk. Felöntjük vízzel (v. alaplével), hozzáadjuk a petrezselyemzöldet és addig főzzük, amíg a zöldségek meg nem puhulnak. A galuskához a vajat elkeverjük a tojással (az a jó, ha kicsit darabos marad), hozzáadjuk a tejfölt és néhány ek lisztet. Beleszórjuk a felaprított petrezselyemzöldet, és ízesítjük sóval, borssal. Ha a zöldségek már megpuhultak, kiskanállal beleszaggatjuk a levesbe a galuskákat, és kb. 5 percig főzzük. A tejfölt a levesből kivett lével alaposan elkeverjük, és a leveshez adjuk. Egyet forralunk rajta, és végezetül megszórjuk petrezselyemzölddel. /A kis gasztronauta receptje forrás: nosaly)

Totem58
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.03.29. 05:59

Brokkoli krémleves – tejszín és lisztmentes

A krémlevesek, pürélevesek elkészítése roppant egyszerű, nagyon táplálóak, és diétásak. A brokkoli krémlevest különösen szeretem, sok rostot tartalmaz, ízletes, és nagyon egészséges. A rost tartalmának köszönhetően az ízletes pürélevest nem kell sűríteni, és nagyon egyszerűen diétássá varázsolhatjuk, ha tejszínt sem teszünk bele. A krémlevesek tejszín nélkül is nagyon finomak. Ha mégis használnál, akkor csökkentett zsírtartalmú növényi tejszínt javaslok. Vagy keverhetsz bele egy kis tejfölt, mikor fogyasztod, picit savanyítja, és különlegessé teszi. A pürélevesek, főként a brokkoli pikk-pakk kész van, nem időigényes, így nyugodtan válj meg a zacskós levesektől – amik tele vannak ízfokozókkal- és iktasd be minden napra a levesek fogyasztását. Extra folyadék, tápláló, de kalóriaszegény.

Brokkoli krémleves recept
1 fej brokkoli
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 ek. Zöld fűszerkeverék vagy húsleves alaplé, só, bors
1 evőkanál light margarin, vagy kókuszzsír

1 evőkanál margarinon fonnyaszd meg a felvágott hagymát, a végén add hozzá a felaprított fokhagymát is, majd amikor már érzed a fokhagyma illatát, bele teheted a megmosott, rózsáira szedett brokkolit. Öntsd fel vízzel annyira, hogy ellepje. Ha többet teszel bele, akkor sokkal hígabb lesz, inkább legyen sűrűbb a végeredményt, azt nyugodtan tudod hígítani. Majd tedd bele a zöld fűszer keveréket, vagy húsleves alaplével öntsd fel. Ha van ízfokozókat, tartósítószert nem tartalmazó hús, vagy zöldségleves kockád azt is használhatod, de akkor vigyázz a sóval.

Tedd rá a fedőt, és főzd puhára a brokkolit, nagyon hamar elkészül szerencsére. Majd egy botturmix segítségével pürésítsd kedved szerint, hagyhatsz benne apróbb darabokat, de teljesen krémesre is készítheted. A diétás pürélevesek másik előnye, hogy teljesen mindegy hogy és mekkorára darabolod a zöldségeket – persze minél kisebb annál gyorsabban megfő-, hiszen úgyis turmixolod a végén. Ha nagyon elfoglalt vagy, de szeretnél egy finom levest, akkor a gyors változathoz csak szimplán főzd bele a hagymát, vagy hagyd ki belőle, és csak brokkolit tegyél fel főni zöld fűszerrel, sóval, borssal, vagy használj tartósítószermentes húsleves kockát, így nem kell vágni, pirítani a hagymát. Nagyon finom egy kis reszelt sajttal a tetején, vagy tejföllel. Laktózmentes, cukormentes és lisztmentes. (Forrás: MyTaste)

Vissza: “Sclerosis Multiplex - MáSképp”