A fokhagymaleves 100x jobb az antibiotikumnál!
Amikor úgy érzed, hogy nincs minden rendben az egészségeddel, éppen egy betegséggel küzdesz, akkor meglátogatod háziorvosod, általában egy recepttel távozol tőle: és sokszor a hideg is kiráz, ha antibiotikumot ír fel. Most egy finom, tápláló fokhagymaleves receptjét osztjuk meg veled, ami százszor hatékonyabb és ízletesebb, mint az antibiotikumok! Legalábbis szerintünk!
Az antibiotikum mellékhatásairól: Amikor egy nem természetes antibiotikumról kapsz receptet a dokinál, és elkezded szedni, akkor köztudottan számos kellemetlen mellékhatás jelentkezhet, melyek gyakran kihatnak az emésztésedre, bőrödre, még lehet, hogy a szívműködésedre is. A következő mellékhatások léphetnek fel általában a felírt antibiotikum szedése közben és/vagy után:
Kiütés
Szorító érzés a torokban
Zihálás, asztmatikus tünetek, köhögés
Hányinger, émelygés
Hányás
Étvágytalanság
Hasmenés
Gyors szívverés
Vérnyomás csökkenés
Szorongás
Tovább is van, mondjuk még? Egy antibiotikum kúra után annak a kockázata is fennáll, hogy a szervezetedben kialakul egy erősebb baktériumtörzs, ami már ellenáll az antibiotikumnak is. Ha ez megtörténik, akkor az orvosodnak nagyobb adagot kell a következő betegségnél felírnia, mert a szervezeted már nem fog reagálni a "normál" adagra. Nem hangzik túl jól, igaz?!
Fokhagyma: a természetes antibiotikum: Nekünk azonban van egy titkos receptünk, ami legalább olyan hatékony, mint egy enyhe antibiotikum, ráadásul finom és egészséges is! Nincsenek kellemetlen mellékhatásai (az illatát kivéve), és nem lehet túladagolni.
A csoda-levesben a főszerepet a fokhagyma játssza, ami a világon az egyik legerőteljesebb gyógyító növény; fel is került a legegészségesebb ételeket tartalmazó top 30-as listánkra. A fokhagymát évszázadok óta használják a hagyományos gyógyítók mindenféle betegség kúrálására: segít a koleszterinszint és a magas vérnyomás csökkentésében, valamint növeli az állóképességet is. Az ókori Görögországban még az atlétáknak is nagy adagban adták, és szerencsére nem került fel a dopping-listára!
A fokhagyma egy természetes antibiotikum: A gyulladásgátló és antioxidáns tulajdonságának köszönhetően segíthet megelőzni az Alzheimer-kórt és a demenciát is. Csökkenti az ízületi gyulladás, a cukorbetegség, az elhízás, a csontritkulás és a rák kockázatát. A fokhagyma aktív összetevői segítenek a vér hígításában is, így csökkentve a szívroham, a szív-és érrendszeri betegségek és a stroke kialakulásának esélyét. A növény kiváló fegyver a baktériumok elleni harcban, ezért is nevezzük hathatós, természetes antibiotikumnak is. Ezen kívül semlegesíti a különböző méreganyagokat is, amelyek mindenféle egészségügyi problémát okozhatnak. A fokhagyma különböző formában fogyasztható, lenyelhetsz, megehetsz egy pár nyers gerezdet, beveheted fokhagymaolaj kapszulaként, vagy elkészíthető ez a szuper egészséges fokhagymaleves is!
Antibiotikum fokhagymaleves-recept
50 db megtisztított fokhagyma gerezd (randit már ne tervezz aznap estére)
2 db felkockázott vöröshagyma
3 csésze felkockázott száraz kenyér
2 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál vaj
1 evőkanál friss kakukkfű
1 csésze tejföl
250 ml csirkehúsleves
Hogyan készíthető el a fokhagymaleves?: Melegítsd fel a sütőd 180 fokra. Helyezd a fokhagymagerezdjeid egy alufóliára, ezután tegyél rájuk olívaolajat, csomagold be őket és süsd a sütőben 90 percig. Miután kivetted a sütőből hagyd lehűlni, majd törd össze a fokhagymát egy villa segítségével. Ragadj meg egy lábost, melegíts olívaolajat és vajat az alján, ezután párold rajta a vöröshagymát kb. 10 percig. Add hozzá a fokhagymapürét és jól keverd össze, majd add hozzá a kakukkfüvet és a csirkehúslevest is. Amikor forr, vedd lejjebb a lángot, és szórd bele a száraz kenyeret. Hagyd főni 5 percig, aztán keverd bele a tejfölt, ízlés szerint tegyél bele sót és borsot.
Fokhagymaleves-recept - ínyenc verzió: Ha nem csak egészséges, hanem igazán különleges levest szeretnél, akkor ne tegyél kenyeret bele, hanem öntsd ki a levest tűzálló tálkákba, majd szórd meg reszelt sajttal. Ezután lisztből, vízből és sóból készíts egyszerű lepényt. (Az összetevőket ízlés szerint adagold addig, amíg megfelelő, gyúrható lepény-állaga lesz). Borítsd be a lepénnyel a tálakat és tedd be a sütőbe kb. 20 percre! A fokhagymaleves elkészítése egyáltalán nem bonyolult, viszont az egészségedre gyakorolt hatásai annál fantasztikusabbak, tehát főzésre fel! Egészségedre! (Forrás: egeszsegmagazin.com)
Egészséges receptek
-
- Adminisztrátor
- Hozzászólások: 725
- Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
- Tartózkodási hely: Nyíregyháza
Re: Egészséges receptek
Az egészséges táplálkozás 10 pontja
Hús nélkül? Nyersen? Csak zöldséget és gyümölcsöt? Vajon tényleg ezek az egészséges táplálkozás alapfeltételei? És jól lehet lakni az egészséges táplálkozás által megengedett étrend mellett is? Számtalan kérdés, amely válaszra vár. Az étkezés lényege nem csak az, hogy szervezetünk számára energiát szolgáltassunk, hiszen nem mindegy, mit, mikor és hogyan fogyasztunk, sőt még az sem, hogy milyen lelkiállapotban tesszük ezt. Az állandó diétázás, a vágyakozás a „tiltott" falatok után bizony néha megnehezíti azok életét is, akik elkötelezték magukat az egészséges táplálkozás mellett. Az alábbi néhány szabály segítségével megkönnyíthetjük az átállást az egészséges életmódra saját magunk és családunk számára is.
1. Kerüld el a gyors ételeket, inkább szánj időt a főzésre! Ha magadra főzöl, akkor amellett, hogy a gyorséttermeket is elkerülöd, biztosra tudni fogod, hogy milyen alapanyagok szerepelnek az elfogyasztott ételeidben.
2. Távolíts el otthonodból minden kevésbé egészséges élelmiszert! Helyettük vásárolj alacsony zsír- és cukortartalmú, megfelelő minőségű és összetételű alapanyagokat! Például az étolaj, zsír és margarin helyett válaszd az egészségesebb kókuszolajat, salátákhoz pedig a különböző Omega-3 zsírsavban gazdag szezám-, búzacsíra- és mogyoróolajat.
3. Minden vásárláskor gondosan ellenőrizd a termékek címkéjét! Az egészséges táplálkozás jegyében sok mindent el kell követned. Nagyon fontos, hogy vásárláskor figyelj oda a termékek összetevőire, így könnyen ki tudod szűrni azt, ami számodra nem megfelelő!
4. Zöldségféléket csak ellenőrzött helyről, helyi piacokról szerezz be! Sőt, ami még jobb az a saját konyhakert - persze ha kellő elszántsággal és némi tapasztalattal párosul az egészséges táplálkozás iránti vágyad.
5. Kevesebb szénhidrátot fogyassz! Ma már ugyanis a kimondottan édesszájúak is megtalálhatják azokat a természetes cukorpótlókat, amelyek segítségével nem kell lemondaniuk ez édes ízek élvezetéről, mégsem visznek be feleslegesen plusz kalóriákat. Ilyen például a stevia, a xilit, és a mannit, amelyek sütésre is kiválóan alkalmasak.
6. A zöldségeket lehetőleg nyersen, vagy blansirozva fogyaszd! A zöldségeket sem mindegy, hogy milyen formában fogyasztod. Magas hőmérséklet hatására a zöldségek és a gyümölcsök is elveszítik vitamin- és antioxidánstartalmuk nagy részét. Ha csak teheted nyersen, pároltan vagy blansirozva fogyaszd a zöldségeket!
7. Naponta legalább ötször étkezz, kis adagokban! A főétkezések között tízóraizz és uzsonnázz. Egy alma, egy joghurt, vagy egy teljes kiőrlésű péksütemény segít szinten tartani a vércukor szintet és nem alakul ki a „farkaséhség" sem.
8. Kerüld a hizlaló rágcsálnivalókat! Helyettük vágj fel gerezdekre almát, sárgarépát és egyéb zöldséget, gyümölcsöt! Több tanulmány is kimutatta, hogyha ezek az egészséges rágcsálnivalók a szemünk előtt vannak, gyakrabban fogyasztjuk el azokat.
9. Fogyassz rendszeresen halat! Nemcsak szív- és érrendszerednek teszel jót vele, de még fogyhatsz is, hiszen kalóriatartalma még a csirkemellétől is alacsonyabb. Ha nem szereted a sült hal ízét, kísérletezz bátran más receptekkel! Próbálj ki például a halfasírtot, vagy a pástétomot. De, ha nem halat eszel, akkor a vörös húsok helyett használj csirke- és pulykahúst, de kiválóan helyettesíthető a hús néhány szójakészítménnyel is.
10. És végül: mozogj! Az egészséges táplálkozáshoz elengedhetetlen az egészséges emésztés, ehhez pedig nélkülözhetetlen a mozgás. Szánj legalább hetente háromszor 20-30 percet arra, hogy alaposan átmozgasd a tested. Ha az izmok megfelelően működnek, jobb lesz a szervezet oxigénellátása és a táplálékok is jobban hasznosulnak majd! (Forrás: Egészségmagazin)
Hús nélkül? Nyersen? Csak zöldséget és gyümölcsöt? Vajon tényleg ezek az egészséges táplálkozás alapfeltételei? És jól lehet lakni az egészséges táplálkozás által megengedett étrend mellett is? Számtalan kérdés, amely válaszra vár. Az étkezés lényege nem csak az, hogy szervezetünk számára energiát szolgáltassunk, hiszen nem mindegy, mit, mikor és hogyan fogyasztunk, sőt még az sem, hogy milyen lelkiállapotban tesszük ezt. Az állandó diétázás, a vágyakozás a „tiltott" falatok után bizony néha megnehezíti azok életét is, akik elkötelezték magukat az egészséges táplálkozás mellett. Az alábbi néhány szabály segítségével megkönnyíthetjük az átállást az egészséges életmódra saját magunk és családunk számára is.

2. Távolíts el otthonodból minden kevésbé egészséges élelmiszert! Helyettük vásárolj alacsony zsír- és cukortartalmú, megfelelő minőségű és összetételű alapanyagokat! Például az étolaj, zsír és margarin helyett válaszd az egészségesebb kókuszolajat, salátákhoz pedig a különböző Omega-3 zsírsavban gazdag szezám-, búzacsíra- és mogyoróolajat.
3. Minden vásárláskor gondosan ellenőrizd a termékek címkéjét! Az egészséges táplálkozás jegyében sok mindent el kell követned. Nagyon fontos, hogy vásárláskor figyelj oda a termékek összetevőire, így könnyen ki tudod szűrni azt, ami számodra nem megfelelő!
4. Zöldségféléket csak ellenőrzött helyről, helyi piacokról szerezz be! Sőt, ami még jobb az a saját konyhakert - persze ha kellő elszántsággal és némi tapasztalattal párosul az egészséges táplálkozás iránti vágyad.
5. Kevesebb szénhidrátot fogyassz! Ma már ugyanis a kimondottan édesszájúak is megtalálhatják azokat a természetes cukorpótlókat, amelyek segítségével nem kell lemondaniuk ez édes ízek élvezetéről, mégsem visznek be feleslegesen plusz kalóriákat. Ilyen például a stevia, a xilit, és a mannit, amelyek sütésre is kiválóan alkalmasak.

6. A zöldségeket lehetőleg nyersen, vagy blansirozva fogyaszd! A zöldségeket sem mindegy, hogy milyen formában fogyasztod. Magas hőmérséklet hatására a zöldségek és a gyümölcsök is elveszítik vitamin- és antioxidánstartalmuk nagy részét. Ha csak teheted nyersen, pároltan vagy blansirozva fogyaszd a zöldségeket!
7. Naponta legalább ötször étkezz, kis adagokban! A főétkezések között tízóraizz és uzsonnázz. Egy alma, egy joghurt, vagy egy teljes kiőrlésű péksütemény segít szinten tartani a vércukor szintet és nem alakul ki a „farkaséhség" sem.
8. Kerüld a hizlaló rágcsálnivalókat! Helyettük vágj fel gerezdekre almát, sárgarépát és egyéb zöldséget, gyümölcsöt! Több tanulmány is kimutatta, hogyha ezek az egészséges rágcsálnivalók a szemünk előtt vannak, gyakrabban fogyasztjuk el azokat.
9. Fogyassz rendszeresen halat! Nemcsak szív- és érrendszerednek teszel jót vele, de még fogyhatsz is, hiszen kalóriatartalma még a csirkemellétől is alacsonyabb. Ha nem szereted a sült hal ízét, kísérletezz bátran más receptekkel! Próbálj ki például a halfasírtot, vagy a pástétomot. De, ha nem halat eszel, akkor a vörös húsok helyett használj csirke- és pulykahúst, de kiválóan helyettesíthető a hús néhány szójakészítménnyel is.
10. És végül: mozogj! Az egészséges táplálkozáshoz elengedhetetlen az egészséges emésztés, ehhez pedig nélkülözhetetlen a mozgás. Szánj legalább hetente háromszor 20-30 percet arra, hogy alaposan átmozgasd a tested. Ha az izmok megfelelően működnek, jobb lesz a szervezet oxigénellátása és a táplálékok is jobban hasznosulnak majd! (Forrás: Egészségmagazin)
Re: Egészséges receptek
(Talán megbocsátható, hogy a paradicsom kihagyásával javaslom ezt a salátát, mivel az növeli a bél áteresztő képességét, amit kapcsolatba hoznak az autoimmun betegségekkel. Az elsődleges paradicsomszaponin, ami áteresztő belet eredményez, az α-tomatin nevű glükalkaloid. Enélkül igazi gyógyító!- Ildikó)
Siegrid Fuchs és Franz Fazekas grazi professzor MS-ről szóló könyvében (címe "Diagnose: Multiple Sklerose") a következő salátát ajánlotta SM-eseknek.
Vegyes "SM-saláta" két személyre, ahogy ők a könyvükben ezt nevezik.
Hozzávalók:
Egy marék kevert vegyes saláta, benne fejes saláta is az immunrendszer erősítésére való jótékony hatása miatt.
2 paradicsom
1 sárga paprika
1 kígyóuborka
2 fej nagy zeller ahogy fogalmazott
3 evőkanál dióbél (ez nagyjából 70 gramm ledaráltan a szerző szerint - jó púposan megtömve szerintem)
A salátaszósz összetevői:
2 evőkanál balzsamecet
2 evőkanál mangószaft
2 evőkanál dióolaj
1 teáskanál mustár
3 kakukkfű-ág
só és bors
Elkészítése: Salátát és a zöldségeket megmosni, szárazon összevagdosni kis darabokra. A salátaszószhoz a hozzávalókat összekeverni és a kicsire vágott salátára rátenni. A diókat apró darabokra törve rászórni. Változat akinek ez kevés lenne: ízlés esetén szardellát vagy sajtot is rakhatunk rá. Az összetevőket a grazi, illetve egy SM központ az immunrendszerre való jótékony hatásuk alapján válogatták össze és javasolják betegeiknek.
Siegrid Fuchs és Franz Fazekas grazi professzor MS-ről szóló könyvében (címe "Diagnose: Multiple Sklerose") a következő salátát ajánlotta SM-eseknek.
Vegyes "SM-saláta" két személyre, ahogy ők a könyvükben ezt nevezik.
Hozzávalók:

Egy marék kevert vegyes saláta, benne fejes saláta is az immunrendszer erősítésére való jótékony hatása miatt.
2 paradicsom
1 sárga paprika
1 kígyóuborka
2 fej nagy zeller ahogy fogalmazott
3 evőkanál dióbél (ez nagyjából 70 gramm ledaráltan a szerző szerint - jó púposan megtömve szerintem)
A salátaszósz összetevői:
2 evőkanál balzsamecet
2 evőkanál mangószaft
2 evőkanál dióolaj
1 teáskanál mustár
3 kakukkfű-ág
só és bors
Elkészítése: Salátát és a zöldségeket megmosni, szárazon összevagdosni kis darabokra. A salátaszószhoz a hozzávalókat összekeverni és a kicsire vágott salátára rátenni. A diókat apró darabokra törve rászórni. Változat akinek ez kevés lenne: ízlés esetén szardellát vagy sajtot is rakhatunk rá. Az összetevőket a grazi, illetve egy SM központ az immunrendszerre való jótékony hatásuk alapján válogatták össze és javasolják betegeiknek.
*Nem orvos vagyok, hanem sorstárs 20 éve
-
- Adminisztrátor
- Hozzászólások: 725
- Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
- Tartózkodási hely: Nyíregyháza
Re: Egészséges receptek
Iszonyú finom a világ legjobb zsírégető levese Átmelegít egy hideg nap végén, mennyei finom és még diétás is! Tökéletes vacsora!
A hideg estéken igazán mennyei vacsora, ha egy tányér forrólevest kanalazunk a jó meleg lakásban. Hát még, ha ez a leves a fogyókúránknak is kedvez! A finomság, melyet most mutatunk, nemcsak ízletes és tartalmas, de hatékony társad lehet a diétádban is. Egészséges összetevői ugyanis abban segítenek, hogy karcsú lehess!
A gyömbér illóolajai és csípős vegyületei csökkentik a gyulladásokat, melyek lelassíthatják az anyagcserét. Ráadásul fokozzák a bélműködést és serkentik a zsírégetést.A curry a kellemes csípősséggel átmelegít, hatása pedig nagyon kedvező a kedélyállapotodra, ezen felül pedig fájdalomcsillapító hatású, és kedvező hatással van az anyagcserédre is.
Hozzávalók
• 1 evőkanál olaj
• 1 hagyma, apróra vágva
• 3 gerezd fokhagyma, összetörve
• 1 diónyi méretű gyömbér, lereszelve
• 1-2 evőkanál piros curry paszta
• 1-2 evőkanál kurkuma
• 1 teáskanál só
• 2 tk. cukornak megfelelő édesítőszer
• 8 dl kókusztej
• 3 csésze húslevest
• 24 dkg extra kemény tofu
• ízlés szerint további zöldségek, például sárgarépa, zeller, kelkáposzta, brokkoli, vörös káposzta
Így készítsd el
1. A tofuból nyomd ki a vizet, amennyire csak tudod.
2. Az olajon pirítsd le a hagymát, fokhagymát és a gyömbért, kevergetve süsd néhány percig, de ne hagyd, hogy a fokhagyma barnásra égjen.
3. Add hozzá a curryt, a kurkumát, a sót és az édesítőt, pirítsd pár másodpercig, majd öntsd hozzá a kókusztejet és a húslevest.
4. A választott zöldségeket add az alap léhez, párold benne puhára, de még enyhén roppanósra, hogy frissessége és vitamintartalma is megmaradjon.
5. A zöldségek egy részét emeld ki a léből, majd botmixerrel vagy turmixgépben pürésítsd a levest.
6. A selymes, krémes leveshez kevés olajon pirítsd arany barnára a tofut, a karamellizált darabokat és a félretett zöldségeket pedig helyezd el a tányéron, melyre kimered a gazdag, illatos levest. Friss koriander, illetve lime illik hozzá. (Szerző: Fenyő Borbála, forrás: Ripost)

A gyömbér illóolajai és csípős vegyületei csökkentik a gyulladásokat, melyek lelassíthatják az anyagcserét. Ráadásul fokozzák a bélműködést és serkentik a zsírégetést.A curry a kellemes csípősséggel átmelegít, hatása pedig nagyon kedvező a kedélyállapotodra, ezen felül pedig fájdalomcsillapító hatású, és kedvező hatással van az anyagcserédre is.
Hozzávalók
• 1 evőkanál olaj
• 1 hagyma, apróra vágva
• 3 gerezd fokhagyma, összetörve
• 1 diónyi méretű gyömbér, lereszelve
• 1-2 evőkanál piros curry paszta
• 1-2 evőkanál kurkuma
• 1 teáskanál só
• 2 tk. cukornak megfelelő édesítőszer
• 8 dl kókusztej
• 3 csésze húslevest
• 24 dkg extra kemény tofu
• ízlés szerint további zöldségek, például sárgarépa, zeller, kelkáposzta, brokkoli, vörös káposzta
Így készítsd el
1. A tofuból nyomd ki a vizet, amennyire csak tudod.
2. Az olajon pirítsd le a hagymát, fokhagymát és a gyömbért, kevergetve süsd néhány percig, de ne hagyd, hogy a fokhagyma barnásra égjen.
3. Add hozzá a curryt, a kurkumát, a sót és az édesítőt, pirítsd pár másodpercig, majd öntsd hozzá a kókusztejet és a húslevest.
4. A választott zöldségeket add az alap léhez, párold benne puhára, de még enyhén roppanósra, hogy frissessége és vitamintartalma is megmaradjon.
5. A zöldségek egy részét emeld ki a léből, majd botmixerrel vagy turmixgépben pürésítsd a levest.
6. A selymes, krémes leveshez kevés olajon pirítsd arany barnára a tofut, a karamellizált darabokat és a félretett zöldségeket pedig helyezd el a tányéron, melyre kimered a gazdag, illatos levest. Friss koriander, illetve lime illik hozzá. (Szerző: Fenyő Borbála, forrás: Ripost)
-
- Adminisztrátor
- Hozzászólások: 725
- Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
- Tartózkodási hely: Nyíregyháza
Egészséges receptek
EGÉSZSÉGES RECEPTEK – VÁLOGATÁS
Pikáns sütőtökös csirke – Egyszerűen egészséges
HOZZÁVALÓK (2 személyre):
• Kb. 50 dkg csirkemell
• 1 kisebb fej vöröshagyma
• Kb. 1 kg sütőtök
• 3 dl húsleves
• 1/2 dl evőkanál olívaolaj
• 1 kiskanál szerecsendió, gyömbér, és curry
• Csipetnyi fehér bors, és só
• 5dkg méz
ELKÉSZÍTÉS: A csirkemellet felcsíkozzuk, a tököt megtisztítjuk, kockázzuk. A vöröshagymát apróra vágjuk, az olíva olajon megfuttatjuk, majd hozzáadjuk a csíkokra vágott csirkét. Pár perc pirítás után fűszerezzük, majd felöntjük a levessel. Újabb néhány perc múlva hozzáadjuk a felkockázott sütőtököt, és kb. 20 percig így pároljuk, míg teljesen elfövi a levét. Legvégül adjuk hozzá a mézet (kevésbé ínyenceknek elhagyható), és barna rizzsel tálaljuk.
Édes-savanyú hagymakrém pirítósra – egészség pirítós keletiesen
HOZZÁVALÓK:
1 kg lila hagyma
1 pohár vörösborecet
3 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál méz
1 csipet só
ELKÉSZÍTÉSE: Az olívaolajon futtassuk meg a feldarabolt hagymát, majd öntsük rá az ecetet, a cukrot, és sózzuk meg. Időnként meg-megkevergetve lassú tűzön főzzük, amíg a színe és az állaga is megváltozik, és krémszerű pürét kapunk. Pirítóssal és juhtúróval kínáljuk, mivel ez utóbbi igen jól harmonizál a hagymakrémmel.
Sütőtökleves – Ínycsiklandó leves sok vitaminnal
HOZZÁVALÓK 4 személyre:
• Kb. 60 dkg sütőtök
• 1 nagyobb burgonya
• 1 kisebb póréhagyma, vagy kis fej vöröshagyma
• 2 evőkanál olívaolaj
• Csipet gyömbér, só
ELKÉSZÍTÉS:
A zöldségeket megtisztítjuk, felaprítjuk, és egy fazék vízben feltesszük főni (kb. 2 liter) Hozzáadjuk az olíva olajat, fűszereket, és puhára főzzük az egészet. Amikor megfőtt, összeturmixoljuk (esetleg tehetünk bele egy kis szójatejszínt, hogy selymesebb legyen), majd rottyantunk rajta még egyet. Pirított mandulával, esetleg sült sonkaszelettel tálalhatjuk, petrezselyemmel díszíthetjük.
Antioxidáns koktél szőlővel és áfonyával – Az immunrendszer erősítéséért
Készíts velünk olyan energiaitalt, amely gazdag antioxidánsokban, valamint méregteleníti a testet és a lelket! C-vitamin tartalma védelmet nyújthat a megfázás és influenza ellen!
HOZZÁVALÓK:
10 dkg piros szőlő
20 dkg fekete áfonya
1 citrom
fél zöld citrom
Szénsavas ásványvíz
ELKÉSZÍTÉS: gyümölcspréssel préseljük le a gondosan megmosott gyümölcsöket, facsarjuk bele a citromok levét is. Keverjünk hozzá ízlés szerint ásványvizet.
Miért egészséges?
A[b] piros szőlő: antioxidáns, gyulladáscsökkentő, méregtelenítő. B3, B6, E-vitamint és flavonoidokat tartalmaz, továbbá vas, réz, szelén, cink, magnézium található benne. A fekete áfonya: antioxidáns, antibakteriális, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, vértisztító. C-vitamint, B1- vitamint, béta-karotint, káliumot tartalmaz. Javítja az erek falának rugalmasságát. A citrom és zöld citrom: közismerten sok C-vitamint tartalmaznak, emellett antioxidáns hatásúak és káliumot, kalciumot is tartalmaznak. Fogyaszd egészséggel!
Jókedvű fügekoktél – Egészséges színpompás ital
HOZZÁVALÓK: :
2 szál sárgarépa
1 hámozott narancs
5–6 szem friss, érett füge
1 hámozott banán
Csipetnyi gyömbér
A hozzávalókat turmix-, vagy robotgépben simára keverjük, fügeszeletekkel díszíthetjük. A tápláló, rost dús gyümölcsök gyorsan eltelítenek. A banán és a füge magas triptofán tartalmának köszönhetően – melyet a szervezet szerotoninná alakít – jó közérzetet is nyerhetünk ezzel a gyönyörű színű koktéllal!
Fokhagyma krémleves gyömbérrel
HOZZÁVALÓK:
5 gerezd fokhagyma
• kisujjnyi friss gyömbér
• két csokor újhagyma
• friss petrezselyem
• 2 dl szójatejföl
• 6 evőkanál szezámmag
• tiszta só, bors, szerecsendió, natúr szárított zöldségkeverék (sómentes)
ELKÉSZÍTÉS:
Tisztítsd meg az újhagymát és a fokhagymát. Olíva olajon pirítsd üvegesre a felkarikázott újhagymát. Öntsd fel fél liter vízzel, zúzd bele a fokhagymát, fűszerezd ízlés szerint. Kb. 20 perc múlva vedd le a tűzről, és botmixerrel vagy turmixgépben keverd simára. A szójatejfölhöz keverj 3 evőkanál őrölt szezámmagot és engedd fel pár evőkanálnyi levessel, keverd össze, majd keverd bele a levesbe, ettől besűrűsödik és krémes állaga lesz. Apróra vágott friss petrezselyemmel és frissen reszelt gyömbérrel ízesítsd. A tetejére pirított szezámmagot szórj! Jó étvágyat!
[b]
Miért együnk friss petrezselymet?[/b]
A friss petrezselyem kiváló C-vitamin-forrás. 100 grammban 160 mg C-vitamin van! Ezen kívül még B1-, B2-, B3, B6, B7-vitaminokat is tartalmaz. A népgyógyászatban a petrezselymet vizelethajtásra, vesekő, vesehomok eltávolítására használják. Kiváló étvágyjavító, fokozza a béltraktus munkáját. Nőknél a menstruáció elősegítésére és a nemi vágy fokozására is alkalmazzák, ösztrogénhez hasonló hatása miatt. Elmulasztja a kellemetlen szájszagot, és nem utolsósorban kiváló lúgosító is! (Forrás: vitaminstation.hu/hu)
Pikáns sütőtökös csirke – Egyszerűen egészséges
HOZZÁVALÓK (2 személyre):
• Kb. 50 dkg csirkemell
• 1 kisebb fej vöröshagyma
• Kb. 1 kg sütőtök
• 3 dl húsleves
• 1/2 dl evőkanál olívaolaj
• 1 kiskanál szerecsendió, gyömbér, és curry
• Csipetnyi fehér bors, és só
• 5dkg méz
ELKÉSZÍTÉS: A csirkemellet felcsíkozzuk, a tököt megtisztítjuk, kockázzuk. A vöröshagymát apróra vágjuk, az olíva olajon megfuttatjuk, majd hozzáadjuk a csíkokra vágott csirkét. Pár perc pirítás után fűszerezzük, majd felöntjük a levessel. Újabb néhány perc múlva hozzáadjuk a felkockázott sütőtököt, és kb. 20 percig így pároljuk, míg teljesen elfövi a levét. Legvégül adjuk hozzá a mézet (kevésbé ínyenceknek elhagyható), és barna rizzsel tálaljuk.
Édes-savanyú hagymakrém pirítósra – egészség pirítós keletiesen

HOZZÁVALÓK:
1 kg lila hagyma
1 pohár vörösborecet
3 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál méz
1 csipet só
ELKÉSZÍTÉSE: Az olívaolajon futtassuk meg a feldarabolt hagymát, majd öntsük rá az ecetet, a cukrot, és sózzuk meg. Időnként meg-megkevergetve lassú tűzön főzzük, amíg a színe és az állaga is megváltozik, és krémszerű pürét kapunk. Pirítóssal és juhtúróval kínáljuk, mivel ez utóbbi igen jól harmonizál a hagymakrémmel.
Sütőtökleves – Ínycsiklandó leves sok vitaminnal
HOZZÁVALÓK 4 személyre:
• Kb. 60 dkg sütőtök
• 1 nagyobb burgonya
• 1 kisebb póréhagyma, vagy kis fej vöröshagyma
• 2 evőkanál olívaolaj
• Csipet gyömbér, só
ELKÉSZÍTÉS:
A zöldségeket megtisztítjuk, felaprítjuk, és egy fazék vízben feltesszük főni (kb. 2 liter) Hozzáadjuk az olíva olajat, fűszereket, és puhára főzzük az egészet. Amikor megfőtt, összeturmixoljuk (esetleg tehetünk bele egy kis szójatejszínt, hogy selymesebb legyen), majd rottyantunk rajta még egyet. Pirított mandulával, esetleg sült sonkaszelettel tálalhatjuk, petrezselyemmel díszíthetjük.
Antioxidáns koktél szőlővel és áfonyával – Az immunrendszer erősítéséért

Készíts velünk olyan energiaitalt, amely gazdag antioxidánsokban, valamint méregteleníti a testet és a lelket! C-vitamin tartalma védelmet nyújthat a megfázás és influenza ellen!
HOZZÁVALÓK:
10 dkg piros szőlő
20 dkg fekete áfonya
1 citrom
fél zöld citrom
Szénsavas ásványvíz
ELKÉSZÍTÉS: gyümölcspréssel préseljük le a gondosan megmosott gyümölcsöket, facsarjuk bele a citromok levét is. Keverjünk hozzá ízlés szerint ásványvizet.
Miért egészséges?
A[b] piros szőlő: antioxidáns, gyulladáscsökkentő, méregtelenítő. B3, B6, E-vitamint és flavonoidokat tartalmaz, továbbá vas, réz, szelén, cink, magnézium található benne. A fekete áfonya: antioxidáns, antibakteriális, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, vértisztító. C-vitamint, B1- vitamint, béta-karotint, káliumot tartalmaz. Javítja az erek falának rugalmasságát. A citrom és zöld citrom: közismerten sok C-vitamint tartalmaznak, emellett antioxidáns hatásúak és káliumot, kalciumot is tartalmaznak. Fogyaszd egészséggel!
Jókedvű fügekoktél – Egészséges színpompás ital
HOZZÁVALÓK: :
2 szál sárgarépa
1 hámozott narancs
5–6 szem friss, érett füge
1 hámozott banán
Csipetnyi gyömbér
A hozzávalókat turmix-, vagy robotgépben simára keverjük, fügeszeletekkel díszíthetjük. A tápláló, rost dús gyümölcsök gyorsan eltelítenek. A banán és a füge magas triptofán tartalmának köszönhetően – melyet a szervezet szerotoninná alakít – jó közérzetet is nyerhetünk ezzel a gyönyörű színű koktéllal!
Fokhagyma krémleves gyömbérrel
HOZZÁVALÓK:
5 gerezd fokhagyma
• kisujjnyi friss gyömbér
• két csokor újhagyma
• friss petrezselyem
• 2 dl szójatejföl
• 6 evőkanál szezámmag
• tiszta só, bors, szerecsendió, natúr szárított zöldségkeverék (sómentes)
ELKÉSZÍTÉS:
Tisztítsd meg az újhagymát és a fokhagymát. Olíva olajon pirítsd üvegesre a felkarikázott újhagymát. Öntsd fel fél liter vízzel, zúzd bele a fokhagymát, fűszerezd ízlés szerint. Kb. 20 perc múlva vedd le a tűzről, és botmixerrel vagy turmixgépben keverd simára. A szójatejfölhöz keverj 3 evőkanál őrölt szezámmagot és engedd fel pár evőkanálnyi levessel, keverd össze, majd keverd bele a levesbe, ettől besűrűsödik és krémes állaga lesz. Apróra vágott friss petrezselyemmel és frissen reszelt gyömbérrel ízesítsd. A tetejére pirított szezámmagot szórj! Jó étvágyat!
[b]
Miért együnk friss petrezselymet?[/b]

A friss petrezselyem kiváló C-vitamin-forrás. 100 grammban 160 mg C-vitamin van! Ezen kívül még B1-, B2-, B3, B6, B7-vitaminokat is tartalmaz. A népgyógyászatban a petrezselymet vizelethajtásra, vesekő, vesehomok eltávolítására használják. Kiváló étvágyjavító, fokozza a béltraktus munkáját. Nőknél a menstruáció elősegítésére és a nemi vágy fokozására is alkalmazzák, ösztrogénhez hasonló hatása miatt. Elmulasztja a kellemetlen szájszagot, és nem utolsósorban kiváló lúgosító is! (Forrás: vitaminstation.hu/hu)
Vissza: “Sclerosis Multiplex - MáSképp”
Ki van itt
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég