Egészséges receptek

Kedves SM-es sorstársaim! Az sgforum utódja itt indul újra. Két célt is szolgál: virtuális újság, amelyben az érdekes, jó és fontos tudnivalók, új eredmények jelennek meg. Nem utolsósorban azonban fórum nektek. Írjatok, kérdezzetek, beszélgessetek, mondjátok el a véleményeteket!
Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 675
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2018.10.10. 13:33


Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 675
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2018.10.02. 09:50

Karfiolos-vörös lencsés egytál

30 perc egyszerű átlagos, hozzávalók
1 fej karfiol
25 dkg sárgarépa
2 ek olaj
20 dkg vörös lencse
1 ek currypor
20 dkg natúr joghurt
1 fej hagyma

petrezselyemzöld
Megmossuk a karfiolt, és rózsáira szedjük, meghámozzuk és felkarikázzuk a répát. Megtisztítjuk a hagymát, és vékony cikkekre vágjuk. Felforrósítjuk az olajat, megforgatjuk benne a hagymát, majd rádobjuk a répát és a karfiolt is. Megszórjuk a curryvel, és megsózzuk. Felöntjük 5 dl vízzel, és addig főzzük, amíg a zöldségek elkezdenek megpuhulni. Rászórjuk a lencsét, és 15-20 percig főzzük. Belekeverjüka joghurtot, és felmelegítjük az ételt, de már ne forraljuk. Petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk. (Forrás: mindmegette. hu, Cseh János)
i

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 675
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2018.08.04. 20:04

Tarator, a bolgár uborkaleves

Most, hogy végre teljes erővel tombol a nyár, gondolom nem vagyok egyedül, hogy szívesebben veszem a könnyű, hideg ételeket, mint a nehéz, fűszeres változatokat. Amikor a spontán öngyulladás veszélyeztet, ha bekapcsolod a tűzhelyet, akkor elég jól jön néhány olyan ötlet, amit főzés nélkül is elkészíthetsz.Nem mondom, egy jól behűtött meggyleves is elég tuti, de azért ahhoz is csak oda kell állni a tűzhely mellé. Vagyis inkább jöjjenek a főzés nélküli tutiságok, mint a gazpacho, vagy a tarator, avagy a bolgár uborkaleves.

Hideg, frissítő, joghurtos, kapros (iiimáádom a kaprot) nálam szerelem volt első kóstolásra. Hihetetlenül egyszerű, mégis különleges ízvilágú. Az eredeti recept szerint uborkából, fokhagymából, joghurtból, vízből, pici olajból, és sok kaporból készül. Nálam most még egy kevés menta is került bele, és mivel a fokhagyma nem nagy barátom, így helyette a víz mennyiségének felét kovászos uborka levével pótoltam. Így egy kevés fokhagyma azért mégis került bele, de nem annyi, ami számomra már zavaró lenne. Persze, így már nem autentikus a recept, de talán ennyi belefér. Elvégre általában a lecsóban sincs tejföl, én mégis esküszöm rá ;)
Hozzávalók: +2 főre
1 közepes uborka
250ml zsíros joghurt (vagyis ne a 0,4-es zsírszegényt válaszd, vagy ha igen, hasnál kevesebb vizet)
100ml víz
100ml koviubi lé (ha nincs, akkor marad a víz, de akkor nyomj bele 1-2 gerezd fokhagymát)
2 evőkanál kapor (apróra vágva)
2 evőkanál menta (szintén minire darabolva)

A tetejére: pirított dió aprítva
1-2 evőkanál olívaolaj

Az uborkát vágd kb fél cm-es kockákra (nem hámoztam meg előtte), és keverd el a zöld fűszerekkel. Keverd hozzá a joghurtot, öntsd fel a vízzel, és az uborkalével. Sózd meg (ízlés szerint), és tedd fél órára hűtőbe. (Még jobb, ha áll egy eg ész éjszakát). Tálalásnál csurgass rá olívaolajat, és szórd meg a dióval. Jó étvágyat! /Forrás: Szotyi művek/

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 675
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2018.07.11. 10:40

Hűsítő leves forró napokra – egészségesen és egyszerűen

A nyári melegben jól jönnek a hűsítő fogások, a könnyű, hideg levesek, és nem csak a gyümölcslevesekre gondolunk ilyenkor, mert a legtöbb zöldségből is készíthető olyan krémleves, ami hidegen is nagyon finom. A sárgarépa például ideális alapanyag ehhez – mutatunk is egy remek jeges levesreceptet! A sárgarépa rostokban és vitaminokban gazdag, olcsó, egészséges, változatosan fűszerezhető, pénztárcabarát, és bárhol beszerezhető, néhány fűszerrel pedig nagyon egyszerűen és gyorsan mennyei krémlevest főzhetünk belőle, ami jól behűtve, jegesen kiváló hűsítő, frissítő fogás, nem mellesleg alakbarát és kalóriaszegény, készíthető mindenmentes változatban is, egy kis kókuszkrémmel selymesítve.

Érdemes akár egy nagyobb adagot főzni belőle, mert a hűtőben 4-5 napig is eláll, ráadásul közben egyre jobban össze is érnek az ízei, és bármikor merhető belőle egy tányérnyi. Mi most kicsit egzotikusabb fűszerezést választottunk, gyömbérrel és római köménnyel, valamint egy kis citromlével ízesítettük a krémes levest, de kakukkfűvel, bazsalikommal vagy más zöld fűszerrel, kardamommal, csilivel is érdemes kipróbálni ezt az egyszerű és egészséges hűs levest.

Hideg répakrémleves Hozzávalók:
50 dkg sárgarépa
1 evőkanál kókuszolaj
2 teáskanál koriandermag
1 kávéskanál római kömény
diónyi friss gyömbér
1,5 dl kókuszkrém
1/2 citrom leve
só, bors

Elkészítés: A sárgarépát meghámozzuk és felkarikázzuk, a gyömbért megtisztítjuk és apróra vágjuk. A zsiradékot egy lábasban felolvasztjuk, rádobjuk a répát, a koriandert és a római köményt, és kevergetve együtt pirítjuk, míg a répa egy kicsit karamellizálódik, a fűszerek pedig pattogni kezdenek, majd hozzáadjuk a gyömbért, felöntjük 1 liter vízzel. Sózzuk, borsozzuk, és közepes lángon kb. 20 perc alatt puhára pároljuk. A tűzről lehúzva botmixerrel krémesre dolgozzuk, belefacsarjuk a citrom levét, hozzáöntjük a kókuszkrémet, összekeverjük, és a tűzről levéve hagyjuk kihűlni, majd a hűtőbe tesszük tálalásig. (Forrás: Cookta.hu)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 675
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2018.06.07. 09:27

(Nagyon finom és laktató, de 2 púpos tk cayanne borssal elviselhetetlenül csípős. Egy tk szerintem bőven elég, valamint hogy autentikus legyen, római köményt kíván. Nekem nem volt itthon garam masalám, anélkül készítettem - Ildikó)

Aloo Gobi
Az aloo gobi (aloo=krumpli, gobi=karfiol) egy indiai, fűszeres, sárga színű zöldség curry (A curry definíciójába nem mennék bele nagyon részletesen, mert igencsak vitatható, állítólag az angolok neveztek el gyakorlatilag minden fűszeres ételt curry-nek, amit Indiában ettek:), pedig maga a szó tulajdonképpen csak annyit jelent, hogy „szósz”). Elsőre talán a karfiol és a krumpli kombinációja nekünk furcsának tűnik, de tényleg nagyon finom. Múltkor amikor otthon voltam, akkor Zs. barátnőmmel Budapest egyik, jelenleg legjobb indiai éttermében, a Taj Mahal-ban vacsoráztunk (Szondi u./Rózsa u. sarok ), ahol kipróbálás céljából ezt rendeltük egyik főételnek. Annyira finom volt, hogy tudtam, hogy az elkészítési módjának mindenképpen utána fogok járni (Zs., és akkor is ez volt a csípősebb:)!!). Úgyhogy némi kutatást és több recept felülvizsgálatát követően többé-kevésbé ezt a receptet követtem.

Az elkészítési mód kapcsán több recept is említi az ún. bhoona technikát, ami állítólag elengedhetetlen az autentikus indiai főzéshez és annyit jelent, hogy az ételt erős lángon állandó kevergetés mellett pirítjuk, úgy, hogy minden folyadék elpárologjon és a fűszerek krémesen bevonják a hozzávalókat. Na, ennyire autentikus nem voltam, de a hőfokot valóban változtatgatni kell menet közben. A recept keresés során egyébként többek között az is kiderült, hogy ennek az ételnek a népszerűségén igencsak sokat dobott a Csavard be mint Beckham (Bend it like Beckham) című 2002-es angol film. A film nem egy komoly dolog, de a maga kategóriájában rendkívül szórakoztató, emlékeim szerint többször hangos kacagásban törtem ki, a téma: indiai kultúra Londonban. Szóval, állítólag van benne egy fantasztikus jelenet, amikor a család, három generációt képviselő nőtagjai aloo gobi-t készítenek (és a DVD-n ez állítólag külön műsorként szerepel az extrák között és lépésről lépésre bemutatja, hogy hogy készül ez az étel).
Hamar kész van, egyszerű, nagyon finom, a kurkumától gyönyörű sárga színű, fűszeres, csípős és egyébként bármilyen zöldséggel készíthető, pl. zöldborsóval (ebben az esetben az igazán remekül hangzó aloo mutter nevet viseli). Basmati rizs, vagy naan kenyér illik hozzá köretnek.

Recept:
Hozzávalók (4 személyre):
1 nagy fej karfiol
4-6 közepes méretű krumpli
1 nagy fej hagyma, kockázva
4 gerezd fokhagyma, aprítva
egy kb. 5 cm-es friss gyömbérdarab, aprítva
2 közepes méretű paradicsom, hámozva
olaj (kb.6 ek)
1 tk egész köménymag
1 tk mustármag
2 púpos tk kurkuma
2 púpos tk őrölt koriander
2 púpos tk cayenne bors (v. pirospaprika)
2 púpos tk garam masala (indiai fűszerkeverék)
só, bors
friss koriander

1. Kicsi rózsákra szedem a karfiolt, meghámozom és felkockázom a krumplit. Felaprítom a hagymát (kis kockákra), a fokhagymát és a gyömbért (a lehető legkisebbre).
2. Egy lábasban szárazon, olaj nélkül megpirítom a köménymagot és a mustármagot (magas hőfokon addig pirítom, amíg nem kezd el pattogni és „ugrálni” a lábasban.)
3. Ekkor hozzáadom az olajat, abba beleteszem a hagymát, fokhagymát és gyömbért, leveszem a hőfokot közepesre és kicsit pirítom, puhítom. Hozzáadom a kurkumát (vigyázat, nagyon fog az erős sárga színe!) és a cayenne borsot (vagy paprikát).
4. A fűszeres keverékre rádobom a krumplit, átforgatom, hogy a fűszerek bevonják. Kb. 5 percig pirítom, hogy a krumpli kicsit puhuljon. Hozzáadom a felkockázott, meghámozott paradicsomot.
5. Rádobom a karfiolrózsákat (kicsi rózsákra szedem a nagyobb darabokat – kb. falatnyi méretűre). Rászórom az őrölt koriandert és a garam masala-t (ez egy indiai fűszerkeverék, nagyobb szupermarketekben és különleges fűszereket árusító boltokban kapható). Az egészet jól átforgatom, hogy a fűszerek egyenletesen oszoljanak el és bevonják a zöldségeket.
6. Aláöntök kb. 1 dl-nyi vizet, sózom, borsozom és fedő alatt kb. 15 percig főzöm alacsony hőfokon, ameddig a karfiol megpuhul. A legvégén még fedő nélkül nagy lángon főzöm, hogy minden folyadék elpárologjon. Ha van épp, friss korianderrel megszórva tálalom. /Forrás: chiliesvanilia.blogspot.com/

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 675
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2018.06.03. 15:35

Hideg nyári zöldséglevesek uborkával - receptek

Friss, laktató, egészséges – és hideg! A meleg napokra nem is kell ennél több. Talán furcsán hangzik az uborka-alapú leves, de annyira kellemes az íze és olyan üdítően hat, hogy mindenkit csak bátorítani tudok a kipróbálására. Diéták során is tökéletesen alkalmazható ráadásul nagyon sokféleképp variálható – itt van rögtön 3 recept is, amiből válogathatsz. Egészségedre!

Kapros-joghurtos uborkaleves Hozzávalók 2 kisebb csészéhez:
1 nagy kígyóuborka
pici gerezd fokhagyma lereszelve
2 evőkanál friss aprított kapor
1 dl joghurt vagy kefír
2 dl víz
1 teáskanál almaecet

Az uborkát meghámoztam, kockákra vágtam és egyből mentek is a darabok a turmixgépbe az összes többi hozzávalóval együtt. Pár másodperc turmixolás után tálalható is, amennyiben hideg vízzel öntöttük fel. Ha nem, akkor picit hűtsük le, mert úgy az igazi.

Hideg zöldségkrémleves dióval
Hozzávalók 2 adaghoz:
1 db nagyobb fürtös uborka v két kicsi
1 db nagyobb paprika v két kicsi
1 marék dió darálva
1 duci gerezd fokhagyma
4 evőkanál kefir
pár csepp citromlé
víz
só, bors
A zöldségeket feldarabolva egy turmixba tettem, belereszeltem a fokhagymát, beletettem a darált diót, amiből pár szemet félretettem a tálaláshoz. Felöntöttem az egészet annyi vízzel, hogy félig lepje csak el a zöldségeket, belekanalaztam a kefirt, meglocsoltam citromlével és sóztam, borsoztam, majd simára turmixoltam. Hidegen a legjobb, pár szem egész dióval a tetején, amit előtte meg is piríthattok, hogy még jobb íze legyen.

Zöld Gazpacho
Hozzávalók 2 adaghoz:
1 nagy marék bébi spenótlevél
1 fürtös uborka fele
1 db tv paprika
fél zellergumó
1-2 szál újhagyma zöldjével együtt
2 gerezd fokhagyma
2 kisebb szelet szikkadt (rozs)kenyér (elhagyható)
fél csokor petrezselyem
só, bors
fél zöld citrom leve
1 evőkanál olívaolaj
A zöldségeket kisebb darabokra vágtam és a turmixgép táljába tettem, a kenyérdarabokkal, a citromlével, olívaolajjal, sóval és borssal együtt, majd öntöttem rá vizet, kb. amennyi 3/4-ig ellepi őket. Aztán lehet még hígítani, ha túl sűrűnek találjátok a levest. Krémesre turmixoltam, és ha a víz hideg volt, akkor egyből tálalható, ha nem, akkor legalább egy fél órára tegyétek a hűtőbe. (Forrás: Zsuzsi blogja, Pálmafa Project Blog)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 675
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2018.05.20. 10:27

Chilis-gyömbéres sült rizs (Nasi goreng) recept

Az ázsiai ízek kedvelőinek kifejezetten ajánlom ezt a receptet – de igazából bárkinek, aki szereti a fűszeres ételeket. A Nasi goreng nevű étellel Ázsia-szerte találkozhatsz, eltérő változatokban, de a chili-rizs-tojás kombináció alapvető mindenhol. Van egy “titkos összetevője”, a sambal, ami egy hagyma-chili-gyömbér-zöld citrom alapból készült szósz, vagy paszta, esetleg aprítva kerülnek az étel mellé. Speciális üzletekben itthon is kapható, de elhagyható vagy helyettesíthető chili szósszal, ahogy most én is tettem...(...)
Hozzávalók 4 főre:
Sült rizs recept
3 deci rizs
40 dkg gomba
fél hüvelykujjnyi gyömbér
1-2 db chili
kis csokor koriander
4 szál újhagyma
negyed kelkáposzta (vagy kínai kel)
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál szójaszósz
pici chili szósz ízlés szerint (elhagyható)

kókuszolaj
Tetejére: adagonként 1 tükörtojás
Tálaláshoz: 1 kígyóuborka
Elkészítése: A rizst a szokás módon dupla vízben megfőztem, hagytam kicsit hűlni. Akkor még jobb, ha másnapos a rizs. A gombát felaprítottam, kevés kókuszolajon megpároltam, majd ha az összes vizet elfőtte, kicsit le-lepirítottam, közben hozzáadtam a medvehagymát, aprított chilit, reszelt gyömbért, szójaszószt. Ezután mehet hozzá a rizs, a felcsíkozott kelkáposzta, az aprított koriander, és itt tettem hozzá a chili szószt is, miután megkóstoltam, hogy mennyire csípős eddig az étel. Alaposan összekevertem, hagytam, hogy a rizs is lepiruljon kicsit, ezalatt sült a tükörtojás egy másik serpenyőben, majd a meghámozott, felkarikázott uborkával tálaltam az ételt. (Forrás: Pálmafa Project Blog, Zsuzsi blogja)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 675
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2018.05.20. 10:09

Avokádós brokkolileves almachips-szel

Az avokádó és a brokkoli igazán nyerő páros! Nem csak azért, mert mindkettő vitaminbomba, hanem mert ízben is remekül kiegészítik egymást. A színük láttán egyenesen tavaszi hangulatom támadt, az ízük meg… ki kell próbálnod! Avokádót ritkán szokás levesbe tenni, mert nyersen az igazi, ezért csak a brokkolit főztem meg. Ez nem azt jelenti, hogy ezt a levest nem lehet melegen kanalazni, picit meg lehet langyosítani, vagy a brokkolit melegen beleturmixolni, az pont elég lesz és az avokádó vitamintartalma sem vész kárba. No, de nézzük a részleteket!

Brokkoli krémleves reccept másként, extrákkal
Hozzávalók személyenként:
fél avokádó
egy kis fej brokkoli fele
1 kis gerezd reszelt fokhagyma
1-2 evőkanál rizstejszín (joghurt, tejföl is jó helyette)
só, bors
pár csepp citromlé
víz
Tálaláshoz: almachips
Elkészítés: A brokkolit rózsáira szedtem, forrásban lévő vízbe dobtam 5 percre, majd leszűrtem és hideg vízzel leöblítettem, majd a turmixgép táljába szórtam. Hozzáadtam az avokádót, citromlevet, fokhagymát, sót, borsot, majd felöntöttem kb. 3 deci vízzel és simára turmixoltam. Tálaláskor almachipset szórtam a tetejére. Hidegen is finom, de fel lehet melegíteni kicsit, vagy a brokkolit ne öblítsétek le hideg vízzel és öntsétek fel a levest a főzővizével. TIPP: az almachips helyett magokat is szórhatsz rá, de érdemes kipróbálnod ezt a kellemes ízharmóniát. Ha nem adsz hozzá vizet, csak a többi hozzávalóval turmixolod össze, akkor pedig kiváló, pirítósra kenhető krémet kapsz. (Forrás: Pálmafa Project Blog, Zsuzsi blogja)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 675
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2018.05.17. 18:56

Néhány érv az édesburgonya fogyasztása mellett

D-vitamin: bőven található benne, ami nagyon fontos a szervezetünk számára. A megfelelő D-vitaminszint szükséges az egészséges pajzsmirigyszint működéséhez.
C-vitamin: mivel magas a C-vitamin-tartalma, ezért hozzájárul ahhoz, hogy erősebb legyen az immunrendszerünk. Jót tesz még a bőrnek, a vérkeringésnek és az emésztésnek is.[imageright][/imageright]
Magnézium: a magnézium szerepet játszik abban, hogy egészségesek legyenek az ereid, a csontjaid, az izmaid, de a vesék egészséges működéséhez is elengedhetetlen.
Kálium: a káliumnak szerepe van az idegrendszer megfelelő működésében és a szívritmus szabályozásában. Az izmokat rugalmasan tartja, és a görcsök kialakulását is segít megakadályozni.
Vas: magas vastartalma miatt segít abban, hogy megfelelő szintű energiád legyen, de segíti a vörösvérsejtek termelődését és a fehérjék feldolgozását is.
Karotinoidok: jót tesznek a látásnak, az immunrendszernek, és hozzájárul a sejtek öregedésének lassításához.
Az édesburgonya nagyszerű lehet fogyókúrához, mivel édes ízének ellenére nem emeli meg túlságosan a vércukorszintet. (Forrás: HillVital)

A legegészségesebb módja az édesburgonya elkészítésének

Szerencsére, nagyon sokféleképpen lehet elkészíteni az édesburgonyát. Tudományos kísérleteket is folytattak, amikben megvizsgálták, az elkészítési mód hogyan befolyásolja bizonyos egészségre gyakorolt hatásait az édesburgonyának. A vizsgálatok eredményeit felhasználva ötvözték a különböző elkészítési módok előnyeit, igyekeztek kizárni hátrányait, és ennek a folyamatnak a végén egy új a lehető legegészségesebb elkészítési módot találtak ki. De mielőtt erre rátérnék, nézzük meg mi történik az egyes elkészítési módoknál az édesburgonyával.

Főzés: Számos tanulmányban vizsgálták az édesburgonyában lévő béta-karotin biohasznosulását, vagyis, hogy felvételre kerül-e hasznosítható formában a béta-karotin. Kimutatták, hogy a főtt tört édesburgonya emeli a vérben az A-vitamin szintjét. Ha összehasonlítjuk a főzést a sütéssel – legyen az serpenyőben, vagy sütőben – jól szembetűnő különbségek vannak a glikémiás index értékekben. A serpenyőben sült édesburgonya 82, a sütőben sült édesburgonya 94, míg a főtt édesburgonya 46-os glikémiás index értékkel rendelkezik.

Ezek a számok magas glikémiás indexet mutatnak, főve is csak közepeset, azonban ez nem azt jelenti, hogy édesburgonyát fogyasztva abból hirtelen egyszerű cukrok keletkeznek amik gyorsan felszívódva hirtelen vércukorszint emelkedést eredményeznek. Az édesburgonya ugyanis orvosilag bizonyítottan jobb táplálék a cukorbetegek számára mint a hagyományos burgonya. A számok néha csalhatnak is, hiszen ezekkel az értékekkel számolva hirtelen vércukorszint emelkedést várunk, azonban az édesburgonyában nem csak szénhidrát található több egyéb anyagnak köszönhetően kordában tartható a vércukorszint még kettes típusú cukorbetegség esetén is édesburgonya fogyasztással. Erről egy másik írásomban olvashat bővebben. Ez nem csak cukorbetegeknek jó hír, de mindenkinek aki foglalkozik azzal hogy mit eszik.

Serpenyőben sütés: Több vizsgálat is igazolta, hogy jobban hasznosul az édesburgonyából származó béta-karotin, ha az elkészült étel, tartalmaz egy kis zsírt. Ez abszolút nem sok zsírt jelent, 3-5 gramm elegendő egy 4 személyes adaghoz. A zsír lehetővé teszi a béta karotinnak, hogy egy speciális formába alakuljon (micelláris forma). Ez a forma teszi lehetővé, hogy a zsírban oldódó anyagok (mint pl.: a béta karotin) mozoghassanak zsírmentes környezetben (mint pl.: a víz alapú vér), ezen felül a felszívódást is segíti. Gyakorlatilag nem kell sok idő ehhez, egy olajban sült édesburgonyában ez az átalakulás 93°C-on 5 perc alatt végbement és a béta karotin jól felvehető formába került. Az ilyen sütéshez sem kell sok olaj, egy evőkanál olíva olaj is elegendő a béta karotin megfelelő formába alakulásához.

A legjobb módszer a kettő ötvözéséből született, amit egészséges párolásnak neveztek el. A sütés vagy a főzés is megállja a helyét, nem azt akarom mondani, úgy ne is készítsük el ezután, hiszen fő a változatosság, azonban mindenkinek ajánlom, hogy próbálja ki, hiszen ez az elkészítési mód biztosítja a maximális tápértéket, nem mellesleg nagyon finom is. A módszer lényege, hogy a kis mennyiségű zsírt (egy evőkanál extra szűz oliva olaj) párolás után adjuk az édesburgonyához, ily módon elkerülhetjük, hogy a felforrósodott olaj károsítsa a hőre érzékeny tápanyagokat. A gőzöléssel pedig elkerüljük a főzés hátrányát, hogy a vízbe merült édesburgonyákból kioldódjanak az értékes tápanyagok a főzővízbe. Hogyan is néz ez ki? Töltsünk egy lábosba vizet, úgy, hogy kb. 2 centiméter magas legyen. Amíg a víz felforr, vágjuk fel az édesburgonyát kb. 1,5 cm-es kockákra. Tegyük egy a gőz számára átjárható tartóba, és így helyezzük a gőzbe az édesburgonya kockákat.

7 perces édesburgonya Egy egyszerű gyorsan elkészíthető recept, mely hidegen is ízletes, tehát magunkkal vihetjük bárhova.
Hozzávalók:
0,5 kg bio édesburgonya (ha bio akkor rajt hagyhatjuk a héját, ha nem akkor inkább ne. Sokkal alacsonyabb glikémiás terhelést ad a héjában található anyagok miatt.)
2 gerezd fokhagyma
tengeri só és bors ízlés szerint
3 evőkanál extra szűz olíva olaj
2 evőkanál őrölt tökmag
2 evőkanál friss apróra vágott rozmaring
Válaszható hozzávalók:

Fél fej hagyma szeletelve
1 teáskanál őrölt fahéj
¼ teáskanál őrölt szerecsendió
¼ teáskanál őrölt szegfűszeg
[b]Elkészítés:
Tegyünk fel egy lábosban kb. 2 cm vizet forrni. Amíg felforr, vágjuk fel apróra, vagy nyomjuk össze a fokhagymát, hagyjuk állni 5 percet, ez segít, hogy az egészségre pozitív hatásai előjöjjenek. Vágjuk fel az édesburgonyát kockákra, ha bio akkor ne hámozzuk meg. Tegyük a gőzbe az édesburgonyát, nem kell neki több idő, mint 7 perc. Gőzölés után tegyük egy tálba, és amíg még meleg adjuk hozzá az összes többi hozzávalót, és a szabadon választható hozzávalókat, ahogy szeretnénk.

Ahhoz hogy egészségesen táplálkozzunk, nem csak a megfelelő elkészítés a fontos hanem a megfelelő alapanyag is. Az édesburgonyánkat több forrásból is beszerezhetjük. Az édesburgonya minőségnek rangsorában hátul helyezkedik el a spanyol vagy az egyiptomi import, aminek sokszor az íze sem olyan finom mint a hazainak. Utána következik az amerikai import ami abszolút finom de bejárja a fél világot mire az asztalunkra kerül és ezalatt sokszor nem biztosítottak az optimális tárolási körülmények, így a frissessége nem mindig megfelelő. A hazai termesztésű édesburgonya már tényleg jó minőségűnek mondható, azonban sokan még nem tudják hogyan kell tárolniés kistermelői viszonyok között nem biztosított sok körülmény ami az igazán jó minőségű édesburgonya termesztéshez és a minőség megőrzéséhez, a tároláshoz fontos.

Mi, az Édesburgonya.bio-nál az egészséges élelmiszerek termelésére vagyunk hivatottak. A bio gazdálkodást választottuk, és vegyszermentesen termesztjük már évek óta az édesburgonyát (mellette meggyet és körtét is termelünk). Mindig törekszünk a legjobb minőséget termelni, s ez folyamatosan megmutatkozik a termékeink beltartalmi értékeiben. Amit mi termelünk nem csak szép de tartalmas és egészséges is. Édesburgonyánkat például az egyik legnagyobb bébiétel gyártónak is értékesítjük ahol nem csak a vegyszermentesség de a tápelemtartalom is fontos. (Forrás: . Kovács András, edesburgonya.bio)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 675
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2018.05.02. 16:13

Kókusztej, kókuszkrém házilag - Mentes Receptek
HÁZI KÓKUSZTEJ
Hozzávalók kb. 5 dl tejhez:
50 g kókuszreszelék
6 dl forró víz
csipet só
+ 1 evőkanál méz/cukor/eritrit
Elkészítés: A vizet felforraljuk, csipet sót adunk hozzá, majd beleszórjuk a kókuszreszeléket. Újraforraljuk, majd langyosra hűtjük. Tetszőleges édesítő anyagot adunk hozzá. Öntsük turmixgépbe a keveréket, 2-3 percig turmixoljuk, majd szűrjük le. A szűréshez használhatunk sűrű szitát/szűrőt vagy tiszta gézlapot, esetleg harisnyát. A visszamaradt kókuszreszeléket ne dobjuk ki! Süteményekbe, reggeli kásákba, kenyérbe belesütve használjuk fel. Kiszárítva, aprítógépben vagy kávédarálóban megőrölt kókuszlisztként is felhasználható.
Becsült energia- és tápanyagtartalom 100 ml házi kókusztejben (édesítő anyag nélkül): 66 kcal, 2,6 gramm szénhidrát, 6,4 gramm zsír, 0,7 gramm fehérje

HÁZI KÓKUSZKRÉM
Hozzávalók kb. 120 ml krémhez:
100 g kókuszreszelék
1 evőkanál (kb. 20 g) kókuszzsír
+ 1-2 evőkanál méz/cukor/eritrit
Öntsük aprítógépbe vagy kávédarálóba a reszeléket, s addig aprítsuk, míg nagyjából egynemű masszává össze nem áll. Időnként le kell majd állítani a gépet, kanállal/villával áttúrni a keveréket. Tálba átöntve lazítjuk a kókuszzsírral, ízlés szerint édesítjük, majd zárható dobozba téve hűtőbe tesszük. Becsült energia- és tápanyagtartalom 100 ml házi kókuszkrémben (édesítő anyag nélkül): 694 kcal, 19,6 gramm szénhidrát, 70,4 gramm zsír, 5,6 gramm fehérje
(a receptet összeállította: Szarka Dorottya dietetikus. Forrás. mentesrecept.blog.hu)


Vissza: “Sclerosis Multiplex - MáSképp”

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég