Egészséges receptek

Kedves SM-es sorstársaim! Az sgforum utódja itt indul újra. Két célt is szolgál: virtuális újság, amelyben az érdekes, jó és fontos tudnivalók, új eredmények jelennek meg. Nem utolsósorban azonban fórum nektek. Írjatok, kérdezzetek, beszélgessetek, mondjátok el a véleményeteket!
Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 675
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2019.04.16. 20:31

Selymes, illatos tormakrémleves - Igazi különlegesség a húsvéti asztalra

Húsvétkor nem hiányozhat az ünnepi asztalról a frissen reszelt, ecetes torma. Főtt sonka és kalács mellé egészen fenomenális, de nem csak hideg ételekhez jó, forró levesben is megállja a helyét. Ha egyszer elkészítitek ezt a levest, onnantól kezdve minden egyes húsvétkor meg fogjátok főzni. Kihagyhatatlan alaprecept, ha tormáról van szó, olyan klasszikus lesz belőle, mint a tormakrémmel töltött sonkatekercsből. Bár nincs jobb a hideg húsvéti tálnál, ebédre mindenki örülni fog egy jó forró, illatos levesnek.

Változatok az ízesítésre: A leves alapját a krumpli és a zöldségalaplé képezi, de akinél éppen van kéznél, használhat húsalaplevet is, azzal még ízesebb lesz. A krémes, selymes állagról a lágy habtejszín gondoskodik. Ízlés szerint lehet egy kis fehérbort is adni a leveshez, ha igazán különleges végeredményre vágyunk.

Bár sok recept ecetes tormát használ, ehhez a változathoz friss tormára van szükség, ezt kell lereszelni minél apróbb lyukú reszelőn. Ízlés szerint lehet növelni vagy csökkenteni a mennyiségét, mivel a főzés legvégén kerül a levesbe. Kóstolgatás után állítsuk be az ízeket.

Elkészítési idő: Előkészítés: 10 perc, Sütés / főzés: 40 perc, Hány adagra elég? Adagok: 4
Hozzávalók:

450 gramm krumpli
2 darab vöröshagyma
50 gramm vaj
750 milliliter zöldségalaplé
250 milliliter habtejszín
50 gramm torma (friss, reszelt)
ízlés szerint só, bors

Leírás: Pucoljuk meg és vágjuk össze kisebb kockákra a krumplit. A vöröshagymát vágjuk apróra. Melegítsük meg egy lábasban a vajat. Dobjuk rá a burgonyát és a hagymát, kevergessük, dinszteljük, amíg a hagyma átlátszó nem lesz.
Öntsük hozzá a zöldségalaplét, fedjük le, majd forraljuk fel a levet. Vegyük lejjebb a lángot, már nem kell rá tető sem, majd kb. 20 percig főzzük, amíg a krumpli puha nem lesz.

Vegyük le a levest a tűzről, botmixerrel pürésítsük le. Tegyük vissza alacsony lángra, adjuk hozzá a tejszínt, melegítsük össze pár perc alatt, de nem kell, hogy forrjon. Adjuk hozzá a reszelt tormát a forró leveshez, ízesítsük sóval, borssal ízlés szerint. Ha kell, menjünk át rajta még egyszer a botmixerrel. Melegen, pirított kenyérkockával és reszelt sajttal tálaljuk. (Sági Zsófia, forrás: sobors.hu)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 675
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2019.04.12. 09:21

Zöldséges curry csicseriborsóból és spenótból, bulgurral

Imádom a curry-ket, ezért szeretek kísérletezni különféle variációkkal. Ezt a típust kifejezetten ajánlom akár sportolóknak is, mivel a csicseriborsónak rendkívül magas a fehérjetartalma. A kókusztejtől és a spenóttól krémes, selymes lesz, a fűszerek pedig – ahogy mondani szokás – teljesen megbolondítják ezt a zöldséges curry-t. Bulgurt választottam köretnek, de a kuszkusz is jó megoldás.

Hozzávalók 5-6 főre:
30 dkg csicseriborsó(lehet konzerv is)
30 dkg spenót
2 bögre bulgur
1 nagy fej vöröshagyma (újhagyma is lehet)
2 duci gerezd fokhagyma
4 deci kókusztej
1 teáskanál curry fűszerkeverék*
1 teáskanál kurkuma

2 evőkanál kókuszszír

Elkészítés: A csicseriborsót beáztattam egy napra, majd előző este enyhén sós vízben puhára főztem, leszűrtem. A spenótot megmostam, kis darabokra tépkedtem. Másnap egy serpenyőben felhevítettem a kókuszzsírt, a hagymákat megpároltam rajta, rátettem a spenótot, sóztam, borsoztam, megvártam, míg összeesik. Ezután hozzáadtam a csicseriborsót, felöntöttem a kókusztejjel, megszórtam a fűszerekkel és pár percig együtt rotyogtattam őket, míg a mártás kicsit besűrűsödött. Ezalatt a bulgurt, a rizshez hasonlóan kétszer annyi mennyiségű sós vízben puhára főztem, majd tálaltam a curryvel a tetején, friss petrezselyemmel megszórva.
*TIPP: Ha nincs kéznél curry fűszerkeveréked, akkor készíts magadnak a következőkből: kurkuma, római kömény, fahéj, chili. (Forrás: Pálmafa Project Blog, Zsuzsi blogja)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 675
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2019.04.10. 11:22

Ezt főzte Kate Middleton a királynőnek

Ha azt gondoljuk, hogy nehéz a párunk nagymamájának ajándékot venni, akkor képzeljük csak el, milyen lenne, ha az a nagymama II. Erzsébet királynő lenne. „Emlékszem, milyen volt, amikor legelőször a Sandringham házban töltöttem a karácsonyt. Azon aggódtam, mit adhatnék ajándékba a királynőnek.” – mesélte Kate Middleton első önálló interjújában, amely tavaly készült őfelsége 90. születésnapja alkalmából. „Elkezdtem gondolkodni, mit adnék a saját nagyszüleimnek. Majd eszembe jutott, hogy elkészítem a nagymamám csatniját.”

Ez egy régi családi recept, egyfajta gyümölcsös, fűszeres kenőke sajtra vagy kenyérre. „Egy kicsit aggódtam, de másnap észrevettem, hogy ott áll az asztalon – és később más eseményeken is. Ez a szimpla gesztus megmutatja, mennyire figyelmes és törődő a királynő.” – mesélte Cambridge hercegnője.

A királyi csatni receptje pedig: Hozzávalók (8 befőttesüveg):
1,8 kg cukkini (hámozva, kimagozva, apróra vágva)
4 közepes hagyma (hámozva, aprítva)
3 alma (hámozva, kimagozva, apróra vágva)
1 csésze mazsola
1 csésze mag nélküli datolya (apróra vágva)
2,5 csésze malátaecet
4 csésze lágy barnacukor
1 tk. só
2 ek. őrölt gyömbér
2 ek. vegyes pácfűszer (egy darabka muszlinba téve)

Elkészítés: Tegyük a cukkinit, a hagymát, az almát egy nagy befőző edénybe, adjuk hozzá a többi hozzávalót, a fűszereket és keverjük egyneművé. Ezután rakjuk közepes lángra. Főzzük egy kicsit, majd csökkentsük a hőt és főzzük további 1,5-2 órán át, amíg jól be nem sűrűsödik. Vegyük le a gázról az edényt, hűtsük ki, majd vegyük ki belőle a muszlint, nyomd belőle a folyadékot az edénybe. Kanalazzuk a csatnit 8 jól lezárható befőttesüvegbe (hagyjunk 1-1 cm-t szabadon a tetején). Ellenőrizzük, hogy a felület tiszta, csavarjuk rá a tetőt, majd hűvös helyen tárold – 12 hónapig is eláll.
Ha egyszer kinyitottuk, tároljuk hűtőben és egy hónapon belül fogyasszuk el. (forrás: delish.com, közzétette izeselet.hu)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 675
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2019.04.02. 14:58

ÉDESBURGONYA EGYTÁLÉTEL

Az egytálétel egy dolog miatt nagyon jó, de amiatt nagyon! Mindent bele lehet tenni, és hogyha az ember érzi, hogy mihez mi passzol, akkor egy szuper tápanyag dús és izgalmas étel kerekedik ki belőle. Pont olyan, mint az édesburgonyás egytálételünk.

A bevezetést nem akartuk elnyújtani, mint a rétestésztát, ezért egy újabb előnyre, már itt hívjuk fel a figyelmedet. Az egytálételek a legtöbb esetben pillanatok alatt elkészülnek. Megfőzzük, kicsit megforgatjuk a hozzávalókat egymáson, ízesítjük, és már mehet is a tálalás. Hát nem ilyen ma egy igazán modern étel? Nem is váratlak tovább, amennyiben most azonnal nekilátsz, hozzávetőleg 20 perc múlva már porciózhatod is ki az adago(ka)t. Az egészséges életmódod támogatása érdekében ennél a receptnél azt is feltüntettük neked, hogy mely tápanyagból pontosan mennyit találsz benne. Így tudni fogod, hogy miből mennyit eszel, és könnyebben beillesztheted az étkezésedbe.

Hozzávalók 4 személyre:
300 g fodros kel
1 nagyobb konzerv vörös bab (lé nélkül kb 200 g)
2 gerezd fokhagyma
bors, pirospaprika, só
1 nagyobb édesburgonya (kb.: 400 g)
Tápanyagtartalom: 595 Kcal, 36,3g Feh., 4,2g Zsír, 94,6g Ch.

Elkészítése: Tegyél fel annyi fodros kelt egy magas falu serpenyőbe, hogy szép púpos legyen, majd adj hozzá 2 dl vizet, és már indulhat is a párolás. Amikor már láthatóan fogyóban van a víz alóla, akkor nézd meg, hogy elég puha-e már. Van, aki úgy szereti, hogy még van egy kis tartása, mások pedig puhán fogyasztják. Ez csak ízlés kérdése. A lényeg, hogy amikor úgy érzed, hogy neked megfelelő, akkor tedd mellé a felkockázott édesburgonyát, amely pár perc alatt puhára párolódik. A vörösbabot akkor add hozzá, amikor az édesburgonya már majdnem teljesen megpuhult. Végül kedved és ízlésed szerint fokhagymával és borssal ízesítheted. (Forrás: edesburgonya.bio)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 675
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2019.04.01. 21:06

Zöldborsós humusz – gyors és egyszerű, igazi tavaszi mártogatós

Biztos, mindenki ismeri a közel-kelet egyik kedvenc ételét a csicseriborsóból készülő humuszt, igazából a szó önmagában csicseriborsót jelent, de nálunk az ebből kevert krém is ezen a néven vált közismertté. Azt olvastam a csicseriborsóról, hogy nyugtató hatású és az immunrendszer megfelelő működését is segíti. Magas folsavtartalma miatt a kismamáknak, míg magas triptofántartalma miatt a fáradt, kimerült embernek is segítséget nyújthat. Na, ebbe az utóbbi kategóriába én most tökéletesen beleillek… Hát tettem egy próbát. Nem tudom, biztosan megmondani, hogy csodaszer-e – lehet, egy kiadós alvás sem ártana a hatás eléréséhez – de az biztos, nagyon finom vacsora lett belőle, és nem most készült utoljára.

Anno hadilábon álltam ezzel az étellel, többször is kóstoltam készen vásárolt verziót, és néhány étteremben is próbálkoztam, de sokáig nem tudtak meggyőzni arról, hogy ez tényleg finom. Egyszer aztán egy összejövetelen, a házilag készített krém meggyőzött az ellenkezőjéről. Sokszor rájöttem már, hogyha magad adagolod a hozzávalókat, játszhatsz kicsit az arányokkal, kedved szerint alakíthatod az alapreceptet, nagyobb eséllyel talál el a végeredmény. Most az alapreceptet dobtam fel egy adag zöldborsóval, így a kezdődő tavaszhoz illő gyönyörű zöld színű és igazán friss ízű verzió született belőle, nem mellesleg nettó 10 perc alatt.

Bár elég távol állnak egymástól, ez a kétféle borsó jól illik egymáshoz ízben. A zöldborsót kb. bármikor beszerezhetjük, sajnos a csicseriborsó nem ilyen könnyen fellelhető, de szerencsére a konzerv verzió már elég sok helyen kapható, és ehhez a krémhez ez a tökéletes választás. A csicseriborsó bőségesen tartalmaz B1-, B6- és E-vitamint, illetve vasat, magnéziumot és cinket és rostot is, valamint lassan felszívódó szénhidrátokban és telítetlen zsírsavakban is bővelkedik. (Tanulság: mindenképp érdemes aprítógépben elkészíteni. Az enyém sajnos bekrepált, persze csak miután beleborítottam mindent, megcsináltam a fotót...:) így végül csak a botmixerrel tudtam összedolgozni, de így nem tudtam annyira krémes állagot elérni.)

Hozzávalók:
20 dkg csicseriborsó (konzerv)
10 dkg zöldborsó (lehet fagyasztott is, de lassan itt a friss zöldborsó szezonja is)
1 kis gerezd fokhagyma
1 citrom héja + ½ citrom leve
1 ek extra szűz olívaolaj
1 ek tahini
só, frissen őrült bors
Elkészítés:
Vegyél elő egy aprítógépet (vagy botmixert és hozzá illó tálat). Csicseriborsóról öntsd le a levét, a zöldborsót pedig tedd forrásban lévő vízbe és egy kevés sóval 1-2 percig párold, majd öntsd le ennek is a levét. Borítsd a kétféle borsót az aprítógépbe (vagy egy keskenyebb, magasabb tálba a botmixerhez) az összes többi hozzávalóval együtt és turmixold az egészen krémesre. Kész is vagy! Tálald pirítóshoz, zöldségek mellé mártogatósnak, vagy akár egy szelet hús mellé, vagy pitához.Forrás:izeknyelven.hu

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 675
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2019.03.10. 22:10

Indiai vöröslencse leves

A leves szóról nekem mindig azok a menzás híg levesek jutottak eszembe, amikben általában órákig kellett keresni a zöldségeket és a tésztát. Nos ennek az élménynek köszönhetően, szinte mindig kirázott a hideg a leves szó hallatán. Egészen addig amíg el nem kezdtem főzni és végre igazi tartalmas leveseket készíthettem. Ezért is nagy kedvencem ez az indiai lencseleves, mert imádom, hogy laktató, és nem mellesleg minden egyes kanál után egy hihetetlen ízkavalkád van a számban. Ami pedig a legjobb, hogy olyan tartalmas, hogy akár még főételnek is beillik.

Hozzávalók:
30 dkg száraz vöröslencse
2 ek vegán vaj
1 ek római kömény
2 ek curry por
1 fej vöröshagyma
2 nagy gerezd fokhagyma
2 db érett paradicsom
1 db zöld chili paprika
1 ujjnyi gyömbér
1tk kurkuma
1 és 1/2 tk őrölt koriander
1 csipet őrölt chili
só, bors ízlés szerint
friss koriander és petrezselyem

Elkészítés:
1. A vöröslencsét folyó víz alatt alaposan átmosom, majd félreteszem, amíg elkészítem a curry-s alapot.
2. Egy lábasban megolvasztom a vegán vajat, megszórom a római köménnyel és a curry porral. Kicsit hagyom megpirulni, de vigyázok, hogy el ne égjen.
3. Ezután hozzáadtam az apróra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát, valamint az apróra vágott chili paprikát. Ha nem szeretitek annyira a csípőset akkor bátran távolítsátok el a magját.
4. Végezetül belereszeltem az ujjnyi gyömbért amit előzőleg egy kanál segítségével megtisztítottam.
5. A hozzávalókat jól összepirítottam egy kevés víz hozzáadásával.

6. Ezt követően hozzáadtam a kurkumát, az őrölt koriandert, egy csipet chilit és sóztam, borsoztam ízlés szerint, majd miután alaposan elkevertem, hozzáadtam a kockázott paradicsomokat is.
7. Egy kicsit összefőztem, amíg egy jó sűrű szószt nem kaptam,majd hozzáadtam a vöröslencsét is.
8 Felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje a lencsét, majd közepes lángon körülbelül 15-20 percig főztem, amíg a lencse meg nem puhult.
9. Közben néha óvatosan megkeverem és ha szükséges pótolom a vizet, de vigyázzunk, ne legyen túl híg.
10. Én szeretem ha jó sűrű, ezért nem nagyon hígítottam. Ha elkészült, egy botmixer segítségével egy kicsit beleturmixolhattok, hogy kicsit krémesebb legyen. De azért hagyok benne egész lencsedarabokat is.
11. Tálaláskor megszórom apróra vágott friss korianderrel és petrezselyemmel. Ha szeretitek meglocsolhatjátok egy kis vegán joghurttal is. És persze nem maradhat el a házi készítésű naan kenyér sem. Jó étvágyat! (Írta: Király Kata, forrás: greenchilli-vegan.blog.hu)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 675
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2019.02.28. 15:41

Ha szereted a kenyeret és még fogyni is akarsz, ezt edd! Itt a recept:

Nem egyszerű feladat, hiszen a kenyér a magyar konyha egyik meghatározó eleme. Ismerek olyat, aki a dinnyét is kenyérrel eszi, na meg a húslevest is... Ha fogyókúrázol, vagy egyszerűen csak odafigyelsz az egészséges táplálkozásra, akkor bizony finomított lisztből készült kenyeret és termékeket száműznöd kell az életedből. Ha képtelen vagy a kenyér elhagyására, most egy olyan alternatívát mutatunk, ami nem csak a fogyókúrázóknak, hanem a diétázóknak, cukorbetegeknek, glutén érzékenyeknek is hatékony módszer.

HÁZI KENYÉR Elkészítése nagyon egyszerű, nem igényel bonyolult műveleteket. Napokig eláll, és íze nagyon finom! Igazi bűntudatmentes recept!
Hozzávalók:
-125 g ULC lisztkeverék /egy csomag/
-190 ml víz
-1 evőkanál olaj (pl. oliva)
-1 db. M-es méretű tojás
-17 ml almaecet
-1 csipet só

Előmelegítjük a sütőt 200 ℃-ra. A lisztkeveréket egy tálba töltjük, hozzáadjuk az olajat, sót és a tojást, majd az előzetesen összekevert almaecet-víz elegyet. Fakanállal összekeverjük a masszát. Kezdetben túl hígnak tűnhet, de pár keverés után a liszt felveszi az összes vizet. Formázzunk belőle egy kis labdát, majd hagyjuk pihenni 10 percig. Tíz perc elteltével a tészta már kézzel is könnyebben formázható. Ha zsemlét szeretnénk osszuk kisebb darabokra. Ha nagyobb kenyeret sütünk, akkor hagyhatjuk egy darabban. Formázzuk a kívánt alakúra. A lisztkeverék gluténmentességéből adódóan nem lesz olyan sima a tészta, mint egy hagyományos kenyértészta, de nem kell aggódni, mert a sütés közben szépen ki fog simulni. Egy tepsibe tegyünk sütőpapírt és helyezzük bele a tésztát. Amikor a sütő elérte a sütési hőfokot, tegyük az egészet a sütőbe. Kisebb bucik esetén elég a 45 perc sütési idő. Nagyobb kenyér készítésekor 60-75 perc az elkészítés ideje.

Most joggal tehetnénk fel a kérdést, hogy ez a kenyér miben más mint az összes többi? Egyetlen egy dologban, magában a lisztben. Az Ultra Low Carb liszt szénhidrát tartalma nem éri el a 6 grammot (/100 gramm). Glutén, szója, cukor és élesztőmentes. Nem tartalmaz konjac lisztet vagy bambuszrost lisztet. (Eltelíti a tápcsatornát, felfúj). Természetes összetevőkből áll, jó ízű, mandula és tökmaglisztes keverék. Ez a kulcs, ettől olyan finom, és egészséges. Fogyaszd naponta, bűntudat nélkül! /Forrás: Egresi Attila - HillVital/

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 675
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2019.02.27. 16:05

( Elkészítettem, tényleg nagyon finom - Ildikó)

Mazsolás-currys kínai kel édesburgonyával

Leírás:Ez az egytálétel megint úgy született, hogy “Lássuk csak, mi van itthon?” Egymáshoz nem éppen passzoló hozzávalóktól hemzsegett a kamra, úgyhogy becsuktam a szemem, és minden fantáziámat latba vetve alkottam meg ezt a finomságot, amire még “parasztgyomrú” párom is lecsapott. Ne ijedj meg az eklektikus hozzávalóktól, mert a végeredmény meglepően finom lesz. Olyannyira, hogy ezt a receptemet számtalan bemutató főzésen is elkészítettem már, a kóstoló közönség nagy örömére, hisz mindenmentes. Egyszer még a tv2 Mokka című műsorában is megfőztem, és a stáb már a műsor vége előtt összeveszett rajta, hogy ki ehesse meg, olyan finom volt az illata.

-Hozzávalók 2 adagra
8 levél Kínai kel
2 öklömnyi Édesburgonya
2 öklömnyi Vajretek
2 Újhagyma
1 nagyobb Vöröshagyma
3 gerezd Fokhagyma
1 bő marék Mazsola
1 bő marék Köles
Kókuszolaj
1 teáskanál Rapunzel levespor
1 mokkáskanál Curry
1 bő csipet őrölt Köménymag
1 bő csipet őrölt Római köménymag
1 bő csipper szárított, őrölt Borsmenta levél
Ízlés szerint őrölt Tarkabors
1 leheletnyi őrölt Fahéj
1 csipet Rozmaring
Ízlés szerint Himalaya só

Lépések . A hagymát nagy kockákra vágom, az újhagymát szárával együtt felkarikázom, az édesburgonyát és a vajretket pucolom és felkockázom, a kínai kelt felcsíkozom, a kemény szárát felkockázom.
2. Egy fedeles serpenyőben kókuszzsírt hevítek, beleszórom és megsercintem először a vöröshagymát, majd hozzáadom a kínai kel szárát, levelét, majd megszórom a fűszerekkel.
3. Hozzáadom a batátát, a retket, belehajiítom a mazsolát, a kölest, és annyi tisztított vizet öntök bele, hogy épp ellepje.
4. Megszórom ételízesítővel, és befedem.
Kb. 15-20 perc alatt készre párolódik. (Forrás: antalvali.com)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 675
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2019.02.04. 20:41

Ezért együnk sok csontlevest – Mutatjuk azt is, hogyan készítsd

A csontleves már nagyszüleink korában is energiabombának számított, nézzük, miért is olyan jó? Az elkészítése mindenképpen fontos tényező, abban rejlik a gyógyító ereje. Az igazán jótékony csontlevest nem csak pár órán át főzzük, hanem legalább 48 órán keresztül, ezzel biztosítva a velő kifőzését és az ásványi anyagok felszabadulását. A csontleves előnyeinek felsorolását a a letisztult táplálkozás oldal szakemberének segítségével állítottuk össze.

1. Az ízületek egészsége:A csontokból és ízületekből készült alaplevek több ásványi anyagot is tartalmaznak melyek segítenek megerősíteni a test vázizomzatát. A kollagén állomány a csontokból, inakból és ínszalagokból lebomlik a főzés során és zselatinná alakul át, ami egy fajta fehérje (a jól elkészített leves kocsonyássá válik a hűtőben). A zselatin több fontos aminosavat is tartalmaz. Ezen aminosavak szükségesek a test kötőszöveti állományának az újraépítéséhez, főként az inaknak és az ínszalagoknak. A kötőszövetek megfelelő állományának a megerősítése az időskori, fájdalommal járó ízületi problémák kialakulásának elkerülése miatt szükséges.

A levesekben ugyancsak találhatók glükozaminoglikánok (GAG), melyek a szénhidrátok egy fajta csoportjához tartoznak: a csontokban és kötőszöveti állományban fordulnak elő, és hozzájárulnak az ízületi fájdalom csökkentéséhez és különösen jó hatással vannak a reumás arthritiszben szenvedők ízületi fájdalmára is.

2. Emésztés. Az alaplevesek másik fontos tulajdonsága az emésztőrendszerre gyakorolt pozitív hatása. A fehérjék közül a glicin segíti ezt a folyamatot. A glicinugyanis hozzájárul a gyomorsav termeléshez, így sokat segíthet a reflux kezelésében (a reflux nem a sok hanem a kevés gyomorsav miatt alakul ki). A glutamin, egy másik aminosav ami segít megerősíteni a vékonybél falát és azt egészségesen tartja, megakadályozva az átjárhatóságot. Rendezheti a hasmenéses állapotokat, a székrekedést és néhány étel intoleranciáját is.

3. Bőséges ásványi anyagok tartalom: A csontleves meglehetősen gazdag ásványi anyagokban. A hosszú időn át főzött levekben a csontokból kiválnak az ásványi anyagok és a levest gazdagítják. Ha szárazföldi állatok csontját használjuk levesnek a lé kalciumban, magnéziumban, káliumban és foszforban is gazdag lesz. Ha halak csontjaithasználjuk akkora lé jódban lesz gazdag. Ha pár evőkanál almaecetet teszünk hozzá főzés előtt, akkor ez segíti az ásványi anyagok még hatásosabb kiválását.

4. Immunrendszer javítása:Mindenfajta alaplé tápláló, de a velőscsonttal készült leves még több, az egészségre gyakorolt pozitív hatással bír. A velő belsőség, és ezért meglehetősen gazdag forrása bizonyos tápanyagoknak. Az élőlények immunrendszerének a részeként a velő fontos szerepet játszik a szervezet immunrendszerének a funkciójában és a csontok növekedésében. A Harvard Egyetem egy tanulmánya szerint bizonyos autoimmun betegségben szenvedőknél kimondottan hatásosnak bizonyult a csontlé, sőt, valakinél teljes remissziót értek el vele.

5. Megfázás és vírusos megbetegedések: A csontleves kiváló gyógyszere a sima megfázásnak vagy vírusos megbetegedéseknek is. Megfázás esetén készítsünk egy alaplevest, borsozzuk és melegen fogyasszuk. Nagyszüleink is így gyógyultak.

Csontleves készítése: A velőscsontok a legjobbak a leves készítéséhez, de a jövőben bármilyen csontos húshoz jutunk, ne feledkezzünk meg felhasználásának ezen módjáról.
Alaprecept
– 1 kg csont
– kb. 4 liter víz
– 2 evőkanál almaecet
– 1 hagyma
– 2 nagy répa
– 1 db zeller felaprítva (tehetünk bele szárzellert is)
– Só, bors, zöldfűszerek

Főzés: Ha nyers csontokat használunk akkor akár előre is lehet sütni őket kb. 30 percig, kb. 180 fokon. Ha kész, helyezzük a csontokat egy nagy edénybe, és engedjük fel annyi vízzel amennyi ellepi a csontokat. Adjunk hozzá almaecetet és áztassuk így 30 percet. Daraboljuk a zöldségeket és adjuk az alaphoz. Forraljuk fel a levest, majd vegyük takarékra. Az első 2-3 óra során szedjük le kanállal a leves tetején kialakult réteget. A marhacsontleves ideális főzési ideje 48 óra, a csirkéé 24 óra, a halat 8 órán át főzzük fedő alatt. Ha ezt az időt nem tudjuk tartani az sem baj, de próbáljuk a leghosszabb ideig főzni, például kora reggeltől késő estig. Ha kihűlt, szűrjük le, töltsük üvegekbe és fagyasztóban tároljuk.
Mihez használhatjuk a leveket?: – Simán alapléként, – Szószokhoz, Pároláshoz, – Rostonsütéshez (Forrás: sokszinuvidek.hu)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 675
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2019.01.08. 21:25

Vöröslencse mártogatós

A mártogatósok minden évszakban igazi jolly jokernek számítanak. A lencse ezek közül is egyik személyes kedvencem.
Hozzávalók:
200 g vöröslencse
2 kisebb sárgarépa
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
kis olívaolaj
1 kanál mustár
2 babérlevél
őrölt bors

őrölt koriander
római kömény
gyömbér
szerecsendió

Elkészítés: A felkockázott vöröshagymát olajon megdinsztelem. Hozzáadom a felaprított fokhagymát és a répát. Kicsit összepirítom őket. Belekeverem a jól megmosott vöröslencsét. Beleteszem a babérlevelet, sózom, borsozom, fűszerezem és felöntöm vízzel, hogy ellepje. Lefedve kb. 20 percig főzöm. Miután megpuhul a répa és a lencse, hozzákeverem a mustárt. Kiveszem belőle a babérlevelet és pépessé turmixolom. Hosszába vágott zöldségeket (répát, uborkát, újhagymát, zellert) adok mellé, amivel mártogatni lehet. (Laboncz Edina forrás: IgenÉlet.hu)


Vissza: “Sclerosis Multiplex - MáSképp”

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég