Egészséges receptek

Kedves SM-es sorstársaim! Az sgforum utódja itt indul újra. Két célt is szolgál: virtuális újság, amelyben az érdekes, jó és fontos tudnivalók, új eredmények jelennek meg. Nem utolsósorban azonban fórum nektek. Írjatok, kérdezzetek, beszélgessetek, mondjátok el a véleményeteket!
Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 675
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2019.06.17. 11:13

Kapros cukkinikrémleves Igazi könnyű, mindenfajta sűrítést nélkülöző nyári leves. Csak a levesbetétben található némi liszt, az is az egészségesebb fajtából.

Hozzávalók:
-3-4 kicsi, zsenge cukkini
-2 újhagyma
-1 evőkanál olívaolaj
-1 kis csokor kapor
-zöldség alaplé vagy biovegeta
-2 dl natúr joghurt
-só
-bors

A túrógaluskához: Sajnos SM-ben a joghurt és a kefir kivétével a túró is kerülendő, de sok más egészséges levesbetét van - Ildikó
-12 dkg túró
-1 tojás
-4 dkg zabpehelyliszt
-só
-kapor

Olajon megpároljuk a fölkarikázott újhagymát, hozzáadjuk a mosott, felkockázott cukkinit, az egészet átforgatjuk. Felöntjük annyi zöldség alaplével, amennyi épp ellepi. (Alaplé híján biovegetát is használhatunk.)
Apróra vágjuk a leöblített kaprot, a leveshez adjuk a nagyobbik részét, és sózzuk, borsozzuk. Puhára főzzük a cukkinit, majd turmixoljuk, beleöntjük a joghurtot, és simára keverjük. Hozzáadunk annyi vizet, hogy közepes sűrűségű levest kapjunk. Újra fölforraljuk, félretesszük.
Míg a cukkini párolódik, a túrógaluskához összekeverjük az áttört túrót tojással, liszttel, kevés sóval és a maradék aprított kaporral. (A hagyományos galuskával azonos sűrűségűnek kell lennie.) Állni hagyjuk, majd hideg vízbe mártott kis kanállal forró, sós vízbe szaggatjuk. Pár percig főzzük, azután leszűrjük. A kész krémlevest a galuskával tálaljuk. (Forrás: zamatesillat.blogspot.com)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 675
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2019.06.05. 11:08

GOMBAPAPRIKÁS KÖLESSEL
30 perc egyszerűátlagos4 adag

HOZZÁVALÓK
50 dkg csiperkegomba
1 fej hagyma (kisebb)
12,5 dkg natúr joghurt
2 ek étolaj
1 ek pirospaprika (csapott)
1 db babérlevél
1 tk szárított majoránna
15 dkg hántolt köles
1 kis csokor petrezselyem
1 ek étolaj

bors

ELKÉSZÍTÉS
A gombát megtisztítjuk és mérettől függően felezzük vagy negyedeljük. A hagymát apróra vágjuk.
Egy kevés olajon megdinszteljük a hagymát majd, ha már üveges, lehúzzuk a tűzről és megszórjuk pirospaprikával. Hozzáadjuk a gombát és a babérlevelet. Megsózzuk, megborsozzuk, és fűszerezzük majoránnával, majd egy kevés (kb. 60-70 ml) vizet öntünk alá, és megpároljuk a gombát. Ha puha a gomba, hozzákeverjük a joghurtot, beforraljuk, és tálalásig félretesszük.
Átmossuk a kölest, majd egy evőkanál olajon megfuttatjuk az apróra vágott petrezselyemmel. Felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel és megsózzuk. Fedő alatt alacsony lángon addig pároljuk, amíg a köles a teljes vízmennyiséget felszívja, és a szemek megpuhulnak. A petrezselymes kölest a gombapaprikással tálaljuk. (Forrás: Mindmegette)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 675
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2019.06.05. 10:47

Tejmentes cukkinikrémleves

Gyermekeim tejérzékenysége miatt egyre több tejmentes étel elkészítését kísérleteztem ki. Ez az egyik kedvenc levesünk. Bátran ajánlom kipróbálásra, mert nem csak finom, de könnyű is elkészíteni.
hozzávalók / 6 adag
2 közepes db cukkini
1 kis db zeller
3 gerezd fokhagyma
2 l víz
2 dl növényi tejszín (Mivel a növényi tejszín tartalmaz némi tejport, így teljes tejérzékenység esetén ehelyett rizstejet vagy szójatejet javaslok.)
1 dl rizstej / növényi tej
1 evőkanál finomliszt (Ha a főzőkrém helyett rizs- vagy szójatejet használok, több lisztet teszek a leves kellő sűrűségének eléréséhez.)
1 csokor petrezselyem
só ízlés szerint

elkészítés
A cukkinik mindkét végét levágjuk, és kidobjuk, majd megmosás után héjával együtt felkockázzuk őket. A fél zeller gumót megpucoljuk, apró kockákra vágjuk, és a cukkinikkel együtt feltesszük őket főni annyi sós vízben, amennyi bőven ellepi őket.
Megpucolunk legalább 3 gerezd fokhagymát, és apróra vágjuk őket, ahogy a petrezselymet is, és bedobjuk a levesbe.
Amíg a cukkini és a zeller darabok puhára főnek (kb 15-20 perc), addig előkészítjük a sűrítéshez a tejszínt. A főzőkrémhez növényi tejet öntünk, ha sűrűnek találjuk. Csomómentesen hozzákeverjük a lisztet a növényi tejszínhez.
Amikor a cukkini és a zeller már puhák, összeturmixoljuk őket. A levesből merőkanállal hozzákanalazunk a tejszínhez néhány kanál levest, hogy hőkiegyenlítsük a habarást, így szebb lesz a leves. Végül az egész tál habarást beleöntjük a levesbe folyamatos habverős kevergetés mellett, hogy egyáltalán ne csomósodjon be. Összeforraljuk a habarással a levest, és mandulaforgáccsal vagy egyéb levesre szórható kiegészítővel tálaljuk. (Timbamami receptje Nosalty)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 675
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2019.06.04. 18:24

Pikáns rizses lencse (rizs helyett bulgurral is készíthető)

Előző nap lencsefőzeléket készítettem, a mustáros változatát csináltam meg. Én sosem teszek a főzelékekbe rántást vagy habarást. Nem akartam kidobni, de nem is kívántam újra az ételt, és mivel már szárazabb is volt, kitaláltam, hogy feldobom paradicsomszósszal, és hogy ezúttal laktatóbb is legyen, rizzsel keverem össze. Fűszereztem még. A barátnőm hozott nekem egy párizsi piacról egy zacskó pikáns curry fűszert. Sajnos pontosan nem tudom, mi van benne, de az biztos, hogy a garam masalát érzem benne....

hozzávalók / 3 adag
2 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 ek olívaolaj
20 dkg lencse
0.5 bögre rizs (fehéret használtam)
ételízesítő ízlés szerint
1 db paradicsom (vagy 1 kicsi sűrített paradicsom konzerv)
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
2 teáskanál mustár
curry por ízlés szerint (pikáns, bármilyen fűszerrel keverve)
chili ízlés szerint (madárszem)

elkészítés
A lencsét előző este beáztatjuk, így könnyebben fő meg, de ha elfelejtettük, az sem gond. A 2 hagymát felkockázzuk, és megpirítjuk olívaolajon. Erre tesszük a lencsét, majd felöntjük vízzel, és főzeléket készítünk belőle, de a habarást stb. kihagyjuk. A rizst is föltesszük főni, a vizébe ételízesítőt és fűszereket rakunk (curry, só stb.) Ha a lencse kész, 2 teáskanál mustárt teszünk bele. Nyugodtan elfőzhetjük a főzelék levét, a lényeg, hogy puha legyen a lencse. Akár szét is főzhetjük kissé. A rizst leszűrjük. A lencsébe belekeverjük a sűrített paradicsomot. Ha nyers paradicsommal dolgozunk, még korábban is hozzáadhatjuk kockára vágva. Kis láng fölött apránként hozzáadjuk a rizst. Szükség esetén tovább fűszerezzük, hozzáadjuk a chilit is a végén. Költség: 600 Ft
(Tuvia receptje Nosalty)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 675
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2019.05.28. 10:51

Isteni finom házi paprikakrém

Hihetetlenül finom! (... több üveggel is készítettem, tanulva a tavalyi évből, de feltételezem, idén is nagyon gyorsan elfogy. Vacsorára, reggelire, egy még meleg, finom puha kenyérre kenve szoktuk habzsolni, de használtam már sült húsokhoz is mártásnak, kencének.) . Előkészítési idő: 90 per, Főzési/sütési idő: 60 perc.

Hozzávalók
1 kg paprika (én pirosat használtam)
1 kg vöröshagyma
1 kg paradicsom
1 doboz paradicsompüré
100 ml olaj
2 ev. kanálmagos mustár
4 ev. kanálecet
5 db chili paprika (vagy más csípős paprika)
100 g kristálycukor
40 g só
3 db alma

Elkészítés menete: A paprikát megmossuk, kicsumázzuk és vékonyra szeleteljük. A vöröshagymát megmossuk, eltávolítjuk a héját és vékony cikkekre vágjuk. A paradicsomot nagyobb kockára vágjuk, és kézi robotgéppel püré állagúra dolgozzuk. Egy nagy tálban felforrósítjuk az olajat, ezen megpirítjuk a hagymát és a paprikát, majd hozzáadjuk a felkarikázott chili vagy erős paprikát, a felkarikázott céklát, végül a szeletekre vágott almát. Az egészet pár percig pirítjuk, majd leöntjük a pürésített paradicsommal. Sózzuk, borsozzuk, és alacsony lángon főzzük, 15-20 percenként megkeverjük.

Addig főzzük, míg a víz el nem párolog. Ezután hozzáadjuk a mustárt, az ecetet, a dobozos paradicsompürét, a cukrot és elkeverjük.
A masszát kézi robotgéppel elkezdjük turmixolni és addig dolgozzuk, míg sima és csomómentes pürét nem kapunk. Ha szükséges, akkor a pürét át is passzírozhatjuk, de én ezt a lépést kihagytam, a massza elég sima volt. A paprikás masszát egy merőkanállal befőttes üvegbe kanalazzuk, az üvegeket szorosan lezárjuk, egy edénybe tesszük, az aljára vizet öntünk, felforraljuk és forrástól kezdve 20 percig főzzük. A 20 perc elteltével a befőttes üvegeket kivesszük a vízből, felfordítjuk és egy ronggyal letakarjuk. Megvárjuk, míg kihűl, és már lehet is raktározni. (Forrás: topreceptek.hu)



P

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 675
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2019.05.11. 14:10

Csilis, datolyamézes édesburgonya-répa krémleves

Hozzávalók:
2 db édesburgonya
2 db répa
1 fej hagyma
2 cm friss gyömbér, kockázva
1 gerezd fokhagyma
1 tk. kínai ötfűszer keverék
1 kk. csilipehely
2 dl kókusztejszín
datolyaméz
aszalt alma
A hagymát olajon picit megdinsztelem, hozzáadom a tört fokhagymát és a fűszereket, és megpirítom egy picit. Beledobom a kockákra vágott zöldségeket, összeforgatom, ezeket is kicsit pirítom, majd felöntöm vízzel, és addig főzöm, míg minden jó puha nem lesz. Kézi mixerrel pépesítem, majd hozzáadom a kókusztejszínt, és még egyet forralok a levesen. A tetejére pici olajon gyorsan megsütök aszalt almakarikákat. A levest kis datolyamézzel és a sült aszalt almakarikákkal tálalom, és igény szerint egy kis csilipehellyel megszórom. /Forrás: Szabó Orsi (Macesz), izraelinfo.com/

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 675
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2019.05.09. 17:54

Indiai fűszeres csicseriborsó egyszerűen, fillérekből

A chana masala szó szerint fűszeres csicseriborsót jelent, és az indiai konyha egyik világszerte legismertebb fogása. Alapvetően egy nagyon egyszerű, paradicsomszószban főtt csicseris fogásról van szó, amibe rengeteg fűszer kerül, fantasztikusan finom és melengető, vegán főételnek egy kis rizzsel is tökéletes, de akár köretként is tálalható.

Szószos, szaftros, fűszeres, illatos és laktató, ha konzerv főtt csicseriborsóval és hámozott paradicsommal készítjük, akkor minimális munkával és aránylag gyorsan elkészül ez az indiai vegán fogás. A hozzávalók listája a fűszerek számossága okán ilyen hosszú, az angolszász országokban készen is elérhető a fűszerkeverék, de aki kicsit nyitottabb a színes világkonyhára és az izgalmas ízekre, nagy valószínűséggel minden hozzávalót megtalál otthon is a fűszerek között kotorászva.

Filléres és nagyon finom, egészséges és laktató, a csicseriborsónak köszönhetően rostokban és fehérjében gazdag, a csili mennyiségével pedig mindenki saját ízlésére szabhatja, mennyire legyen tüzes ez a jó fűszeres, szuper egyszerű fogás.
Hozzávalók:

1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
diónyi friss gyömbér
1 teáskanál őrölt római kömény
1 teáskanál garam masala
fél teáskanál kurkuma
őrölt csili ízlés szerint
1 teáskanál őrölt koriandermag
1 teáskanál cukor
1 konzerv (400 g) hámozott paradicsom
1,5 dl víz
1 konzerv (400 g) főtt csicseriborsó
3 evőkanál olaj
só, bors
koriander zöld vagy petrezselyem a tálaláshoz

Elkészítés: A hagymát, a fokhagymát és a gyömbért megtisztítjuk, a hagymát finomra vágjuk, a fokhagymát és a gyömbért lereszeljük. Egy edényben felforrósítjuk az olajat, rdojuk a hagymát, és időnként megkeverve hagyjuk dinsztelődni, kicsit összeesni. Hozzáadjuk a fokhagymát, a gyömbért és az összes fűszert, sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük a konzerv hámozott paradicsommal, a dobozát kiöblítjük 1,5 dl vízzel, és ezt is hozzáöntjük, megszórjuk a cukorral, és fedő alatt, közepes lángon 10 percet főzzük, majd botmixerrel pépesítjük.[

A csicseriborsót leszűrjük, és a fűszeres paradicsomszószhoz adjuk, átkeverjük, és takarékon még 10 percet rotyogtatjuk, amíg kicsit besűrűsödik, és összeérnek az ízek. Azonnal tálaljuk friss koriander zölddel vagy petrezselyemmel meghintve, például párolt rizzsel, de hús mellé is kínálhatjuk köretként. (Forrás: Cookta.hu)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 675
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2019.05.03. 19:57

Vöröslencsével dúsított, indiai fűszerezésű krémes karfiol

Hozzávalók:
2 kisebb fej karfiol
6 db zellerszár
2 szál póréhagyma
1 szál sárgarépa
1 kisebb fej fehérrépa
1 gerezd fokhagyma
fél csésze vöröslencse
1 tk. chilipehely (+ tálaláshoz)
fél tk. őrölt római kömény
fél tk. garam masala
egy-két csipet őrölt fűszerkömény
só, frissen őrölt bors
negyed kk. őrölt kurkuma
negyed kk. őrölt gyömbér
1 tk. Vega-Mix
vaj, olívaolaj

A felkarikázott póréhagymát és a felszeletelt zellerszárat kevés vajon megfonnyasztottam. Hozzáadtam a felkockázott fehérrépát és sárgarépát. Egy kevés olívaolajat csorgattam bele, majd fűszereztem. Felöntöttem hideg vízzel, hogy egy-két ujjnyira ellepje. Miután felforrt lassú tűzön 10-12 percet főztem. Hozzáadtam az átöblített lencsét, egy-másfél csésze vizet öntöttem hozzá és forrástól számítva további 10-12 percig főztem. Végül beletettem a rózsáira szedett karfiolt, 8-10 perc múlva pedig botmixerrel krémesítettem. Tálaláskor meghintettem chilipehellyel. [i] A lencse magas fehérjetartalmú, élelmi rostot, folsavat, B1-vitamint és ásványi anyagokat tartalmaz, valamint jó forrása a vasnak. (Anazar konyhatunder.blogspot.com)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 675
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2019.04.27. 09:00

Süngomba: olyan az íze, mint a legzsengébb borjúnak (A süngomba hatásáról az Mindent az SM-ről c. részben írtunk, elképesztő hatása van, kipróbáltam - Ildikó)

[/i][/color]Korábban még sosem ettem süngombát! Bocs, nem is hallottam még a létezéséről sem. Igaz, gyerekként nem kergettek garnélával meg kaviárral az asztal körül. Ugyanakkor apukám révén megtanultam, hogy legyek nyitott az újfajta alapanyagokra, ízekre, receptekre. Az ... -tól kaptam (... reklám, kihúztam - Ildikó) egy klassz „Amigo, a mi gombánk” csomagot, amiben a húsos aranylaska és a csiperke mellett volt négy darab szőrös valami. Ez volt a süngomba, vagy oroszlánsörénygomba, ami majdnem minden aminosavat tartalmaz.

Egy napig gondolkodtam: hát ebből mégis mi a fenét fogok főzni!? Másnap reggel a férjemmel kicsomagoltuk. Olyan bársonyos, közel sem a szokásos gombás, illata volt, hogy az egész konyhát átjárta. Végül a családi brainstorming eredményeképp arra jutottunk, nem fogjuk túltolni a kulináriát. Csont egyszerűen, minimál ázsiai beütéssel fogjuk elkészíteni. Mikor megkóstoltuk, csak ennyit mondtunk: hmmm,hmmm,hmm. Szinte atomjaira olvadt a szánkban. És az íze?! A legzsengébb borjú húséra emlékeztetett...

Süngomba mogyoróolajos répasalátával, korianderrel és rizstésztával
Hozzávalók két személyre:
250 gramm süngomba
két evőkanál mogyoróolaj
egy fej lilahagyma
egy evőkanál borecet
ízlés szerint szójaszósz
ízlés szerint bors
A salihoz:
egy nagyobb répa
egy evőkanál mogyoróolaj
néhány levél koriander
A tésztához:
egy csomag rizstészta

A rizstésztához a vizet forralunk. Közben a szent süngombát nagyjából centis darabokra vágjuk. Ne mossátok meg, mert különben magába szívja a vizet, és dobhatod az egészet a kukába. Legfeljebb töröld át enyhén nedves konyhai papírtörlővel. Mogyoróolajon megfuttatjuk az apróra vágott lilahagymát, majd rádobjuk a süngombaszeleteket. Picit pirítjuk, aztán fűszerezzük borecettel és szójaszósszal. Egy kicsi borsot adhatunk hozzá, de nem fontos. Kevergetés közben addig sütjük, amíg a gomba áttetsző nem lesz. Ez nagyjából hat-hét perc. Majd lecsukjuk a gázt. A salihoz a répát lereszeljük. Meghintjük gálánsan egy kis mogyoróolajjal és néhány levél korianderrel. Nah nagyjából ennél a pontnál forr fel a víz, amiben négy-öt perc alatt puhára főzzük a tésztát. És kész! Mennyi idő volt? Húsz perc?! Lehet még annyi se...Jól hangzik, ugye? (Forrás: fitfoodchallenge.reblog.hu)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 675
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2019.04.21. 19:17

Pikáns édesburgonya-krémleves

Hozzávalók
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma

őrölt bors
Csipet Cayenne-bors
3 db édesburgonya
8 dl csirke alaplé
csilipor
4 szelet bacon
1 ek olaj

Elkészítés: 1 kanál olajon megpirítjuk a vöröshagymát. Öt perc múlva mehet mellé a fokhagyma, a só, az őrölt bors és a cayenne-bors. Ezután lehúzzuk a tűzről. Az édesburgonyát meghámozzuk, megmossuk és kockákra vágjuk. Az alapléhez adjuk a serpenyőben pihenő hagymákat, és az édesburgonyát ebben a lében puhára főzzük. Turmix segítségével addig dolgozunk vele, amíg tökéletes krémleves állagot nem kapunk. Serpenyőben pirított bacon, vagy csilipor és friss fűszernövény kerülhet a tetejére. (Forrás: mindmegette.hu)


Vissza: “Sclerosis Multiplex - MáSképp”

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég