EGÉSZSÉGES RECEPTEK – VÁLOGATÁS Pikáns sütőtökös csirke – Egyszerűen egészségesHOZZÁVALÓK (2 személyre):
• Kb. 50 dkg csirkemell
• 1 kisebb fej vöröshagyma
• Kb. 1 kg sütőtök
• 3 dl húsleves
• 1/2 dl evőkanál olívaolaj
• 1 kiskanál szerecsendió, gyömbér, és curry
• Csipetnyi fehér bors, és só
• 5dkg méz
ELKÉSZÍTÉS: A csirkemellet felcsíkozzuk, a tököt megtisztítjuk, kockázzuk. A vöröshagymát apróra vágjuk, az olíva olajon megfuttatjuk, majd hozzáadjuk a csíkokra vágott csirkét. Pár perc pirítás után fűszerezzük, majd felöntjük a levessel. Újabb néhány perc múlva hozzáadjuk a felkockázott sütőtököt, és kb. 20 percig így pároljuk, míg teljesen elfövi a levét. Legvégül adjuk hozzá a mézet (kevésbé ínyenceknek elhagyható), és barna rizzsel tálaljuk.
Édes-savanyú hagymakrém pirítósra – egészség pirítós keletiesen
HOZZÁVALÓK:
1 kg lila hagyma
1 pohár vörösborecet
3 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál méz
1 csipet só
ELKÉSZÍTÉSE: Az olívaolajon futtassuk meg a feldarabolt hagymát, majd öntsük rá az ecetet, a cukrot, és sózzuk meg. Időnként meg-megkevergetve lassú tűzön főzzük, amíg a színe és az állaga is megváltozik, és krémszerű pürét kapunk. Pirítóssal és juhtúróval kínáljuk, mivel ez utóbbi igen jól harmonizál a hagymakrémmel.
Sütőtökleves – Ínycsiklandó leves sok vitaminnalHOZZÁVALÓK 4 személyre:
• Kb. 60 dkg sütőtök
• 1 nagyobb burgonya
• 1 kisebb póréhagyma, vagy kis fej vöröshagyma
• 2 evőkanál olívaolaj
• Csipet gyömbér, só
ELKÉSZÍTÉS:
A zöldségeket megtisztítjuk, felaprítjuk, és egy fazék vízben feltesszük főni (kb. 2 liter) Hozzáadjuk az olíva olajat, fűszereket, és puhára főzzük az egészet. Amikor megfőtt, összeturmixoljuk (esetleg tehetünk bele egy kis szójatejszínt, hogy selymesebb legyen), majd rottyantunk rajta még egyet. Pirított mandulával, esetleg sült sonkaszelettel tálalhatjuk, petrezselyemmel díszíthetjük.
Antioxidáns koktél szőlővel és áfonyával – Az immunrendszer erősítéséért
Készíts velünk olyan energiaitalt, amely gazdag antioxidánsokban, valamint méregteleníti a testet és a lelket! C-vitamin tartalma védelmet nyújthat a megfázás és influenza ellen!
HOZZÁVALÓK:
10 dkg piros szőlő
20 dkg fekete áfonya
1 citrom
fél zöld citrom
Szénsavas ásványvíz
ELKÉSZÍTÉS: gyümölcspréssel préseljük le a gondosan megmosott gyümölcsöket, facsarjuk bele a citromok levét is. Keverjünk hozzá ízlés szerint ásványvizet.
Miért egészséges?
A[b] piros szőlő: antioxidáns, gyulladáscsökkentő, méregtelenítő. B3, B6, E-vitamint és flavonoidokat tartalmaz, továbbá vas, réz, szelén, cink, magnézium található benne.
A fekete áfonya: antioxidáns, antibakteriális, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, vértisztító. C-vitamint, B1- vitamint, béta-karotint, káliumot tartalmaz. Javítja az erek falának rugalmasságát.
A citrom és zöld citrom: közismerten sok C-vitamint tartalmaznak, emellett antioxidáns hatásúak és káliumot, kalciumot is tartalmaznak. Fogyaszd egészséggel!
Jókedvű fügekoktél – Egészséges színpompás italHOZZÁVALÓK: :
2 szál sárgarépa
1 hámozott narancs
5–6 szem friss, érett füge
1 hámozott banán
Csipetnyi gyömbér
A hozzávalókat turmix-, vagy robotgépben simára keverjük, fügeszeletekkel díszíthetjük. A tápláló, rost dús gyümölcsök gyorsan eltelítenek. A banán és a füge magas triptofán tartalmának köszönhetően – melyet a szervezet szerotoninná alakít – jó közérzetet is nyerhetünk ezzel a gyönyörű színű koktéllal!
Fokhagyma krémleves gyömbérrel HOZZÁVALÓK:
5 gerezd fokhagyma
• kisujjnyi friss gyömbér
• két csokor újhagyma
• friss petrezselyem
• 2 dl szójatejföl
• 6 evőkanál szezámmag
• tiszta só, bors, szerecsendió, natúr szárított zöldségkeverék (sómentes)
ELKÉSZÍTÉS:
Tisztítsd meg az újhagymát és a fokhagymát. Olíva olajon pirítsd üvegesre a felkarikázott újhagymát. Öntsd fel fél liter vízzel, zúzd bele a fokhagymát, fűszerezd ízlés szerint. Kb. 20 perc múlva vedd le a tűzről, és botmixerrel vagy turmixgépben keverd simára. A szójatejfölhöz keverj 3 evőkanál őrölt szezámmagot és engedd fel pár evőkanálnyi levessel, keverd össze, majd keverd bele a levesbe, ettől besűrűsödik és krémes állaga lesz. Apróra vágott friss petrezselyemmel és frissen reszelt gyömbérrel ízesítsd. A tetejére pirított szezámmagot szórj! Jó étvágyat!
[b]
Miért együnk friss petrezselymet?[/b]

A friss petrezselyem kiváló C-vitamin-forrás. 100 grammban 160 mg C-vitamin van! Ezen kívül még B1-, B2-, B3, B6, B7-vitaminokat is tartalmaz. A népgyógyászatban a petrezselymet vizelethajtásra, vesekő, vesehomok eltávolítására használják. Kiváló étvágyjavító, fokozza a béltraktus munkáját. Nőknél a menstruáció elősegítésére és a nemi vágy fokozására is alkalmazzák, ösztrogénhez hasonló hatása miatt. Elmulasztja a kellemetlen szájszagot, és nem utolsósorban kiváló lúgosító is! (Forrás: vitaminstation.hu/hu)