Egészséges receptek

Kedves SM-es sorstársaim! Az sgforum utódja itt indul újra. Két célt is szolgál: virtuális újság, amelyben az érdekes, jó és fontos tudnivalók, új eredmények jelennek meg. Nem utolsósorban azonban fórum nektek. Írjatok, kérdezzetek, beszélgessetek, mondjátok el a véleményeteket!
Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 675
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2019.11.18. 16:38

Vegán Babkrém, főzés nélkül

Gyorsan elkészíthető, főzés nélküli szendvicskrém. Egyszerű, de nagyszerű. Mindenmentes, és egyben egészséges. Kevesen tudják, viszont a segít a fogyásban főként a fehér bab, mivel kevés kalóriát és sok rostot tartalmaz, beindítja az emésztést, így több kilótól is meg tudunk szabadulni segítségével. Jót tesz a cukorbetegeknek. Csökkenti a vérnyomást. Javítja az agyműködést. Próbáljunk minél többet fogyasztani belőle.

Hozzávalók: 1 doboz fehér babkonzerv, 1-2 gerezd fokhagyma, 2-3 evőkanál citromlé, 2 evőkanál olívaolaj, 1/2 teáskanál citromhéj, 1/2 teáskanál só.

Elkészítés: Konyhai robotgépbe tegyük bele a lemosott, leszűr babot, a fokhagymát, a 2 evőkanál citromlevet, az olívaolajat és a citromhéjat. Addig turmixoljuk amíg a keverék sima nem lesz. Íz és ízlés szerint. Adjunk hozzá sót ízlés szerint, majd keverjük újra alaposan össze. Díszítsük, ha szükséges, és tálaljuk kedvenc friss zöldségeit, kekszet és / vagy kenyeret. (Írta Falatom, forrás: jofalatom.blog.hu)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 675
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2019.09.17. 15:44

Gyömbéres kínaikel leves

Ezt a receptet valaki réges-régen beírta egy fórumra, azután egyszer rájöttem, hogy a Fakanál oldaláról ollózta. Én ezt akkor melegében kipróbáltam, azóta is oszlopos tagja az őszi-téli-tavaszi leves választékunknak. Az eredeti leírás nekem kicsit kacifántosnak tűnt, úgyhogy csak a hozzávalókat tartottam meg belőle. A friss gyömbér szerintem fontos eleme a levesnek; imádom, amikor az olajba ér, és megérzem az illatát...fantasztikus, semmire sem hasonlítható! Nem kell spórolni vele, ez adja a karakterét az ételnek. A szezámolaj hiányzott nálunk az idei esztendeig, anélkül meg lehet főzni, de az is ad hozzá egy plusz aromát.

Hozzávalók:: 70-80 dkg-os kínai kel, 1 közepes vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj, 1 kisebb diónyi friss gyömbér, fél dl száraz fehérbor, 1 dl tejszín, 6-8 dkg rizs, só, bors, 1 kávéskanál szezámolaj

A kínai kelt hosszában kettévágom és vékony csíkokra szeletelem. A vöröshagymát apróra vágom, a fokhagymát megzúzom, a rizst megmosom, lecsepegtetem, kezem ügyébe veszem a meghámozott gyömbérdarabot. Az olajat egy nagyobb lábosban felforrósítom, beleteszem a hagymát, néhányat kavarintok rajta. Lejjebb veszem a lángot, a gyömbért belereszelem egy kis lyukú reszelőn, és élvezem a felszálló illatokat:) Néhány kavarás, beleteszem a fokhagymát, utána rögtön a kelcsíkokat, borsozom, sózom, felengedem 1,25 liter húslevessel (vagy vízzel + leveskockával).

Amikor felforrt, utánaízesítem sóval, borssal és beleteszem a rizst. Ilyenkor kell kicsit vigyázni, mert a rizs szeret a lábos aljára leragadni, de gondos kavargatással el lehet kerülni. Lefedem, időnként kavarok egyet-egyet rajta, valamint azt is nézem, hogy kell-e még bele víz. Amikor a rizs megfőtt, beleöntöm a tejszínt, a bort és a szezámolajat, egyet rottyan még, és készen van. A leves nem fotogén, de nagyon-nagyon finom! Ilyen hűvös időkben meg főleg jó, mert a gyömbér kimondottan melegít. (Forrás: katakonyha.blogspot.com)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 675
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2019.09.15. 11:11

Top 10 egészséges zöldségkrém, amivel jól indul a napod

A reggeli a nap legfontosabb étkezése, amit mindig körültekintően kell összeállítanod. Ne gondolj hosszú konyhában töltött percekre, csak néhány okos alapanyagot kell otthon tartanod, és percek alatt el is készítheted az egészséges és energiadús reggelidet. A teljes értékű gabonák és a friss zöldségek mellett fontos, hogy fehérje is kerüljön a tányérodra, amit ízletes zöldségpástétomokkal is tudsz pótolni. Nézd meg a 10 legfinomabbat és dobd fel a napjaidat velük!

1. Babpástétom Amikor a bab is hús..., szokták emlegetni nagymamáink. És milyen helyesen, hiszen a hüvelyes zöldségek, köztük a bab is remek fehérjeforrás, vetekszik a felvágottakkal is. Ha a teljes kiőrlésű kenyeredet babpástétommal és friss zöldségekkel tálalod, délig nem leszel éhes. Ha reggel is vágysz extrém ízekre, válaszd a chilis verziót.

2. Extra padlizsános zakuszka: A padlizsánkrém önmagában is ízletes, de ha sült paradicsommal, sült paprikával és sült sárgarépával párosul, valami egészen fantasztikus ízrobbanás kerekedik ki belőle. Annyira finom, hogy szinte nem is kíván mást csak pár zöld leveles salátát.
A legjobb, ha vajas pirítóson tálalod, friss bazsalikom levelekkel és pár csepp balzsamecettel.

3. Laskagomba-pástétom egy csipetnyi pikantériával: A gombák a húsmentes étrend alappillérei, de nagyon fontos szereplője a változatos és egészséges étrendnek is. Éppen ezért jó ötlet, ha reggelente laskagombás pástétommal kened meg a szendvicsedet, amit egy kevés tokaji bor is megbolondít. Mellé nem hiányzik más, csak egy kevés csíra és egy nagy csésze tea.

4. Mindenki kedvence, a hummusz: A csicseriborsóból készített hummusz millióféle módon variálható, ízesíthető, fűszerezhető. Fogyaszthatod natúran, chilivel, curry-vel, wasabival és olívával is. Tehát tényleg bármivel, csak ne felejtsd el a csicseris kenyered mellé feltálalni a zöldségeket, a paradicsomot és a paprikát.

5. Vöröslencse krém: Ez az, amit magadnak kell elkészítened bio vöröslencséből, mert úgy az igazi. Egy lábasban tegyél fel vöröslencsét főni annyi vízben, amennyi ellepi. Tegyél hozzá egy sárgarépát és egy vöröshagymát egészben. Sóval, borssal ízesítsd és főzd puhára. Ha kész, turmixold össze, várd meg amíg langyos lesz és mehet is a pirítósra.

6. Ha tavasz, akkor medvehagyma: Nincs is nagyobb gasztrohírnöke a tavasznak a medvehagymánál, ezért falatozunk szívesen medvehagymát reggelire is, aminek ebben a pástétomban nagyon kellemes és visszafogott íze van.

7. Mediterrán pástétom: A legjobb nyárcsalogató reggeli, ha pirított teljes kiőrlésű kenyeredet vékonyan megkened olívaolajjal és mediterrán pástétommal. A tetejére már csak pár darab aszalt paradicsom és ecetes articsóka kell és kész is az igazi olaszos fogás.

8. Paprikakrém: Nem maradhat ki a listáról a paprikakrém sem, ami olyan kiváló ízt ad a szendvicsednek, hogy sót és borsot garantáltan nem kell használnod.

9. Céklakrém: Ha reggelente szomjazol a különlegességekre, a céklakrém lesz a kedvenc reggelid, amit nyers répával és angolzellerrel tehetsz még finomabbá.

10. Mintha májkrém lenne: A májkrém íze után nem kell sokáig kutatnod, a növényi pástétomokkal májkrém állagot és ízt kapsz, csak éppen tiszta összetevőkből, egészséges alapanyagokból. Pakold meg jó sok zöldséggel és kész is a reggelid. (Forrás: eletmodabc)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 675
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2019.08.27. 05:26

Recept: sült paradicsomleves kukoricával

Használd ki a piac kínálatát, amíg kaphatóak az igazi, zamatos hazai paradicsomok – szerezz lehetőleg minél többféle színűt és méretűt, akkor lesz az igazi a leves belőlük. Kell még csöves kukorica és máris indulhat a főzés!

Hozzávalók 3-4 főre:
fél kg paradicsom (nálam vegyesen nagyobbak és színes koktélparadicsom)
2 cső kukorica
3 gerezd fokhagyma
csipet őrölt chili
1 kis csokor bazsalikom
só, bors
kókuszolaj

Elkészítés: A sütőt előmelegítettem 200 fokra, a paradicsomokat egy sütőpapírral bélelt tepsire helyeztem és kb. 20 perc alatt megsütöttem őket, mikor megpuhultak, összeestek és kezdtek kicsit barnulni, akkor vettem ki őket. Érdemes a fokhagymával együtt sütni őket, én ezt most kifelejtettem, így később kerültek a levesbe.

Ezalatt a kukoricáról hosszában egy késsel levágtam a szemeket. A paradicsomot egy botmixerrel pürésítettem a reszelt fokhagymákkal együtt, majd hozzáadtam a kukoricaszemeket, sót, borsot, chilit, fél csokor bazsalikomot aprítva és felöntöttem kb. 1 liter vízzel, vagy amennyi szükséges, hogy ne túl híg, de krémes állagú legyen a leves. Összefőztem az egészet, mikor a kukoricaszemek megpuhultak elzártam a gázt, majd megszórtam a levest a bazsalikom másik felével és elkészült. (Szerző: Balassa Zsuzsanna, forrás: Zsuzsi blogja, Pálmafa Project Blog)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 675
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2019.08.15. 20:06

Fokhagymás cukkinikrémleves recept aranytepsi konyhájából

Hozzávalók:
2 közepes, zsenge cukkini
1 nagy fej vöröshagyma
1 ek olaj
3 nagy gerezd fokhagyma
2 púpos kk só
1/3 kk őrölt szerecsendió
1 leveskocka
1 púpos ek liszt
2 dl főzőtejszín (20 %-os)

Elkészítése: A cukkinikat alaposan megtisztítjuk, a két végüket levágjuk. Ha erősebb magok találhatók benne, akkor kivághatjuk a belsejét. Vékonyra felkockázzuk. A hagymákat megtisztítjuk. A vöröshagymát nagyobb kockára vágjuk, az olajon üvegesre pirítjuk. Rádobjuk a darabolt cukkinit, pár percig pirítjuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Beledobjuk a fokhagymákat, a leveskockát, a fűszereket és hagyjuk kb. 20 perc alatt puhára főni. Merülő mixerrel pépesítjük.
A lisztet csomómentesre keverjük a tejszínnel, a leves levéből pár kanállal merünk bele, majd a krémlevesbe töltjük és hagyjuk felfőni. Melegen, leves gyönggyel kínáljuk. Tálalhatjuk pirított kenyérkockákkal vagy reszelt sajttal is. (- Receptneked.hu)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 675
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2019.07.29. 17:44

Vöröslencsés csicseriborsó leves - Szeretem a különleges leveseket, és ez is a kedvenceink közé tartozik, mert tápláló és finom.
hozzávalók / 4 adag
1 db vöröshagyma
2 ek napraforgó olaj
10 dkg vöröslencse
35 dkg csicseriborsó (konzerv)
1 kávéskanál római kömény
2 közepes db paradicsom
2 dl görög joghurt
1 csokor petrezselyem
1 kávéskanál só
1 közepes db kápia paprika
1 csipet fekete bors (őrölt)

Elkészítés: Az olajon dinszteljük meg az apróra vágott hagymát. Keverjük hozzá a köményt és a paprikát folyamatosan. Adjuk hozzá a lencsét, amit 5 órán át áztattunk. Hozzáadjuk a paradicsomot, majd az alaplével felöntjük. Megfőzzük, és utána botmixerrel pürésítjük, majd a csicseriborsót hozzáadva főzzük tovább néhány percig, végül sózzuk, borsozzuk. A legvégén keverjük bele a joghurtot, és az apróra vágott petrezselymet, majd tálaljuk. (Zsuzsamama56 receptje, forrás: nosalty)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 675
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2019.07.14. 11:20

Marokkói vöröslencse leves elkészítés: könnyű, 45 perc / előkészület: 15 perc főzés: 30 perc

Nagyon szeretem a fűszeres keleti ételeket, ez az egyik kedvencünk. hozzávalók / 4 adag
2 ek napraforgó olaj
4 gerezd fokhagyma
2 teáskanál koriander (őrölt)
1 teáskanál őrölt fűszerkömény
1 teáskanál kurkuma
1 teáskanál fűszerpaprika
0.25 teáskanál fahéj (őrölt)
2 tk só
1 késhegynyi chili
1 fél citromból nyert citromlé
1 csokor koriander
2 ek tejföl
1 csipet bors (őrölt)
60 dkg vöröslencse
1.5 l zöldség alaplé
20 dkg konzerv paradicsom

Elkészítés: Olajon megpirítjuk a fokhagymát és a fűszereket, majd rádobjuk a leöblített vöröslencsét, amit nem kell áztatni főzés előtt. Ezután felöntjük a zöldségalaplével. Lefedve alacsony lángon főzzük fél órát, majd a paradicsomkonzervet is hozzáadjuk, a vizet pedig szükség szerint pótoljuk. Lefedve még fél órát főzzük. Ha megfőtt, botmixerrel krémessé törjük, és csészékben kínáljuk citromlével, tejföllel és koriander zölddel. (Zsuzsamama56 receptje, forrás: nosalty.hu)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 675
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2019.06.29. 17:16

CSIRKÉS-ZÖLDSÉGES QUINOA - 30 perc egyszerű, olcsó

HOZZÁVALÓK /Sajnos csak brokkolis guinoa fotót találtam - Ildikó/
10 dkg quinoa
0,5 kg csirkemell filé
1 ek kukorica olaj
2 ek kukoricaliszt
2 gerezd fokhagyma
1 ek gm szójaszósz
2 lila hagyma
2 paprika
2 ek édes chiliszósz
2 ek paradicsompüré
8 db koktélparadicsom
friss bazsalikom
bors
a tálaláshoz:
rukkola

ELKÉSZÍTÉS: 1. A csirkemellet alaposan megmosom, szárazra törlöm, vékony csíkokra vágom és a felforrósított kukoricaolajon aranybarnára pirítom. 2. Ha a hús megpirult megszórom a kukoricaliszttel, összeforgatom, meglocsolom a szójaszósszal, hozzáadom a paradicsompürét, összeforgatom, ráöntöm a chiliszószt, a kockára vágott paprikát, a felkarikázott lila hagymát, ismét összeforgatom és néhány perc összepirulás után hozzáadom a félbe vágott koktélparadicsomot. 3. Az előfőzött quinoat hozzáadom (ezt ugyan úgy főztem mint a rizs t), végül borsozom, rádobom a reszelt fokhagymát, megint összeforgatom és a legvégén megszórom az aprított bazsalikommal. (Csonka Enikő, Gastrohobbi, Forrás: Mindmegette.hu)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 675
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2019.06.24. 19:20

Joghurtos kukorica leves

Hozzávalók:
1 doboz konzerv csemegekukorica*
Kevés só
4 dl joghurt
2 kk liszt
2 ek vaj
Borsmenta

Elkészítés: Rövid ideig főzzük a kukoricát annyi - enyhén sós - vízben, amennyi éppen ellepi. Közben jól elkeverjük a lisztet a joghurttal. Ha teljesen megpuhult a kukorica, hozzáöntjük a joghurtot és belekavarjuk a levesbe. Fölforraljuk, majd levesszük a tűzről. Vajban pirított morzsolt (vagy apróra vágott friss) mentával díszítve tálaljuk. Akinek van kedve, nyers morzsolt kukoricából is készítheti. Előző nap fél órán át főzzük, majd egy éjszakán át a főzővizében hagyva áztassuk. Készítéskor a sós vízben kb. 2 óra alatt puhára főzzük, és csak ezután adjuk hozzá a joghurtot. (Forrás: torokkonyha.blog.hu)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 675
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2019.06.24. 14:54

Tejmentes kókuszfagyi az igazi kókuszélmény

Hozzávalók kb. 4 adaghoz:
- 300 ml kókusz főzőkrém (“kókusztejszín”)
50 g (2 csapott és még egy fél evőkanál) cukor
20 g (1 evőkanál) kukoricaliszt
16 g (3 csapott evőkanál) kókuszreszelék
A tálaláshoz: kókuszchips, laktózmentes étcsokoládé

Elkészítés: A kókusztejszínből 0,5 dl-t egy pohárba öntünk, hozzáadjuk a kukoricalisztet és csomómentesre keverjük. A többi kókusztejszínt lábasba öntjük a cukorral együtt és közepes lángon melegíteni kezdjük, ha már kezd forrni, hozzáadjuk a kukoricaliszttel kikevert maradék tejszínt és kevergetve főzzük 10-12 percig, majd hozzáadjuk a kókuszreszeléket, jól elkeverjük és további 5 percig főzzük. Ha besűrűsödött, elzárjuk alatta a lángot és hűlni hagyjuk. Ha teljesen kihűlt (csak akkor!), műanyagdobozba zárjuk és mélyhűtőbe tesszük. 2-3 óránként beleturmixolunk (összesen 3x), majd hagyjuk megfagyni. Kókuszcships-szel és aprított étcsokoládéval megszórva tálaljuk. Elkészítési idő: 15 perc + hűtési idő. (A tejmentes kókuszfagyi receptet lektorálta és a tápanyagszámítást elvégezte Nógrádi Katalin dietetikus Nutricomp szoftverével. Forrás:laktozerzekeny.hu)


Vissza: “Sclerosis Multiplex - MáSképp”

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég