MILYEN A MIKROBIOMOD?

Kedves SM-es sorstársaim! Az sgforum utódja itt indul újra. Két célt is szolgál: virtuális újság, amelyben az érdekes, jó és fontos tudnivalók, új eredmények jelennek meg. Nem utolsósorban azonban fórum nektek. Írjatok, kérdezzetek, beszélgessetek, mondjátok el a véleményeteket!
Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

MILYEN A MIKROBIOMOD?

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2023.08.14. 13:20

(Egyre több a bizonyíték, hogy a betegségeink, így a sclerosis multiplex is kapcsolatban van a bélflóránkkal, a bélflóránk pedig az étkezésünkkel. Amikor én kb. 25 éve ezt felvetettem az országos egyesületben, mert észrevettem az összefüggéseket, egy akkori adjunktus valósággal kigúnyolt, hogy ne mondjak már ekkora botorságot. Szerencsére változik a világ - Ildikó)

MELYIK BÉLTÍPUSHOZ (ENTEROTÍPUSHOZ) TARTOZOL?

Te melyik béltípusba (enterotípus) tartozol? Bacteroides, Prevotella vagy Ruminococcus? Nem kell azonnal válaszolni. Valószínűleg hallottál már a vércsoportokról, és jobb esetben még a sajátodat is ismered. Most azt is megtudod, hogy milyen béltípusokat ismerünk.

A baktérium-családok különböző tulajdonságokkal rendelkeznek, amely abban mutatkozik meg, hogy a táplálékot más-más módon bontják le, különféle anyagot állítanak elő, és hatástalanítanak bizonyos mérgeket. Igen, jól olvastad. Te egy ökoszisztéma részese vagy. A három lehetséges típus egyike. Az általunk hordozott összes DNS mintegy 99%-a az 100 000 milliárdnyi mikrobához tartozik, amelyek többek között a bélrendszerünkben tevékenykednek.

Sok olyan baktérium létezik, amely kihasználja az általunk nyújtott védelmet és táplálékot, ezért cserébe pedig vitaminokat vagy metabolitokat állít elő, amelyeket hasznosak ránk nézve. Azt pedig, hogy melyik béltípushoz tartozol, az dönti el, hogy melyik baktériumcsalád alkotja bélrendszered legnagyobb részét.

"A halál a belekben lakozik" - Paracelsus
A BACTEROIDIS SZÉNHIDRÁTOK LEBONTÁSÁNAK NAGYMESTERE, ugyanis rengeteg, az egyedi igényeknek megfelelő, lebontó enzimet elő tudnak állítani. Ők azok, akik bármiből energiát tudnak előállítani annak megfelelően, hogy steaket vagy éppen zöldséget eszünk. Mindenből ki tudják hozni a maximumot, vagyis általuk jutunk minél több kalóriához.

A második baktérium nemzetség tagja a PREVOTELLA, AMELY ELSŐSORBAN A SZÉNHIDRÁT- ÉS EGYSZERŰ CUKORALAPÚ ÉTRENDDEL HOZHATÓ KAPCSOLATBA. Ezen baktériumok képesek az emészthetetlen különféle növényi összetevőkből az ember szervezet számára számára, hasznosítható zsírsavakat előállítani. Ezen típusba tartozó egyének leginkább állati eredetű fehérjét és telített zsírokat fogyasztanak. A baktériumról tudni érdemes, hogy remekel a folsav és a B1-vitamin előállításában.

A 3. típusban a RUMINOCOCCUS NEMZETSÉGa domináns. Az ebbe a típusba tartozó baktériumok AZ EMÉSZTÉSNEK ELLENÁLLÓ KEMÉNYÍTŐKET ÉS CELLULÓZT KÉPESEK LEBONTANI. Ugyanakkor összességében elmondható erről a törzsről, hogy A LEGGYAKORIBB, amolyan „vegyes” mikrobiom típus.

A vércsoporthoz hasonlóan ezek a béltípusok is függetlenek az olyan tulajdonságoktól, mint az életkor, nem, a nemzetiség és a testtömeg-index. De a tudósok például azt találták, hogy az idős emberek bélrendszerében több mikrobiális gén található a szénhidrátok lebontásában, mint a fiatalokban, ami valószínűleg azért van, mert az életkor előrehaladtával egyre kevésbé leszünk képesek feldolgozni ezeket a tápanyagokat.

Bár azt még nem tudni, hogy az embereknek miért vannak ilyen különböző béltípusai, de azt feltételezik, hogy ezek összefüggésbe hozhatók az immunrendszerünk különbségével. Egy szónak is száz a vége. Mindegy, hogy melyik típusba tartozol, az egészséges bélflóra egyensúlyának a megtartását soha nem szabad szem előtt téveszteni. Szükséges, hogy megfelelően tápláljuk, bármelyik enterotípushoz is gondoljuk, hogy tartozunk. (Forrás: eletero.info, kép pro gastro)

Vissza: “Sclerosis Multiplex - MáSképp”

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég