SCLEROSIS MULTIPLEX A KÍNAI GYÓGYÁSZATBAN

Kedves SM-es sorstársaim! Az sgforum utódja itt indul újra. Két célt is szolgál: virtuális újság, amelyben az érdekes, jó és fontos tudnivalók, új eredmények jelennek meg. Nem utolsósorban azonban fórum nektek. Írjatok, kérdezzetek, beszélgessetek, mondjátok el a véleményeteket!
Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: SCLEROSIS MULTIPLEX A KÍNAI GYÓGYÁSZATBAN

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2023.01.04. 14:55

Totem58 írta:MI AZ A JIN-JANG DIÉTA, ÉS MIÉRT JÓ? A DIETETIKUS VÁLASZOL!

A jin-jang étrend egyfajta harmóniára törekszik. Az élelmi anyagokat jin és jang értékűekre osztja fel, de akár hideg és meleg hatású ételeknek is nevezhetjük ezeket. Az étrend alapelve az, hogy az elfogyasztott ételeknek jint és a jangot is tartalmazniuk kell, illetve ezeknek egyensúlyban kell lenniük.

Jin ételek, növekvő értékkel: gyógyszerek, édesítőszerek, táplálék-kiegészítők, mustár, vanília, ecet, sör, bor, égetett szesz, kávé, cukor, méz, gyógynövényteák, gabonakávé, ásványvíz, zöldség- és gyümölcslé, napraforgó, kukorica, olíva- és egyéb olajok, mindenféle gyümölcs, tej, tejtermékek, a legtöbb olajos mag, zöldségek, hüvelyesek.

Jang ételek, szintén növekvő értékkel: gabonafélék, halak, húsok, húskészítmények, tojás, szója, só.

A jin-jang étrendet követők szerint minden étel negatív hatására létezik megfelelő „ellenanyag”, mégpedig a különböző fűszerek formájában. Ha ezeket együtt főzzük meg és fogyasztjuk el, az ételek harmonikusabbak és kevésbé ártalmasak lesznek, illetve megakadályozzák a károsnak ítélt anyagok lerakódását.
A legfontosabb párok:
gabonafélék – gyömbér;
rizs – szegfűszeg;
vörös húsok – bors, paprika;
burgonya – kömény;
hüvelyesek – majoránna, borsikafű;
sajt – hagyma, paprika.
Álláspontom szerint mindenkinek a rászabott étrend a megfelelő! (Forrás: mindmegette.hu)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

SCLEROSIS MULTIPLEX A KÍNAI GYÓGYÁSZATBAN

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2022.11.30. 16:45

(Kínában is van SM beteg, de a népességhez viszonyítva kevés közöttük a súlyos állapotú. Ez keltette fel a figyelmemet, akkor kezdtem el tanulmányozni ezt a több ezer éves gyakorlattal bíró holisztikus Hagyományos Kínai Orvoslást /HKO/, amit már itthon is egyetemi szinten tanítanak. Ezzel gyógyultam a legtöbbet, és a legkönnyebben. Ki lehet próbálni, AJÁNLOTT HKO-BAN JÁRTAS ORVOS SEGÍTSÉGÉVEL. Mivel természetes anyagokat és módszereket alkalmaz, a hatása nem rögtön következik be. A gyógyszerközpontú magyar orvosok egy része lenézi, mert nem ismeri, és azzal riogatja a beteget, hogy csak rosszabbul lesz tőle, egyébként épp fordítva - jobb lesz az állapota, csak türelem kell hozzá. Néha átmenetileg rövid ideig romolhat az állapot valóban, csakhogy az JÓ JEL, a szervezet így jelzi, hogy reagál rá. KONZERVATÍV KEZELÉS, GYÓGYSZERSZEDÉS MELLETT TILOS ALKALMAZNI! - Ildikó)

SZKLERÓZIS MULTIPLEX KEZELÉSE HAGYOMÁNYOS KÍNAI MÓDSZEREKKEL

A szklerózis multiplex egyre több embert érint. A betegség lefolyása egyénenként nagyon eltérő, a legtöbben úgy érzik, hogy életük végéig mozgáskorlátozottá válnak és ápolásra szorulnak. Azonban léteznek módszerek, amelyekkel hatásosan enyhíthetők a tünetek, és feltartóztatható a betegség romlása. E szempontból ígéretesek a hagyományos kínai gyógyászat módszerei.

A szklerózis multiplex sokarcú betegség. Ha az érintetteket megkérdezzük, hogyan kezdődött a betegségük, gyakran azt mondják, furcsa érzésük volt, mintha „elidegenedtek” volna saját testüktől. Ehhez érzéskiesés, zsibbadás, a végtagok vagy a lábak fokozatos elgyengülése, a látás romlása, a mozgáskoordináció problémája, például az íráskép szálkássá, töredezetté válása, valamint imbolygó járás társul.

A korai tünetek között általános panaszok is szerepelnek, mint a fáradtság, a gyors kimerülés, ami sok egyéb betegségben is előfordul. Ezeket azonban a páciens többnyire nem társítja betegséggel. Jellemző, hogy évekkel a szklerózis multiplex kitörése előtt látóideg-gyulladás lép fel.

A szklerózis multiplex lényege, hogy az idegsejtek között megszűnik az ingerületek továbbítása. A tünetek nagyon sokszínűek, kezdve a beszéd-zavartól a látászavarokon keresztül a bénulásig.

A betegség ún. shubokban, azaz a tünetek átmeneti fellángolásával zajlik, ezek az akut állapotok néhány nap vagy hét alatt lecsengenek. Később sok esetben a shubok egyre szaporodnak és a betegség krónikussá válik, ilyenkor a beteg állapota folyamatosan romlik. Egyeseknél mindjárt kezdettől így zajlik a betegség, náluk nincsenek tünetmentes időszakok.

A tünetek sokfélék
A szklerózis multiplex ún. autoimmun-betegség, ami azt jelenti, hogy a „kisiklott” immunrendszer az idegrendszer ellen fordul és ott gyulladásos folyamatokat indít be. A gyulladás gócokban zajlik, ezért szűkebb területekre korlátozódik. A tünetek azért olyan változatosak, mert minden betegnél más-más helyeket támad meg a folyamat az idegrendszerben.

A szklerózis multiplex – egyes feltételezések szerint – nem teljesen kigyógyult vírusfertőzések talaján alakul ki. A betegség folyamán a korábban emlegetett shubokat gyakran megfázások váltják ki. A betegség fellángolásának a vírusfertőzésekhez fűződő kapcsolata alapján közelíti meg a kórfolyamatot a hagyományos kínai orvoslás.

A konvencionális, gyógyszeres terápia keretében, az akut shubot nagy dózisú kortizonnal kezelik. Emellett szerepet kap még az interferon (egy immunmoduláló hatású fehérje), valamint immunrendszert fékező gyógyszerek is, hogy a központi idegrendszerben zajló gyulladást lefékezzék.

Kínai szempontból a szklerózis multiplex ún. „heteropátiás” betegség. A heteropátia itt azt jelenti, hogy a teljesen ki nem gyógyult gyulladásos folyamat megzavarja az immunrendszer irányítását. Így a nem teljesen (tehát sok váladékürítéssel) kigyógyult nyálkahártya-gyulladás (orr, húgyhólyag, hörgők) ismételt fellépésekor „kisiklatja” az immunrendszer irányítását, ami végül autoimmun-betegségbe torkollik.

Éppen ezért hosszú távú kezelési stratégiához kell folyamodni, amelyekkel az esetleges fertőzések gyorsan leküzdhetők. Ezzel elkerülhető, hogy a gyulladásos impulzus eljusson a mélyebb rétegekbe, a központi idegrend-szerbe, és ott kiváltson egy újabb shubot. Ez igen nehéz terápiás lépés, amelyet minden esetben az egyéni adottságokhoz kell igazítani, és régóta fennálló betegség esetén kevesebb sikerrel jár.

Fontos, hogy a beteget megtanítsuk, idejekorán ismerje fel a fertőzéseket, ugyanis éppen a shubokat kiváltó fertőzések jellemzően tünetszegények. Ha a beteg észleli a fertőzést, azonnal jelentkeznie kell a kezelőnél, hogy összeállíthassák a legmegfelelőbb gyógynövény-kombi-nációt. A várható shub előtti betegállományba vétel és egyéb tehermentesítő eljárások segíthetik a gyógynövényes kezelést.

A hagyományos kínai orvoslás sok olyan növénnyel gyógyít, amelyeket nálunk nem ismernek. Példaként említhetjük a rehmannia gyökerét vagy a sophorafa gyökerét.

A recepteket, amelyek a hosszú távú immunerősítést szolgálják, gondosan kell összeállítani, hogy elkerüljék a túlstimulálást, ami az izomtónus kóros fokozódását eredményezheti, esetleg görcsöket, idegességet, álmatlanságot okozhat. A szklerózis multiplexben szenvedő páciensekre ugyanis a jin energia gyengesége jellemző, amit NEM SZABAD MELEGÍTŐ, AKTIVÁLÓ, JANGOT ERŐSÍTŐ MÓDSZEREKKEL FOKOZNI, ezért ne szedj pl. PANAX GINSENGET.

(Megjegyzésem: A Jinhez tartozik: a nőiesség, a test alsó fele és jobb oldala, a mell, a has és a "tömör szervek" (szív, lép, tüdő, vese és máj).
A Jin forrásai az ételek és a biológiailag aktív adalékok. A magas jin tartalmú élelmiszerek csoportjába tartozik a cukor, a tea, az alkohol, a kávé, a tej, a joghurt ((A JOGHURT ÉS A KEFIR KIVÉTELÉVEL, AMIT NAPONTA AJÁNLOTT FOGYASZTANI, A TEJET - ÉS A TEJTERMÉKEKET JOBB ELHAGYNI, MIVEL MAGAS A GYULLADÁSKELTŐ OMEGA6 ZSÍRSAV TARTALMA!) illetve a legtöbb fűszernövény és gyógynövény is ide sorolható. Görögdinnye, szőlő, gránátalma, citrom, mandarin, őszibarack, szilva, datolya, padlizsán, zöldborsó, tök, káposzta, barnamoszat, sárgarépa, torma, petrezselyem, paradicsom, földimogyoró, gomba, sertéshús, hal, kefir, víz, só, ecet, keményítő, fürjtojás, köles.

A jang élelmiszerek a következők: a vörös hús, a baromfi, a hal, a kagyló, a tojás, a kemény sajtok és a só. Vannak olyan élelmiszerek, amelyekről úgy vélik, hogy a jin és a jang harmonikus egyensúlyát tartalmazzák. Ide tartoznak a teljes kiőrlésű gabonák, a friss gyümölcsök, a diófélék, a magvak, a leveles zöldségek és a hüvelyesek, mint a bab, a borsó vagy éppen a lencse.

A hagyományos kínai orvoslás további fontos terápiás szempontja a kimerülés, az energiahiány. A szklerózis multiplex esetében a gyulladásos folyamat a test legmélyebb rétegéig hatol, mégpedig a gerincvelőig és az agyvelőig. Testünknek e rétege az „öt elem tan” szerint a víz elemhez és a vese energiájához tartozik. A súlyos kimerülés, ami például szülés vagy szoptatás idején jelentkezhet, érintheti ezt a mélyréteget és elősegítheti a betegség kialakulását.

[i]Fontos az SM kezelésében:
a túl hevesen működő immunrendszert meg kell nyugtatni. Ebben segíthetnek a gyógyteák.

A kimerülést mutatja az is, hogy a páciens nem érzékeli saját teljesítőképességének határait, és hajlamos mindig túlhajtani magát, s ez a lélek és a test viszonyának zavarára utal. Minden esetben arra kell törekednie az orvosnak, hogy páciensét érzékennyé tegye saját határainak felismerésére. Adott esetben a betegnek az orvossal közösen kell megterveznie a pihenési, tehermentesítő stratégiákat.

Ezeken túlmenően a hagyományos kínai gyógyászat erős hatású roboráló szereket is alkalmaz és ezeket csak rövid ideig szabad szedni. Ezek között előkelő helyen szerepel a REHMANNIA GYÖKÉR (Rhizoma rehmannia praep.). A rehmannia főzet alkalmazása azonban olyan szakmai ismereteket feltételez, amelyeknek a páciens nincs birtokában, ezért ÖNGYÓGYÍTÁSRA NEM ALKALMAS.

A szklerózis multiplexben szenvedő betegeknél megfigyelhető immunrendszeri zavarokat a hagyományos kínai orvoslás tágabban értelmezi. Ez az állapot [b]a befogadás és elhatárolódás, a nyitás és zárás, az érzékenység és túlérzékenység váltakozásának zavarait jelzi, ami mozgásszervi zavarokban is megmutatkozik[/b]. Ilyenkor együtt van jelen az erőtlen petyhüdtség és a túlzott tónusú izomzat. Ez az állapot nagy kihívást jelent az akupunktúrával vagy más fizikai terápiákkal gyógyító szakembernek.

A sárgabarackmagban található cián néhány SM páciens tapasztalata szerint ösztönzi a kórokozók elpusztítását. Naponta háromszor öt szemet kell elrágni belőle, és a szétrágott magokat néhány másodpercig a szájban tartani[color=#BF0000] (Megjegyzés: ezt nem ajánlom).


A betegség kezelésében nagy jelentőségű a légzés- és mozgásterápia, például a GLASER-FÉLE PSZICHOMOTORIKA. Ez a terápia ún. „archaikus” mozgásmintákat gyakoroltat a pácienssel. Ennek során a terapeuta és páciens közösen mozog, és azt gyakorolja, hogyan lehet az aktív mozgást és a passzív befogadást egyidejűleg megélni. Az archaikus mozgás felidézésével a szervezet öngyógyító erői lendületbe hozhatók, amiket a neurológiai blokádok elsorvasztottak. A terápia hatására a páciensek megerősödnek, mozgásuk javul.

A sűrű váladék kiürítése gyógynövényekkel
Az elhatárolódás zavarai az anyagcserére is kiterjednek és megnehezíti a hasznos anyagok felvételét valamint a mérgek, az anyagcsere-végtermék kiürítését. A kínai orvosok ezeket az anyagokat „Tan”-nak hívják. Ez a sűrű váladékként jellemzett anyagcseretermék felelős többek között a fáradtságért, a pangásért, a merevségért, a fájdalmas görcsökért is. Ezek a panaszok enyhíthetők a Tan kivezetését szolgáló gyógynövényekkel, például a sophporafa gyökerével (radix sophorae).

A gyógynövényes kezelést mindig terápiás beszélgetéssel kell kiegészíteni annak érdekében, hogy segítsenek a páciensnek helyzete reális felismerésében, és ne süllyedjen depresszióba. Nyugodt, a jövőre nyitott hozzáállásra csak akkor lesz képes a beteg, ha a betegségtudatát nem fojtja el, ha-nem elfogadja sorsát. (Forrás: egészsegter.hu, kép: gyogytornaszom.hu)


Vissza: “Sclerosis Multiplex - MáSképp”

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég