FEJLESSZ REMÉNYKÖRT!

Kedves SM-es sorstársaim! Az sgforum utódja itt indul újra. Két célt is szolgál: virtuális újság, amelyben az érdekes, jó és fontos tudnivalók, új eredmények jelennek meg. Nem utolsósorban azonban fórum nektek. Írjatok, kérdezzetek, beszélgessetek, mondjátok el a véleményeteket!
Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

FEJLESSZ REMÉNYKÖRT!

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2022.11.08. 20:44

(Kedves Sorstársaim, azért került ide ez az agytudományi felfedezés, mert az SM lelki-testi megélésében, irányításában, sőt öngyógyításában alapvető szerepe van a HITNEK, a REMÉNYNEK, POZITÍV GONDOLKODÁSNAK, amire egyes, túl szabálykövető orvosok legyintenek: placebo. Nem az. Csodákra képes! Ha az jár a fejetekben, hogy az állapototok rosszabbodni fog, mert ezt mondták nektek, akkor rosszabbodni fog. A sorsunkat ténylegesen mi magunk írjuk, úgyhogy állítsátok fel a saját reményköreiteket! Elsőként azzal, hogy NE FÉLJETEK, az SM - mindezt úgy állítom 36 évnyi betegtörténet után, hogy egy határon túlról jött etikátlan "orvos" (az anyaországi neurológusok kitűnőek) 15 évre járó képtelenné tett! - a shubok kivételével gyógyszer nélkül is remekül kezelhető. A LEGJOBB ORVOSOTOK A SAJÁT IMMUNRENDSZERETEK, ha egészségesen étkeztek, jól hasznosuló bioaktív vitaminokkal (a patikában kaphatók többsége nem ilyen, még rosszat is tesznek) támogatjátok, remekül kezelhető. BÍZZATOK AZ EREJÉBEN, és fogadjátok el, hogy a nyugati orvoslás gyógyszerközpontú.)

MI AZ A REMÉNYKÖR?
"Tetteid ne a félelmet, hanem a reményt tükrözzék!" - Nelson Mandela

Emberek, itt az ideje reménykednünk. A tanult reménykedés, az agytudomány új megállapításain alapul. A két kutató, aki eredetileg a tanult tehetetlenség kifejezést alkotta meg - Martin Seligman és Steve Maier, 50 évvel később új eredményeket tárt fel. Rájöttek, hogy az eredeti kutatásuk téves volt.

Miután a későbbi években már fel tudták használni az agytudomány és a biokémia összes modern fejlesztését, felfedezték, hogy amikor folyamatos nehézségekkel, kudarcokkal vagy csalódással szembesülünk, nem nézünk vissza, és azért nem, hogy gyorsan elfelejtsük mi történt. Az agy előrenéz.

★ Ezek az új felfedezések magyarázatot adnak arra, hogy a rossz események miért teszik passzívvá az embereket. Evolúciósan arra vagyunk tehát programozva, hogy leálljunk, ha valami negatívum, folyamatosan és elhúzódóan történik. Ekkor passzívakká válunk, hogy energiát takarítsunk meg.

Ahhoz, hogy ebből a tompaságból, és passzivitásból kilábaljunk, az agyunk munkája szükséges: az agy először felméri, hogy mikor helyes az energiánkat a változtatásra és a remény megvalósítására fordítani.

A remény szempontjából tehát ez azt jelenti, hogy az a képességünk, hogy észleljük, és megvizsgáljuk a lehetőségeinket és az irányítást a jövőben, kihúz minket a zuhanásból. Azaz a reménykedés is tanulható.

★ A Maier és Seligman által felfedezett agyi utat, amely szabályozza a saját jövőbeli előrejelzésünket, reménykörnek nevezik. A kérdés a következő: Hogyan fejlesztheted a tanult reménykedést? Három lépés van, folytatás lejjebb:

Ha a múltban történtek helyett arra koncentrálunk, hogy mit lehet tenni a jövőben, az reményt teremt. Az, hogy mennyire jól képzeljük el tehát azt, ami még hátra van nekünk, meghatározza a saját belső motivációnkat.

Tehát a három lépés az alábbi a reménykör fejlesztéséhez:

★ 1. Legyünk tudatosabbak. A remény az egyetlen pozitív érzelem, amelynek aktiválásához negativitás vagy bizonytalanság szükséges. Nincs szükségünk reményre, ha minden rendben van. Ennek ellenére a legfontosabb dolog, amit tehetünk, ha valami negatív dolog történik, az az, hogy szünetet tartunk.

Bármilyen erős is a félelem és a szorongás, egy apró szünet lehetőséget ad arra, hogy tudatosabbá váljon a helyzet. Mit érzek? Mi történik? A siker kulcsa az, hogy ne hagyjuk, hogy a körülmények diktálják a reakcióinkat. A szünet azt biztosítja, hogy átgondolt választ adj, nem pedig egy tudattalan reakciót.

★ 2. Készítsünk értékelést. A következő lépés az, hogy megvizsgáljuk és felmérjük a helyzetet, és feltegyük magunknak a kérdést, hogy mit kell tennünk, mire van erőforrásunk, képességünk és motivációnk.

Szinte biztos, hogy nem tudunk mindent irányítani a változás érdekében. Arra fordítsuk a figyelmünket, amin TUDUNK változtatni. A hited ereje határozza meg, hogy milyen mértékben van reményed. Hiszel magadban? Ha igen, VAN remény.

★3. A tanult reménység: Ha az első két lépést végrehajtottad, már tudod, hogy mit kell és lehet tenni, és mit hiszel arról, hogy képes vagy-e rá, vagy sem, már egy nagyszerű kezdet.

Cselekedni kell, és TENNI annak érdekében, hogy próbára tegyük azt a meggyőződést, hogy a kezünkben van az irányítás. Ha működik – akkor olyan változtatást hajtottunk végre, amely előremozdította a reménytelen helyzetet.

Ha nem működik, akkor az első 2 lépést újra végre kell hajtani: ismét szünet, ismét újraelemez, és újra cselekvés.
Ez a három lépésből álló folyamat: a tudatosítás, az értékelés és a cselekvés - feléleszti a reményt, és megindítja a folyamatokat. Már meg is tanultad tehát mi az a tanult reménykedés, használd egy egész életen át, szeretettel. (Mező Mónika, Peak)
Források: S. F. Maier and M. E. Seligman, “Learned Helplessness at Fifty: Insights from Neuroscience,” Psychological Review 123(4) (2016): 349. Tomasulo, D. (2020). Learned hopefulness: The power of positivity to overcome depression. New Harbinger Publications

Vissza: “Sclerosis Multiplex - MáSképp”

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég