SM-RŐL ÍRTÁK

Kedves SM-es sorstársaim! Az sgforum utódja itt indul újra. Két célt is szolgál: virtuális újság, amelyben az érdekes, jó és fontos tudnivalók, új eredmények jelennek meg. Nem utolsósorban azonban fórum nektek. Írjatok, kérdezzetek, beszélgessetek, mondjátok el a véleményeteket!
Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

SM-RŐL ÍRTÁK

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2022.05.14. 15:30

Betegségek egyenesen a hasunkból – A sclerosis multiplex

Hihetetlen, de az elmúlt években egyre csak nő azok száma, akik sclerosis multiplexben szenvednek. De vajon mi lehet ennek az oka? Egyszerű véletlen? Vagy az evolúció játéka? Esetleg az életmódunk az oka mindennek? A legújabb kutatások szerint a nyugati étrend tehet erről, amely megbolygatja a bélflóra természetes egyensúlyát. Legújabb blogbejegyzésünkben összeszedtük, mivel járulhatunk hozzá a betegség megelőzéséhez.

A nyugati étrend a sclerosis multiplexhez vezet?

A sclerosis multiplex egy igazán súlyos, gyógyíthatatlan betegség, amely akár örökre elveheti a betegtől a mozgás örömét. Épp ezért sokan rettegünk tőle- ugyanakkor egyre nagyobb mértékben szedi áldozatait.

Míg korábban úgy gondolták, “egyszerű” autoimmun betegségről van szó, ma már egyre inkább arra gyanakodnak a kutatók, hogy a bélflóra zavara állhat a háttérben!

Egy 2014-ben tartott, SM konferencia keretein belül több tudós is érdekes eredményekkel rukkolt elő erről a hírhedt betegségről. Az egyik előadáson arról számoltak be, hogy a betegségben szenvedők mikrobiomját hasonlították össze egészséges emberek mikrobiomjával. Arra jutottak, hogy a sclerosis multiplexszel küzdők bélflórájában sokkal nagyobb arányban voltak jelen az immunrendszer aktiválásáért felelős baktériumtörzsek, míg az immunrendszer aktivitását csökkentő bacik aránya csökkent. Ez azt jelenti, hogy a betegséget kiváltó kóros immunválasz a bélből indul, és lényegében ez váltja ki a betegséget.

Sushrut Jangi kutató szerint ez akár a nyugati étrend térhódításával is magyarázható, hiszen bizonyos térségekben (például Japánban) sokkal alacsonyabb a betegségben szenvedők száma, mint például az USA-ban.

A sclerosis multiplex veszélyei

A sclerosis multiplex egy olyan idegrendszert károsító betegség, amely a világon kb. 2,5 millió embert érint. Általában már fiatalabb korban megjelenik, és

A betegség különböző tüneteket produkál a betegeknél. A leggyakoribb panasz egyértelműen a szem különböző problémái (gyulladások, homályos látás, akaratlan szemmozgások). Sokszor jelentkeznek különböző mozgásszervi problémák, mint például görcsös végtagok, a lábak gyengesége, egyensúlyvesztés, szédülés. Előfordulhatnak még gondok az érzékeléssel, vizelettartási zavarok, vagy épp állandósult fáradtságérzet.

A betegség lefolyása minden betegnél más és más. Vannak, akiknek évtizedekig csupán enyhe tünetekkel kell megküzdeniük, míg másoknak akár néhány éven belül teljesen leromolhat az állapotuk a rokkantságig.

A betegség sajnos gyógyíthatatlan, gyógyszerekkel és különböző kezelésekkel bizonyos mértékig kézben tartható.

Bár a betegséget kiváltó okokkal kapcsolatban még sok tennivalója van a tudományoknak, a bélflóra karbantartása sokat segíthet a megelőzésben! (Forrás: Életerő info, szerző: Csaba Pinezits | nov 5, 2021)

Vissza: “Sclerosis Multiplex - MáSképp”

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég