A VASHIÁNY TÜNETEI

Kedves SM-es sorstársaim! Az sgforum utódja itt indul újra. Két célt is szolgál: virtuális újság, amelyben az érdekes, jó és fontos tudnivalók, új eredmények jelennek meg. Nem utolsósorban azonban fórum nektek. Írjatok, kérdezzetek, beszélgessetek, mondjátok el a véleményeteket!
Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 724
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

A VASHIÁNY TÜNETEI

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2022.01.29. 17:29

(Valójában a helyes cím az lenne, hogy "Ennek a hiánya IS okozza az állandó fáradtságot és kimerülést", ugyanis az SM-re is jellemző leginkább akkor, ha a beteg nem bioaktív, vagyis aktivált vitaminokat szed, hanem szervetlen gagyikat, amikkel tele vannak a patikák, ugyanis az előállításuk olcsó, de hatalmas haszonnal adhatók el - Ildikó)

ENNEK A HIÁNYA OKOZZA AZ ÁLLANDÓ FÁRADTSÁGOT ÉS KIMERÜLTSÉGET

A vashiány sok embert érintő probléma, ennek ellenére gyakran nem derül rá fény, mivel igen változatos tünetekkel jelentkezik. A múltkori két cikkemben kifejtettem, hogy milyen tüneteket okoz a d vitamin és a magnézium hiánya. Most a harmadik nagyon fontos, szervezet számára nélkülözhetetlen elemről lesz szó.

A vas esszenciális elem, ami azt jelenti, hogy a szervezet nem képes azt előállítani, csak külső forrásokból tudja beépíteni. (táplálkozás, étrend-kiegészítők). A vas főleg a vörösvértestekben található, biztosítja az oxigén eljutását a sejtekhez. Mivel a vas elengedhetetlen a vérképzéshez, így a hiányában a szervezet nem képes megfelelő mennyiségű vörösvértest előállítására, tehát vashiányos vérszegénység lesz a következménye. Figyeljünk a tünetekre, számtalan panaszt kerülhetünk el vele, ha időben észrevesszük az apró jeleket.

VASBAN GAZDAG ÉLELMISZEREK
Melyek azok az apró jelek, amik vashiányos állapotra utalnak?

ÁLLANDÓ KIMERÜLTSÉG
Annak, hogy valaki fáradt és kimerült, rengeteg oka lehet, pl.: stressz, túlhajszolt életmód, kevés alvás, stb., azonban, ha ez az állapot tartósnak bizonyul, úgy nagy az esélye, hogy vashiány húzódik a hátterében. Vashiány esetén kevesebb oxigén tud eljutni a szövetekhez, így bizonyos szerveink működésében zavar léphet fel, ami fáradtsággal járhat.

CSÖKKENT ÁLLÓKÉPESSÉG
Mozgás során, ha az ember hamar kifullad, az a csökkent állóképesség eredménye is lehet, azonban ha túlságosan is korán kezdi kapkodni a levegőt, akkor az vashiány okozta vérszegénységet is jelezhet. Ekkor ugyanis kevesebb oxigén szállítódik a tüdőből, ez okozza a korai kifulladást.

GYAKORI FEJFÁJÁS
Szinte nincs is olyan ember, akinek bizonyos időközönként ne fájdulna meg a feje. Ennek oka igen szerteágazó lehet, de gyakran a vashiány váltja ki a tünetet, ugyanis az agyba ilyenkor nem jut elegendő oxigén.

HIDEG VÉGTAGOK
Bár a hideg kezek vérkeringési zavarokról és pajzsmirigybetegségről is árulkodhatnak, a vashiányos vérszegénység egyik legszembetűnőbb jelének is számítanak. Az alacsony hemoglobinszint (a vér festékanyaga) miatt a testrészek nem jutnak elegendő oxigénhez, a vér keringtetése a szívtől nagyobb munkát igényel, így gyakran társul ez a tünet légszomjjal, szívdobogásérzéssel, szédüléssel.

TÖRÉKENY KÖRÖM, CSEREPES AJAK, HAJHULLÁS
A köröm és az ajak is rengeteget elárul a test egészségéről. Ha a körmök gyengévé, törékennyé válnak, míg a száj kiszárad, felülete repedezett lesz, vashiány állhat a háttérben. Erőteljes hajhullás a rosszabb oxigén anyagcsere miatt alakul ki. Ennek következtében a hajhagymák tönkremennek, és ez okozza a panaszokat.

MIT LEHET TENNI VASHIÁNYOS ÁLLAPOT ESETÉN?

Érdemes vasban dús élelmiszereket fogyasztani. Vasból az emberi szervezetnek naponta kb.: 10-15 mg-ra van szüksége. Ezt megfelelő táplálkozással és étrend-kiegészítők bevitelével szinten lehet tartani. A következő ételek tele vannak vassal, de ne felejtsd el, hogy a C-VITAMIN PÓTLÁS IS SZÜKSÉGES A VAS MEGFELELŐ FELSZÍVÓDÁSÁHOZ!
Máj, vese, tüdő, őzhús, tojássárgája, köles, tökmag, szezámmag, lenmag, lencse, pisztácia, spenót.
A szervezet vaskészleteinek feltöltése akár hónapokig is eltarthat. Ezért fontos a tünetek észlelése, és a mihamarabbi vasbevitel elkezdése. (Írta Egresi Attila - HillVital)

Vissza: “Sclerosis Multiplex - MáSképp”

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég