SM BETEG NE PÓTOLJA A HIALURONSAVAT!

Kedves SM-es sorstársaim! Az sgforum utódja itt indul újra. Két célt is szolgál: virtuális újság, amelyben az érdekes, jó és fontos tudnivalók, új eredmények jelennek meg. Nem utolsósorban azonban fórum nektek. Írjatok, kérdezzetek, beszélgessetek, mondjátok el a véleményeteket!
Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

SM BETEG NE PÓTOLJA A HIALURONSAVAT!

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2021.08.02. 10:16

(A PHARMINDEX Online publikációja, ami SM-ben vizsgálja a hialuronsav szerepét, 2019. 10. 30-án kelt. Ezek szerint még kozmetikai szempontból is kerüljük a pótlását - Ildikó).

Egy új hatóanyag elősegítheti a mielinhüvely gyógyulását idegrendszeri betegségekben

Amerikai kutatók kifejlesztettek egy olyan molekulát, amely elősegíti az idegsejteket körülvevő mielinhüvely újjáépülését, és ez által javíthatja különböző idegrendszeri betegségekben, például szklerózis multiplexben szenvedő betegek állapotát.

A Glia folyóiratban közzétett kutatás eredményei szerint az új molekula állatkísérletekben már hatásos volt: az oregoni kutatócsoport olyan speciális majompopuláción próbálta ki a hatóanyagot, amelynél a humán szklerózis multiplexhez hasonló betegség alakult ki.

„Még nagyjából egy évre van szükség, hogy megállapítsuk, alkalmas-e a készítmény humán klinikai vizsgálatokban történő kipróbálásra. Ha mégsem, az állatkísérletek akkor is igazolták, hogy ez a megközelítés működőképes, és csak meg kell találnunk a megfelelő molekulát, ami a nagyobb, emberi agyhoz is adaptálható” – mondta az eredményekkel kapcsolatban a kutatás vezetője.

Egy korábbi kutatásban azt fedezték fel, hogy a hialuronsav felhalmozódik a szklerózis multiplexben szenvedő betegek agyában, illetve hogy a hialuronsav felhalmozódása összefüggésben van a mielintermelésért felelős oligodendrocyták sikertelen érési folyamatával.

A mielinhüvely károsodása számos idegrendszeri betegségre jellemző, előfordul többek között SM-ben, stroke-ban, agysérüléseknél, a demencia bizonyos típusainál, például Alzheimer-kórban. Emellett a mielinképződés zavara a koraszülöttek fejlődésére is negatív hatással van, és agykárosodáshoz vagy bénuláshoz vezethet.

További kutatások feltárták, hogy a hialuronsavat a szklerózis multiplexben kialakuló léziókban a hialuronidáz enzimek kisebb fragmentumokra bontják le, és ezek olyan jelet továbbítanak az éretlen oligodendrocytákhoz, amely hatására azok nem kapcsolják be a mielintermelésért felelős génjeiket.

A kutatók ez alapján kezdték vizsgálni, hogy a hialuronidáz aktivitás gátlásával hogyan lehet a remielinizáció folyamatát elősegíteni. Egy nemzetközi kutatócsoport már tíz éve dolgozik egy olyan molekula kifejlesztésén, ami SM-betegek és egyén neurodegeneratív betegségben szenvedők agyában semlegesíti a hialuronidáz enzimeket és ez által újra aktiválja a mielintermelő oligodendrocyták érési folyamatát.

Az új kutatás szerint egy módosított flavoinoidmolekula pontosan ezt a hatást fejti ki. A kutatók a vegyületet S3-nak nevezték el, és állatkísérletekkel igazolták, hogy fokozza a funkcionális remielinizációt.

„Nem csupán a mielinhüvely áll helyre, hanem az axonkisülések frekvenciája is jelentősen magasabb lesz a hatására, és pontosan ez a célunk” – mondta a kutatás vezetője. demencia (Szerző: PHARMINDEX Online, Megjelenés: 2019. 10. 30.)

Vissza: “Sclerosis Multiplex - MáSképp”

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég