SZÖGELED MÉG A KOPORSÓDAT?

Kedves SM-es sorstársaim! Az sgforum utódja itt indul újra. Két célt is szolgál: virtuális újság, amelyben az érdekes, jó és fontos tudnivalók, új eredmények jelennek meg. Nem utolsósorban azonban fórum nektek. Írjatok, kérdezzetek, beszélgessetek, mondjátok el a véleményeteket!
Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: SZÖGELED MÉG A KOPORSÓDAT?

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2023.08.11. 09:51

Totem58 írta:(Mindenféle függőség remekül kezelhető pl. kudzu gyógynövénnyel, ha valaki nem elég erős a pohár víz terápiához, amivel nekem 30 évnyi koporsószögelésről sikerült leszoknom - Ildikó)

A dohányzás a fizikai és a lelki egészséget is rombolja

Azt mindenki tudja, hogy a dohányzás mennyire káros. Nemcsak egy-két, hanem szinte az összes testrészt és szervet roncsolja. Mutatjuk is, milyen kárt okoz a dohányzás az emberi szervezetben! Az ízületi gyulladásnak nagyon sok és kellemetlen tünete lehet. Az egyik leggyakoribb tünet a fájdalom, a másik pedig a gyulladás. A dohányosok körében sokkal gyakoribb az ízületi gyulladás, mint a nemdohányzó emberek között, a betegségre szedett gyógyszerek pedig nem elég hatékonyak.

A dohányzás negatív hatásai a bőrt is érintik. Egy dohányzó ember bőre sokkal gyorsabban ráncosodikés sokkal fakóbb, sápadtabb, illetve petyhüdtebb lesz, mint egy nemdohányzó emberé. Ráadásul a bőrrák is jobban fenyegeti a cigarettázókat, hiszen a dohányfüstben megannyi rákkeltő anyag van.

A dohányosok körében a szembetegségek is jóval gyakoribbak. A két rettegett szembetegség is jobban érinti őket, vagyis a szürke hályog és a makuladegeneráció. A dohányzás nemcsak a leheletre van negatív hatással, hanem oka lehet az ínybetegségeknek, mint amilyen például az ínysorvadás, ami nemcsak az íny vérzését, hanem a fogak elvesztését is okozza.

A rendszeres dohányzás más komoly betegségeket is generálhat, ilyen például a vérrögképződés, az agyvérzésvagy éppen a szívinfarktus. Mivel a dohányzás hatással van a]máj és a hasnyálmirigy működésére, így egy dohányos sokkal nagyobb eséllyel lesz cukorbeteg, mint az, aki soha sem dohányzott. A cigarettázás más betegségeket is előidézhet, ilyen például a Crohn-betegség, a vastagbélpolip, a gyomorfekély, a hasnyálmirigy-gyulladás és az emésztőrendszer rákos megbetegedései.. (Forrás: Gyógyszer nélkül, kép: szepeszet.hu)

A tüdőrák kialakulásáért mintegy 90 százalékban a dohányzás tehető felelőssé. Ez a káros szenvedély azonban más betegségek kialakulásáért is okolható, mint például a szájüregi rák, a gyomorrák, a gégerák vagy a garatrák. A dohányzás a szív- és érrendszert is károsítja, hiszen szűkíti az ereket, csökkenti a vér áramlását és ennek következményeként [b]szív- és érrendszeri betegségek[/b], illetve szívinfarktus is kialakulhat.


Testrészek, amelyek a dohányzás áldozatául eshetnek

Azt mindenki nagyon jól tudja, hogy a dohányzás az egyik legkárosabb tevékenység, szenvedély. Borzasztó roncsoló hatása van. A mai kutatási eredmények szerint nemcsak a szerveket és testrészeket károsítja, de még a szellemi leépülést is elősegíti, illetve mentális problémákat is okozhat. Mivel ez egy szenvedélybetegség, így nem olyan könnyű és egyszerű leszokni róla, de egyáltalán nem lehetetlen. Ha Ön is le szeretne szokni a dohányzásról, kérjen segítséget a háziorvosától, de a patikában is sok olyan terméket tudnak ajánlani, amelyek valóban megtámogatnak az elhatározásunkban, illetve segítenek a leszokásban. Most pedig mutatjuk is azokat a káros hatásait a dohányzásnak, amelyeket elolvasva talán végleg elhatározza magát minden, cigarettáról leszokni kívánó személy, hogy holnaptól egyáltalán nem gyújt rá többé.

Ha gyakran érez fájdalmat az ízületeiben és dohányzik is, akkor ez a cigaretta számlájára írható, ugyanis a cigarettafüst gyulladást kelt a szervezetben. Márpedig az ízületi probléma a gyulladás talaján jön létre. A dohányos emberek gyakrabban szenvednek a reumatoid artritisz nevű betegségben, mint azok a személyek, akik soha életükben nem dohányoztak. Nem mellesleg ha valaki gyógyszert szed a betegségére és mellette sem hagy fel ezzel a káros szenvedélyével, számíthat rá, hogy a tünetei még a gyógyszeres kezelés ellenére is erőteljesek maradnak.

Amennyiben valaki dohányzik, akkor számíthat arra is, hogy a bőre sokkal hamarabb ráncosodni kezd, mint azon személyek bőre, akik soha életükben nem dohányoztak. Ezt a bőrkárosodást már nem lehet visszafordítani, sőt a rendszeres dohányzás fokozza a bőrrák kialakulásának kockázatait is.

Időskorban sokféle szembetegség sújthatja az embereket, köztük a makuladegeneráció is. Azok körében, akik cigarettáznak, mintegy kétszer akkora a valószínűsége a makuladegeneráció kialakulásának, mint azoknál, akik soha nem dohányoztak; illetve háromszor nagyobb valószínűséggel alakul ki szürkehályog, amely homályos látást eredményez.

A dohányzás a szájüreg egészségét is veszélyezteti, ugyanis ínygyulladást, rossz leheletet, vérző ínyt és fogszuvasodást okozhat. Emellett még a szájüregi rák kockázata is mintegy négyszeresére növekszik a nemdohányzó személyekhez képest.

A dohányzás megnöveli a vérrög kialakulásának a kockázatát, talán ez is lehet az oka, hogy a dohányos személyek körében sokkal magasabb azok aránya, akik szívrohamot vagy stroke-ot kapnak.

A dohányzás az emésztőrendszerre is negatív hatást gyakorol. A leggyakoribb emésztőrendszeri megbetegedések a dohányzó emberek körében: Crohn-betegség, peptikus fekély, vastagbélpolip, hasnyálmirigy-gyulladás, hasnyálmirigyrák. A dohányzó ember mintegy 4-szer nagyobb eséllyel lesz cukorbeteg, mint az a személy, aki nem dohányzik, hiszen a dohányzás hatással van a máj és a hasnyálmirigy működésére és egészségére is. (Forrás: gyogyszernelkul.com)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: SZÖGELED MÉG A KOPORSÓDAT?

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2023.01.11. 15:18

A KUDZU MINDEN FÜGGŐSÉGBEN SEGÍT!

(A gyógyulás útjára - pl. hogy a felhalmozódott nikotinmérgek minél hamarabb kiürüljenek a testéből -, csak akkor lép a beteg, ha EGÉSZSÉGESEN étkezik, gyorsételek helyett minőségi alapanyagokból készült ételeket fogyaszt, ugyanis a holnapi sejtjeinket abból állítja elő a szervezetünk, amit ma megeszünk. Emiatt előszzör a bélrendzerét kell méregtelenteni. Ezzel együtt szedni a kudzut - Ildikó)

KUDZU (Puearia lobata)- GYÓGYNÖVÉNY JAPÁNBÓL
Japán déli, illetve Kína délkeleti részén élő pillangós virágú babfajta. Kínai orvoslás közkedvelt terméke, elsősorban tea formájában fogyasztják. Kínai orvoslás közkedvelt terméke, ge-gen vagy fenge néven ismert, virágával és gyökerével is kúrálták a másnaposságot és az alkoholmérgezést. Láz, megfázás, gyomorproblémák, szomjúság, fejfájás, fülzúgás és magas vérnyomás miatti merev, fájdalmas nyak kezelésére ajánlották.

Szenvedélybetegségek, függőségek, és még számos más területen, például a daganatos betegségek elleni küzdelemben segít a kudzu, a gyökerében található hatóanyagoknak köszönhetően a növényből készült kivonat rendkívül hatékony az alkoholisták számára, több tekintetben is.

Izoflavon tartalmának köszönhetően mindennapi használata során csökken az alkohol utáni vágy, így könnyebb ellenállni a kísértésnek. A kutatók további vizsgálatokat végeztek, ezúton a dohányzással kapcsolatos függőség terén, ahol szintén rendkívül jó eredmények születtek. A szervezetben a nicrystalkotin, nikotin-receptorok segítségével hat. Amikor az ember nem szív több cigarettát, ezek a receptorok szabadon maradnak, nem kötődik hozzájuk nikotin. Ennek következménye a már jól ismert elvonási tünetek: nyugtalanság, ingerlékenység, „nikotin éhség”.

A kudzuban levő vegyületek (főleg az izoflavonoidok) rögtön lekötik a szabad receptorokat, csökkentik az elvonási tüneteket, ezáltal megkönnyítik a káros szenvedély elhagyását. A kudzu a méregtelenítés során pozitívan befolyásolja a szerotonin és dopamin termelést az agyban. Ennek révén védi, erősíti az idegrendszert és javítja a kedélyállapotot.

A kudzu pozitívan befolyásolja a függőségben szenvedő emberek idegrendszerét, erősíti azt. A dopamin és szerotonin hormonok úgy hatnak az idegrendszerre, hogy biztosítják a folyamatos ingerületvezetést. Ezek a hormonok felelősek a kedélyállapotért is. Hiányuk szélsőséges hangulatokat idézhetnek elő, a túlzott agresszivitástól a gyakori idegösszeomláson keresztül a depresszióig.

Segít az alkoholfüggőségben szenvedőknek az ital utáni vágy csökkentésében és a függőségtől való megszabadulásban, valamint nikotinfüggőség esetén jelentős mértékben csökkenti a cigaretta utáni vágyat és segít leszokni a dohányzásról. Hosszan tartó hatással rendelkezik, pozitív eredményei már 1–2 héten belül érezhetők.

A kudzu növény az alábbiakban segít a szervezetnek:
méregteleníti a belső szerveket, különösen a májat
csökkenti az izomfájdalmakat és a fejfájást
pozitív befolyással van a szerotonin-és dopamin termelésére az agyban
erősíti az idegrendszert és javítja a kedélyállapotot
stabilizálja a vérnyomást és a szívműködést
szabályozza az emésztést, csökkenti a gyomorsavképződést és a hasmenést
javítja az általános közérzetet, erőt ad, javítja a testi–lelki egyensúlyt.

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: SZÖGELED MÉG A KOPORSÓDAT?

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2022.09.30. 13:22

NIKOTINSEMLEGESÍTŐ TÁPLÁLÉKOK

A dohányzás nagyon káros szokás. Sokféle betegség okozója lehet, mégis nagyon sokan dohányoznak. Teszik ezt annak ellenére, hogy a dohányzás megemeli a vérnyomást, légzőszervi betegségeket és tüdőkárosodást okozhat. A dohányzásról nem könnyű leszokni, de ha olyan élelmiszereket, táplálékokat fogyasztunk, amelyek segítenek a szervezetből kisöpörni a nikotint, akkor könnyebben, gyorsabban és egyszerűbben megszabadulhatunk ettől a függőségtől. Mutatjuk is, melyek ezek a táplálékok.

A BROKKOLI C- és B5-vitaminban gazdag, ez a két vitamin pedig védelmet jelenthet a tüdőnek a nikotinnal szemben. Mivel a dohányzás alapból is csökkenti a C-vitamin szintjét a szervezetben, így jól is tesszük, ha brokkolit fogyasztunk, mert ezzel legalább pótoljuk ezt a vitamint. Ráadásul, ha leszokóban vagyunk a cigiről, akkor stresszesek is lehetünk, a B5-vitamin viszont segít csökkenteni a bennünk felgyülemlett stresszt.
,A dohányosok szervezete A-, C- és K-vitamin-hiányos, ami több egészségügyi problémát is okozhat, például idegkárosodást, rossz agyműködést és rossz vérkeringést. A SÁRGARÉPA azonban segít megnövelni ezeknek a vitaminoknak a szintjét.

Ha éppen a dohányzásról próbálunk leszokni és cigaretta helyett TŐZEGÁFONYÁT fogyasztunk, ezzel csökkenthetjük a nikotin utáni sóvárgásunkat.
A NYERS GYÖMBÉRfogyasztása is segít csökkenteni a nikotin utáni vágyat, ráadásul a gyömbér a szervezetben felhalmozódó méreganyagok kiürítésében is a segítségünkre lehet.
A dohányzás tehát csökkenti a szervezetben a C-vitamin-szintet, azonban ha rendszeresen fogyasztunk NARANCSOT, akkor folyamatosan pótolni tudjuk ezt a vitamint. Nem beszélve arról, hogy a C-vitamin segít a szervezetben lévő nikotin semlegesítésében is.

Ha le akarunk szokni a dohányzásáról, akkor fogyasszunk SPENÓTOT, ugyanis nagyon gazdag folsavban és B9-vitaminban, amelyek segítenek elnyomni a nikotin utáni sóvárgást. Azt tapasztalhatjuk, ha spenótevés után akarunk rágyújtani, hogy nem is esik jól a cigaretta.
A GRÁNÁTALMA magas antioxidáns-tartalommal rendelkezik, és nagyon jót tesz a keringésnek, ezen kívül segít csökkenteni a nikotinszintet a szervezetben.
A VÍZ nagyon hasznos annak, aki dohányzik, ugyanis a dohányzás dehidratációt okoz. Nem beszélve arról, hogy a víz is segít valamennyi nikotint kimosni a szervezetből. (Forrás: gyogyszernelkul.com)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: SZÖGELED MÉG A KOPORSÓDAT?

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2021.12.12. 20:13

A dohányzás károsítja az agyat!

A dohányzás elrettentésére születtek meg a dohánytermékeken azok a hihetetlenül csúnya képek. Meglepő módon ez sem rettenti el az embereket a füstöléstől, hiszen ennek ellenére is nagyon sokan dohányoznak és nem kívánnak leszokni erről a káros szenvedélyről. A kutatások pedig igazolják, hogy nemcsak a testi egészséget veszélyezteti a dohányzás, hanem az agy működésére is negatívan hat.

A cigarettában nikotin van, ami úgy viselkedik, mint egy neurotranszmitter. Ez aktiválja a dopamint, amitől kellemes érzés keletkezik az emberi szervezetben. Az agynak azonban egyre több és több nikotinra van szüksége ahhoz, hogy ez a kellemes, boldog érzés újra felszínre törjön. Amikor valaki szeretne leszokni a cigarettáról, azért lesz ingerlékeny, mert a szervezete nem kapja meg a nikotint, ami ezeket a jóleső érzéseket kiváltja benne.

Rengeteg kutatást végeztek a dohányzással kapcsolatban. Bebizonyosodott, hogy minél több ideig dohányzik valaki, annál nagyobb az esélye arra, hogy az agya zsugorodni kezd. Ez amúgy is bekövetkezik ahogy öregszünk, de a dohányos embereknél ez fokozottabban jelentkezik. A dohányzás az agy azon területeire hat, ahol az öröm, a hormontermelés, illetve az érzelmek és a memória központja van – így a cigarettázás nemcsak örömérzetet ad, de felelőssé is tehető a kognitív hanyatlás és a demencia kialakulásáért is.

A demencia hatással van a gondolkodásra, a viselkedésre és a memóriára is. Sokan úgy tartják, hogy ez az öregedés szerves része, pedig nem az. Az öregedés nem jelent egyet azzal, hogy elbutulunk, legalábbis nagyon sokat tehetünk annak érdekében, hogy ez ne következzen be. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a dohányosoknak mintegy 30 százalékkal nagyobb esélyük van a demencia kialakulására, mint azoknak, akik nem élnek ezzel a káros szenvedéllyel.

Az is bebizonyosodott, hogy azok, akik napi 20 vagy több cigarettát szívnak el egy nap, mintegy hatszor nagyobb eséllyel lesznek a stroke áldozatai, mint azok, akik nem cigarettáznak, a dohányfüst ugyanis nagyon sok káros vegyi anyagot tartalmaz. Ezek a vérből a tüdőbe kerülve vérrögképződést is okozhatnak, ami nemcsak embóliát vagy szívinfarktust, hanem stroke-ot is generálhat. (Forrás: gyogyszernelkul.com)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

SZÖGELED MÉG A KOPORSÓDAT?

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2020.01.19. 12:57

(Kedves Sorstársaim! Akarattal adtam ilyen rémes címet ennek az ismertetőnek, mert a bagó valóban kíméletlenül rontja az SM beteg állapotát, ÁM egy egyszerű módszerrel sokkal könnyebb örökre letenni, mint mondják! 30 évi koporsószögelésről szoktam le sikeresen alig 5 nap alatt a pohár víz technikával, aminek a lényege, hogy ha megkívánjuk a koporsószöget, inni kell egy jó nagy pohár tiszta szűrt vagy forrásvizet. Tessenek elfelejteni VÉGLEG a reklámozott leszokássegítőket, ugyanis azok újra nikotinéhessé teszik a szervezetet, ami a gyártónak jó, mert többet ad el, de az illető előbb-utóbb újra dohányzó lesz. Csak az első 3 napban kell magunkhoz nagyon keménynek lenni, az alatt sok tiszta vizet inni, halat, zöldséget, gyümölcsöt, kevés húst és édességet fogyasztani. Elképesztő, hogy megkönnyebbül utána a szervezet és javul az állapot!

A Pantoténsav (B5-vitamin) is segíthet, ami alkalmas az idegrendszer védelmére, segíti a szénhidrátok, zsírok és fehérjék jobb hasznosulását, illetve migrén, krónikus fáradtság és a dohányzásról való leszokásban lehet segítségünkre. Bár komolyabb problémát nem okoz a túldozírozás, a napi adag jobb, ha nem haladja meg az 1000mg-ot. STRESSZOLDÓKÉNT naponta 100mg-ot javasolt bevinni belőle, érdemes aktív B-komplex formájában, fáradékonyságra ugyanennyi a napi adag. Ha a dohányzásról szeretnénk leszokni, akkor tanácsos először csökkenteni a naponta elszívott szálak mennyiségét (2-3 hétig) és utána elkezdeni szedni a pantoténsavat, naponta 2x500 mg-ot. Ezzel a technikával könnyebb végleg elengedni a cigarettát.A pantoténsav legfőbb forrása a hal, baromfi, a tojás (tojássárgája), a máj, az élesztő, a brokkoli, illetve a joghurt és a hüvelyesek.- Ildikó)


A dohányzás rontja a sclerosis multiplex kimenetelét

Egy új összefoglaló közlemény szerint a sclerosis multiplex és a dohányzás közötti jól ismert negatív összefüggés hátterében a dohányzás által kiváltott gyulladás áll.

A sclerosis multiplex (SM) kialakulásának legfontosabb környezeti kockázati faktora az Epstein-Barr vírus fertőzés, a D-vitamin hiány és az elhízás mellett dohányzás. A dohányzás súlyosbítja az SM betegek mozgáskorlátozottságának, rokkantságának és agyi atrófiájának mértékét. Már korábbi kutatások is alátámasztották azt a megfigyelést, hogy a dohányzás SM betegségben rontja a prognózist, ráadásul a hatás igazoltan dózisfüggő: a gyakoribb és a hosszabb időn át folytatott dohányzás több kárt okoz.

Dr. Mattia Rosso és dr. Tanuja Chitnis (Brigham and Women’s Hospital and Harvard Medical School, Boston, Massachusetts) a JAMA Neurology-ban megjelent tanulmányukhoz a téma 1965 és 2018 közötti irodalmát tekintették át. A feldolgozásra nem alkalmas közlemények kizárása után öt olyan dolgozatot találtak, ami a cigarettázás és a betegség aktivitása közötti összefüggést vizsgálta, további öt publikáció pedig a dohányzás és az SM betegség progressziójának összefüggését taglalta. Öt olyan cikket is elemzés alá vettek, amelyek a passzív dohányzás és az SM betegség paramétereinek összefüggéseit vizsgálták, és arra jutottak, hogy mind az aktív, mind a passzív dohányzás esetén dózisfüggő volt az SM-re gyakorolt hatás.

A kutatók szerint a rendszeres dohányzás a tüdő szöveteinek irritációját indítja el, mely később olyan gyulladáshoz vezet, aminek a végeredménye a központi idegrendszer (CNS) demielinizációját kiváltó autoimmun folyamat – különösen az erre genetikailag hajlamos, sérülékeny egyéneknél. A folyamat első lépéseként a dohányzás teremtette gyulladásos környezetben a limfociták aktiválódnak. Bár a makrofág aktivitás rövid hatása kedvező volna, idővel proinflammatorikussá válik.

A következő lépés a vér-agy gát destrukciója, melynek nyomán az immunsejtek bejutnak a központi idegrendszerbe és az SM-re jellemző demielinizációt eredményeznek. Az MRI-vel történt vizsgálatok is alátámasztják, hogy a dohányzás károsan befolyásolja az SM aktivitását: dohányosokban nagyobb tömegű MRI léziók mutathatók ki már a betegség korai fázisában is.

Érdekes módon nem volt kimutatható összefüggés a dohányzás és az SM betegség kimenetele között, melynek alapján a szerzők felvetették, hogy „a nikotin nem játszik szerepet az SM betegség pathomechanizmusában.” A tüdők irritációja és az autoimmunitás közötti összefüggés nemcsak SM-ben, hanem pl. rheumatoid arthritisben is kimutatható, amiből azt a következtetést vonják le a szerzők, hogy az autoimmunitás elsődleges útja a tüdők irritációja.

Az összefüggések változatosak, pl. idősebb betegeken a dohányzás korábbi SM-hez és progresszióhoz vezet. A genetikai faktorok szintén árnyalhatják a kockázatot: az apolipoprotein E4-pozitív személyeknél kevesebb mozgáskorlátozottság lép fel, mint a nem dohányzó kontrolloknál. A dohányzás felfüggesztése után 5 évvel a kockázat a nem dohányosok kockázatának megfelelően alakul. Egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy az elektromos cigaretta (e-cigaretta) biztonságosabb lenne, de annak igazolásához, hogy az e-cigaretta vagy a gőzölés (vaporizáció) ugyanolyan kockázatos és szintén szerepet játszhat az MS betegség aktiválódásában, progressziójában, az MRI leletek romlásában, még több adatra lenne szükség.

Annyi bizonyos, hogy a „dohányzás negatívan befolyásolja az SM betegség súlyosságát és progresszióját”, ezért az SM-ben szenvedőknek a dohányzás mielőbbi felfüggesztése ajánlható.

Dr. Kathleen Costello (National Multiple Sclerosis Society, Johns Hopkins Multiple Scerosis Center, Baltimor, Maryland) szerint a tanulmány valóban kiválóan mutatott rá a dohányzás, az immunológiai mechanizmus és az SM összefüggéseire. Ugyanakkor a dohányzás mellett számos egyéb környezeti tényezőt (pl. a légszennyezés és az oldószereknek kitettség) is figyelembe kell venni, hiszen sok olyan anyaggal találkozunk környezetünkben, amelyek irritálják a tüdőket. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy az összes dohányos végül SM-ben betegszik meg, de a genetikailag hajlamosaknak azonnal abba kell hagyniuk a dohányzást. (Írta Dr. N. T, megjelent: otszoline.hu)

/Források: 1. McNamara D. From flame to inflammation: how smoking likely worsens MS. Medscape Medical News > Neurology News. December 24, 2019., 2. Rosso M, Chitnis T. Association between cigarette smoking and multiple sclerosis. A review. JAMA Neurol. Published online December 16, 2019. doi://doi.org/10.1001/jamaneurol.2019.4271/


Vissza: “Sclerosis Multiplex - MáSképp”

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég