GYÓGYGOMBÁK A NEUROLÓGIAI BETEGSÉGEKBEN

Kedves SM-es sorstársaim! Az sgforum utódja itt indul újra. Két célt is szolgál: virtuális újság, amelyben az érdekes, jó és fontos tudnivalók, új eredmények jelennek meg. Nem utolsósorban azonban fórum nektek. Írjatok, kérdezzetek, beszélgessetek, mondjátok el a véleményeteket!
Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

GYÓGYGOMBÁK A NEUROLÓGIAI BETEGSÉGEKBEN

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2019.08.01. 19:58

(33 éve élek SM-esként. Jelenleg visszérgyulladásom van, ami ugye vénás érbetegség. Családi örökség, kapcsolatban van a sclerosis multiplexszel, aminek a hajlama szintén családi örökség, ám senki meg nem mondja rólam, hogy - szerencsére két részletben -, de az egész testem megbénult, kipróbáltam már a kerekesszéket, a fájdalmakat, a kiszolgáltatottságot. Mindezt a kémiai börtönt jelentő gyógyszerek teljes elhagyása, az egészséges étrend és az ilyen bámulatos hatású természetes szerek tették lehetővé. Kipróbáltam, igen és igaz, amit róla írnak - Ildikó.)

REISHI GYÓGYGOMBA (GANODERMA LUCIDUM, LING ZI, PECSÉTVIASZGOMBA)

Reishi gyógygomba (Ganoderma lucidum, Ling zi, Pecsétviaszgomba) A pecsétviasz-gomba az Aphyllophoromycetideae (Polyporaceae) gombák családjába tartozik, tudományos neve Ganoderma lucidum (W.Curt.:Fr.) Karst. A vörösbarna színű pecsétviaszgomba vagy lakkostapló (kalapját és tönkjét vastag lakk réteg borítja) az egyik legszebb gomba, mely a Föld szinte bármely részén megtalálható.

Föld alatti fadarabokon és korhadt fatönkön élő gyökérélősködő. Különlegességét, sokoldalúságát mi sem bizonyítja jobban, mint kínai nevének jelentése: a halhatatlanság növénye, mágikus növény illetve japán megnevezése: Isteni gyógyfű. A gombát Kínában különleges erejénél fogva a legkülönfélébb betegségek gyógyítására tartották alkalmasnak, amire a gomba neve a „Ling Zhi” is utal, ami "spirituális erőt" jelent.

A Ling Zhi - Reishi császárgomba a kínai orvoslás kánonában az összes gyógynövény között az első helyet foglalja el, ami egyértelművé teszi az egészségre való hatásának értékét. Mivel gyógy-tulajdonságait a modern kutatások is bizonyították, keresett természetes gyógyszerré vált. Régi kínai levelek alapján az értékes reishi gombát már 4 000 évvel ezelőtt használták gyógyszerként. Bája és jelentősége a barlangok kőfalain is ábrázolva volt, a kínai népdalokban énekeltek róla, megénekelték a költők és császárokat gyógyítottak vele.

A vadon növő ganoderma nagyon ritka, és nehéz begyűjteni. Ha valaki véletlenül rá is bukkan, a hatása szinte mindig elvész a gomba öregedése miatt, hiszen olyan keménnyé válhat, mint a bőr. Akár mérgező is lehet. Mivel a begyűjtése rendszertelen módon történik, bármiféle minőség ellenőrzés teljesen lehetetlen. 1970-ben a Kiotói Egyetem Élelmiszer tudományi Kutató Intézetének egyik technikusa, Mr. Yukio Naoi sikeresen alkalmazta a „spóraszétválasztó termesztési módszert” a ganoderma termesztésére. A módszert 1975-ben vezették be Ázsiában. Mivel a klíma és a talaj rendkívül kedvező, ez az eljárás mára széles körben elterjedt.

A spóraszétválasztó módszer mellett ma a leghatékonyabb és legmagasabb gyógyértékű ganodermát laboratóriumokban termesztik. A laboratóriumi reishimég abban különbözik termesztett társaitól, hogy nem tartalmaz nehézfémeket, féregirtót, gyomirtót, rovarürüléket, vagy egyéb más szennyeződéseket, amelyek sok Reishi termékben megtalálhatóak. Manapság ennél tisztább reishi termék nem található a piacon világszerte.

A GANODERMA FONTOS ALKOTÓELEMEI

Szerves germánium (Ge): akár másfélszeresére növeli a vér oxigénfelvevő képességét; javíthatja az emésztést, megelőzheti a szövetek elhalását. Dr. Kazuhiko Asai kutatásai szerint a ganoderma 800-2000 milliomodrészben tartalmaz germániumot. Ez négy-hatszor annyi, mint amennyi a panaxgyökérben (ázsiai ginzengben) található.

Poliszacharidok: ezek erősíthetik a szervezet immunrendszerét, megölik a vírusokat. Japán gyógyszeripari vállalatok gyógyászati alkalmazáshoz megfelelően finomították, és a Koseisho Egészségügyi Részlege Japánban támogatott gyógyszernek nyilvánította.

Keserű íz: a japán orvos- és gyógyszerészszakma folyamatosan kutatja ezt a tulajdonságot. Az eredmény: valószínűsíthetően a germánium és a poliszacharidok kapcsolatából adódik. Egyes növények tartalmazzák az egyiket vagy a másikat, de a ganoderma mindegyiknél hatékonyabb. Az alkotóelemek kombinációja eltér minden más növényétől, és a hatékonyság biztosítása érdekében minden alkotóelemet meg kell őrizni.

Adenozin: megakadályozza a vérrögök kialakulását, csökkenti a koleszterinszintet és a zsírtartalmat, segíti a vér szabad áramlását, fejleszti az adrenalin mirigy funkcióját, hogy egyensúlyban tartsa a hormonszintet, szabályozza az emésztést és megfelelő állapotban tartsa a vér PH-szintjét.

Terpenoidok: erősíti az emésztőrendszert és felépíti az antigének által okozott allergiák elleni védelmet. Csökkenti a koleszterinszintet és aktiválja a sejtek atommagját.

Ganoderic esszencia: megfiatalítja a szöveteket, optimalizálja a test funkcióit és fiatalságát, legyőzi a bőrbetegségeket és megszépíti a bőrt.

A Reishi gomba (Ganoderma lucidum, Ling zi, Pecsétviaszgomba) egészségügyi hatásai: gátolja a hisztamin felszabadulását / lefékezi az allergiás reakciókat, májvédő, vérnyomáscsökkentő (ACE inhibitor), lassítja a koleszterin szintézist/ a magas koleszterinszintet csökkenti, gyulladáscsökkentő, vírusellenes/ gátolja a vírus gyors szaporodását, antioxidáns, tumorellenes, nyugtató, gombaölő, immunmoduláló (tumor- és vírusellenes)

Igen érdekes a lipidekben gazdag spórája is, melynek tumorgátló hatását bizonyítja számos in- vitro (testen kívüli) vizsgálat. Egy újabb összehasonlító tanulmány szerint a Ganoderma lucidum spóráinak őrleménye és a gomba termőtest kivonatának keverékének immunmoduláns és tumorellenes aktivitása hasonló volt a csupán spórákat tartalmazó őrleményének.

Rákos megbetegedések: A Ganoderma lucidum tradicionálisan is használatos a rákgyógyításban, a triterpenek ugyanis magas citotoxikus aktivitást mutattak számos tumor sejtvonalánál, meggátolva a rákos sejtek gyors növekedését, szaporodását és az áttétek kialakulását. Különösen hatékonynak bizonyult a hormon-független prosztata és a mellrák eseteiben (a tumorsejtek DNS-replikációjának gátlása révén). A tüdőrákos esetekben bekövetkezett javulás a Ganoderma lucidum poliszacharid kivonatának hatásaival (NK sejt aktiválása és a citokinek növelése) volt magyarázható.

Allergia: Mint immunmodulátor aktivitású gomba, a Ganoderma lucidum erős aktivitást mutatott az allergiás reakció-kaszkádok megfékezésében, valamint a gyulladás-mediátorok (PGE2) gátlása révén gyulladáscsökkentő hatását is igazolták a vizsgálatok. A kínai vizsgálatok pedig bebizonyították, hogy a Ganoderma lucidum növényi kivonata megfékezte a mogyoró-allergiás egereknél a mogyorófogyasztás után hirtelen fellépő anafilaxiás shockot.

Bőrhalványítás: A Ganoderma lucidum vizes kivonata igen magas tirozináz-gátlást mutatott, így ma már a legtöbb bőrhalványító és pigmentfolt-eltávolító kozmetológiai készítmény összetevői közt megtalálhatjuk.

Májbetegségek: A májbetegek, de különösen a májfibrozis gyógyításánál a tradicionális távol-keleti gyógyítók körében mindig is nagy népszerűségnek örvendett a Ganoderma lucidum gombatörzs kivonata. Szintén régóta használatos a fertőző májgyulladás (B típusú) kezelésében is, mely hatását az a 355 pácienst számláló klinikai vizsgálat igazolta, amelyben a B típusú májgyulladásos betegek 92,4%-nál tapasztaltak pozitív eredményt a májenzimeket vizsgálva. A Ganoderma lucidum májvédő hatását a magas triterpén tatalmának köszönheti.

Magas vérnyomás, szív-érrendszer: A Ganoderma lucidumtöbb ponton is hat a keringési rendszerre. A kettős-vak, randomizált, multicentrikus vizsgálatok bebizonyították, hogy a vérzsír- (LDL, HDL), vér-nyomáscsökkentő és az thrombusoldó hatása a Ganoderma lucidum poliszacharid és triterpén (szaponin) összetevőivel magyarázhatóak, míg az EKG-n tapasztalható pozitív változások, a szívdobogásérzet és a mellkasi fájdalom csökkenése a magas poliszacharid tartalomnak (Ganopoly) köszönhető. Ganoderma hatóanyagai között megtalálható oxigenizált szterolok gátolják a koleszterin szintézisét, ezáltal a koleszterinszintet csökkentik. Az enyhe vérnyomáscsökkentő (ACE-inhibítor) hatása pedig a Reishi gomba triterpénjének köszönhető.

Álmatlanság/szorongás:? Nem hiába nevezték el „lélekgombának”, hisz a triterpének idegrendszerre kifejtett nyugtató hatása vitathatatlan, amelyben pedig nem szerénykedik a Ganoderma lucidum. Christopher Hobbs vizsgálatai szerint ajánlható álmatlanság ellen, míg Mizuno minden egyéb mentális eltérésnél javasolja, mint stabilizációs, regeneráló tényezőt. Sőt, gátolja az egyes idegrendszeri sejtsérüléseket (pl. gátolja a dopaminerg neuronok degenerációját, szétesését) - így véd a Parkinson kór kialakulása ellen is.

Reumás ízületi gyulladás (RA): Egy in-vitro vizsgálat igazolta az immunmoduláló és gyulladáscsökkenő potenciállal rendelkező Ganoderma lucidum hatékonyságát az immuneredetű reumás ízületi gyulladásban. A gombakivonat hatékonyan gátolta a gyulladt porc szinoviális folyadékának felgyülemlését és a porc destrukcióját.

Anti-aging: Elfogadott tény, hogy a Ganoderma lucidum kivonata javítja az Alzheimeres betegek állapotát (gátolja a β-amyloid szinapszis toxicitását), valamint széles kardioprotektív, neuroprotektív hatásán kívüli a vércukor-és koleszterinszint szabályozó funkciója révén hozzájárul a szervezet egészséges egyensúlyi állapotához és a hosszú életévek megéléshez.

Terápiás jelentősége: Allergia, májvédelem, tumorellenes (mell- és prosztatarák), magas vérnyomás, szorongás, álmatlanság. Mindkét gombafajtára: Cordyceps sinenis, Ganoderma lucidum jellemző a tüdő- és májbetegségeknél tapasztalható gyógyító hatás.[imageright]
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/imag ... R9uYvtB4Nw
[/imageright]
Fő hatóanyagai: triterpének és poliszacharidok A reishi gyógygomba egy rendkívül nagy hatású növényi preparátum, ami a benne található összetevőknek - polyszacharidok, triterpének és szerves germánium – köszönhetően jelentősen erősíti a szervezet komplex immunrendszerét. A két hatóanyag (triterpének és a poliszacharidok) legnagyobb koncentrációban a gombatest kivonatában található meg, amelyet főzet (tea) formában érdemes elfogyasztania /A cikket összeállította: Szabó Nikolett tudományos kutató/

Vissza: “Sclerosis Multiplex - MáSképp”

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég