Az alfa-linolénsav vagy ALA egy olyan típusú omega-3 zsírsav, amely a növényekből származik, de ehhez hasonló esszenciális zsírsavak megtalálhatóak a halolajban is.

Bizonyított előnyei: Az ALA-ról már több kutatás megállapította, hogysegíti a véralvadást, részt vesz a sejtmembránok építésében a agyban, illetve mindenféle gyulladást is képes csökkenteni. Egyes vizsgálatok arra utalnak, hogy az ALA segíthet csökkenteni arthritishoz kapcsolódó ízületi fájdalmat és merevséget, illetve javítja a mobilitást. A University of Maryland Orvosi Központ kimondja, hogy több kutatást kell még végezni, de egyelőre úgy tűnik, hogy az ALA is segíthet autoimmun betegségek kezelésében is, mint például a lupusnál és a rheumatoid arthritisnál, illetve ez a zsírsav fokozza a tüdő működését, ami nagy segítség lehet az asztmában szenvedőknek, valamint megakadályozza a mellrákot, részt vesz a depresszió megelőzésében és kezelésében, valamint csökkenti a menstruációs fájdalmat is.
Gyulladásos bélpanaszok: Az ALA igen hasznos a különböző vastagbél rendellenességek kezelésében is. Sok Crohn-betegségben szenvedő ember gyakran tapasztal ingerlékenységet a beleiben, amit az omega-3 zsírsavak alacsony jelenléte okoz. Az omega-3 zsírsavak bizonyítottan gyulladáscsökkentő hatással bírnak, éppen ezért hatékonyan lehet használni ezeket a Crohn-betegség kezelésében is. Az omega-3 zsírsavak ezen felül segíthetnek csökkenteni a rákos sejtek szaporodását a vastagbélrákos egyéneknél, de ennek megerősítésére még további kutatásokra van szükség. (Forrás: lenmagolaj.com)
facsiga írta:Ha már előjött az alfa-liponsav megemlítem, hogy annak szedése is rendkívül hasznos az SM-eseknek.
Antioxidáns mivolta miatt roncsolja a szabadgyököket, amik veszélyesek az SM-esekre is (nemcsak rájuk).
És lévén inzulin antagonista, inzulinrezisztenciában szenvedőknek is megváltás.
Naponta 300 mg-ot szedek reggel éhgyomorra.
Megvonásának tünetei: bélmozgások lelassulása (minden izom energiafelhasználását segíti a liponsav, így a belekét is). Amikor nem szedem napokig nincs székletem. Amikor szedem, gyakrabban van (1-2 naponta a liponsav nélküli 5 vagy több nap helyett).
Tetszőleges liponsav készítmény megfelel, saját tanácsként a YiYa magyar termékét merem javasolni.
Abból szedek napi 1 kapszulát reggelente éhgyomorra és megszűntek rövid idővel a székletproblémáim.
(Nem vagyok az említett magyar gyártó ügynöke.)