Az alfa-linolénsav hatása sclerosis multiplexre

Kedves SM-es sorstársaim! Az sgforum utódja itt indul újra. Két célt is szolgál: virtuális újság, amelyben az érdekes, jó és fontos tudnivalók, új eredmények jelennek meg. Nem utolsósorban azonban fórum nektek. Írjatok, kérdezzetek, beszélgessetek, mondjátok el a véleményeteket!
Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Az alfa-linolénsav hatása sclerosis multiplexre

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.08.29. 19:45

Az alfa-linolénsav előnyei

Az alfa-linolénsav vagy ALA egy olyan típusú omega-3 zsírsav, amely a növényekből származik, de ehhez hasonló esszenciális zsírsavak megtalálhatóak a halolajban is. Megállapítást nyert már, hogy az alfa-linolénsav megtalálható a lenmagban, illetve a lenmagolajban, valamint kisebb mennyiségben, a repceolajban, a szójaolajban és a dióolajokban, valamint a szójababban, a tofuban és a tökmagban. Ezt az olajat ezen felül meg lehet vásárolni kiegészítők vagy kapszulák formájában is, ami nem véletlen, hiszen már több kutatás igazolta az alfa-linolénsav csodálatos előnyeit a különféle rendellenességek esetében.

Bizonyított előnyei: Az ALA-ról már több kutatás megállapította, hogysegíti a véralvadást, részt vesz a sejtmembránok építésében a agyban, illetve mindenféle gyulladást is képes csökkenteni. Egyes vizsgálatok arra utalnak, hogy az ALA segíthet csökkenteni arthritishoz kapcsolódó ízületi fájdalmat és merevséget, illetve javítja a mobilitást. A University of Maryland Orvosi Központ kimondja, hogy több kutatást kell még végezni, de egyelőre úgy tűnik, hogy az ALA is segíthet autoimmun betegségek kezelésében is, mint például a lupusnál és a rheumatoid arthritisnál, illetve ez a zsírsav fokozza a tüdő működését, ami nagy segítség lehet az asztmában szenvedőknek, valamint megakadályozza a mellrákot, részt vesz a depresszió megelőzésében és kezelésében, valamint csökkenti a menstruációs fájdalmat is.

Gyulladásos bélpanaszok: Az ALA igen hasznos a különböző vastagbél rendellenességek kezelésében is. Sok Crohn-betegségben szenvedő ember gyakran tapasztal ingerlékenységet a beleiben, amit az omega-3 zsírsavak alacsony jelenléte okoz. Az omega-3 zsírsavak bizonyítottan gyulladáscsökkentő hatással bírnak, éppen ezért hatékonyan lehet használni ezeket a Crohn-betegség kezelésében is. Az omega-3 zsírsavak ezen felül segíthetnek csökkenteni a rákos sejtek szaporodását a vastagbélrákos egyéneknél, de ennek megerősítésére még további kutatásokra van szükség. (Forrás: lenmagolaj.com)


facsiga írta:Ha már előjött az alfa-liponsav megemlítem, hogy annak szedése is rendkívül hasznos az SM-eseknek.
Antioxidáns mivolta miatt roncsolja a szabadgyököket, amik veszélyesek az SM-esekre is (nemcsak rájuk).
És lévén inzulin antagonista, inzulinrezisztenciában szenvedőknek is megváltás.
Naponta 300 mg-ot szedek reggel éhgyomorra.
Megvonásának tünetei: bélmozgások lelassulása (minden izom energiafelhasználását segíti a liponsav, így a belekét is). Amikor nem szedem napokig nincs székletem. Amikor szedem, gyakrabban van (1-2 naponta a liponsav nélküli 5 vagy több nap helyett).
Tetszőleges liponsav készítmény megfelel, saját tanácsként a YiYa magyar termékét merem javasolni.
Abból szedek napi 1 kapszulát reggelente éhgyomorra és megszűntek rövid idővel a székletproblémáim.
(Nem vagyok az említett magyar gyártó ügynöke.)

facsiga
Hozzászólások: 50
Csatlakozott: 2016.12.12. 17:06

Re: Az alfa-linolénsav hatása sclerosis multiplexre

HozzászólásSzerző: facsiga » 2016.12.12. 21:53

Ha már előjött az alfa-liponsav megemlítem, hogy annak szedése is rendkívül hasznos az SM-eseknek.
Antioxidáns mivolta miatt roncsolja a szabadgyököket, amik veszélyesek az SM-esekre is (nemcsak rájuk).
És lévén inzulin antagonista, inzulinrezisztenciában szenvedőknek is megváltás.
Naponta 300 mg-ot szedek reggel éhgyomorra.
Megvonásának tünetei: bélmozgások lelassulása (minden izom energiafelhasználását segíti a liponsav, így a belekét is). Amikor nem szedem napokig nincs székletem. Amikor szedem, gyakrabban van (1-2 naponta a liponsav nélküli 5 vagy több nap helyett).
Tetszőleges liponsav készítmény megfelel, saját tanácsként a YiYa magyar termékét merem javasolni.
Abból szedek napi 1 kapszulát reggelente éhgyomorra és megszűntek rövid idővel a székletproblémáim.
(Nem vagyok az említett magyar gyártó ügynöke.)

Jancsi
Hozzászólások: 42
Csatlakozott: 2016.10.18. 19:23
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Az alfa-linolénsav hatása sclerosis multiplexre

HozzászólásSzerző: Jancsi » 2016.10.28. 17:03

A sclerosis multiplexegy autoimmun betegség. A betegeknél az immunrendszer T-sejtjei átjutnak az agy védőgátján (az úgynevezett vér-agy gáton), és megtámadják a idegsejtek védőborítását, a myelint. E folyamat során a sejtekre erősen mérgező anyagok keletkeznek, azaz a folyamat úgynevezett oxidatív stresszel jár. A myelin sérülése mellett ez is nagyban hozzájárul a betegek állapotának rosszabbodásához [1].

Az oxidatív stresszel szemben úgynevezett antioxidánsokkallehet védekezni. Az alfa-linolénsav (ALA) is egy antioxidáns, ami át tud jutni a vér-agy gáton, így ki tudja fejteni hatását az agyban is. Az ALA-val végzett egérkísérletek során kiderült, hogy antioxidáns hatása mellett más módon is segíthet az SM betegeknek. Kimutatták ugyanis, hogy az ALA sikeresen (23-100%-kal) csökkenti az agyban a gyulladást, a myelin és az axonok sérülését és a vér-agy gáton átjutó T-sejtek számát [2], illetve stabilizálja magát a vér-agy gátat is [3]. Emberekben az SM kezelésére elfogadott Natalizumab nevű gyógyszer részben szintén a T-sejtek vér-agy gáton történő átjutásának megakadályozásával működik [4].

Bár az ALA egereken és laborkísérletekben [5] is nagyon hatékonynak bizonyult, az egérkísérletek során az állatok nem sclerosis multiplexben, hanem annak egyik állati modelljén (kísérleti allergiás agy-gerincvelő gyulladásban) szenvedtek, az erre hatékony módszereknek pedig csak egy kis része működik a valós SM betegek esetében is [1].

A T-sejtek vér-agy gáton való átjutását az ALA az úgynevezett MMP-9 aktivitásának csökkentésével éri el egerekben. Az SM kezelésére használt interferon-béta gyógyszernek szintén hasonló hatása van. Egy 2004-es kísérletben kimutatták [5], hogy az ALA napi 1200-2400 mg-os adagja emberekben is csökkenti ezt az MMP-9 aktivitást (a napi kétszer 600 mg már kevésbé volt hatékony). Ezt az eredményt egy későbbi kísérlet is alátámasztotta [6], egy 2014-es vizsgálatban viszont az MMP-9 aktivitásának enyhülését nem, csak más gyulladásjelzők csökkenését tudták kimutatni [7]. A rövid idejű kutatások alatt a szer nem befolyásolta a betegek rokkantságát mérő EDSS értéket.

A kísérletek értékeléséhez hozzátartozik, hogy egyetlen kutatás kivételével az egerek szervezetébe injekció formájában juttatták be az ALA-t, és ez jóval hatékonyabbnak bizonyult, mint a szájon át történő bevétel. Az embereken végzett néhány kutatásban ezzel szemben az ALA-t orálisan, általában 1200 mg-os pirula formájában adagolták, és a kapott hatóanyag minősége is eltérő volt az egyes kísérletek során. Ez utóbbi azért is fontos lehet, mert egérkísérletekben a túlságosan kis adagok nem voltak hatékonyak [8].

Bár több kísérlet is folyamatban van [8], embereken a szer relapszusokra, remisszióra vagy betegséglefolyásra kifejtett hatását célzottan még nem vizsgálták. Egy 2016-os tanulmány az ALA interferon-béta-1a melletti szedéséről mutatta ki, hogy az nem jár plusz javulással, bár a csekély számú kísérleti alany miatt az eredmények nem perdöntőek [9]. Egy másik, az ECTRIMS 2016 konferencián bemutatott kutatás arra jutott, hogy az ALA csökkenti az agysorvadást a másodlagos progresszív SM betegek esetében [10].

Egy orvosi szaklapban megjelent áttekintés szerint [11] az ALA biztonságos hatóanyag, de embereken való hatékonyságát még további kutatásoknak kell igazolniuk vagy cáfolniuk. Az SM betegeknek azonban ezeknek a tanulmányoknak a megszületése előtt is érdemes megfontolniuk a szer használatát.

lenmagolajFigyelem! Magyarországon az ALA tablettára keresve elsősorban nem alfa-linolénsavat, hanem alfa-liponsavat találhatsz, ami egy teljesen más anyag. Magas alfa-linolénsav tartalma (52-63%) a lenmagolajnak van [12], aminek fogyasztását az OMS-diéta más okból, de szintén javasolja [13]. Forrás: ESEM.HU


Vissza: “Sclerosis Multiplex - MáSképp”

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég