Miért gyakoribb az SM nőknél?

Kedves SM-es sorstársaim! Az sgforum utódja itt indul újra. Két célt is szolgál: virtuális újság, amelyben az érdekes, jó és fontos tudnivalók, új eredmények jelennek meg. Nem utolsósorban azonban fórum nektek. Írjatok, kérdezzetek, beszélgessetek, mondjátok el a véleményeteket!
Jancsi
Hozzászólások: 42
Csatlakozott: 2016.10.18. 19:23
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Miért gyakoribb az SM nőknél?

HozzászólásSzerző: Jancsi » 2018.02.01. 15:36

(A bámulatos hatású Hagyományos Kínai Orvoslásból jöttem rá a válaszra: az SM filozófiájuk szerint Jin betegség. Filozófiájuk szerint a világot a Jin és a Jang energia folyamatos mozgása tartja életben. Jin a befogadás, a belső nyugalom, a hűvös, a tél, a NŐISÉG, a Jang a kiáradó erő, a tettrekészség, a meleg, a férfi erő – a felsorolás a végtelenségig folytatható. Egyik sincs meg a másik nélkül, ahogy a fény sem értelmezhető a sötétség nélkül. És valóban: a Jin pótlása pl. Jin tartalmú ételekkel, gyógynövényekkel, illetve a Jint és Jangot harmonizáló táplálék-kiegészítők, így a Cordyceps siensis /hernyógomba! rendkívüli állapotjavulást képesek hozni. Kipróbáltam! - Ildikó)

Nőknél három-négyszer gyakoribb az SM, mint a férfiaknál. A tudósok a tesztoszteron védő hatásának mechanizmusát véletlenül fedezték fel: egy kísérletben hím egereket használtak nőstények helyett, mert az egyik hallgató még nem tudta a nemeket megkülönböztetni. A Northwestern Egyetem kutatói tanulmányukat az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) közölték.
A szklerózis multiplex gyulladásos autoimmun betegsége, amely az agyidegeket és a gerincvelőből kilépő idegeket védő velőshüvelyt károsítja. A védőburok szétesése miatt lelassul vagy megszűnik az ingerületátvitel, látási, érzés, mozgási és néha pszichiátriai zavarok keletkeznek.

A kutatók kimutatták, hogy a tesztoszteron hatására az immunsejtek egyik fajtája, a hízósejtek vagy masztociták egy védő molekulát, a citokin IL-33-at kezdenek termelni a hím egerekben. Ezek gátolják egy másik immunsejtfajta, a Th17 termelését, amely a velőshüvelyt támadhatja meg. A beteg nőstény egerekben több Th17 alakult ki. Amikor megkapták az IL-33 molekulát, a velőshüvely károsodása megszűnt. Ez lehet az oka annak, hogy a férfiaknál mind a SM, mind más autoimmun betegségek ritkábban fordulnak elő. Az eredmények teljesen új SM-kezelési módokhoz vezethetnek.(Forrás: PNAS/MTI)

Vissza: “Sclerosis Multiplex - MáSképp”

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég