Hogy szedd az alfa-liponsavat?

Kedves SM-es sorstársaim! Az sgforum utódja itt indul újra. Két célt is szolgál: virtuális újság, amelyben az érdekes, jó és fontos tudnivalók, új eredmények jelennek meg. Nem utolsósorban azonban fórum nektek. Írjatok, kérdezzetek, beszélgessetek, mondjátok el a véleményeteket!
Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Hogy szedd az alfa-liponsavat?

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2018.01.16. 18:21

Amit az alfa-liponsavról tudni érdemes

Az alfa-liponsav (ALA) egy sokáig vitaminnak vélt molekula, melyről később kiderült, hogy bár kis mennyiségben, de az emberi szervezet is képes azt szintetizálni. A szervezet által termelt alfa-liponsav fehérjékhez kötődve számos mitokondriális enzim-komplex kofaktora, melyek kritikus katalizátorok az energiatermelés, a zsírsavak, ketosavak és aminosavak anyagcseréjében. Az alfa-liponsavat vizsgáló kutatások fényt derítettek azonban arra, hogy kiegészítő adagolásával jelentős mértékben emelhető a szervezetben keringő szabad alfa-liponsav szint, mely számos egyéb pozitív élettani hatást gyakorolhat.

Az alfaliponsav inzulinszerű hatással rendelkezik, segíti a vércukorszint optimalizálását és javítja az inzulinérzékenységet. A véráramban keringő glukóz a sejtekbe speciális transzportereken keresztül jut be. Az egyik ilyen az un. GLUT4 transzportrendszer, mely alapvetően az izom- és zsírszövetben található. Az izomszövetben (és a zsírszövetben) inaktív formájában a sejteken belüli endoszómák membránján foglal helyet, majd ha a sejt inzulin-receptoraihoz inzulin kötődik, akkor a GLUT4 a plazmamembránba helyeződik át, és így lehetővé teszi a glukóz felvételt!

Az alfa-liponsav közvetlenül is fokozza a GLUT4 transzportrendszer kihelyezését, azaz a sejt glukóz felvevő kapuinak megnyitását. Az Arzneimittel-Forschung című szaklapban publikált kutatás adatai szerint napi 1 gramm alfa-liponsav 50%-kal fokozta az étkezés utáni glukóz eltávolítást (MCR - metabolikus clearance ráta). A hatásmechanizmus az ún. AMP-aktivált protein kinázhoz vezet. Az AMPK egy meglehetősen sokrétű enzim, funkciója az energiaellátottság érzékelése és szabályozása. Ha a sejt energiakészletei apadni kezdenek, akkor az AMPK aktiválódik, fokozza a glukózfelvételt és a zsírsav oxidációt, miközben növeli az étvágyat.

Az alfa-liponsav hatása speciális, ugyanis a vázizomzatban növeli az AMPK aktivációját, ami fokozza a zsírsav oxidációt és glukózfelvételt, miközben elnyomja annak aktivitását a hipotalamuszban, azaz az étvágyat csökkenti. A fentiek nyomán meglehetősen hatékony eszköz az inzulinrezisztencia és az elhízás kezelésében. Az alfa-liponsav erőteljes antioxidáns hatással rendelkezik, képes mind a reaktív oxigéngyökök, mind a reaktív nitrogéngyökök semlegesítésére. Direkt antioxidáns hatása mellett képes az egyéb antioxidánsok oxidált formáinak csökkentésére is. Amikor egy antioxidáns semlegesít egy szabad gyököt, az antioxidáns oxidálódik. Ebben az állapotban nem képes újabb szabad gyök semlegesítésére, egészen addig, amíg nem redukálódik. Az alfa-liponsav hatékonyan csökkenti az egyéb antioxidánsok oxidált formáit, így tesz a C-vitamin, Q10-koenzim, glutation és E-vitamin esetén.

Az alfa-liponsav emellett fokozza a glutation szintézist. A glutation szervezetünk egyik legjelentősebb antioxidánsa, mely részt vesz a potenciálisan karcinogén és toxikus anyagok semlegesítésében és eltávolításában is. A glutationszint a kor előrehaladtával jelentősen csökken, mely csökkenésnek jelentős szerepe az öregedéssel kapcsolatos degeneratív folyamatokban. Az alfa-liponsav fokozza a glutation szintézist, egyfelől a szintézis limitáló enzimének a glutamin-cisztein-ligáz az expressziójának fokozásán keresztül, másrészt fokozza a glutation szintézishez elengedhetetlen cisztein sejtekbe jutását.
Az alfa-liponsav javítja az érrendszer egészségét, fokozza a nitrogén-monoxid dependens vazodilatációt. A kapcsolódó kutatások szerint az alfa-liponsav növeli az endoteliális nitrogén-monoxid szintáz (eNOS) foszforilációját és így a nitrogén-monoxid termelést. Egy kapcsolódó kutatás adatai szerint napi 300mg alfa-liponsav 4 héten keresztül adagolva 44%-kal javította az áramlás-mediált vazodilatációt.

Az alfa-liponsav csökkenti az oxidatív stressz által generált degeneratív sejtfolyamatokat. Az alfa-liponsav képes csökkenteni a gyulladás „fő kapcsolójának", a NF-kB (nuklearis faktor kappa B) transzlokációját. Az NF-kB egy redox-szenzitív transzkripciós faktor, mely befolyást gyakorol a gyulladásos folyamatokra és a sejtciklusra, melynek nyomán olyan degeneratív folyamatok patofiziológiájában érintet, mint a dibétesz, ateroszklerózis és rák.

Az alfa-liponsav csökkenti a diabétesz szövődményeinek kockázatát. A cukorbetegség súlyos szövődménye a perifériás idegek károsodása. Minden ötödik cukorbeteg szenved a perifériás neuropátia tüneteitől, mint az érzékelés elvesztése, a gyengeség, izomsorvadás, vérellátás csökkenése. A perifériás neuropátia különösen a lábak esetén gyakori, mely kezeletlenül a lábujjak, vagy akár lábak elvesztéséhez vezet. Az Angol Diabétsz Szövetség szaklapjában megjelent tanulmány adatai szerintnapi 600mg alfa-liponsav adagolása 3 hét alatt jelentős mértékben csökkentette a perifériás neuropátia tüneteit.

A cukorbetegség egy másik gyakori szövődménye a kardiovaszkuláris autonóm neuropátia (CAN), mely ötszörösére emeli a betegek halálozási kockázatát és minden negyedik cukorbeteget érint. A CAN egyik első tünete a nyugalmi tachycardia és a szív-frekvencia variabilitásának csökkenése, mely a paraszimpatikus károsodás következménye. A Diabetes Care című szaklapban publikált kutatás során napi 800mg alfa-liponsav kiegészítés 4 hónapon keresztül fogyasztva jelentős mértékben javította a szív-frekvencia variabilitását mérő négy marker körül kettőnek az értékét.

Az alfa-liponsav kiegészítés segíthet gátolni a kor előrehaladtával tapasztalható szellemi leépülést. Az alfa-liponsav mind önmagában, mind L-karnitinnel kombinálva csökkenti a kognitív funkciók öregedéssel járó romlását és a memóriavesztést. Az Archives of Gerontology and Geriatrics című szaklapban publikált kutatás során, egy éven át adott 600 mg alfa-liponsav kiegészítés, jól konzerválta Alzheimer-kóros betegek kognitív funkcióit.

Az alfa-liponsav kiegészítéssel kapcsolatban fontos tudni, hogylényegesen hatékonyabban szívódik fel éhgyomorra. A kiegészítést étkezés után fogyasztva a plazma liponsav szintje 20-30%-kal alacsonyabb lesz, mint éhgyomorra fogyasztva. Szintje nagyjából a fogyasztás után egy órával tetőzik, majd viszonylag gyorsan csökken.
Kerüljük a biotinnal együtt való fogyasztását. Az alfa-liponsav kémiai szerkezete hasonlít a biotinéra, melynek nyomán az alfa-liponsav és a biotin versengenek a sejtmembránon történő átjutásért. (Forrás: ‎Ádám Plumbás‎ – Scitec Magyarország)

Megjegyezés: A Wikipédiából: "A biotin, más néven B7-vitamin a vízoldható vitaminok közé tartozó bioaktív vegyület. Kémiai szempontból kéntartalmú heterociklusos, királis karbonsav. Jelenléte szükséges a sejtek zsír és aminosav anyagcseréjéhez, fontos szerepe van a zsírsavak szintézisében, több karboxiláz enzim kofaktora".(Legjobb biotinforrásaink a máj, a vese, a tojássárgája, az élesztő, a karfiol, a dió- és mogyorófélék. A gabonafélék - főleg a búza - szintén tartalmaznak biotint, de ez kötött formában van jelen, és nem szívódik fel. A gyümölcsök és a húsfélék igen keveset tartalmaznak ebből a vitaminból. Forrás: Házipatika.Com

Vissza: “Sclerosis Multiplex - MáSképp”

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég