Tudományos megerősítés a táplálkozás fontosságára

Kedves SM-es sorstársaim! Az sgforum utódja itt indul újra. Két célt is szolgál: virtuális újság, amelyben az érdekes, jó és fontos tudnivalók, új eredmények jelennek meg. Nem utolsósorban azonban fórum nektek. Írjatok, kérdezzetek, beszélgessetek, mondjátok el a véleményeteket!
Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Tudományos megerősítés a táplálkozás fontosságára

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2018.01.12. 20:02

(Kezd végre tudományosan is beigazolódni, hogy az étel gyilkosunk, de gyógyítónk is lehet. Az SM beteg esetében, mivel különösen sérülékeny, az egészséges étkezés ezért mindennél fontosabb - Ildikó)

Ettől lesz „agresszív" az immunrendszerünk

Az immunrendszer hasonlóan reagál a magas zsír-, cukor- és kalóriatartalmú étrendre, mint a bakteriális fertőzésekre, a szervezet védekezőrendszere hosszú távon támadóvá válik a Bonni Egyetem kutatónak tanulmánya szerint. A német szakemberek azt is kimutatták, hogy az egészséges étrendre való áttérés után még hosszan jelentkezhet ez az immunválasz. Ezek a hosszú távú változások vezethetnek el az érelmeszesedés és a cukorbetegség kialakulásához, amelyek a nyugati társadalom étrendjével összefüggő betegségek.[b]

A Cell című tudományos folyóiratban bemutatott - és az MTI által szemlézett - tanulmányukban a kutatók egereket fogtak "nyugati étrendre", amely sok zsírt, cukrot és kevés rostot tartalmazott. Az állatok szervezetében [b]erős gyulladásos válasz alakult ki
, szinte ugyanolyan, amilyet egy veszélyes baktériumfertőzés idéz elő. "Az egészségtelen étrend a vérben bizonyos immunsejtek - különösen a granulociták és a monociták - számának váratlan növekedését idézte elő. Ez annak jele, hogy a csontvelőben lévő immunőssejtek működésbe léptek" - magyarázta Annette Chirst, a tanulmány egyik szerzője.

A kutatók, hogy jobban megértsék a jelenséget, ezekből az egerekből és egészséges étrenden lévő egerekből izolálták a nagy immunsejt-típusok csontvelő őssejtjeit, megvizsgálva azok működését és aktivitásának állapotát. Génkutatások már korábban kimutatták, hogy a nyugati típusú étrend nagyszámú gént aktivál az őssejtekben. Az érintett gének között vannak azok, amelyek a sejtburjánzásért és -érésért felelősek - idézte Joachim Schultze professzort a Science Daily ismeretterjesztő hírportál.

Amikor az egereket ismét a hagyományos, gabonában gazdag étrendre állították négy hétre, eltűnt az állandó gyulladás. Nem tűnt el viszont az immunsejtek genetikai átprogramozása és annak előjelei. Még négy hét után is aktív volt sok olyan gén, amely akkor kapcsolt be, amikor az egerek egészségtelen étrenden voltak - tette hozzá.

Csak a közelmúltban fedezték fel, hogy a veleszületett immunrendszernek van egy bizonyos emlékező formája. Gyulladás után a szervezet védekező rendszere riasztott állapotban van, hogy gyorsan tudjon válaszolni egy esetleges újabb támadásra, ezt nevezik a kutatók veleszületett immun tréningnek. Az egerekbenezt a folyamatot nem baktérium idézte elő, hanem az egészségtelen étrend. A bonni kutatóknak 120 egér vérmintájának elemzésével sikerült azonosítaniuk a folyamatot kiváltó szenzort az immunsejtben. Kimutatták, hogy egyes állatokban, a veleszületett immunrendszerben különösen erős a tréninghatás. Ezeknél az egyedeknél genetikai bizonyítékokat találtak az úgynevezett inflamma szómák (gyulladástestek) jelenlétére. Utóbbiak kulcsfontosságú sejtek közötti receptor komplexek, amelyek felismerik a fertőző kórokozókat és más káros anyagokat és "útjukra indítják a gyulladásos hírvivőket".
Azt azonban még nem tudták meghatározni, hogy ezek az NLPR3 inflamma szómák hogyan ismerik fel, hogy a szervezetet egészségtelen étrendnek tették ki. (Forrás: Népszava)

Vissza: “Sclerosis Multiplex - MáSképp”

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég