Svéd Györgyi a mindenben segítőkész Sclerosis Multiplexes sorstárs

Kedves SM-es sorstársaim! Az sgforum utódja itt indul újra. Két célt is szolgál: virtuális újság, amelyben az érdekes, jó és fontos tudnivalók, új eredmények jelennek meg. Nem utolsósorban azonban fórum nektek. Írjatok, kérdezzetek, beszélgessetek, mondjátok el a véleményeteket!
Jancsi
Hozzászólások: 42
Csatlakozott: 2016.10.18. 19:23
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Svéd Györgyi a mindenben segítőkész Sclerosis Multiplexes sorstárs

HozzászólásSzerző: Jancsi » 2018.01.08. 14:17

Svéd Györgyi a mindenben segítőkész Sclerosis Multiplexes sorstárs

Györgyit, mintha az élet ajándékként adta volna nekem. Megismerkedésünket tulajdonképp a fiainknak köszönhetjük, kicsi a világ, gyermekeink asztmával küzdenek, így hozott össze minket a sors.
A SORS. Még a fiaink betegsége is azonos. Szeretném nektek bemutatni azt az erős nagybetűs Nőt, kiváló Édesanyát, remek Embert, akinek köszönhetem azt, hogy felhúztam a redőnyt és élveztem ahogyan besüt a nap. Ez szó szerint így van, ugyanis a diagnózisom után mély depresszióval küzdöttem. Györgyi már régi motoros, a Sclerosis Multiplex betegséget tekintve. A saját gondjait félretéve, kihúzott a gödörből. Hívhattam bármikor, kérhettem tanácsot. Ha arra volt szükség jól leteremtett. Megtett mindent. Önzetlenül. Nem csak értem, sok SM-el élő ember mondhatja el ugyanezt Györgyiről. Szeretném most megosztani veletek az Ő történetét.

18 évvel ezelőtt arra lett figyelmes, hogy gyakrabban kell az illemhelyet meglátogatnia, mintha egész nap vizet ivott volna, pedig csak a szokásos folyadék mennyiséget fogyasztotta el. Gondolta a szülés után előfordulhat, majd elmúlik. Nem változott a dolog, hozzá szokott. 2002- ben étel készítés után a bal keze elkezdett zsibbadni. A zsibbadás nem szűnt, ezért elment orvoshoz. Hosszas vizsgálatok után TOS szindrómát állapítottak meg. A testünkben vannak anatómiai alagutak, melyekben az idegek futnak. Közölték Györgyivel, hogy speciális tornával megoldja a dolgot. Eltelt öt év!! 2007- ben kerékpározott, szédülni kezdett. Új tünet lévén ismét orvoshoz fordult.
Reumatológiára kapott beutalót. Kezdődő meszesedést véltek felfedezni a nyakában. Fizikoterápia. A tüneteket megszüntette. Egy időre.
2008-at írtunk már abban az évben, amikor Györgyi és családja Olaszországban nyaralt. Nagyon meleg volt. Egy órás séta után lelépett a járdáról, elesett. Hál’ Istennek csak térdre, mert az akkor nyolc éves kisfia Édesanyja kezét fogta. Megnyugtatta gyermekét és saját magát, hogy anya csak ügyetlen. Ugyanebben az évben volt az első Nemzeti Vágta. Gyalogosan érkeztek, hogy megnézzék. Hazafelé sétálván le kellett ülnie, mert annyira gyengének érezte magát. Párja édesanyja viccesen meg is jegyezte: Györgyikém úgy jársz, mintha be lennél csiccsentve. Jót nevettek a dolgon, s betudta annak, hogy fáradt.

2009 tavaszán a barátaival elment kikapcsolódni. Wellnes, meleg víz. Gondolta egy masszázs majd segít. Az ujjbegyei már elviselhetetlenül zsibbadtak, a fáradság csak tetőzött, aztán feltűnt neki, hogy nem úgy formálja a szavakat, mint ahogyan kellene. Beszéd zavar. Nem vette észre még a családja sem, ő viszont érezte nem a tőle megszokott módon kommunikál.
2010 januárjában újabb tünet jelentkezett, a jobb kezén is zsibbadtak az ujjbegyei. Ekkor kivívta magának, s neurológiára kapott beutalót. Szerencséjére egy képzett orvoshoz került. Elmondta a tüneteit. Agyi MR vizsgálatra jegyezték elő. Ekkor még ő sem tudott semmit a Sclerosis Multiplexről, de a papírján lévő BNO kódból kiindulván elkezdett az interneten keresgélni miért van szükség MR vizsgálatra.
A doktornő elmondta a diagnózist. Sclerosis Multiplex. Györgyi sírva fakadt. Na nem sokáig, csak kisírta magából a feszültséget. Nem adja magát ilyen könnyen, nem az a típus. Az unokatestvérétől, aki fogorvosként praktizál kapott egy nagyon jó orvos ajánlást. Esztergomba utazott. Saját bevallása szerint nagyon kedvesek és segítőkészek az egészségügyi dolgozók.
2018- at írunk. Györgyi a mai napig nem váltott orvost. A neki felírt tabletta bevált, azóta nem romlott az állapota. Shubja sem volt. ( Ez a betegség fellángolását jelenti.) Dolgozik, gyermeket nevel és nem utolsó sorban segít ott, ahol tud. Rendezvényekre jár. Megtesz minden tőle telhetőt. Ezért szeretném az üzenetét tolmácsolni, miszerint vegyétek észre a jeleket. Időben harcoljatok ki MR vizsgálatot, mert minél több idő telik el, annál több maradvány tünettel kell számolnunk. Györgyi kezei a mai napig zsibbadnak. 10 év kellett ahhoz, hogy megfelelő orvoshoz kerüljön.
Én pedig hálásan köszönöm neki, hogy mellettem állt, kirángatott a gödörből.
“Aki jót tett az hallgasson. Beszéljen róla az, aki kapta.”

Vissza: “Sclerosis Multiplex - MáSképp”

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég