AJÁNLOTT OLVASMÁNYOK

Kedves SM-es sorstársaim! Az sgforum utódja itt indul újra. Két célt is szolgál: virtuális újság, amelyben az érdekes, jó és fontos tudnivalók, új eredmények jelennek meg. Nem utolsósorban azonban fórum nektek. Írjatok, kérdezzetek, beszélgessetek, mondjátok el a véleményeteket!
Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 694
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: AJÁNLOTT OLVASMÁNYOK

HozzászólásSzerző: Totem58 » Tegnap, 20:58

Dr. Joseph Mercola: A gyógyszer-mellékhatások száma exponenciálisan nő
-(Forrás: Dr. Joseph Mercola: Pharmaceutical Adverse Reactiona Are Skyrockerting, Fordította: Czárán Judit)
A gyógyszerek okozta káros mellékhatások száma meredeken emelkedik, ennek okaival és következményeivel nem árt tisztában lenni.

DIÓHÉJBAN
• A Liverpooli Egyetemi Kórház adatai szerint a 2004-es 6,5%-ról 2021-re 18,4%-ra emelkedett a gyógyszermelléhatások miatt bekerült betegek száma. Becslések szerint ez több mint 2 milliárd fontot (2,45 milliárd dollárt) emészt fel évente.
• Az amerikai Egészségügyi Minisztérium szerint a gyógyszertúlfogyasztás "Amerika másik nagy drogproblémája", hiszen például az idős felnőttek 42%-a ötnél több gyógyszert szed napi rendszerességgel, ami évi 62 milliárd dollár fölösleges pluszkiadáshoz és becslések szerint 150 000 ember korai halálához vezet.
• Vizsgálatok szerint már a meg nem sem született gyerekek is ki vannak téve az autizmus kockázatát. 2014-ben 10 000 kisgyereket kezeltek gyógyszeresen ADHD miatt, és 249 669 nulla és egy éves kor közötti csecsemőnek írtak fel szorongáscsökkentőt.

A gyógyszerek használatának története a Carnegie Alapítvány által megrendelt 1910-es Flexner-jelentéssel kezdődött; ez vezetett az alternatív gyógyászat démonizálásához és az eugenika felvirágzásához, illetve az ember genetikai úton történő tökéletesítésének tanulmányozásához.
• A gyógyszeripar ezt követő gyors pénzügyi felfutása is nagyban hozzájárult a többszörös gyógyszerszedés kialakulásához, mivel az orvosképzést nagymértékben befolyásolta, hogy a gyógyszeripartól kaptak támogatásokat illetve kutatási pénzeket. Vagyis, ha jót akar magának és a szeretteinek, figyeljen a jelekre, amik arra utalhatnak, túl sok gyógyszert szednek.


Egy 2022. július 4-én online publikált kutatás sokkoló adatokat közölt arról, hogy az Egyesült Királyságban drámai mértékben megnőtt a káros gyógyszer-mellékhatások száma. (1) Ezek jelentős része a felírt gyógyszerek számával függött össze.
A gyógyszer túlfogyasztást más néven "polifarmáciának" is nevezik, és a probléma az elmúlt évtizedben vált lavinaszerűvé, ahogy a Big Pharma egyre újabb és újabb gyógyszereket fejleszt ki. Állításuk szerint azért, hogy meghosszabbítsák az emberek életét, valójában azért, hogy tovább növeljék a bevételeiket.
Ha a cél tényleg az lenne, hogy az emberek egészségesebbek legyenek, akkor az orvosok az életmód megváltoztatására helyeznék a hangsúlyt, és csak a második vagy a harmadik lépésként ajánlanák a gyógyszereket. De nem így szokott történni. Hanem az, hogy az első lépést egyszerűen átugorják, és az orvos rögtön gyógyszert ír fel a betegnek, sokszor többet is egyszerre.

Ha valaki több gyógyszert szed egyszerre, azt polifarmáciának nevezik. A kifejezést gyakran használják, ám definíciója vitatott.(2) Egy cikk szerint a polifarmácia szót már "több mint százötven évvel ezelőtt is használták több gyógyszer egyidejű szedésére, illetve a túl sok gyógyszer fogyasztására."(3)
Bármi is legyen a polifarmácia szó eredete, abban mindenki egyetért, hogy a lényege az, hogy a betegekkel túl sok gyógyszert szedetnek. Az Amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) szerint "a polifarmácia, amin többnyire öt vagy több receptköteles gyógyszer egyidejű szedését értik, elsősorban az idős, gyakran több krónikus betegségben szenvedő embereket érinti"(4)

Többféle gyógyszert szinte mindig többféle krónikus betegség egyidejű kezelése céljából ír fel az orvos. Csakhogy ezeknek a szereknek vannak mellékhatásaik, amelyek további egészségügyi problémákat okozhatnak, és akár halálhoz is vezethetnek. Az említett tanulmány eredményei rámutatnak, milyen égető szükség lenne a receptfelírási szokásos újragondolására ahhoz, hogy valódi változást érjünk el a lakosság egészségi állapotában.

A polifarmácia káros gyógyszer-mellékhatásokat okozhat
A tanulmány alapjául szolgáló adatok két orvostól származnak, akik egy hónapon keresztül kísérték figyelemmel a kórházban fekvő betegek kórlapjait. Ezt a követéses megfigyeléses vizsgálatot a kutatók a Liverpooli Egyetemen és a Bangor Egyetemen publikálták. A vizsgálat során a Liverpooli Egyetemi Kórházba felvett 1187 beteg kórlapjának adatait tekintették át.
Az eredmény megerősítette az eredeti, 2004-ben publikált tanulmány megállapításait, és az derül ki belőle, hogy a betegek 6,5%-a valamilyen gyógyszer-mellékhatás következtében kerül kórházba. (6) A jelenlegi vizsgálatban a megfigyelők azon betegeket számát rögzítették, akik valamilyen gyógyszer-mellékhatás miatt kerültek kórházba, és 24 óránál hosszabb ideig tartottak benn őket. A kimeneti mérőszámok a halálozás, a többszörös megbetegedés és a polifarmácia voltak.

Ezen kívül becsléseket végeztek az angliai Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) számára a kezelések várható költségeiről. Vizsgálatuk során 218 olyan beteget azonosítottak, akiket valamilyen gyógyszer-mellékhatás kapcsán vettek fel a kórházba, ami 18,4%-os gyakoriságnak felelt meg. (7) Az esetek 90,4%-ában a kórházba kerülés közvetlenül a gyógyszer-mellékhatás következménye volt.

A kutatók azt találták, hogy a mellékhatást mutató betegek átlagosan több gyógyszert szedtek és több társbetegségben szenvedtek, mint azok, akiknél nem jelentkezett mellékhatás. Azok, akiknél mellékhatás lépett fel, átlagosan 10,5 gyógyszert szedtek, míg azok, akiknél nem lépett fel mellékhatás, csak 7,8-at.
Azok a gyógyszerek, amelyeknél leggyakrabban léptek fel kórházi kezelést igénylő mellékhatások, a szteroid inhalátorok, a protonpumpa-gátlók, a vérnyomáscsökkentők, a vízhajtók, a vérhígítók, valamint kemoterápiás szerek voltak. A kutatók szerint a 218 gyógyszer-mellékhatás következtében kórházi kezelésre szorulók 40,4%-ánál a kórházba kerülés elkerülhető, vagy valószínűleg elkerülhető lett volna. A betegek átlagosan 6 napot töltöttek a kór-házban.

A szakemberek úgy vélik, hogy ez "komoly terhet ró mind a betegekre, mind az egészségügyi szolgáltatókra, annak összes anyagi vonzatával együtt."(8) Ezen káros hatások megelőzése érdekében - mondják - "elsődleges célként a polifarmácia csökkentését kell kitűzni". (9)

Ahogy Rostam Osanlou, klinikai farmakológus mondja: "A kutatásainkból az derül ki, hogy a gyógyszerek káros mellékhatásai komoly megterhelést jelentenek mind a betegek, mind a kórházak számára, ami rengeteg pluszköltséget ró az NSH-ra (évi 2 milliárd fontot [2,45 milliárd dollárt]), úgyhogy megfelelő változtatásokkal egyszerre lehetne javítani a betegek helyzetén, és pénzt spórolni a Nemzeti Egészségügyi Szolgálatnak."(10)
Amerika második legsúlyosabb drogproblémája.

A Health Affairs a túlgyógyszerezést, illetve a polifarmáciát "Amerika második legsúlyosabb drogproblémájának" nevezi."(11) Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) beszámolója szerint (12) 2015- 2016-ban az amerikaiak 45,8%-a nyilatkozott úgy, hogy az elmúlt 30 napban vett be egy vagy több receptköteles gyógyszert. Ugyancsak a CDC adatai szerint (13) 2015 és 2018 között az emberek 48,6%-a mondta, hogy az elmúlt egy hónapban szedett legalább egy receptköteles gyógyszert.

Azok aránya, akik három vagy több vényköteles szert szedtek, már "csak" 24% volt, és 12,8% használt öt vagy annál több ilyen gyógyszert. A Lown Institute 2019 áprilisában (14) kiadott beszámolója szerint a polifarmácia az Egyesült Államokban már-már járványos méreteket öltött. Az ő adataik szerint:(15)

• 2018-ban öt millió felnőtt amerikai kereste fel orvosát, vagy került kórházba gyógyszer-mellékhatások miatt.
• Az idős emberek 42%-a öt vagy annál több vényköteles gyógyszert szed.
• 20 év alatt a polifarmácia 200%-kal nőtt
• 10 év alatt 62 milliárd dollárt költöttek olyan kórházi kezelésekre, amelyek elkerülhetők lettek volna.
• Becslések szerint az elkövetkező 10 évben 150 000 ember fog idő előtt meghalni káros gyógyszer mellékhatások következtében.

Ezek döbbenetes számok, különösen, ha még azt is hozzávesszük, hogy mi történhet akkor, ha ezek a gyógyszerek a COVID-vakcinával, illetve az annak hatására a szervezet által termelt tüskefehérjékkel lépnek interakcióba. De sajnos hiába okoz a gyógyszer-túlhasználat széles körű károkat, a problémáról sok közegészségügyi szakember, gyakorló orvos és döntéshozó még mindig nem hajlandó tudomást venni.

Az életkor is nagyon fontos tényező. 2017-ben a U.S. Pharmacist (16) azt írta, hogy bár a 65 év felettiek csak 13%-át teszik ki a populációnak, a vényköteles gyógyszerek 30%-át nekik írják fel. Ám az ő definíciójuk szerint a polifarmácia csak akkor jelent problémát, "ha a gyógyszeres kezelés oka nem egyértelmű, ha a gyógyszert más gyógyszerek mellékhatásainak kezelésére adják, ha az adagolás és az időzítés túl bonyolult, vagy ha a gyógyszerek kölcsön-hatásba lépnek egymással."(17)

Leggyakrabban a metabolikus szindróma kezelésére (18) használnak egyidejűleg többféle gyógyszert. Egy 2019-es vizsgálat (19) szerint a 60-79 éves korosztály 83,6%-a szed egy vagy több vényköteles gyógyszert, ez az arány a 40-59 év közöttieknél 59,5%. 2021-ben az Öregedés Nemzeti Intézete (National Institutes on Aging) (20) arról ír, hogy a több krónikus betegségben szenvedő idős emberek kezelése még mindig súlyos problémát jelent, és még mindig keresik a kezelés és az életminőség javításának legjobb módját.

A CDC 2009 és 2016 közötti Országos Ambuláns Ellátási Felmérésére hivatkozva, amely felmérés a lakosság 65,1%-ánál mutatta ki a polifarmáciát, egy 2021-ben publikált tanulmány (21) a gyógyszerészek szerepének kibővítését javasolja "a gyógyszeres terápia meghatározásában és a gyógyszerek biztonságosságának nyomon követésében".
A gyerekeket is érinti a túlgyógyszerezés

Bár többnyire az idősebb emberek szednek túl sok gyógyszert, a túlgyógyszerezés káros hatásai a még meg sem született gyerekeket is érinthetik. Egy, a BMJ által 2013-ban publikált tanulmány (22) szerint a magzat SSRI-knek (szelektív szerotonin visszavétel gátlóknak), illetve nem szelektív monoamin-visszavétel-gátlóknak, triciklikus antidepresszánsoknak) való kitettsége az anyaméhben növeli "az autizmus spektrum zavar, különösen a szellemi fogyatékossággal nem járó autizmus) kockázatát."(23)

2014-ben a New York Times (24) arról számolt be, hogy a CDC adatai szerint 10 000 2-3 év közötti kisgyereknek írtak fel gyógyszert figyelemhiányos hiperaktivitás zavar (ADHD) miatt. Gyógyszeres kezelésükre a gyermekpopuláció számára megállapított irányelvek ellenére került sor. Bár ezek a számok is magasak, eltörpülnek az Emberi Jogok Állampolgári Bizottságának 2014-es adatai mellett (25) , amelyek szerint 2014-ben több százezer kisgyermeknek írtak fel pszichiátriai gyógyszereket, köztük 274 000 nulla-egy éves kor közötti csecsemőnek is! Velük a bizottság által feltárt adatok szerint a következő gyógyszereket szedették:(26)

• 249 669 baba kapott szorongáscsökkentőket (Xanaxot, Rivotrilt vagy Loranxilt)
• 26 406 antidepresszánsokat (Prozacot, Zoloftot vagy Paxilt)
• 1 422 ADHD ellenes szereket (Ritalint, Adderallt vagy Concertát) és
• 654 antipszicotikumokat (Risperdalt, Seroquelt vagy Zyprexát).

A 2-3 éves korosztályból a Bizottság szerint 318 997 gyerekkel szedettek szorongáscsökkentő szereket, 46102 kapott antidepresszánsokat és 3 760 antipszichotikumokat. Ezek a sokkoló számok teljesen ellentmondanak a józan észnek. Hogy létezik, hogy ennyi kisgyerekkel, sőt csecsemővel szedetnek addiktív és veszélyes tudatmódosító szereket? Ez egészen biztosan túlgyógyszerezés még a szó legszűkebb értelmében is.

A gyógyszer túlhasználat mögött vállalati érdekek keresendők
Az életmód, a táplálkozás, a mozgás és az alvás fontosságát hangsúlyozó holisztikus orvoslással szemben a gyógyszeres beavatkozások csak az elit zsebét tömték ki, a jobb egészség ígéretét azonban nem váltották be. A gyógyszeripar profitjának növekedése is hozzájárul a polifarmácia kialakulásához, hiszen az orvosképzést nagymértékben befolyásolják a gyógyszergyárak által az egyetemeknek juttatott pénzek.

2005-ben egy az NPR (35) által végzett informális megfigyelés szerint az orvosképzés anyagilag erősen támaszkodik a gyógyszeripari vállalatok és az egészségipar más cégeinek az adományaira. Úgyhogy, ha a gyógyszergyárak nem elégedettek azzal, ami a képzésben történik, az a támogatások megvonásához vezethet. 2018-ra a gyógyszeripari cégek már nyíltan és aktívan törekedtek partneri kapcsolatok kiépítésére az egészségügyi szakemberek képzésével foglalkozó iskolákkal és egyetemekkel.(36)

A Big Pharma létrejötte a Flexner-jelentés megjelenése után kezdődött, amikor Rockefeller és a Carnegie Alapítvány felismerte, mekkora hatalommal jár, ha az orvostudományt monopolizálják annak érdekében, hogy a kezelések az okok helyett kizárólag a tünetek megszüntetésére összpontosítsanak. Viszont azáltal, hogy a betegekkel a tüneteik enyhítésére tablettákat szedetnek, megnő a gyógyszer-mellékhatások száma, ami még több receptköteles szer felírásához vezet.

A Commonwealth Fund (37) szerint az az ország, ahol a modern orvostudomány megszületett - és ez nem más, mint az Egyesült Államok - egy főre vetítve többet költ vényköteles gyógy-szerekre, mint bármely más magas jövedelmű ország. A polifarmáciának azonban mind pénzben, mind életminőségben igen magasak a költségei. Az alábbi jelek utalhatnak arra, hogy önnek is túl sok gyógyszert írnak fel:(38)

• Többféle orvoshoz jár egyszerre - Azt hihetné az ember, hogy az elektronikus orvosi nyilvántartások korában minden szakorvos tudja, hogy ön milyen gyógyszereket szed. Csakhogy ez nem így van. Lehet, hogy A doktor felír önnek egy szert, majd B doktor egy másikat az első mellékhatásainak kezelésére.
• Új betegség alakult ki önnél - Előfordul, hogy egy betegség gyógyszer kereszthatások vagy fel nem ismert gyógyszer mellékhatások következtében alakul ki. Ezek okozhatnak akár testi, akár mentális tüneteket, például egyensúly- vagy motorikus zavarokat, fáradtságot, szorongást, esetleg indokolatlannak tűnő súlygyarapodást vagy súlyvesztést.
• Ön magas kockázatú csoportba tartozik - Aki többféle betegségben is szenved és elmúlt 65 éves, az magas kockázati csoportba tartozónak számít.
• Hozzáfér jó egészségügyi ellátáshoz - A jó biztosítással rendelkező személyek gyakran többféle orvoshoz is járnak, akik nem ismerik az összes vényköteles gyógyszerüket.
• Nehezen tudja fejben tartani az összes gyógyszerét - ha túl sok gyógyszert szed az ember, gyakran nem emlékszik, melyikből mennyit kell beszednie.

Tegyen lépéseket annak érdekében, hogy önnek vagy a szeretteinek kevesebb gyógyszert kell-jen szedniük, és ezáltal csökkentse a káros gyógyszer mellékhatások kockázatát. Kezdje azzal, hogy összeírja, milyen betegségei vannak, és milyen gyógyszereket szed, köztük a nem vényköteles szereket is. Nézze át ezt a listát a háziorvosával legalább évente egyszer, illetve azelőtt, hogy hazaengedik a kórházból vagy rehabilitációs intézményből.

Bár azt hinné ezt ember, hogy ez a szokásos gyakorlat, de nem. A Medscape egyik kommentárjában Dr. Mark Williams "Allison" nevű betegéről ír, aki valószínűleg polifarmácia okozta mentális betegség miatt került kórházba, és akit a végén "43 vényköteles gyógyszerrel és majdnem ugyanennyi vény nélküli szerrel" bocsátottak hosszú távú gondozásba."(39)

Amikor listát ír a gyógyszereiről, azt is tüntesse fel, hogy ki írta fel őket és mikor, milyen problémára szedi őket, észlelt-e magán valamilyen mellékhatást, és ha igen, mit. Az is fontos, hogy az összes receptjét ugyanabban a gyógyszertárban váltsa ki, mert a gyógyszerész rögtön meg tudja állapítani, hogy felléphetnek-e keresztreakciók az adott esetben a több orvos által felírt gyógyszerei között.

Minden alkalommal, amikor új gyógyszert írnak fel önnek, olvassa el a betegtájékoztatót, és nézzen utána a lehetséges mellékhatásoknak az online forrásokban is. És mindig gondoljon arra, hogy nem biztos, hogy minden gyógyszerre szüksége van a problémái kézben tartásához, amit az orvosok felírnak önnek.

A túl sok gyógyszer az idős embereket a mellékhatások és az egészségi állapot romlásának lefelé tartó spiráljába sodorhatja. Én inkább a holisztikus megközelítést ajánlom, szerintem ahhoz, hogy valódi jóllétet teremtsünk, az egészség alapvető összetevőivel kellene foglalkoznunk, ahelyett, hogy a tüneteket próbálnánk elfedni újabb és újabb tablettákkal. (Forrás: Tények és tévhitek, kép: Borsodonline)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 694
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

AJÁNLOTT OLVASMÁNYOK

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2022.09.18. 15:21

https://www.drlenkei.org/az-egyik-legfo ... elfedezes/

Igen, a leírtakat magam is tapasztaltam! A magyar orvosok többsége szorosan kötődik a gyógyszeriparhoz, ami nem gyógyítani, hanem kezelni akarja a betegeket, ebben van a haszna. Gyógyszereiben csekély a hatóanyag, hogy a beteg meg ne haljon, de meg se gyógyuljon. NE HIGGYETEK AZOKNAK A SZIRÉNHANGOKNAK, HOGY A VITAMINOK FELESLEGEK, NEM NEM GYÓGYÍTANAK. Ez hamis vélekedés, az SM igenis remekül kezelhető velük, DE CSAK BIOAKTÍV,vagyis élettani hatás kiváltására alkalmas jól felszívódó szerves vitaminokkal. A patikai szerek többsége szervetlen, oxid, klorid stb. ilyet soha ne vegyetek meg!


A GYÓGYSZERLOBBY CSAPDÁJÁBAN - ajánlott olvasmány

(A miért vannak mellékhatásaik a gyógyszereknek című kérdésre a betegek a legjobb esetben azt a szofisztikált választ kapják, hogy "Nem ahhoz a receptorhoz kapcsolódik, amihez tervezték". Nos, ebben az esetben az ilyen gyógyszer valójában selejt, mert nem úgy működik, ahogyan kellene, mégis piacra dobják és az orvosok felírják, a betegek szedik. Vagy meggyógyítja őket közben a saját immunrendszerük, vagy nem. Ez a Gyógyszerlobby csapdájában című írás okán jutott az eszembe, ami itt érhető el
http://www.szenanatha-hp.fw.hu/hozzaszol1.htm.

Érdemes elolvasni. Hadd mondjam el a saját - tanulságos - példámat. Az SM első, bénulással jelentkező tünetét 1986-ban nálam Lyme-kórnak minősítette egy neurológus és középkori kínzásnak megfelelő vizsgálatokat írt elő /még nem volt MR/. 9 hónapig a nevem nem tudtam leírni. Majd amikor ismét támadtak a tünetek, gyógyszereket kaptam, izomlazítót, keringésjavítót, stb, vitamint alig. Szörnyű volt, egyre romlott az állapotom. Diagnosztizáltak nálam minden tünetet: paraesthesia, izommerevség, izomgyengeség, neuropatia, egyensúlyzavar, stb. Aztán amikor elviselhetetlenségig fokozódtak, és áttértem a táplálkozásterápiára, annak a jótékony hatása mellett sorra elhagytam a gyógyszereket. Elhittem, amit az orvosok mondanak, hogy akkor romlik az állapot. Felkészültem minden rosszra. Megdöbbenésemre az ellenkezője történt: napról-napra - lassan, de folyamatosan - javultam, ahogy a mérgek kezdtek kiürülni a szervezetemből, eltűntek a tünetek. Akkor eszméltem rá, hogy a gyógyszerek gátolták az immunrendszeremet abban, hogy elvégezze a javító-regeneráló feladatai. Testünk ugyanis 7 év alatt teljesen újjáépíti önmagát - Ildikó. )

A tecfidera májkárosodást okozhat

Egy 2017 januárjában publikált kutatás 3 évnyi FAERS-adat áttekintése alapján több olyan esetet talált, ahol az SM kezelésére is használt dimetil-fumarát (azaz a Tecfidera tabletta hatóanyaga) nagy valószínűséggel májkárosodást okozott.

Az összesen 151 találatból 14 esetben volt elég adat ahhoz, hogy valószínű (11) vagy lehetséges (3) ok-okozati összefüggést feltételezhessenek. A májkárosodás mértéke 8 esetben mérsékelt vagy mérsékelt-súlyos, 3 esetben enyhe volt. Egyik esetben sem került sor szervátültetésre vagy halálra, 10 beteg viszont kórházi kezelésre kényszerült. A májkárosodás a gyógyszer szedése után 4 és 302 nap között (átlagosan 101 nap után) jelentkezett, 7 esetben történt 30 napon belül.

A probléma jelentkezésekor minden beteg felhagyott a gyógyszer szedésével, és 13 esetben, ahol volt erről adat, mindegyiküknek helyreálltak a mért értékei. A májkárosodás pontos mechanizmusát a kutatók nem tudták megállapítani, lehetséges okokként a gyógyszerérzékenységet, az autoimmun hepatitist (azaz autoimmun eredetű májgyulladást), illetve a fertőzést jelölték meg.

A Tecfidera betegtájékoztatója jelenleg is rendszeres máj- és vesekontrollt ír elő, a kutatók azonban hangsúlyozzák, hogy az orvosoknak az esetlegesen előforduló súlyos májkárosodással is számolniuk kell. Mivel ez egy új kutatás, és nem biztos, hogy minden kezelőorvoshoz eljutott már, ha te is Tecfidera tablettát szedsz, érdemes lehet erre rákérdezni az orvosodnál. Bővebben: Liver injury associated with dimethyl fumarate in multiple sclerosis patients (Forrás: esem.hu/a-tecfidera-majkarosodast-okozhat/)


Vissza: “Sclerosis Multiplex - MáSképp”

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég