Egészséges receptek

Kedves SM-es sorstársaim! Az sgforum utódja itt indul újra. Két célt is szolgál: virtuális újság, amelyben az érdekes, jó és fontos tudnivalók, új eredmények jelennek meg. Nem utolsósorban azonban fórum nektek. Írjatok, kérdezzetek, beszélgessetek, mondjátok el a véleményeteket!
Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 430
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.10.27. 18:50

Kakukkfüves sárgaborsó krémleves a hideg, esős napokra

Tápláló, nagyon finom, ízes, illatos, forró leves.
Hozzávalók:
30 dkg sárgaborsó
1 közepes hagyma
1 füstölt ízű kocka
1 l víz
1 kk. szárított kakukkfű
1 ág friss kakukkfű
3 ek. olaj
2 ek. liszt
1 mk. piros paprika
só, bors
A borsót nem kell előre beáztatni, csak 2-3-szor átmosom, és 1 l vízben felteszem főni. Beleteszem a hagymát, a fűszereket, és lefedve kb. ¾ órát főzöm Ha már puha, botmixerrel pürésítem, berántom, és a megfelelő sűrűségűre hígítom. Kakukkfüves olajjal megkent, megpirított kenyérrel, forrón tálalom. Élvezd a kakukkfű bódító illat és ízét! (Írta Annikka, forrás: gyorsfinomreceptek.blog.hu)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 430
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.10.25. 14:45

10 reggeli ötlet gyerekek számára, amit imádni fognak – Nem marad semmi a tányéron (szerintem nem csak gyerekeknek - Ildikó)

Köztudott, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése minden korosztály számára, de különösen a gyerekek esetében. Nem jó, ha étkezés nélkül mennek az iskolába, még akkor sem, ha tiltakozást vált ki belőlük a reggeli elfogyasztása. Ha reggelizett a gyerek, jobban tud figyelni, koncentrálni és a feladatait pontosabban eltudja végezni a délelőtt folyamán.

Nézzünk tehát néhány tápláló és ízletes reggelit, melyet a legválogatósabb gyerekek is szívesen elfogyasztanak!
1. Gyümölcsös smoothie/dió/joghurt/tej
Hozzávalók:
 2 kanál eper/erdei gyümölcs/vagy egy fél banán/alma
 5-6 mandulaszem vagy dió
 100 ml joghurt vagy tej
 1 kiskanál méz/juhar szirup/2-3 datolya
 néhány levél baby spenót
Elkészítése: a hozzávalókat egy turmix gépbe tesszük és jól összemixeljük. Ha apró magvas gyümölcsöt használtunk, akkor a smoothie-t átszűrjük egy szita segítségével.
2. Zabkása
Hozzávalók:
 2-3 kanál zab pehely
 2 kanál tej
 egy csipet fahéj
 1 kanál mazsola/vagy fél banán/főtt alma
 1-2 kanál méz vagy juhar szirup
 150 ml víz
Elkészítése: tegyük egy edénybe a tejet, a zabpelyhet és a gyümölcsöt és öntsük rá a forró vizet. Keverjük össze majd adjuk hozzá a mézet, a fahéjat, hagyjuk állni 10 percet, majd ezt követően fogyasztható is.
3. Joghurtos gabonapehely aszalt gyümölccsel és magvakkal
Hozzávalók:
 100-150 mg joghurt
 2-3 kanál gabonapehely
 1-2 kanál napraforgómag/ lenmag/ mazsola
 1-2 kanál méz/ juhar szirup
 fahéj ízlés szerint
Elkészítése: egy edénybe összekeverjük a hozzávalókat és végül hozzáadjuk a mézet és a fahéjat.
4. Lágy tojás pirítóssal és narancslével
Hozzávalók:
 1 narancs
 egy lágyra főzött tojás
 egy szelet pirítós
 paradicsom, uborka, paprika ízlés szerint
Elkészítés: csavarjuk ki a narancs levét és adjunk hozzá 1-2 kanál vizet. A tojást főzzük 3-4 percig majd tálaljuk a pirítóssal és a zöldségekkel együtt.
5. Sós briós sajttal és zöldséggel és egy bögre tej/joghurt
Hozzávalók:
 200 gr teljes kiőrlésű liszt
 100 ml tej vagy víz
 3 tojás
 1 kanál sütőpor
 egy csipet só
 100 gr feta sajt
 50 gr apróra vágott piros paprika vagy spenót
 petrezselyem vagy kapor ízlés szerint
 3-4 kanál olaj
Elkészítése: a felvert tojáshoz hozzáadjuk a vizet, az olajat és a sajtot. Ez után külön összekeverjük a száraz összetevőket is és hozzáadjuk a tojásos masszához. Formákba töltjük és az előmelegített sütőben 180 C-on 20-25 perc alatt készre sütjük.

6. Tojásrántotta pirítóssal, sajttal, paprikával és salátával
Hozzávalók:
 1-2 tojás
 1 szelet paprika
 1 kanál reszelt sajt
 olaj
 salátához ízlés szerint zöldség
 1-2 szelet pirítós
Elkészítés: a tojást felverjük, hozzáadjuk az apróra vágott paprikát, a sajtot és a sót. A tepsibe öntünk egy kevés olajat, majd a tojásos masszát megsütjük. Pirítóssal és salátával tálaljuk.
7. Gyümölcssaláta tejszínnel vagy görög joghurttal
Hozzávalók:
 gyümölcs keverék ízlés szerint
 2 kanál tejszín vagy görög joghurt
 zúzott dióbél
Elkészítése: a gyümölcsöket egy tálban összekeverjük, hozzáadjuk a tejszínt vagy a joghurtot, megszórjuk dióbéllel és máris fogyaszthatjuk.
8. Palacsinta teljes kiőrlésű lisztből vagy zabpehelyből és banán (lekvárral, sós sajt, juhar sziruppal)
Hozzávalók:
 1-2 bögre teljes kiőrlésű liszt
 2 tojás
 1 kanál olívaolaj
 egy csipet só
 150 ml ásványvíz
 lekvár, sós sajt, juhar szirup
Elkészítése: a felvert tojáshoz hozzáadjuk a lisztet, a vizet és jól elkeverjük, majd a sót és az olajat is. Egyesével kisütjük a palacsintákat, majd ízlés szerint töltjük őket és tálaljuk.
9. Chia mag puding gyümölccsel
Hozzávalók:
 2-3 kanál chia mag
 200 ml tej
 2 kanál méz
 vanília vagy fahéj
 friss vagy aszalt gyümölcs
Elkészítése: a hozzávalókat egy zárható üvegbe tesszük, a tetejét rácsavarjuk, majd jól összerázzuk az üveg tartalmát és akár egy éjszakán át duzzadni hagyjuk.
10. Bundás kenyér
Hozzávalók:
 2 szelet kenyér
 1 tojás
 tehéntúró
 szezámmag, napraforgó mag
Elkészítése: a tojást felverjük, a két szelet kenyér közé kenjük a tehéntúrót majd a kenyeret beleforgatjuk a tojásba és kisütjük. Ízlés szerint a magokkal megszórjuk tálalás előtt. (Forrás: filantopikum.com)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 430
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.10.24. 18:23

Brokkoli-sárgarépa leves

Ezt a levest a maradék zöldségeim felhasználására főztem. Nagyon finom könnyű leves, amelyet a citromos íz tesz a megszokottól eltérővé és frissé. A répát kislányom kedvéért tettem bele és bejött a számításom: a mostanában eléggé rosszul evő gyerekem pillanatok alatt eltüntetett egy nagy tányérnyi levest vacsorára.

Recept
30 dkg brokkoli
2 nagyobb sárgarépa
arasznyi póréhagyma
egy gerezd fokhagyma
egy-két ág friss kakukkfű (mokkáskanálnyi szárított)
3 dkg vaj
só, bors
0,5-1 deci tejszín
fél citrom leve és reszelt héja
1,5 liter zöldségalaplé
A vajat felolvasztom, megpárolom rajta a felszeletelt póréhagymát és a feldarabolt répát. (Aki nem szereti a levesben úszkáló hagymadarabokat, egy kis fej hagymát vagy a pórét egészben tegye a leveshez a répa megfuttatása után, így könnyebb tálalás előtt eltávolítani. )
Felöntöm az alaplével, sózom, borsozom, beleteszem a kakukkfüvet, majd addig főzöm, amíg a répa már majdnem puha. Ekkor hozzáadom a kisebb rózsákra szedett brokkolit is és a zöldségek puhulásáig főzöm. Akkor jó, ha még inkább roppanós, mert ha szétfő, nem gusztusos. Hozzáöntöm a tejszínt, belereszelem a citrom héját és belefacsarom a levét is, és 1-2 perc alatt készre főzöm. (A recept eredetileg a Bezzeganyán jelent meg.)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 430
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.10.24. 16:50

Recept: szőlős-gesztenyés-sütőtökös kuszkusz

Sütőtök, gesztenye és szőlő: minden szezonális kedvenc a tányérodon, egyszerre!Igazi őszi egytálétel, ami akár “maradékmentő” vacsoraként is működhet. Laktató és tápanyagokban gazdag, próbáld ki és írd meg, hogy ízlett! Egészségedre!
Hozzávalók 2 adaghoz:
2 deci kuszkusz
negyed sütőtök
20 dkg gesztenye
1 fürt szőlő
balzsamecet
olívaolaj
frissen őrölt bors
szárított kakukkfű vagy oregano

Elkészítés:. A tököt 200 fokra előmelegített sütőben nagyobb darabokra vágva megsütöttem, majd kikanalaztam a belsejét. A gesztenyét én előző nap sütöttem, 180 fokon, keresztben bevagdosva a tetejét és előtte egy 10 percre vízbe áztatva, majd mikor megsült megpucoltam és félretettem. Szoktam egyszerre is sütni a tökkel, a tepsi egy felére b teszem a tököt, a másikra a gesztenyét, de természetesen a gesztenyét kb. 15-20 perc után kiveszem, a töknek még legalább ennyi idő kell.
A kuszkuszt dupla mennyiségű forró vízzel leöntöttem és lefedve állni hagytam 5 percig, ezután összekevertem egy villával, sóztam, borsoztam.
Egy nagy tálra rákanalaztam a kuszkuszt, a sütőtök darabokat, végül rámorzsoltam a gesztenyét, locsoltam rá pár csepp balzsamecetet és kevés olíva olajat, hozzátettem a szőlőszemeket. Hidegen, melegen is finom.(Szerző: Balassa Zsuzsanna, forrás: Zsuzsi blogja, Pálmafa Project Blog)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 430
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.10.12. 10:34

2 gyógyleves megfázás esetére

A hideg, nyirkos időben pillanatok alatt megfázhatunk. Ha bekövetkezik a baj, készítsünk tartalmas, forró leveseket! Megfázáskor kedvünk sincs kimozdulni otthonról, csak a meleg takaróra, és a forrón gőzölgő teára vágyunk, no és persze arra, hogy mielőbb meggyógyuljunk. De sokak nem engedhetik meg maguknak, hogy ilyenkor ágynak dőljenek, és megfelelően kipihenjék a betegséget, így marad a sok folyadék fogyasztása, és a dupla mennyiségű C-vitamin szedése. Bár a megfázás második, harmadik napján az ízérzékelésünk is eltűnik, készítsünk tartalmas leveseket, melyek nagy segítségünkre lehetnek a gyors felépülésben. [/b

[highlight=yellow[b]Gyömbéres sütőtökkrémleves
[/highlight] Elkészítési idő: 40-45 perc
Hozzávalók 4-6 személyre:
• 1 vöröshagyma apróra vágva
• 2 evőkanál szűz olívaolaj
• 2 gerezd fokhagyma áttörve
• 1 evőkanál friss, reszelt gyömbér
• 1 kg tisztított, sült sütőtök
• 7 dl csirkehús vagy zöldségleves
• tengeri só, frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
• fél citrom reszelt héja és leve
• 2 evőkanál hidegen sajtolt tökmagolaj
• 1 teáskanál friss chili apróra vágva
• 5 dkg pirított tökmag a tálaláshoz
A hagymát három perc alatt üvegesre pároljuk az olajon, hozzáadjuk a fokhagymát és a gyömbért, és kevergetve további két percig pirítjuk. Ezután hozzákeverjük a tisztított és feldarabolt sült sütőtököt, majd felöntjük a levessel. Ízlés szerint sózzuk, hozzáadjuk a citrom reszelt héját és levét, és összeforraljuk. Botmixerrel simára turmixoljuk, csészékbe kanalazzuk, és egy kevés tökmagolajjal, egy csipet chili pehellyel és néhány pirított tökmaggal megszórva, forrón tálaljuk.

Zöldségkrémleves pirított magvakkal Elkészítési idő: 40-45 perc
Hozzávalók 4 személyre:
• 1 fej apróra vágott vöröshagyma
• 4 evőkanál szűz olívaolaj
• 3 gerezd zúzott fokhagyma
• 2 felkockázott sárgarépa
• 1 felkockázott paszternák
• 1 felkockázott fehérrépa
• 1 felkockázott kis zellergumó
• 1,2 l víz vagy zöldségleves
• só, bors
• 3 dkg pirított tökmag
• 3 dkg pirított napraforgómag
• 2 dkg pirított szezámmag (a natúr magokat sütőben 3-4 perc alatt megpiríthatjuk)
A vöröshagymát megfuttatjuk az olajon, majd amikor már szép sárga, hozzáadjuk a fokhagymát és a felkockázott zöldséget. Folyamatosan kevergetve kicsit megpirítjuk, majd felöntjük a folyadékkal. Sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt, kislángon puhára főzzük. Ha elkészült, kicsit hagyjuk hűlni, majd leturmixoljuk. A pirított magokat kis tálban kínáljuk mellé, hogy a gyerek maga szórhassa a tetejére. (Forrás: Házipatika.comÍ)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 430
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.09.18. 19:23

Így lesz omlós, szaftos a csirkemell - recept

Állítólag a szakácsok azért szeretik a csirkemellet, mert olyan nekik, mint a festőnek az üres vászon. Bármi megtörténhet vele, bármi kisülhet belőle. Csak egy valami nem eshet meg, hogy száraz maradjon. Mert alapállásból az. És sokak szerint, jellegtelen, egyhangú, íztelen hús, legyen bármilyen divatos, hála a folytonos fogyókúrázóknak. Most eloszlatjuk ezeket a tévhiteket. Kétségtelen, hogy a csirkemell meglehetősen sovány húsféle, de éppen ezért - a vegán kívül - minden étrendbe beilleszthető, kiváló tápértékkel bír. S igen, fogyókúra idején is bátran fogyaszthatjuk, hiszen mindössze 1-2 gramm zsírt, viszont 20-25 g fehérjét tartalmaz.

Filézve, frissen vagy mély hűtve?: Mint minden húst a legjobb frissen elkészíteni, de a fagyasztást is nagyon jól bírja. Jobb viszont, ha nem eleve mélyhűtött húst vásárolunk, hanem frisset és magunk fagyasztjuk le. Érdemes a mélyhűtőben tartalékolni belőle, mert a csirkemelles receptek nagy többsége rövid idő alatt elkészíthető. Fagyasztás előtt szabadítsuk meg az inaktól, tisztítsuk le a húst, kenjük be vékonyan olajjal, és fóliába csomagolva tegyük a mélyhűtőbe. Így kevésbé szárad ki. A bőrös-csontos változat leginkább párolva vagy sütve jó. A bőr alatt jól megférnek a különböző változatos töltelékek. A bőr pedig megóvja a húst kiszáradástól is. Később eldönthetjük, hogy a húst megszabadítjuk a bőrétől, vagy pedig ropogósra sütve elfogyasztjuk. A filézett, csont és bőr nélküli csirkemellet szintén elkészíthetjük egészben, kisebb darabokra, akár csíkokra szelve, klopfolva. Természetesen az elkészítést már eleve meghatározza a recept.

Így marad szaftos a csirkemell: A végeredmény csak az elkészítés módjától függ. A legtöbbször a hús azért szárad ki, mert egyszerűen túlsütjük. Akár frissen vásárolt, akár mélyhűtött hússal dolgozzunk, a felesleges nedvességet mindig itassuk le papírtörlővel, mert akkor nem képződik egy vékony, kopogós-ropogós réteg. A hűtőből kivett húst sose tegyük rögtön a forró olajba, mert a nagy hőmérséklet különbség sem tesz jót a végeredménynek. Várjuk meg, amíg szoba hőmérsékletű lesz.

Ha sütjük, csak egyszer fordítsuk meg, és akkor se szúrjunk bele késsel, villával, mert elillan a szaftja, hanem húscsipesszel fordítsuk meg.
Sokkal szaftosabb és finomabb is lesz a csirkemell, ha sütéskor az olaj mellett legalább fele részben vajat használunk. Ha sütés után, a tálalás előtt 5-8 percre letakarjuk fóliával, akkor is sokkal szaftosabb lesz a hús, mivel gyakorlatilag egy kicsit gőzfürdőzik, az ízek jobban átjárják.

A 6%-os sóoldat használata is egyszerű és minden esetben bevált módszer. 1 liter vízhez 6 dkg sót adunk, ebbe tesszük feldolgozás előtt a csirkemellet legalább 2-3 órára, de akár egy éjszakára is. Adhatunk hozzá frissen facsart narancslevet - isteni ízt ad a húsnak, de akár kevés fehér bort, konyakot - attól függően, milyen ízvilágot képvisel a kiszemelt recept. A sóoldatból kivéve papírtörlővel leszárítjuk, majd a recept szerint elkészítjük. A csirkemellnek nincs jellegzetes íze, így nagyon jól pácolható. A közismert fokhagymás tejes pácon kívül a következő pontban adunk pár ötletet adunk a pácoláshoz. A pác lehetőleg lepje el a csirkehúst, és legalább egy - de ha lehet több - órát mártózzon benne hús.

SÓS-VIZES-FŰSZERES PÁCLÉ
egy evőkanál só
egy evőkanál cukor
fél citrom leve
2 gerezd fokhagyma
fűszerek ízlés szerint: szemes bors, csili, zöld fűszerek, koriandermag, kömény stb.
annyi víz, amennyi éppen ellepi a húst

KELETI JOGHURTOS PÁC
2,5 dl natúr joghurt
1 gerezd fokhagyma
1 teáskanál kurkuma
1 teáskanál római kömény
1 teáskanál csilipor

MENNYEI CSIRKEMELL
4 csirkemell filé
2 evőkanál
2 evőkanál vaj
2 teáskanál dijoni mustár
2 evőkanál konyak
egy narancs frissen facsart leve
1 nagy csokor petrezselyem, apróra vágva
2 dl tejszín
2 teáskanál finomliszt
csipet frissen őrölt fekete bors

A csirkemellet enyhén klopfoljuk, majd az olaj és vaj keverékén hirtelen megsütjük. (oldalanként kb. 3-4 perc). A húst kivesszük a serpenyőből, fóliával letakarjuk. A tejszínben simára keverjük a lisztet. A visszamaradt zsiradékhoz hozzáadjuk a többi hozzávalót a petrezselymen kívül, lassú tűzön simára keverjük. Amikor a szósz sima, hozzáadjuk a petrezselymet is, majd a húsra öntjük. Mazsolás rizs illik hozzá.

Paplanos csirke
4 szelet csirkemell
4 szelet prágai sonka
25 dkg gomba
1 közepes fej lila hagyma
4 gerezd fokhagyma
1 csomag leveles tészta
1 tojás
1 csokor apróra vágott petrezselyem
só, frissen őrölt fekete bors
liszt a szóráshoz
2 evőkanál olaj
2 evőkanál vaj

A csirkemellet papírtörlővel szárítsuk le, majd grillserpenyőben egy kevés olaj-vaj keverékén süssük meg mindkét oldalán. Szedjük tányérra és fedjük le fóliával. A maradék zsiradékra dobjuk rá a felkockázott hagymát, apróra vágott gombát és a zúzott fokhagymát, és addig pároljuk, amíg elfő a leve. ekkor hozzákeverjük a fűszereket. A csirkemellre ráhalmozzuk a gombás ragut, és feltekerjük, majd köré tekerünk egy-egy szelet sonkát. A leveles tésztát négy akkora részre vágjuk, hogy körbeérje majd a göngyölegeket. Megszurkáljuk villával, hogy a gőz távozni tudjon. Betekerjük a göngyölegeket a tésztába, minden oldalról lezárjuk. A tetejét megkenjük a felvert tojással. Sütőpapírral bélelt sütőtálba rakjuk, és előmelegített, 220 fokos sütőben kb. 20 perc alatt pirosra sütjük. (szerző: Haulitus Anikó, forrás: hvg.hu)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 430
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.09.15. 10:34

Sült csirke őszi zöldségekkel

A csirkét egészben úgy szeretem megsütni, hogy a mellcsontnál elvágom és kilapítom. Pár órával sütés előtt már be szoktam dörzsölni a fűszerekkel, van, hogy már előző este. Jelen esetben szárított majoránna és rozmaring, fokhagyma, só, bors és paprika került rá. A sütéshez kókuszzsírt vagy kacsazsírt használok. Egyszerű és nagyon finom az eredmény, és a körettel sem kell külön bajlódni. Ha még nem etettetek hokkaido tököt, próbáljátok ki, mert nagyon jó. Kevésbé édes, mint a sütőtök, és nem kell meghámozni, krémleveshez sem.
Hozzávalók
1 csirke
a fent említett fűszerek
A körethez:
1 hokkaido tök, felkockázva (nem kell meghámozni)
2 lila hagyma, hámozva, karikázva
2 sárgarépa, hámozva, karikázva
1/8 lila káposzta, darabolva
1 édeskömény gumó, darabolva
Egy nagy sütő tepsit kizsírozunk, belefektetjük középre a csirkét, köré rakjuk a zöldségeket és 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük. A tetejére is csöpögtessünk egy kis zsírt és a zöldségeket sózzuk meg. (Forrás: elmirapaleokonyhaja.blogspot.hu)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 430
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.09.15. 09:53

Gyömbéres-chilis körtelekvár Idei, valószínüleg utolsó, befőzésem...

Hozzávalók:
1 limette (zöldcitrom)
5 dkg gyömbér
1 chili
1 kg érett körte
200 ml körte lé
25 dkg befőző cukor (3:1)
A limettét jó forró vízben megmossuk, szárazra töröljük, a héját lereszeljük, és a levét kinyomjuk. A gyömbért meghámozzuk, és apróra vágjuk. A chilit félbevágjuk, a magházat és az ereket kivágjuk, húsát felaprítjuk. A körte héját levágjuk, magházát kiszedjük, húsát felkockázzuk. A limette- héját, levét, a gyömbérrel és chilivel, valamit a körteszafttal és befőző cukorral egy nagyobb fazékba tesszük, jól összekeverjük és 1/4 órát állni hagyjuk, hogy a cukor kissé megolvadjon. Állandó kevergetés mellett 5 percet főzzük, majd még forrón üvegekbe töltjük. Száraz dunsztba másnapig hűlni hagyjuk. Forrás: botburga.blogspot.hu)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 430
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.09.15. 09:44

Párolt vörös káposzta leves

Már szerepel egy lila káposzta leves a repertoáromban. Illéskrisz Lilaléjén felbuzdulva készítettem el. De már akkor mocorgott a fejemben egy másik változat. Csak az időnek kellett megérnie hozzá, ami most következett el. Volt vörös káposzta otthon, nem volt leves és volt idő kreatívkodni. Belevágtam és akkora sikert értem el, hogy álmomban sem jutott volna eszembe. Életem Párja két hatalmas tányérral evett és én sem maradtam el mögötte. Nagyfiú nem kóstolt bele, mert nem volt éhes, de majd holnap.

Hozzávalók:
1 kisebb fej vörös káposzta
2 db savanykás alma
3 ek olaj
1 ek cukor
1 késhegy fahéj
1 késhegy őrölt gyömbér
1 ek citromlé
50 g mazsola (elhagyható)

200 ml tejszín (SM-ben növényi tejszín - Ildikó)

A káposztát legyaluljuk, megsózzuk. Az almákat negyedeljük, magházukat kivágjuk, hámozni nem szükséges. Az olajat egy nagyobb fazékban felforrósítjuk, rádobjuk az almát és félig megpároljuk, ekkor rászórjuk a cukrot, meghintjük a fahéjjal és tovább pároljuk az almát. A cukor szépen rákaramellizálódik az almára és különlegesen finom ízt ad a levesnek. ezután rádobjuk a káposztát is és együtt kicsit tovább pirítjuk. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Sózni egyelőre nem kell, mert a káposzta maga sós. Hozzáadjuk a megmosott mazsolát és puhára főzzük a káposztával együtt. Egy tálba kimerünk a puha káposztából, ez lesz a levesbetétünk. A többi káposztát merülő mixerrel simára turmixoljuk, beleöntünk ízlés szerint tejszínt, ezzel is összevegyítjük, hozzáadjuk a gyömbért és forráspontig melegítjük. Visszatesszük a káposztát a levesbe, tálalásig melegen tartjuk. (Forrás: gioneta.blogspott.hu)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 430
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.09.13. 19:12

Sárgarépa-lila káposzta-cukkini wokban
Hozzávalók
• ½ fej lila káposzta
• 3 db közepes sárgarépa
• 2 db salátacukkini
• Só, olaj (mediterrán), bazsalikom, köménymag
A káposztát vékony csíkokra vágjuk, a sárgarépát megpucoljuk és laskára vágjuk, a cukkinit megmossuk, fél karikákra vágjuk. Wokban vagy vasserpenyőben felhevítjük az olajat, amikor már forró, beledobjuk a sárgarépát, egy kicsit összerázzuk-megkeverjük, hozzádobjuk a káposztát, és azzal is összerázzuk. Néhány percig pirítjuk, és hozzátesszük a cukkinit is, összerázzuk, sózzuk, fűszerezzük, és folyamatosan rázogatva, kevergetve összepirítjuk a zöldségeket. Nem kell teljesen megpuhulniuk a zöldségeknek, akkor jó, ha kicsit roppanósak. Tipp: A végén egy kis fenyőmagot is piríthatunk hozzá. Főtt gerslivel (árpagyönggyel) tálaljuk.(Forrás: szeretemazeletem.hu)


Vissza: “Sclerosis Multiplex - MáSképp”

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég