Egészséges receptek

Kedves SM-es sorstársaim! Az sgforum utódja itt indul újra. Két célt is szolgál: virtuális újság, amelyben az érdekes, jó és fontos tudnivalók, új eredmények jelennek meg. Nem utolsósorban azonban fórum nektek. Írjatok, kérdezzetek, beszélgessetek, mondjátok el a véleményeteket!
Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 377
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » Tegnap, 19:25

Melengető téli „toszkán” leves akár 20 perc alatt

Bizonyára hallottál már a híres, amerikai-olasz konyhát vivő Olive Garden étteremről, ha ráadásul még vágytál is oda, akkor ezzel a rekordidő alatt elkészíthet levessel egy kicsit az asztalodra csempészhetsz belőle! Úgy bizony, ez a recept onnét van. ;)
Az isteni „Zuppa Toscana” (toszkán leves) hozzávalói:
• 1,5 ek. olíva olaj
• 1 csésze előre felkockázott hagyma
• 1 ek. összezúzott fokhagyma
• 40 dkg olasz(os jellegű) kolbász
• 90 dkg fagyasztott, kockázott burgonya
• 1-2 csésze fagyasztott, darabolt kelkáposzta
• 900 ml alap lé csirkéből
• 1 és negyed csésze főzőkrém
• fél tk. chili pehely
• fél tk. őrölt édeskömény
• só és bors ízlés szerint
• Díszítésnek: 5-6 vékony szelet bacon és frissen reszelt parmezán
[b]Elkészítése:[/b Egy lábasba önts egy jó kanál olivaolajat, és közepes hőfokon kezd el megpirítani rajta a hagymákat. 3-4 percenként keverd át. Közben egy serpenyőbe tedd bele a maradék olajat és szintén közepes lángon pirítsd meg benne a kolbászt, a következő fűszereket add hozzá: chili paprika, édeskömény, só és bors. A lábasba tedd az immár üveges hagymához a krumplit, keverd vele össze, majd öntsd fel a húsleves alap lével és magasabb lángon forrald fel. Ezalatt a serpenyő egyik felére kell rendezni a kolbászkarikákat, hogy beférjenek melléjük a szalonnaszeletek. Mindkét oldalukat rózsaszínre kell sütni, ha elkészültek, papírszalvétán csepegtesd le.
A kolbászt, a kelt és a főzőkrémet egymás után add a lábas tartalmához, és az alakuló levest jól keverd meg. A korábbi fűszerekből tehetsz még hozzá ízlés szerint. Sőt, a díszítésnek szánt szalonnából is csíkozhatsz a levesedbe! Ha minden zöldség kellőképpen megpuhult, szervírozd fel a mennyei illatú, gazdag levesed a maradék szalonnával, és az igazi olaszos ízvilág kedvéért reszelj a tetejére parmezán sajtot (SM-ben jobb mellőzni a sajtot, mert a gyulladáskeltő zsírsavak koncentráltan vannak benne - Ildikó). Amennyiben több időd van a főzésre, természetesen elkészítheted ezt a levest a fagyasztott zöldségek helyett frissekkel is! (Forrás: chelseasmessyapron.com, megjelent: proaktivdirekt.com/magazin)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 377
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.11.14. 18:39

]7 ok, amiért NE DOBD KI a cékla levelét

Kevesen tudják, hogy a cékla levele ehető, úgyhogy ha valaki hozzájut, akkor különleges ételeket készíthet belőle. Itt egy recept és még sok felhasználási ötlet. A cékla zöldjéről van szó, ami nem más, mint a cékla gumójához kapcsolódó levélnyél és levelek. Van, aki már kóstolta? Aki esetleg nem tudta, a cékla zöldje ehető, mi több, ízletes és tápláló!

Mivel a céklát az üzletek többnyire a levelei nélkül árusítják, sokan nem is sejtik, hogy a pompás leveleket is meg lehet enni, ráadásul igen magas a tápértékük (hiszen zöld féléről van szó!). Nagy valószínűséggel leveles céklát bio zöldségeket árusító boltokban, illetve termelői piacokon tudunk beszerezni. Az sem mellékes, hogy pénztárcabarát megoldás arra, hogy egy kis zöld féléhez jussunk (hiszen ha belegondolunk, a leveleket "ingyen" kapjuk a megvásárolt cékla mellé). Ha tehát szép, friss, ép levelű céklát találunk, ne álljunk ellen a csábításnak, vegyünk belőle!

Mivel a céklalevelek a cékla betakarítása után nem maradnak üdék és frissek túl sokáig (legfeljebb egy hétig), a legjobb, ha előre gyűjtünk ötleteket a gyors felhasználásukhoz, hogy semmiképp ne vesszenek kárba. Azt is vegyük számításba, hogy a hűtőben fel kell majd szabadítanunk egy kis plusz helyet. Következzen hát 7 megoldás arra, hogyan készítsük el a cékla leveleit:
1. adjuk sült cékla mellé kínált currys köretnek
2. adjuk zöldséges frittatához, a mángoldhoz hasonlóan
3. spenótos-fetasajtos pitében helyettesíthetjük vele a spenótot
4. készítsünk belőle zöldséglevet (a fiatalabb, zsenge céklalevelek a legjobbak, mivel alacsonyabb az oxálsavtartalmuk, mint az idősebb leveleké)
5. adjuk salátákhoz (ez esetben is a zsenge leveleket használjuk fel)
6. adjuk levesekhez, a leveles kelhez vagy mángoldhoz hasonlóan
7. készítsünk belőle köretet: kevés olajon fonnyasszuk meg, adjunk hozzá fokhagymát és fűszernövényeket

Vagy akár kipróbálhatjuk a következő egzotikus receptet is![fonnyasztott céklalevelek kókusztejjel és kapribogyóval
Hozzávalók (3 főre, köretként)
2 evőkanál kókuszolaj
1 kisebb hagyma, apróra kockázva
2 gerezd fokhagyma, apróra kockázva
500 g felaprított céklalevél és apróra vágott levélnyél
2 evőkanál sós kapribogyó
2,5 dl kókusztej
tengeri só ízlés szerint
pár csepp citromlé
Elkészítés Egy nagyobb serpenyőben forrósítsuk fel az olajat és pirítjuk benne üvegesre a hagymát. Adjuk hozzá a fokhagymát és rövid ideig pirítsuk, majd adjuk hozzá a céklaleveleket folyamatos kavargatás mellett.
Miután a levelek megfonnyadtak, adjuk hozzá a kapribogyót és a kókusztejet. Pirítsuk még pár percig, majd kapcsoljuk ki a tűzhelyet. Ízesítsük ízlés szerint és nyomjunk rá pár csepp citromlevet. Megjegyzés: az elkészült étel nem főzelék- vagy szószszerű – a kókusztej a készítés közben elpárolog. De ha szeretnénk, hogy az legyen, adjunk hozzá több kókusztejet. Kínáljuk köretként, például rizzsel sült halak mellé. (Forrás: Hobbikert)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 377
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.11.07. 10:46

Naturál mogyoróvaj házilag

Magyarországon a mogyoróvaj pár évvel ezelőtt még a legtöbb ember számára szinte ismeretlen volt. Filmekben gyakran hallhattunk róla, de a csokis mogyoróízesítésű nyaflancsokhoz szokott magyar ember általában fel nem tudta fogni, hogy mi fán terem ez az egyébként tápanyagokban rendkívül gazdag finomság. Eredetileg a tengerentúlon a 18. század vége felé vált bevett gyakorlattá legyengült, beteg emberek feltáplálása mogyoróvajjal. Magas kalóriatartalma és könnyű fogyaszthatósága alkalmassá tette erre a feladatra, azonban rövidesen beépült az átlagember mindennapos étrendjébe is. Ez mostanra inkább probléma, de mi ezzel nem foglalkozunk; nézzük inkább, testépítő szemmel mennyire lehet hasznos számunkra.

Az amerikai szalámis szendvics: Az amerikai kölykök kedvenc sulis eledele a mogyoróvajas szendvics, amit aztán számtalan módon cifráznak. Adnak hozzá banánkarikát, dzsemet... ezen kívül egyébként szinte bármilyen édes (és gyakran sós) ízzel harmonizál a mogyoró-vaj. Amellett, hogy rendkívül addiktív íz karakterisztikával megáldott étel, az IGAZI mogyoróvaj nagyon hasznos tápanyagokat és SOK kalóriát tartalmaz leginkább zsiradék formájában, és tudatosan fogyasztva egészséges része is lehet az étrendünknek.

Természetesen az élelmiszeripar amennyire csak lehet, ebből is a maximumot hozza ki az agyonfeldolgozás és a hulladékká varázslás terén: az elmúlt 1-2 évben itthon is elterjedőben lévő mogyoróvaj kínálat ugyan nem mutat olyan sokszínűséget, mint a tengerentúlon, de egyes gyártók 20-30%-os mogyorótartalom mellett merészelik mogyoróvajnak nevezni a kukoricadarával, cukorral, hidrogénezett növényi olajjal felütött mocskot. A legnépszerűbb márkák általában a gyerekeket célozzák meg, akik inkább az édesebb verziókat preferálják, ergo ezek több cukrot és a könnyebb fogyaszthatóság jegyében több adalékanyagot is tartalmaznak.

Magyarországon egyetlen áruházlánc forgalmaz időszakosan 90% körüli mogyorótartalmú vajat (amely növényi olajon pörkölt mogyoróból készül, tehát szintén hulladék), így aztán lehet kutatni a neten a lehetséges beszerzési forrásokat a minőségi alternatívákra. Többségük indokolatlanul drága, kis kiszerelésű, és a szemetebbik verzió, a tiszta mogyoróvaj pedig sokszor "naturfood"-nak vagy akár "bio élelmiszernek" van minősítve, ezt a gyártó/forgalmazó általában már alapnak gondolja a kriminálisan magas árra.

Oké, köszi a piaci körképet... de miért is jó nekem a TISZTA mogyoróvaj?: Ha azt feltételezzük, hogy olyan forráshoz sikerül jutnunk, amely a lehető legkevesebb adalékot, cukrot és rossz minőségű zsiradékot tartalmazza, akkor tulajdonképpen a földimogyoró (és így tehát a tiszta mogyoró-vaj) elsődlegesen mint zsír- és mikro-tápanyag forrás egészítheti ki az étrendünket. Egy késő esti, szinte szénhidrátmentes étkezés része is lehet akár egy pro-teinturmixba keverve, diétában szintén kiváló zsírforrás a már említett élvezeti érték mellett, cukorbetegek pedig a korlátozott szénhidrátfogyasztást kompenzálhatják jó minőségű zsiradékokkal általa.

Joggal merül fel a kérdés, hogy miért is jobb a mogyoróvaj, mint a tiszta földimogyoró. Őszinte leszek: nem jobb. Viszont van néhány tulajdonsága, amely testépítő szemmel nézve kifejezetten hasznos, mert:
 Az állagából, koncentráltságából adódóan sokoldalúbban felhasználható, mint az egyszerű pörkölt földimogyoró,
 Önmagában is fogyasztható 1-2 teáskanállal elszopogatva, egyszerre elégítheti ki az édesség és a sós hulladék kaják iránti sóvárgásunkat,
 Sütéshez, főzéshez is használható, ahogyan az más országok kulináriájában már hagyományokra épül (főleg az ázsiai konyhára jellemző a húsételekhez való alkalmazása),
 Könnyen beilleszthető egy diétás étrendbe is, mint zsírforrás,
 Basic Whey proteinszelet... ismerős? Na ugye. ;)

A földi mogyoró, mint táplálék a tudomány oldaláról megközelítve, avagy a lényeg: tápértékadatok: 100 g földimogyoró 609 kalóriát, 26.7 g fehérjét, 14.7 g szénhidrátot és átlagosan 47.2 g zsírt tartalmaz. Imádom a tizedgrammos centizgetést, ez csupán egy átlagos tápérték, csekély mértékben ettől persze eltérhetnek a különböző forrásokból származó mogyorók tápértékadatai. A mag tömegének kb. 40-50%-a olaj, melynek zsírsavprofilja az oliva olaj értékével közel azonos; 46%-a egyszeresen telítetlen zsír-sav, és 32%-ban többszörösen telítetlen zsírsavakból áll.

A mogyoró ezen kívül B-viaminban rendkívül gazdag, jó E-vitamin forrás, omega 6 forrás koleszterinmentes és fitoszterolokban (növényi szterolokban) gazdag: ezek a szerves vegyületek a kémiai struktúrájukat tekintve nagyon hasonlóak a koleszterinhez. A táplálékokkal bevitt fitoszterolok egy része oldhatatlan vegyületet alkot a koleszterinnel, és a széklettel távozik a szervezetből. Hogy mi ebben a varázslat? Nevezetesen az, hogy a földimogyoró vagy mogyoróvaj társaságában elfogyasztott táplálékból a szervezet ennek a mechanizmusnak köszönhetően kevesebb koleszterint vesz fel. Külön érdekesség és rendkívül előnyös élettani hatás, hogy a koleszterinhez hasonló szerkezetüknek köszönhetően a fitoszterolok kötődhetnek azokhoz a receptorokhoz, amelyek segítségével a koleszterin felszívódna. Ennek eredményeképpen képesek csökkenteni az LDL-koleszterinszintet. Resveratrol-t is tartalmaz, amely amellett, hogy egy rendkívül erős antioxidáns, segít az ösztrogénszint egészséges szabályozásában, nitrogén-oxid termelődésben.

A legbiztosabb mogyoróvaj forrás... ...A saját konyhád. Tekintettel a fentebb említett piaci tényezőkre, teljesen nyilván-való, hogy a boltokban kapható, webáruházakból rendelhető termékeknek nincs helye egy testépítő étrendben, 1-2 kivételtől eltekintve. Az emberek többsége nem is gondolná, hogy a mogyoróvaj házilag történő elkészítése nem igényel különösebb élelmiszeripari ismereteket vagy gyártástechnológiai trükköket.
A mogyoróvaj tulajdonképpen nem más, mint pörkölt földimogyoró hígra őrölve/aprítva: a hosszan tartó őrlés (esetünkben inkább gépi aprítás) során a melegedés hatására ahogyan a zsiradék kezd kiválni, a mogyoró apró darabjai egyre puhábbak és pépesebbek lesznek, míg végül az egész egy teljesen homogén masszává, mogyoróvajjá válik. Ennyi, és nem több. Otthoni körülmények között annyival nehezebb előállítani, hogy nagy teljesítményű ipari gépek hiányában csak háztartási eszközökre hagyatkozhatunk. Ezzel kicsit körülményesebb a dolog, de hidd el, megéri! Nincs annál tökéletesebb mogyoróvaj, mint amit Te magad kreálsz a saját ízlésednek megfelelően, és csak azt tartalmazza, amit beleteszel. Nincsenek titkok, nincs bizonytalanság, nyugodt lelkiismerettel fogyaszthatod azt, amiről tudod, hogy nem tartalmaz semmi mást, pusztán azt, amiből előállítottad.

Az igazi transzzsír-, cukor- és kukoricamentes gyúrós mogyoróvaj receptje: Rengeteg hozzávalóra lesz szükség: legfőképpen pörkölt, HÉJAS földimogyoróra, ezt ugyanis olaj nélkül pörkölik, és teljesen transzzsírmentes, ellentétben a csomagolt és héjatlan, ki tudja, milyen (és hányszor égetett) olajon pörkölt változattal. A könnyű feldolgozhatóság érdekében egy kevés jó minőségű étkezési olajra, pl. extra szűz oliva olajra is szükség lesz. A só és az édesítő opcionális. Ha sózod, mindenképpen alacsony nátriumtartalmú sót, lehetőleg tengeri sót használj. Édesít-heted bármilyen természetes édesítővel, pl. sztíviával, mézzel (ekkor azonban számolni kell a cukortartalommal), ebben az esetben viszont én a kalóriamentes alternatívát választottam: egy kevés folyékony édesítőszert.

FIGYELMEZTETÉS: A mogyoróvaj erősen addiktív, fogyasztását kizárólag azoknak javasoljuk, akik képesek önuralmat gyakorolni, és megálljt parancsolni önmaguknak. Az esetleges melléhatásokért (puffadék test, éjszakai kijárkálás a mogyoróvajas üveghez, mogyoróvajas kanál szopogatása hosszú percekig hipnotikus állapotban, stb.) felelősséget nem vállalunk!

Ez a mogyoróvaj recept tehát így szól (smooth):[/highliht]: Az alapanyag [highlight=yellow]500 g héjas pörkölt földimogyoró, 20 g extra szűz oliva olaj, egy kevés tengeri só, és kóstolgatás közben megállapított mennyiségű édesítőszer.Szükség lesz egy nagyobb teljesítményű konyhai aprítógépre. Minimum egy 400W-os teljesítményű, jó minőségű, lehetőleg márkás modellel dolgozzunk. Bármilyen kávédaráló alkalmatlan erre a célra, kereken 1 perc alatt leég a motorja. A turmixgép szintén kilőve, mert a kés általában nincs elég közel az edény aljához, így a mogyoró megül alatta, illetve a kés kialakítása is más, a pengék függőlegesen állnak, nem pedig vízszintesen.
1) Pucold meg a mogyorót. Kellemes időtöltés. Ezt a mennyiséget gyakorlott (és kellőképpen elszánt) termelő kb. 30-40 perc alatt feldolgozza. A kezed jár, mint a gép, az agyad nem annyira: meditálhatsz, vagy kivégezhetsz egy részt a BB.TV-ből. Az egyes darabokat azért figyeld fél szemmel, mindenképpen kerüld a túlzottan avasnak tűnő, esetleg penészes szemeket: a penészes mogyoró aflatoxint tartalmaz, amely egy erősen karcinogén (rákkeltő) hatású anyag, és mint toxin tulajdonképpen méreg.

2) Ebből az 500 g-os mennyiségből kereken 321 g tiszta mogyoró jött ki. Ezt beleborítjuk az aprítóba, és már az elején hozzáadjuk az olajat.Kezdjük el aprítani, majd amikor már egy darabos masszát kaptunk, a sót, folyékony édesítőt ekkor érdemes hozzáadni, az extra nedvesség segíti a hatékonyabb aprítást.
3) A műveletet addig végezzük, amíg teljesen sima masszát nem kapunk. Ha ízesítjük, ekkor adhatunk még hozzá ízlés szerint sót, édesítőt. Időszakosan érdemes megállni, az edény szélére tapadt darabokat egy kanállal terelgessük a masszába, hogy azokat is alaposan pépesíteni tudja a gép. És ez az a pont, amikor dönthetünk: maradunk a klasszikus smooth mogyoróvajnál, vagy inkább megállunk itt, és ekkor már készen is van a crunchy verzió.

Ezek után csak egy légmentesen zárható edénybe kell töltenünk a kész mogyoróvajat. Várjuk meg, míg egy kicsit leülepszik, és megül a zsiradék egy része a tetején; ezt követően keverjük át egyszer, és mehet a hűtőbe fejjel lefelé fordítva. Ezzel a kis trükkel érhetjük el azt, hogy a mogyoróvajunk jobb állagú, könnyebben kezelhető, kenhető legyen, és ne dermedjen tömbbé az egész. Szoba-hőmérsékleten legfeljebb 1-2 hónapig tárolható, egyébként ezen a hőmérsékleten a legideálisabb az állaga, viszont gyorsabban romlik a minősége. Ha kezd avas szaga lenni, inkább szabadulj meg tőle... ebben az állapotában már a zsírsavprofilja sem az igazi, ráadásul ha került is bele egy kis aflatoxin valamelyik szem mogyoróból, akkor a kicsiből idővel csak több lesz. Egészséges ember egyébként ritkán őrizget egy hónapnál tovább egy üveg mogyoróvajat. ;)
Ilyen módon készíthetünk még mandulavajat, kesu dió vajat, pisztácia vajat is akár.

Fontos kiemelni, hogy még a mocskot nem tartalmazó, tiszta mogyoróvajat sem tömhetjük magunkba korlátlanul. Ne feledjük: elsődlegesen mint magas élvezeti értékű, sokoldalúan felhasználható zsírforrással kalkuláljunk vele, és igyekezzük úgy integrálni az étrendünkbe, hogy az a testépítő céljainknak (diéta, tömegelés) megfeleljen. Könnyedén leküldhetünk vele a torkunkon 1000 kalóriát anélkül, hogy észrevennénk... Nem ez a cél, hanem az, hogy ha már az étrendünk nem is elsődlegesen az ízekről szól, legalább egy kis változatosságot varázsoljunk bele úgy, hogy az megtámogassa a testépítő céljainkat.
A házi mogyoróvaj tápértéke
Tápértékadatok 500 g héjas mogyoróból készült mogyoróvajra vetítve összesen*:2135 kcal
85.44 g fehérje
47 g szénhidrát
171 g zsír 100 g full naturál házi mogyoróvaj tápértéke:
667 kcal
26,7 g fehérje
14,6 g szénhidrát
53,4 g zsír
*(340 g mogyoróvaj a hozzáadott olaj tömegével együtt)
Igyatok turmixot, és használjatok naturál mogyoróvajat! /Forrás: Jerk, shop.builder.hu)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 377
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.10.27. 18:50

Kakukkfüves sárgaborsó krémleves a hideg, esős napokra

Tápláló, nagyon finom, ízes, illatos, forró leves.
Hozzávalók:
30 dkg sárgaborsó
1 közepes hagyma
1 füstölt ízű kocka
1 l víz
1 kk. szárított kakukkfű
1 ág friss kakukkfű
3 ek. olaj
2 ek. liszt
1 mk. piros paprika
só, bors
A borsót nem kell előre beáztatni, csak 2-3-szor átmosom, és 1 l vízben felteszem főni. Beleteszem a hagymát, a fűszereket, és lefedve kb. ¾ órát főzöm Ha már puha, botmixerrel pürésítem, berántom, és a megfelelő sűrűségűre hígítom. Kakukkfüves olajjal megkent, megpirított kenyérrel, forrón tálalom. Élvezd a kakukkfű bódító illat és ízét! (Írta Annikka, forrás: gyorsfinomreceptek.blog.hu)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 377
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.10.25. 14:45

10 reggeli ötlet gyerekek számára, amit imádni fognak – Nem marad semmi a tányéron (szerintem nem csak gyerekeknek - Ildikó)

Köztudott, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése minden korosztály számára, de különösen a gyerekek esetében. Nem jó, ha étkezés nélkül mennek az iskolába, még akkor sem, ha tiltakozást vált ki belőlük a reggeli elfogyasztása. Ha reggelizett a gyerek, jobban tud figyelni, koncentrálni és a feladatait pontosabban eltudja végezni a délelőtt folyamán.

Nézzünk tehát néhány tápláló és ízletes reggelit, melyet a legválogatósabb gyerekek is szívesen elfogyasztanak!
1. Gyümölcsös smoothie/dió/joghurt/tej
Hozzávalók:
 2 kanál eper/erdei gyümölcs/vagy egy fél banán/alma
 5-6 mandulaszem vagy dió
 100 ml joghurt vagy tej
 1 kiskanál méz/juhar szirup/2-3 datolya
 néhány levél baby spenót
Elkészítése: a hozzávalókat egy turmix gépbe tesszük és jól összemixeljük. Ha apró magvas gyümölcsöt használtunk, akkor a smoothie-t átszűrjük egy szita segítségével.
2. Zabkása
Hozzávalók:
 2-3 kanál zab pehely
 2 kanál tej
 egy csipet fahéj
 1 kanál mazsola/vagy fél banán/főtt alma
 1-2 kanál méz vagy juhar szirup
 150 ml víz
Elkészítése: tegyük egy edénybe a tejet, a zabpelyhet és a gyümölcsöt és öntsük rá a forró vizet. Keverjük össze majd adjuk hozzá a mézet, a fahéjat, hagyjuk állni 10 percet, majd ezt követően fogyasztható is.
3. Joghurtos gabonapehely aszalt gyümölccsel és magvakkal
Hozzávalók:
 100-150 mg joghurt
 2-3 kanál gabonapehely
 1-2 kanál napraforgómag/ lenmag/ mazsola
 1-2 kanál méz/ juhar szirup
 fahéj ízlés szerint
Elkészítése: egy edénybe összekeverjük a hozzávalókat és végül hozzáadjuk a mézet és a fahéjat.
4. Lágy tojás pirítóssal és narancslével
Hozzávalók:
 1 narancs
 egy lágyra főzött tojás
 egy szelet pirítós
 paradicsom, uborka, paprika ízlés szerint
Elkészítés: csavarjuk ki a narancs levét és adjunk hozzá 1-2 kanál vizet. A tojást főzzük 3-4 percig majd tálaljuk a pirítóssal és a zöldségekkel együtt.
5. Sós briós sajttal és zöldséggel és egy bögre tej/joghurt
Hozzávalók:
 200 gr teljes kiőrlésű liszt
 100 ml tej vagy víz
 3 tojás
 1 kanál sütőpor
 egy csipet só
 100 gr feta sajt
 50 gr apróra vágott piros paprika vagy spenót
 petrezselyem vagy kapor ízlés szerint
 3-4 kanál olaj
Elkészítése: a felvert tojáshoz hozzáadjuk a vizet, az olajat és a sajtot. Ez után külön összekeverjük a száraz összetevőket is és hozzáadjuk a tojásos masszához. Formákba töltjük és az előmelegített sütőben 180 C-on 20-25 perc alatt készre sütjük.

6. Tojásrántotta pirítóssal, sajttal, paprikával és salátával
Hozzávalók:
 1-2 tojás
 1 szelet paprika
 1 kanál reszelt sajt
 olaj
 salátához ízlés szerint zöldség
 1-2 szelet pirítós
Elkészítés: a tojást felverjük, hozzáadjuk az apróra vágott paprikát, a sajtot és a sót. A tepsibe öntünk egy kevés olajat, majd a tojásos masszát megsütjük. Pirítóssal és salátával tálaljuk.
7. Gyümölcssaláta tejszínnel vagy görög joghurttal
Hozzávalók:
 gyümölcs keverék ízlés szerint
 2 kanál tejszín vagy görög joghurt
 zúzott dióbél
Elkészítése: a gyümölcsöket egy tálban összekeverjük, hozzáadjuk a tejszínt vagy a joghurtot, megszórjuk dióbéllel és máris fogyaszthatjuk.
8. Palacsinta teljes kiőrlésű lisztből vagy zabpehelyből és banán (lekvárral, sós sajt, juhar sziruppal)
Hozzávalók:
 1-2 bögre teljes kiőrlésű liszt
 2 tojás
 1 kanál olívaolaj
 egy csipet só
 150 ml ásványvíz
 lekvár, sós sajt, juhar szirup
Elkészítése: a felvert tojáshoz hozzáadjuk a lisztet, a vizet és jól elkeverjük, majd a sót és az olajat is. Egyesével kisütjük a palacsintákat, majd ízlés szerint töltjük őket és tálaljuk.
9. Chia mag puding gyümölccsel
Hozzávalók:
 2-3 kanál chia mag
 200 ml tej
 2 kanál méz
 vanília vagy fahéj
 friss vagy aszalt gyümölcs
Elkészítése: a hozzávalókat egy zárható üvegbe tesszük, a tetejét rácsavarjuk, majd jól összerázzuk az üveg tartalmát és akár egy éjszakán át duzzadni hagyjuk.
10. Bundás kenyér
Hozzávalók:
 2 szelet kenyér
 1 tojás
 tehéntúró
 szezámmag, napraforgó mag
Elkészítése: a tojást felverjük, a két szelet kenyér közé kenjük a tehéntúrót majd a kenyeret beleforgatjuk a tojásba és kisütjük. Ízlés szerint a magokkal megszórjuk tálalás előtt. (Forrás: filantopikum.com)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 377
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.10.24. 18:23

Brokkoli-sárgarépa leves

Ezt a levest a maradék zöldségeim felhasználására főztem. Nagyon finom könnyű leves, amelyet a citromos íz tesz a megszokottól eltérővé és frissé. A répát kislányom kedvéért tettem bele és bejött a számításom: a mostanában eléggé rosszul evő gyerekem pillanatok alatt eltüntetett egy nagy tányérnyi levest vacsorára.

Recept
30 dkg brokkoli
2 nagyobb sárgarépa
arasznyi póréhagyma
egy gerezd fokhagyma
egy-két ág friss kakukkfű (mokkáskanálnyi szárított)
3 dkg vaj
só, bors
0,5-1 deci tejszín
fél citrom leve és reszelt héja
1,5 liter zöldségalaplé
A vajat felolvasztom, megpárolom rajta a felszeletelt póréhagymát és a feldarabolt répát. (Aki nem szereti a levesben úszkáló hagymadarabokat, egy kis fej hagymát vagy a pórét egészben tegye a leveshez a répa megfuttatása után, így könnyebb tálalás előtt eltávolítani. )
Felöntöm az alaplével, sózom, borsozom, beleteszem a kakukkfüvet, majd addig főzöm, amíg a répa már majdnem puha. Ekkor hozzáadom a kisebb rózsákra szedett brokkolit is és a zöldségek puhulásáig főzöm. Akkor jó, ha még inkább roppanós, mert ha szétfő, nem gusztusos. Hozzáöntöm a tejszínt, belereszelem a citrom héját és belefacsarom a levét is, és 1-2 perc alatt készre főzöm. (A recept eredetileg a Bezzeganyán jelent meg.)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 377
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.10.24. 16:50

Recept: szőlős-gesztenyés-sütőtökös kuszkusz

Sütőtök, gesztenye és szőlő: minden szezonális kedvenc a tányérodon, egyszerre!Igazi őszi egytálétel, ami akár “maradékmentő” vacsoraként is működhet. Laktató és tápanyagokban gazdag, próbáld ki és írd meg, hogy ízlett! Egészségedre!
Hozzávalók 2 adaghoz:
2 deci kuszkusz
negyed sütőtök
20 dkg gesztenye
1 fürt szőlő
balzsamecet
olívaolaj
frissen őrölt bors
szárított kakukkfű vagy oregano

Elkészítés:. A tököt 200 fokra előmelegített sütőben nagyobb darabokra vágva megsütöttem, majd kikanalaztam a belsejét. A gesztenyét én előző nap sütöttem, 180 fokon, keresztben bevagdosva a tetejét és előtte egy 10 percre vízbe áztatva, majd mikor megsült megpucoltam és félretettem. Szoktam egyszerre is sütni a tökkel, a tepsi egy felére b teszem a tököt, a másikra a gesztenyét, de természetesen a gesztenyét kb. 15-20 perc után kiveszem, a töknek még legalább ennyi idő kell.
A kuszkuszt dupla mennyiségű forró vízzel leöntöttem és lefedve állni hagytam 5 percig, ezután összekevertem egy villával, sóztam, borsoztam.
Egy nagy tálra rákanalaztam a kuszkuszt, a sütőtök darabokat, végül rámorzsoltam a gesztenyét, locsoltam rá pár csepp balzsamecetet és kevés olíva olajat, hozzátettem a szőlőszemeket. Hidegen, melegen is finom.(Szerző: Balassa Zsuzsanna, forrás: Zsuzsi blogja, Pálmafa Project Blog)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 377
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.10.12. 10:34

2 gyógyleves megfázás esetére

A hideg, nyirkos időben pillanatok alatt megfázhatunk. Ha bekövetkezik a baj, készítsünk tartalmas, forró leveseket! Megfázáskor kedvünk sincs kimozdulni otthonról, csak a meleg takaróra, és a forrón gőzölgő teára vágyunk, no és persze arra, hogy mielőbb meggyógyuljunk. De sokak nem engedhetik meg maguknak, hogy ilyenkor ágynak dőljenek, és megfelelően kipihenjék a betegséget, így marad a sok folyadék fogyasztása, és a dupla mennyiségű C-vitamin szedése. Bár a megfázás második, harmadik napján az ízérzékelésünk is eltűnik, készítsünk tartalmas leveseket, melyek nagy segítségünkre lehetnek a gyors felépülésben. [/b

[highlight=yellow[b]Gyömbéres sütőtökkrémleves
[/highlight] Elkészítési idő: 40-45 perc
Hozzávalók 4-6 személyre:
• 1 vöröshagyma apróra vágva
• 2 evőkanál szűz olívaolaj
• 2 gerezd fokhagyma áttörve
• 1 evőkanál friss, reszelt gyömbér
• 1 kg tisztított, sült sütőtök
• 7 dl csirkehús vagy zöldségleves
• tengeri só, frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
• fél citrom reszelt héja és leve
• 2 evőkanál hidegen sajtolt tökmagolaj
• 1 teáskanál friss chili apróra vágva
• 5 dkg pirított tökmag a tálaláshoz
A hagymát három perc alatt üvegesre pároljuk az olajon, hozzáadjuk a fokhagymát és a gyömbért, és kevergetve további két percig pirítjuk. Ezután hozzákeverjük a tisztított és feldarabolt sült sütőtököt, majd felöntjük a levessel. Ízlés szerint sózzuk, hozzáadjuk a citrom reszelt héját és levét, és összeforraljuk. Botmixerrel simára turmixoljuk, csészékbe kanalazzuk, és egy kevés tökmagolajjal, egy csipet chili pehellyel és néhány pirított tökmaggal megszórva, forrón tálaljuk.

Zöldségkrémleves pirított magvakkal Elkészítési idő: 40-45 perc
Hozzávalók 4 személyre:
• 1 fej apróra vágott vöröshagyma
• 4 evőkanál szűz olívaolaj
• 3 gerezd zúzott fokhagyma
• 2 felkockázott sárgarépa
• 1 felkockázott paszternák
• 1 felkockázott fehérrépa
• 1 felkockázott kis zellergumó
• 1,2 l víz vagy zöldségleves
• só, bors
• 3 dkg pirított tökmag
• 3 dkg pirított napraforgómag
• 2 dkg pirított szezámmag (a natúr magokat sütőben 3-4 perc alatt megpiríthatjuk)
A vöröshagymát megfuttatjuk az olajon, majd amikor már szép sárga, hozzáadjuk a fokhagymát és a felkockázott zöldséget. Folyamatosan kevergetve kicsit megpirítjuk, majd felöntjük a folyadékkal. Sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt, kislángon puhára főzzük. Ha elkészült, kicsit hagyjuk hűlni, majd leturmixoljuk. A pirított magokat kis tálban kínáljuk mellé, hogy a gyerek maga szórhassa a tetejére. (Forrás: Házipatika.comÍ)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 377
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.09.18. 19:23

Így lesz omlós, szaftos a csirkemell - recept

Állítólag a szakácsok azért szeretik a csirkemellet, mert olyan nekik, mint a festőnek az üres vászon. Bármi megtörténhet vele, bármi kisülhet belőle. Csak egy valami nem eshet meg, hogy száraz maradjon. Mert alapállásból az. És sokak szerint, jellegtelen, egyhangú, íztelen hús, legyen bármilyen divatos, hála a folytonos fogyókúrázóknak. Most eloszlatjuk ezeket a tévhiteket. Kétségtelen, hogy a csirkemell meglehetősen sovány húsféle, de éppen ezért - a vegán kívül - minden étrendbe beilleszthető, kiváló tápértékkel bír. S igen, fogyókúra idején is bátran fogyaszthatjuk, hiszen mindössze 1-2 gramm zsírt, viszont 20-25 g fehérjét tartalmaz.

Filézve, frissen vagy mély hűtve?: Mint minden húst a legjobb frissen elkészíteni, de a fagyasztást is nagyon jól bírja. Jobb viszont, ha nem eleve mélyhűtött húst vásárolunk, hanem frisset és magunk fagyasztjuk le. Érdemes a mélyhűtőben tartalékolni belőle, mert a csirkemelles receptek nagy többsége rövid idő alatt elkészíthető. Fagyasztás előtt szabadítsuk meg az inaktól, tisztítsuk le a húst, kenjük be vékonyan olajjal, és fóliába csomagolva tegyük a mélyhűtőbe. Így kevésbé szárad ki. A bőrös-csontos változat leginkább párolva vagy sütve jó. A bőr alatt jól megférnek a különböző változatos töltelékek. A bőr pedig megóvja a húst kiszáradástól is. Később eldönthetjük, hogy a húst megszabadítjuk a bőrétől, vagy pedig ropogósra sütve elfogyasztjuk. A filézett, csont és bőr nélküli csirkemellet szintén elkészíthetjük egészben, kisebb darabokra, akár csíkokra szelve, klopfolva. Természetesen az elkészítést már eleve meghatározza a recept.

Így marad szaftos a csirkemell: A végeredmény csak az elkészítés módjától függ. A legtöbbször a hús azért szárad ki, mert egyszerűen túlsütjük. Akár frissen vásárolt, akár mélyhűtött hússal dolgozzunk, a felesleges nedvességet mindig itassuk le papírtörlővel, mert akkor nem képződik egy vékony, kopogós-ropogós réteg. A hűtőből kivett húst sose tegyük rögtön a forró olajba, mert a nagy hőmérséklet különbség sem tesz jót a végeredménynek. Várjuk meg, amíg szoba hőmérsékletű lesz.

Ha sütjük, csak egyszer fordítsuk meg, és akkor se szúrjunk bele késsel, villával, mert elillan a szaftja, hanem húscsipesszel fordítsuk meg.
Sokkal szaftosabb és finomabb is lesz a csirkemell, ha sütéskor az olaj mellett legalább fele részben vajat használunk. Ha sütés után, a tálalás előtt 5-8 percre letakarjuk fóliával, akkor is sokkal szaftosabb lesz a hús, mivel gyakorlatilag egy kicsit gőzfürdőzik, az ízek jobban átjárják.

A 6%-os sóoldat használata is egyszerű és minden esetben bevált módszer. 1 liter vízhez 6 dkg sót adunk, ebbe tesszük feldolgozás előtt a csirkemellet legalább 2-3 órára, de akár egy éjszakára is. Adhatunk hozzá frissen facsart narancslevet - isteni ízt ad a húsnak, de akár kevés fehér bort, konyakot - attól függően, milyen ízvilágot képvisel a kiszemelt recept. A sóoldatból kivéve papírtörlővel leszárítjuk, majd a recept szerint elkészítjük. A csirkemellnek nincs jellegzetes íze, így nagyon jól pácolható. A közismert fokhagymás tejes pácon kívül a következő pontban adunk pár ötletet adunk a pácoláshoz. A pác lehetőleg lepje el a csirkehúst, és legalább egy - de ha lehet több - órát mártózzon benne hús.

SÓS-VIZES-FŰSZERES PÁCLÉ
egy evőkanál só
egy evőkanál cukor
fél citrom leve
2 gerezd fokhagyma
fűszerek ízlés szerint: szemes bors, csili, zöld fűszerek, koriandermag, kömény stb.
annyi víz, amennyi éppen ellepi a húst

KELETI JOGHURTOS PÁC
2,5 dl natúr joghurt
1 gerezd fokhagyma
1 teáskanál kurkuma
1 teáskanál római kömény
1 teáskanál csilipor

MENNYEI CSIRKEMELL
4 csirkemell filé
2 evőkanál
2 evőkanál vaj
2 teáskanál dijoni mustár
2 evőkanál konyak
egy narancs frissen facsart leve
1 nagy csokor petrezselyem, apróra vágva
2 dl tejszín
2 teáskanál finomliszt
csipet frissen őrölt fekete bors

A csirkemellet enyhén klopfoljuk, majd az olaj és vaj keverékén hirtelen megsütjük. (oldalanként kb. 3-4 perc). A húst kivesszük a serpenyőből, fóliával letakarjuk. A tejszínben simára keverjük a lisztet. A visszamaradt zsiradékhoz hozzáadjuk a többi hozzávalót a petrezselymen kívül, lassú tűzön simára keverjük. Amikor a szósz sima, hozzáadjuk a petrezselymet is, majd a húsra öntjük. Mazsolás rizs illik hozzá.

Paplanos csirke
4 szelet csirkemell
4 szelet prágai sonka
25 dkg gomba
1 közepes fej lila hagyma
4 gerezd fokhagyma
1 csomag leveles tészta
1 tojás
1 csokor apróra vágott petrezselyem
só, frissen őrölt fekete bors
liszt a szóráshoz
2 evőkanál olaj
2 evőkanál vaj

A csirkemellet papírtörlővel szárítsuk le, majd grillserpenyőben egy kevés olaj-vaj keverékén süssük meg mindkét oldalán. Szedjük tányérra és fedjük le fóliával. A maradék zsiradékra dobjuk rá a felkockázott hagymát, apróra vágott gombát és a zúzott fokhagymát, és addig pároljuk, amíg elfő a leve. ekkor hozzákeverjük a fűszereket. A csirkemellre ráhalmozzuk a gombás ragut, és feltekerjük, majd köré tekerünk egy-egy szelet sonkát. A leveles tésztát négy akkora részre vágjuk, hogy körbeérje majd a göngyölegeket. Megszurkáljuk villával, hogy a gőz távozni tudjon. Betekerjük a göngyölegeket a tésztába, minden oldalról lezárjuk. A tetejét megkenjük a felvert tojással. Sütőpapírral bélelt sütőtálba rakjuk, és előmelegített, 220 fokos sütőben kb. 20 perc alatt pirosra sütjük. (szerző: Haulitus Anikó, forrás: hvg.hu)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 377
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.09.15. 10:34

Sült csirke őszi zöldségekkel

A csirkét egészben úgy szeretem megsütni, hogy a mellcsontnál elvágom és kilapítom. Pár órával sütés előtt már be szoktam dörzsölni a fűszerekkel, van, hogy már előző este. Jelen esetben szárított majoránna és rozmaring, fokhagyma, só, bors és paprika került rá. A sütéshez kókuszzsírt vagy kacsazsírt használok. Egyszerű és nagyon finom az eredmény, és a körettel sem kell külön bajlódni. Ha még nem etettetek hokkaido tököt, próbáljátok ki, mert nagyon jó. Kevésbé édes, mint a sütőtök, és nem kell meghámozni, krémleveshez sem.
Hozzávalók
1 csirke
a fent említett fűszerek
A körethez:
1 hokkaido tök, felkockázva (nem kell meghámozni)
2 lila hagyma, hámozva, karikázva
2 sárgarépa, hámozva, karikázva
1/8 lila káposzta, darabolva
1 édeskömény gumó, darabolva
Egy nagy sütő tepsit kizsírozunk, belefektetjük középre a csirkét, köré rakjuk a zöldségeket és 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük. A tetejére is csöpögtessünk egy kis zsírt és a zöldségeket sózzuk meg. (Forrás: elmirapaleokonyhaja.blogspot.hu)


Vissza: “Sclerosis Multiplex - MáSképp”

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég