Egészséges receptek

Kedves SM-es sorstársaim! Az sgforum utódja itt indul újra. Két célt is szolgál: virtuális újság, amelyben az érdekes, jó és fontos tudnivalók, új eredmények jelennek meg. Nem utolsósorban azonban fórum nektek. Írjatok, kérdezzetek, beszélgessetek, mondjátok el a véleményeteket!
Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 364
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.10.12. 10:34

2 gyógyleves megfázás esetére

A hideg, nyirkos időben pillanatok alatt megfázhatunk. Ha bekövetkezik a baj, készítsünk tartalmas, forró leveseket! Megfázáskor kedvünk sincs kimozdulni otthonról, csak a meleg takaróra, és a forrón gőzölgő teára vágyunk, no és persze arra, hogy mielőbb meggyógyuljunk. De sokak nem engedhetik meg maguknak, hogy ilyenkor ágynak dőljenek, és megfelelően kipihenjék a betegséget, így marad a sok folyadék fogyasztása, és a dupla mennyiségű C-vitamin szedése. Bár a megfázás második, harmadik napján az ízérzékelésünk is eltűnik, készítsünk tartalmas leveseket, melyek nagy segítségünkre lehetnek a gyors felépülésben. [/b

[highlight=yellow[b]Gyömbéres sütőtökkrémleves
[/highlight] Elkészítési idő: 40-45 perc
Hozzávalók 4-6 személyre:
• 1 vöröshagyma apróra vágva
• 2 evőkanál szűz olívaolaj
• 2 gerezd fokhagyma áttörve
• 1 evőkanál friss, reszelt gyömbér
• 1 kg tisztított, sült sütőtök
• 7 dl csirkehús vagy zöldségleves
• tengeri só, frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
• fél citrom reszelt héja és leve
• 2 evőkanál hidegen sajtolt tökmagolaj
• 1 teáskanál friss chili apróra vágva
• 5 dkg pirított tökmag a tálaláshoz
A hagymát három perc alatt üvegesre pároljuk az olajon, hozzáadjuk a fokhagymát és a gyömbért, és kevergetve további két percig pirítjuk. Ezután hozzákeverjük a tisztított és feldarabolt sült sütőtököt, majd felöntjük a levessel. Ízlés szerint sózzuk, hozzáadjuk a citrom reszelt héját és levét, és összeforraljuk. Botmixerrel simára turmixoljuk, csészékbe kanalazzuk, és egy kevés tökmagolajjal, egy csipet chili pehellyel és néhány pirított tökmaggal megszórva, forrón tálaljuk.

Zöldségkrémleves pirított magvakkal Elkészítési idő: 40-45 perc
Hozzávalók 4 személyre:
• 1 fej apróra vágott vöröshagyma
• 4 evőkanál szűz olívaolaj
• 3 gerezd zúzott fokhagyma
• 2 felkockázott sárgarépa
• 1 felkockázott paszternák
• 1 felkockázott fehérrépa
• 1 felkockázott kis zellergumó
• 1,2 l víz vagy zöldségleves
• só, bors
• 3 dkg pirított tökmag
• 3 dkg pirított napraforgómag
• 2 dkg pirított szezámmag (a natúr magokat sütőben 3-4 perc alatt megpiríthatjuk)
A vöröshagymát megfuttatjuk az olajon, majd amikor már szép sárga, hozzáadjuk a fokhagymát és a felkockázott zöldséget. Folyamatosan kevergetve kicsit megpirítjuk, majd felöntjük a folyadékkal. Sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt, kislángon puhára főzzük. Ha elkészült, kicsit hagyjuk hűlni, majd leturmixoljuk. A pirított magokat kis tálban kínáljuk mellé, hogy a gyerek maga szórhassa a tetejére. (Forrás: Házipatika.comÍ)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 364
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.09.18. 19:23

Így lesz omlós, szaftos a csirkemell - recept

Állítólag a szakácsok azért szeretik a csirkemellet, mert olyan nekik, mint a festőnek az üres vászon. Bármi megtörténhet vele, bármi kisülhet belőle. Csak egy valami nem eshet meg, hogy száraz maradjon. Mert alapállásból az. És sokak szerint, jellegtelen, egyhangú, íztelen hús, legyen bármilyen divatos, hála a folytonos fogyókúrázóknak. Most eloszlatjuk ezeket a tévhiteket. Kétségtelen, hogy a csirkemell meglehetősen sovány húsféle, de éppen ezért - a vegán kívül - minden étrendbe beilleszthető, kiváló tápértékkel bír. S igen, fogyókúra idején is bátran fogyaszthatjuk, hiszen mindössze 1-2 gramm zsírt, viszont 20-25 g fehérjét tartalmaz.

Filézve, frissen vagy mély hűtve?: Mint minden húst a legjobb frissen elkészíteni, de a fagyasztást is nagyon jól bírja. Jobb viszont, ha nem eleve mélyhűtött húst vásárolunk, hanem frisset és magunk fagyasztjuk le. Érdemes a mélyhűtőben tartalékolni belőle, mert a csirkemelles receptek nagy többsége rövid idő alatt elkészíthető. Fagyasztás előtt szabadítsuk meg az inaktól, tisztítsuk le a húst, kenjük be vékonyan olajjal, és fóliába csomagolva tegyük a mélyhűtőbe. Így kevésbé szárad ki. A bőrös-csontos változat leginkább párolva vagy sütve jó. A bőr alatt jól megférnek a különböző változatos töltelékek. A bőr pedig megóvja a húst kiszáradástól is. Később eldönthetjük, hogy a húst megszabadítjuk a bőrétől, vagy pedig ropogósra sütve elfogyasztjuk. A filézett, csont és bőr nélküli csirkemellet szintén elkészíthetjük egészben, kisebb darabokra, akár csíkokra szelve, klopfolva. Természetesen az elkészítést már eleve meghatározza a recept.

Így marad szaftos a csirkemell: A végeredmény csak az elkészítés módjától függ. A legtöbbször a hús azért szárad ki, mert egyszerűen túlsütjük. Akár frissen vásárolt, akár mélyhűtött hússal dolgozzunk, a felesleges nedvességet mindig itassuk le papírtörlővel, mert akkor nem képződik egy vékony, kopogós-ropogós réteg. A hűtőből kivett húst sose tegyük rögtön a forró olajba, mert a nagy hőmérséklet különbség sem tesz jót a végeredménynek. Várjuk meg, amíg szoba hőmérsékletű lesz.

Ha sütjük, csak egyszer fordítsuk meg, és akkor se szúrjunk bele késsel, villával, mert elillan a szaftja, hanem húscsipesszel fordítsuk meg.
Sokkal szaftosabb és finomabb is lesz a csirkemell, ha sütéskor az olaj mellett legalább fele részben vajat használunk. Ha sütés után, a tálalás előtt 5-8 percre letakarjuk fóliával, akkor is sokkal szaftosabb lesz a hús, mivel gyakorlatilag egy kicsit gőzfürdőzik, az ízek jobban átjárják.

A 6%-os sóoldat használata is egyszerű és minden esetben bevált módszer. 1 liter vízhez 6 dkg sót adunk, ebbe tesszük feldolgozás előtt a csirkemellet legalább 2-3 órára, de akár egy éjszakára is. Adhatunk hozzá frissen facsart narancslevet - isteni ízt ad a húsnak, de akár kevés fehér bort, konyakot - attól függően, milyen ízvilágot képvisel a kiszemelt recept. A sóoldatból kivéve papírtörlővel leszárítjuk, majd a recept szerint elkészítjük. A csirkemellnek nincs jellegzetes íze, így nagyon jól pácolható. A közismert fokhagymás tejes pácon kívül a következő pontban adunk pár ötletet adunk a pácoláshoz. A pác lehetőleg lepje el a csirkehúst, és legalább egy - de ha lehet több - órát mártózzon benne hús.

SÓS-VIZES-FŰSZERES PÁCLÉ
egy evőkanál só
egy evőkanál cukor
fél citrom leve
2 gerezd fokhagyma
fűszerek ízlés szerint: szemes bors, csili, zöld fűszerek, koriandermag, kömény stb.
annyi víz, amennyi éppen ellepi a húst

KELETI JOGHURTOS PÁC
2,5 dl natúr joghurt
1 gerezd fokhagyma
1 teáskanál kurkuma
1 teáskanál római kömény
1 teáskanál csilipor

MENNYEI CSIRKEMELL
4 csirkemell filé
2 evőkanál
2 evőkanál vaj
2 teáskanál dijoni mustár
2 evőkanál konyak
egy narancs frissen facsart leve
1 nagy csokor petrezselyem, apróra vágva
2 dl tejszín
2 teáskanál finomliszt
csipet frissen őrölt fekete bors

A csirkemellet enyhén klopfoljuk, majd az olaj és vaj keverékén hirtelen megsütjük. (oldalanként kb. 3-4 perc). A húst kivesszük a serpenyőből, fóliával letakarjuk. A tejszínben simára keverjük a lisztet. A visszamaradt zsiradékhoz hozzáadjuk a többi hozzávalót a petrezselymen kívül, lassú tűzön simára keverjük. Amikor a szósz sima, hozzáadjuk a petrezselymet is, majd a húsra öntjük. Mazsolás rizs illik hozzá.

Paplanos csirke
4 szelet csirkemell
4 szelet prágai sonka
25 dkg gomba
1 közepes fej lila hagyma
4 gerezd fokhagyma
1 csomag leveles tészta
1 tojás
1 csokor apróra vágott petrezselyem
só, frissen őrölt fekete bors
liszt a szóráshoz
2 evőkanál olaj
2 evőkanál vaj

A csirkemellet papírtörlővel szárítsuk le, majd grillserpenyőben egy kevés olaj-vaj keverékén süssük meg mindkét oldalán. Szedjük tányérra és fedjük le fóliával. A maradék zsiradékra dobjuk rá a felkockázott hagymát, apróra vágott gombát és a zúzott fokhagymát, és addig pároljuk, amíg elfő a leve. ekkor hozzákeverjük a fűszereket. A csirkemellre ráhalmozzuk a gombás ragut, és feltekerjük, majd köré tekerünk egy-egy szelet sonkát. A leveles tésztát négy akkora részre vágjuk, hogy körbeérje majd a göngyölegeket. Megszurkáljuk villával, hogy a gőz távozni tudjon. Betekerjük a göngyölegeket a tésztába, minden oldalról lezárjuk. A tetejét megkenjük a felvert tojással. Sütőpapírral bélelt sütőtálba rakjuk, és előmelegített, 220 fokos sütőben kb. 20 perc alatt pirosra sütjük. (szerző: Haulitus Anikó, forrás: hvg.hu)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 364
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.09.15. 10:34

Sült csirke őszi zöldségekkel

A csirkét egészben úgy szeretem megsütni, hogy a mellcsontnál elvágom és kilapítom. Pár órával sütés előtt már be szoktam dörzsölni a fűszerekkel, van, hogy már előző este. Jelen esetben szárított majoránna és rozmaring, fokhagyma, só, bors és paprika került rá. A sütéshez kókuszzsírt vagy kacsazsírt használok. Egyszerű és nagyon finom az eredmény, és a körettel sem kell külön bajlódni. Ha még nem etettetek hokkaido tököt, próbáljátok ki, mert nagyon jó. Kevésbé édes, mint a sütőtök, és nem kell meghámozni, krémleveshez sem.
Hozzávalók
1 csirke
a fent említett fűszerek
A körethez:
1 hokkaido tök, felkockázva (nem kell meghámozni)
2 lila hagyma, hámozva, karikázva
2 sárgarépa, hámozva, karikázva
1/8 lila káposzta, darabolva
1 édeskömény gumó, darabolva
Egy nagy sütő tepsit kizsírozunk, belefektetjük középre a csirkét, köré rakjuk a zöldségeket és 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük. A tetejére is csöpögtessünk egy kis zsírt és a zöldségeket sózzuk meg. (Forrás: elmirapaleokonyhaja.blogspot.hu)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 364
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.09.15. 09:53

Gyömbéres-chilis körtelekvár Idei, valószínüleg utolsó, befőzésem...

Hozzávalók:
1 limette (zöldcitrom)
5 dkg gyömbér
1 chili
1 kg érett körte
200 ml körte lé
25 dkg befőző cukor (3:1)
A limettét jó forró vízben megmossuk, szárazra töröljük, a héját lereszeljük, és a levét kinyomjuk. A gyömbért meghámozzuk, és apróra vágjuk. A chilit félbevágjuk, a magházat és az ereket kivágjuk, húsát felaprítjuk. A körte héját levágjuk, magházát kiszedjük, húsát felkockázzuk. A limette- héját, levét, a gyömbérrel és chilivel, valamit a körteszafttal és befőző cukorral egy nagyobb fazékba tesszük, jól összekeverjük és 1/4 órát állni hagyjuk, hogy a cukor kissé megolvadjon. Állandó kevergetés mellett 5 percet főzzük, majd még forrón üvegekbe töltjük. Száraz dunsztba másnapig hűlni hagyjuk. Forrás: botburga.blogspot.hu)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 364
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.09.15. 09:44

Párolt vörös káposzta leves

Már szerepel egy lila káposzta leves a repertoáromban. Illéskrisz Lilaléjén felbuzdulva készítettem el. De már akkor mocorgott a fejemben egy másik változat. Csak az időnek kellett megérnie hozzá, ami most következett el. Volt vörös káposzta otthon, nem volt leves és volt idő kreatívkodni. Belevágtam és akkora sikert értem el, hogy álmomban sem jutott volna eszembe. Életem Párja két hatalmas tányérral evett és én sem maradtam el mögötte. Nagyfiú nem kóstolt bele, mert nem volt éhes, de majd holnap.

Hozzávalók:
1 kisebb fej vörös káposzta
2 db savanykás alma
3 ek olaj
1 ek cukor
1 késhegy fahéj
1 késhegy őrölt gyömbér
1 ek citromlé
50 g mazsola (elhagyható)

200 ml tejszín (SM-ben növényi tejszín - Ildikó)

A káposztát legyaluljuk, megsózzuk. Az almákat negyedeljük, magházukat kivágjuk, hámozni nem szükséges. Az olajat egy nagyobb fazékban felforrósítjuk, rádobjuk az almát és félig megpároljuk, ekkor rászórjuk a cukrot, meghintjük a fahéjjal és tovább pároljuk az almát. A cukor szépen rákaramellizálódik az almára és különlegesen finom ízt ad a levesnek. ezután rádobjuk a káposztát is és együtt kicsit tovább pirítjuk. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Sózni egyelőre nem kell, mert a káposzta maga sós. Hozzáadjuk a megmosott mazsolát és puhára főzzük a káposztával együtt. Egy tálba kimerünk a puha káposztából, ez lesz a levesbetétünk. A többi káposztát merülő mixerrel simára turmixoljuk, beleöntünk ízlés szerint tejszínt, ezzel is összevegyítjük, hozzáadjuk a gyömbért és forráspontig melegítjük. Visszatesszük a káposztát a levesbe, tálalásig melegen tartjuk. (Forrás: gioneta.blogspott.hu)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 364
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.09.13. 19:12

Sárgarépa-lila káposzta-cukkini wokban
Hozzávalók
• ½ fej lila káposzta
• 3 db közepes sárgarépa
• 2 db salátacukkini
• Só, olaj (mediterrán), bazsalikom, köménymag
A káposztát vékony csíkokra vágjuk, a sárgarépát megpucoljuk és laskára vágjuk, a cukkinit megmossuk, fél karikákra vágjuk. Wokban vagy vasserpenyőben felhevítjük az olajat, amikor már forró, beledobjuk a sárgarépát, egy kicsit összerázzuk-megkeverjük, hozzádobjuk a káposztát, és azzal is összerázzuk. Néhány percig pirítjuk, és hozzátesszük a cukkinit is, összerázzuk, sózzuk, fűszerezzük, és folyamatosan rázogatva, kevergetve összepirítjuk a zöldségeket. Nem kell teljesen megpuhulniuk a zöldségeknek, akkor jó, ha kicsit roppanósak. Tipp: A végén egy kis fenyőmagot is piríthatunk hozzá. Főtt gerslivel (árpagyönggyel) tálaljuk.(Forrás: szeretemazeletem.hu)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 364
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.09.12. 13:55

Így főzz spagettit a legrövidebb idő alatt. Az olasz szakácsok titkát áruljuk el

Ha az olaszokat nézzük, a tészta főzését náluk valóságos rituálé és hagyomány övezi. Mert szerintük, bármely eltérés az eredeti recepttől, nagymértékben befolyásolja az ízvilágot. A hozzávalók törvényszerű betartásán kívül, az olaszok még arra is kínosan ügyelnek, hogy hogyan rendezik tányérra a tésztát.Valljuk be, hogy amikor éhesen hazaérkezünk, a legkisebb gondunk, hogyan rendezzük tányérra a tésztánkat. Csak az a főszempont, hogy minél hamarabb megfőzhessük a spagettit és csillapíthassuk éhségünket.
Egy szakács azonban elárulta számunkra azt a három aranyszabályt, melyet betartva, a pillanat töredéke alatt főzhetjük ki a tésztát.
 Először is ne fazekat használjunk a főzéshez, hanem serpenyőt;
 Hideg vizet öntsünk a serpenyőbe, és azután tegyük a tűzhelyre;
 A tésztát pedig még azelőtt tegyük bele, mielőtt a víz felforrna;
Ha ezeket betartjuk, a tészta főzési idejét lerövidíthetjük akár a felére is. (Forrás: filantropikum.com)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 364
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.09.09. 14:50

A kukorica 5 egészséges tulajdonsága

A kukorica egy igen népszerű alapanyag az egész világon: finom, és igazán sokoldalú. E két jó tulajdonsága mellett van egy harmadik is: telis-tele van különböző tápanyagokkal, amelyek jót tesznek neked. Nézzük, miért előnyös a szervezeted számára a kukorica! Pattogatott kukorica, főtt kukorica, sült kukorica, kukoricaliszt, kukoricaleves... csak néhány a legismertebb kukoricás ételek közül. Ez a növény nagyon elterjedt a világban, hiszen finom, sokoldalúan felhasználható, és olcsó alapanyag. De tudtad-e, hogy a kukorica nagyon egészséges is? Számtalan jótékony hatással van a szervezetedre, ezért bátran egyél belőle sokat!

A kukorica 5 egészséges tulajdonsága
1. A kukoricaszemekben hemzsegnek az antioxidánsok: Mindegy, milyen fajta kukoricával van dolgod, az biztos, hogy vannak benne antioxidánsok. A legismertebb kukoricafajta tartalmaz fitonutrienseket is (ez a növényi eredetű ételeinkben található, jótékony hatású vegyületeket takarja) és karotinoidokat (ezeket becézhetnénk a természet festékgyárainak is, amelyek antioxidáns tulajdonsággal is rendelkeznek). Ezen kívül van még benne lutein, zeaxantin, vanillinsav, ferulasav, kávésav és béta-karotin, amelyek mind-mind antioxidánsok, és jót tesznek a szervezetednek.

2. Szénhidrát: Ha felnőtt ember vagy, akkor naponta legalább 130 gramm szénhidrátot kell elfogyasztanod ahhoz, hogy rendesen működjön a szervezeted. A szénhidrátokra azért van szükséged, mert ezek adják az energia egy részét, amely a fizikai és szellemi tevékenységeidhez kell. Ha sportoló vagy, akkor legalább 250 grammot kell bevinned naponta, hogy a teljesítményed jobb legyen.

3. A kukoricában protein is található: Egy másik jó ok, amiért érdemes kukoricát fogyasztanod, az a proteintartalma. A protein segít a sejtek újjáépítésében, az immunrendszer erősítésében, és az izomépítésben. Ha elmajszolsz egy csemegekukoricát, az ellát egy jó adag proteinnel: egy csészényi kukoricaszemben 5 gramm található belőle.

4. Jótékony zsírokat tartalmaz: Itt ne egy bödön zsírt képzelj magad elé, hanem a kukoricában lévő proteinben lakó jótékony zsírokat. A zsírtartalom azonban alacsony: egy csészényi kukoricában 2.5 gramm található. Telített zsírt is tartalmaz, ám azt nagyon csekély mennyiségben, ettől nem kell tartanod.

5. A kukorica rostokban gazdag: A kukorica gazdag élelmi rostokban is: egy csészényi kukoricaszemben 3.5 gramm található. Ez a nem emészthető fajta szénhidrát a vércukorszinted „karbantartásához" kell, valamint a rostok megakadályozzák a székrekedés és a magas koleszterinszint kockázatának kialakulását. Ha éppen fogyózol, és odafigyelsz az étkezésedre, akkor a kukorica fogyasztása nagyszerű ötlet, mert utána hosszabb ideig fogod úgy érezni, hogy tele vagy. A fent említetteken kívül a kukorica a cukorbetegség kontrollálásában és a szívroham megelőzésében is segíthet. Akár saláták, levesek vagy főételek készítésénél használod fel, a kukorica mindig jó ötlet! (Forrás: Egészségmagazin.com).

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 364
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.08.15. 10:55

Így készíts házilag tartósítószer-mentes ételízesítőt!

Ha szeretnéd az ételízesítővel ízletesebbé tenni az étkeket, de visszatart a gondolat, hogy ez hozzáadott cukrot, sót és egyéb vegyületet tartalmaz, mely káros lehet a szervezet számára, itt egy nagyon egyszerű, házilag elkészíthető recept.
Ezt a receptet követve, elkészítheted a saját ízlésednek megfelelő mennyiségű só és cukor hozzáadásával a legízletesebb tartósítószer mentes ételízesítőt.


De mi is az az ételízesítő?: A kereskedelemben található ételízesítő egy étel alap, melynek összetétele a következő: 58% konyhasó, 15% sárgarépa, zeller, hagyma, petrezselyem zöld, ízfokozók (nátrium–glutamát E 621, dinátrium–inozinát E631, cukor, fűszerek, kukoricakeményítő, színezék (riboflavin E 101i). Ezen keverék 100 grammjának energia bevitele 137kcal/583 kj, proteintartalma 8,5 g szénhidráttartalma 24,5 g és zsírtartalma 0,6 g. Ha figyelmesen megnézzük, az ételízesítők fő összetevője a só, melynek mértéktelen fogyasztása nagyon káros a szervezet számára. Hogy ne keljen aggódjunk a kereskedelemben kapható ételízesítő összetevőinek minősége és mennyisége miatt, nézzük, hogyan készíthetjük el otthon a tartósítószer-mentes változatát!
Hozzávalók:
 5 db sárgarépa
 3 db petrezselyem gyökér
 3 db paradicsom
 2 db fehér hagyma
 2 db paprika (fehér és piros)
 1 csokor petrezselyemzöld
 1 csokor zeller levél
 1 db piros hagyma
 egy fél karalábé
 egy fél zeller gumó
Elkészítési javaslat:: A zöldségeket sorra megtisztítjuk, majd lereszeljük. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, a sütőt pedig felhevítjük 100 C-ra. A tepsibe helyezzük a zöldségeket, ízlés szerint megsózzuk és betesszük a sütőbe, ahol 4 órán keresztül kiszárítjuk. Ha letelt az idő, kivesszük és kihűtjük a zöldségeket, majd egy konyhai robot segítségével ledaráljuk. Az így kapott aprított zöldség keveréket ízlés szerint sózzuk, üvegekbe tesszük és lezárjuk. A házi ételízesítőnket száraz, hűvös helyen tároljuk. (Forrás: filantopikum.com)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 364
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.08.13. 17:19

Chili szósz, csípős paprikakrém házilag

Wikipédia szerint: "Az erek alapi részén az ún. óriás sejtek tartalmazzák a kapszaicint, amitől ízét csípősnek érezzük." Ez a titka annak, hogy miért csíp a Csili paprika. Az előbb bemutattam az édes paprikából készült krémet, most pedig a tüzes íz világ kedvelőinek is elárulom, lehet házilag is chili szószt készíteni. Az eljárás lényegében ugyanaz. Az igazság az, hogy először tüzes paprikakrémet készítettem, mert férjem nagyon kedveli a csípős ízt. Ezt követően gondoltam arra, hogy miért ne kedvezhetnék magamnak és a nem csípős ételeknek, ezzel a logikával készült az édesebb krém. A csípős szószhoz végül is bármilyen paprika jó. Vegyesen zöld, piros és sárga színű paprikákat használtam fel. Azért nem lett olyan erősen piros színe, elég, hogy az íze az.

Hozzávalók:
• 2-3 kg csípős paprika
• só
• fokhagyma
• kevés víz
• üvegek
• befőzési fólia

Elkészítés: A paprikákat megmossuk, majd feldaraboljuk és egy kevés vízen megsózva elkezdjük párolni őket úgy, mint ahogy a lecsót is. Fokhagymát is apríthatunk bele. Vannak, akik ezt olajos ala-pon készítik. Én egészségesebbnek tartom, ha nem égetünk, nem hevítünk olajat. Felvágás után ügyeljünk arra, hogy a szem és a száj környékét ne dörzsöljük meg az ujjunkkal, ami a paprikákkal érintkezett, mivel irritáció léphet fel. Néhány éve véletlen bogyiszlói paprikát vettem a piacon - tv paprika helyett. Lecsóba elkezdtem feldarabolni és a végén mindkét kezem annyira égett, mintha megégettem volna, vagy erős napozáson égtem volna le. Szerencsé-re a panthenol sprayt a tenyeremre fújva rövid idő alatt helyreállt a bőr. Tehát a csípős paprikákkal óvatosabban kell dolgozni.

Amikor a paprikák megpuhultak, megpárolódtak a fedő alatt, botmixerrel összeturmixoljuk, majd előre elkészített "sterilizált" üvegekbe töltjük a paprikaszószt. Befőzési fóliát teszünk rá, a kupakkal jól lezárjuk és száraz dunsztba fejtetőre állítva megvárjuk, míg néhány nap alatt kihűl. Mikor már nem ad le meleget egyik üveg sem, pincébe vagy kamrába tesszük, és szükség esetén felhasználjuk őket. Aki szereti a chili szószt, nyilván tudja, mibe és hogyan használja fel. Lehetőség erre végtelen. Csak csínján bánjunk vele, nehogy a gyomrunk megérezze... Mértékkel, nagyon keveset. Lehetőleg főzés után adjuk az ételhez. (írta és forrás: VegaLife)

MÁS FORRÁSBÓL: Chili krém készítése házilag tartósítószer nélkül - részlet

Hozzávalók a chili krémhez:
- 60 dkg chili paprika
- 60 dkg kápia paprika
- 20 dkg konyhasó

Fontos! A paprika csípős ízét adó anyaga a kapszaicin. A kapszaicinről azt érdemes tudni, hogy a hőérzékelő receptorokat ingerli (ezért lángol a szánk tőle, és ezért csíp annál jobban, minél melegebb az étel, amibe tesszük), tehát nem csak az ízlelő bimbókat. Ezt azért jó tudni, mert hő érzékelő receptorok a testünk teljes felületén mindenhol megtalálhatóak, de a legtöbb a bőrben van. Ebből egyenesen következik, hogy ha elegendő mennyiség jut a bőrünkre belőle, akkor bizony elkezdi égetni azt is.

A másik, amit jó tudni a kapszaicinről, hogy nem oldódik vízben, csak zsírokban (ezért nem használ semmit sem, ha csípősre vizet iszunk). Éppen ezért a kézmosás sem szedi le a kezünkről, és aki nem elég elővigyázatos, könnyen járhat úgy, mint én, hogy lezserül gumikesztyű nélkül áll neki a paprika feldolgozásának, majd nagy magabiztossággal kétszeri szappanos kézmosás után elmegy a dolgát végezni... na, ezután következett egy olyan tánc, amit a sámánok is megirigyeltek volna. Szóval mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy használjon hozzá gumikesztyűt. Vagy ha nem használt a paprika feldolgozásához, akkor használjon akkor, mikor a mellékhelyiségbe van dolga...

Chili krém elkészítése: A paprikákat alaposan mossuk meg. A kápia paprikákat csumázzuk ki, azoknak nem fog kelleni a magja, de a chili paprikában hagyjuk benne a magokat is, mert az erejének igen nagy része a magokban, és a paprika ereiben lakozik. A megmosott paprikákat húsdarálón, vagy zöldségaprítón daráljuk le. Ezt követően mérjük meg, és a darálmány minden kilogrammjára számítsunk 20 dkg sót. Nekünk a fenti mennyiségből pont egy kilónyi darált paprika lett, ezért mi pont húsz dekagramm sót adtunk hozzá. Ez a végére 16% sótartalmat eredményez majd, amely még pont ehető, és eláll tartósítószer és hűtés nélkül akár évekig is. Természetesen, aki biztosra akar menni tartósítószert is adhat hozzá, de mi már évek óta készítünk paprikakrémet csupán csak sóval, még sosem ment tönkre.

De hogy visszatérjünk a recepthez: a darált paprikát keverjük össze a sóval, majd hagyjuk állni egy órát legalább, hogy a só elkezdje kivonni a vizet a paprikából. Egy óra elteltével tegyük az egészet apró lyukú szűrőbe, és hagyjuk kicsepegni. Amikor kicsepegett, kanalazzuk üvegekbe, majd mielőtt lezárnánk, hő kezeljük. A hőkezelés ebben az esetben nem a tartósítás miatt kell, hanem azért, mert a paprikának van egy olyan tulajdonsága, hogy a hő hatására megélénkül a színe, és sokkal szebb, sokkal kívánatosabb lesz. Mi a hőkezelést úgy végeztük el, hogy az üvegeket (kupakok nélkül) betettük a mikróba, majd amikor már forró volt, kivettük, és lezártuk. Ha kihűltek, mehetnek a kamra polcára... Ezt a chili krémet a paprikakrémekhez hasonlóan bármilyen étel ízesítéséhez felhasználhatjuk, de akár önmagában is ehetjük. Én személy szerint libazsíros kenyéren szeretem a legjobban. Kellemes chili krém készítést kívánunk mindenkinek. (Medve Zsolt, forrás: eztfaldfel.hu)


Vissza: “Sclerosis Multiplex - MáSképp”

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég